Ексклюзив

Чому Берлін та Париж вважають себе вічними боржниками Москви

Володимир Єрмоленко
3 лютого, 2014 понедiлок
22:00

Постійні озирання Німеччини та Франції на Кремль є наслідком глибокої історичної травми

Париж та Берлін, головні столиці сучасної Європи, скептично налаштовані відносно України. У відповідь на прямі запитання про перспективи України в ЄС вони завжди знизують плечима. «Не на часі», «беріть те, що даємо», «ми зараз не готові».

Все це триває на тлі специфічних стосунків з Кремлем. Стосунків обережного озирання та обережної дружби. Уникнення сварок за будь-яку ціну. Орден почесного легіону для Путіна з рук Ширака; підігрування російській агресії в Грузії з боку Саркозі; колишній канцлер Німеччини Шредер на роботі у «Газпромі»; русофільство з боку Меркель і Штайнмаєра та нещодавні проросійські заяви Ґернота Ерлера, нового шефа німецької Ostpolitik – це лише кілька симптомів. Політика Берліна та Парижа щодо України завжди здійснюється з озиранням на Москву. «Аби нічого не сталося».

В чому причини цього дивного й непохитного русофільства (чи радше кремлефільства) сучасної Франції та Німеччини? І як ми можемо розвінчувати ці стереотипи?

***
Почнімо з Німеччини. Тут, ясна річ, є чинники економічні та безпекові: Росія має газ та ядерну зброю. Це змушує її остерігатися.
Але є ще одна причина, і вона криється в глибинах колективної пам’яті.

Уся енергія повоєнної Німеччини була спрямована на примирення з колишніми ворогами. Тотальна денацифікація та пацифікація на всіх фронтах. Всі головні вороги німців у ХХ столітті – Франція, Великобританія, США, Італія, Польща – мали стати друзями. Це була така специфічна спокута та прагнення стерти жахи минулого.

Наприкінці ХХ століття це завдання було виконане. – Окрім Росії. Росія – єдиний з колишніх ворогів, з якою все ще залишаються проблеми. З якою мир ще під питанням.

І це німців дуже лякає. Їм краще помиритися з Кремлем, заплющити очі, перехреститися і переконати себе, що все в минулому. Якщо з Москвою мир, значить денацифікацію завершено. Значить Гітлер нарешті – капут.

Але вони забувають, що вони воювали не тільки з Росією. Але й з українцями, білорусами, грузинами, казахами та безліччю інших народів. І що тут, на нашій землі, було ще жахливіше, ніж на російській. Тімоті Снайдер, автор «Кривавих земель», знав, про що писав.

І тому дружба з Україною чи з Білоруссю для німців має бути не менш важливою, ніж дружба з Росією. Це має бути важливим моральним викликом.

Але виглядає навпаки: німцям здається, що Росія і тільки Росія є їхньою моральною проблемою. Що ставши «спадкоємницею» СРСР, Росія монополізувала весь біль Східної Європи.

Так, прагнучи остаточно звести рахунки з власним нацизмом та нарешті перегорнути сторінку, німці відкривають дорогу кремлівському терору.  

***
Французьке русофільство має інші корені. Пов’язане воно з двома речами.

По-перше, з традиційною французькою недовірою до лібералізму. Того лібералізму, який передусім знайшов свій ґрунт в Великій Британії і особливо в США.

Французький інтелектуальний лібералізм завмер десь в середині ХІХ століття, асоціюючись з липневою монархією (1830-1848) – своєрідним французьким «застоєм», гібридом Реставрації та Революції.

Після того основна боротьба була поміж імперією та республікою. Для обох ліберальні права людини мали значно меншу роль, ніж велич держави. Навіть республіканців Третьої республіки (1870-1940) складно назвати лібералами: цілі республіканської держави як колективного тіла були для них важливішими, ніж права конкретних індивідів.

Після Другої світової ця недовіра до англо-американського лібералізму породила специфічне ставлення до Америки та Великої Британії. Французи були схожі на неслухняну дитину західного «капіталістичного» світу: формально залишаючись у його межах, вони постійно загравали з його ворогами, особливо з СРСР. Русофілія та совєтофілія повоєнної Франції пов’язана великою мірою з недовірою до американського лібералізму.

Друга причина більш психологічна. Протягом 1950-х – 1960-х років Радянський Союз був для лівих, які тоді домінували на французькому інтелектуальному ландшафті, не лише беззаперечним авторитетом, але й своєрідним месією. Чимось на кшталт великого захисника, який дозволив воскресити жертву.

Французька комуністична партія називала себе «партією 75 тисяч розстріляних»; радянські ж комуністи, завдяки перемозі над Гітлером, немов би дивовижним чином унеможливили розстріл решти.

Тому образ Сталінґрада такий важливий для французів: битва, що стала переломною у Другій світовій війни, є для французького Спротиву -  і нової французької республіки - символом «кінця розстрілів».

Власне, в цьому полягає велика суперечність між французькою пам’яттю та українською пам’яттю. Для французької пам’яті Радянський Союз – це порятунок «партії розстріляних», кінець розстрілів. Для української пам’яті це – «розстріляне відродження», початок розстрілів. Жахливіших і набагато масовіших, ніж розстріли французькі.

***
Франко-німецькі стереотипи мають свою хронологію та свою історію. Ці стереотипи можуть мати гуманістичні коріння, але сьогодні ці коріння відмерли. Вони стали схожі на мумії давно померлих вождів.

Можна зрозуміти німецьку пристрасть до примирення з ворогами. Нова Німеччина стала можливою тільки через заперечення Німеччини старої, Німеччини рейхів, Німеччини агресивної та войовничої. Але час для старої стратегії завершився. Продовження тактики примирення з Кремлем означає підігравання тоталітарному Кремлю. Не дефашизацію, а рефашизацію Європи.

Можна зрозуміти складну історію французького лібералізму та травму «75 000 розстріляних». Але кремлівська Росія вже давно перестала бути захисницею французького спротиву. І вже давно перестала пропонувати альтернативу американського лібералізму. Вона не відвертає агресію, а провокує її. Вона не пропонує жодної альтернативної суспільно-політичної моделі, а робить симулякри зі старих.

Можливо, українські події поволі штовхатимуть ці стереотипи у минуле. До підручників історії та музеїв колективної пам’яті. Але відмирати вони швидко не будуть. І навіть після своєї смерті вони повертатимуться – як досі повертаються духи фашистсько-нацистського безуму.
Тому не треба мати ілюзій: вся боротьба ще попереду.

Філософ і публіцист Володимир Єрмоленко

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:42
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
Більше новин