Адвокат: Вибуховий пристрій начебто «васильківських терористів» знайшли в офісі, який як прохідний двір

13 січня, 2014 понедiлок
11:23

Адвокат одного з так званих «васильківських терористів» Сергія Бевза Юрій Туркінов розповів в інтерв’ю Еспресо.TV про відсутність доказів вини його підзахисного, замовний характер справи та намір добиватися справедливості у Європейському суді

- Пане Юрію, як ви прокоментуєте останню заяву прокуратури щодо м’якого, на їхню думку, вироку по справі?

- Я вважаю, що заява прокуратури про те, що вона вимагатиме для мого підзахисного максимального терміну у 9 років - це скоріше політична заява. Вона не відповідає фактичному звинуваченню. Нагадаю, у звинуваченні йдеться про незакінчений злочин, посягання на злочин, а це означає, що має бути призначене покарання нижче мінімальної межі, передбаченої Кримінальним кодексом. Сім років позбавлення волі – це мінімальне покарання за такі злочини. А отже для подібних заяв прокуратури немає жодних юридичних підстав. І, природньо, якщо така апеляційна скарга буде подана, ми її будемо оскаржувати.

Але це те, що стосується позиції звинувачення. Що ж стосується фактичних обставин справи – позиція захисту, яка доводиться матеріалами справи, наступна - доказів вини взагалі нема. Просто є якісь фактичні дані, точніше відомості про фактичні дані – якісь дискети, якісь листівки, якийсь вибуховий пристрій. Так, все це є, але зв’язку між цими предметами і діями конкретно мого підзахисного Сергія Бевза не встановлено.

Ось у чому вся біда. Мого клієнта звинувачують в тому, що він виготовив вибуховий пристрій. Якщо виготовив, то де відбитки пальців? А відбитків на пристрої нема. Його звинувачують в тому, що він 300 цих листівок розповсюджував. Знову ж таки багато пальців інших осіб на листівках є, а його пальців нема. Є свідчення свідків, які говорили, що ця людина щось там  готувала, щось розповсюджувала, але суд поклав в основу вироку свідчення 34 осіб, які були дані на попередньому розслідуванні, а не в суді. Тобто свідки заявляють, що на досудовому розслідуванні на них чинився тиск з боку органів слідства. Більше того, вони офіційно зверталися з цього приводу. В суді, у присутності захисту, в присутності ЗМІ, вони давали об’єктивні правдиві свідчення, і ось ці об’єктивні правдиві свідчення суд не поклав в основу вироку, а поклав свідчення на досудовому слідстві, які були дані під тиском. Мене це дуже обурює.

Більше того, я вам скажу, за Кримінально-процесуальним кодексом 2012 року в основу вироку мають бути покладені лише свідчення, які були дані в суді, це не обговорюється. Тому така позиція суду мене як професіонала обурює. Зрозуміло, що ми це будемо оскаржувати.

- Коли буде подано апеляцію на вирок?

- Ми будемо готувати апеляцію, але зараз ми такої можливості не маємо, тому що вирок не проголошено повністю. Сьогодні має стати зрозуміло, коли буде призначено чергове судове засідання, коли цей вирок буде проголошено остаточно. Що означає остаточно? У вироку мають бути вказані судові витрати на проведення експертиз, а вони значні; у вироку має бути вказаний порядок оскарження і суддя має роз’яснити учасникам процесу цей порядок. Коротше кажучи, вирок ще не оголошено остаточно і тому нема початку 15-денного терміну для подання апеляції. І крім того ми копію вироку ще не отримали, на слух сприйняли, а писати ще нічого.

- Які, власне, докази вини «терористів» надало у суді звинувачення?

- Коли звинувачення доведено, є свідчення свідків, є речові докази, я, наприклад, опускаю голову і прошу: «Шановний суде, прохання суворо не карати». Так, доведено, значить доведено… Але у цій історії цей вибуховий пристрій знайшли в офісі, який як прохідний двір, там окрім Бевза ще купа людей могла бути. Там люди професіонали готували якісь документи роздруковували на комп’ютері, відносили боржникам, які мали. Тобто це був звичайний кабінет, через який проходила величезна кількість людей. Це не було особисте приміщення, від якого ключ мав персонально Бевз, або персонально ще хтось. Багато людей мали ключі.

Сам порядок вилучення був настільки зухвало порушений, що навіть при усій повазі до Служби безпеки я здивований. Я про це говорив у суді і ще раз повторюю. Ось дивіться, будь-які дії пов’язані з оглядом приміщення, з вилученням, з обшуком проводяться за присутності понятих. Що означає понятий? Це означає, що двоє понятих плюс слідчий, або група слідчих підходять до дверей, стукають - там нікого немає. Добре, відчиняють двері і разом заходять туди і починають працювати і оглядати. Що ж тут відбувається? Слідчі органи – працівники СБУ заходять в цей кабінет і там працюють, викликають понятих. Одного з цих понятих ми допитали в суді і він говорить: «Мене викликали, я підійшов до цього кабінету, де знайшли вибуховий пристрій, і я там чекав хвилин п’ять-десять, чув там якісь кроки, якісь голоси за дверима. Потім двері відчинилися, там було людини дві-три, які представилися працівниками СБУ. Після цього нас завели і говорять: «Ось бачите ми знайшли ось такий предмет, знайшли листівки. Звідки він узявся? Хто вніс ці предмети? При такому підході, при таких грубих примітивних порушеннях норм Кримінально-процесуального кодексу можна будь-яку людину звинуватити у скоєнні злочину, який він не вчиняв.

- Якщо гіпотетично припустити, що звинувачення у намаганні підірвати пам’ятник Леніну правдиве, наскільки на вашу думку адекватне таким діям покарання у вигляді шести років позбавлення волі?

- Ми теж через це обурюємося. Звинувачення абсолютно неадекватне вимогам Кримінально-процесуального кодексу і міра покарання не відповідає здоровому глузду, навіть якщо погодитися зі звинуваченням у спробі підірвати.

- А як суд пояснив мотиви вашого підзахисного?

- Суд стверджує, що підсудні у такий спосіб намагалися підняти імідж свого об’єднання «Патріот України». Але ж до цього було прийнято рішення Бориспільським міськвиконкомом, місцевою Радою про те, що пам’ятник переноситься. Навіщо його підривати, якщо його переносять, і це було навесні, і про це усі знали? Вони могли і у інший спосіб підняти імідж, сказати, наприклад: «Ми змусили адміністрацію прийняти рішення про перенесення пам’ятника. Слава нам!» Але, навіщо готувати вибух пам’ятника, рішення про перенесення якого уже прийнято?

- Суд взагалі якось спростовував аргументи захисту?

- Документи, які доводять невинуватість підзахисних, захист надав суду, але суд ніяк не відреагував. Багато доказів від захисту, які були надані, суд просто не сприйняв. Тому я і стверджую, що нема правових підстав для вироку. Це дуже, на мій погляд, упереджене рішення. І ми, звісно, будемо про це писати, будемо доводити, що це звичайне замовне рішення, і воно не може бути визнано законим.

- У разі, якщо в судових інстанціях України ви не доб’єтеся скасування вироку, чи планується подання до Європейського суду з прав людини?

- Звісно. Це звичайна замовна історія і якщо нам не вдасться вирішити ці питання на рівні Вищого спеціалізованого суду України, звичайно, будемо звертатися в Європу. Тут жодних сумнівів бути не може, бо доказів вини просто нема.

Теги:
Читайте також:
Київ
+18°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
14:45
Венеція, Італія
Щоб зменшити шкоду від туристів: Венеція вводить податок на одноденне відвідування міста
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:26
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде в прокат у Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів - порушників стелі цін на нафту, - Reuters
11:15
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
Арешт заступника Шойгу став найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року, - британська розвідка
11:12
на фото готель "Україна"
Готель "Україна" в Києві внесли до списку об'єктів приватизації
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
Більше новин