Єгор Соболєв: Хтось за те, щоб люструвати всіх членів ПР, а я особисто за антикорупційну люстрацію

6 березня, 2014 четвер
14:10

Голова Люстраційного комітету Єгор Соболєв розповів про те, коли почнеться люстрація і кого будуть люструвати

Єгор Соболєв розповів Еспресо.TV , що зараз ще не визначені критерії люстрації, адже, щодо цього існують абсолютно полярні думки.

- За якими принципами буде працювати люстрація?

Я думаю, що  має бути три принципи. По-перше, реально ми маємо це все показувати, щоб кожен намір, кожна ідея, кожна ініціатива спочатку пропонувалися людьми, обговорювалися, а потім вже все це затверджувалося. Щоб всі розуміли, що відбувається. Я намагаюся, щоб кожну нашу дискусію, навіть, показували он-лайн задля цієї прозорості. Другий принцип — люстрація має бути за законами. Не за рішенням люстраційного комітету, не за моїм бажанням, не за бажанням інших посадовців, а за законами. Ми маємо готувати закони, вони мають затверджуватися Верховною Радою, а на їх підставі має відбуватися люстрація. І третє — вона має бути одна для всіх. Якщо ми приймемо рішення, що ті люди, які не можуть пояснити своїх статків, не мають права займати державні посади, значить так і має бути, не важливо, в яких партіях зараз ці люди, в яких вони були раніше, закон насправді має бути один для всіх. І закон про люстрацію насамперед.

- Які терміни ви собі поставили для розробки і прийняття закону про люстрацію?

- Чим швидше, тим краще.

- Скільки людей може підпасти під люстрацію?

- Це запитання як до Лаврентія Берії. Це вони доводили до регіонів скільки людей розстріляти. Я зараз думаю про критерії. Тобто важлива не кількість людей, а за що, і для чого. Я можу сказати з кого, на мою думку, треба почати і зробити це якомога швидше. Насамперед це Віктор Янукович і його оточення. Те що ми називали «сім'єю», і людей, які обслуговували цю «сім'ю». Друга група — це судді, які кидали людей за грати, допомагали робити з них заручників під час протестів, щоб потім торгуватися за барикади і будівлі. І так само судді, які забирали права за поїздку в Межигір'я. Всім зрозуміло, що це абсолютно не правосуддя, всім зрозуміло, що це намагання залякати людей. І судді це розуміли. Я, навіть, думаю, що їх не варто суддями називати - це люди в мантіях. І треба з них ці мантії зняти і заборонити знову вдягати. Що стосується усіх інших державних службовців, працівників правоохоронних органів — отут треба дуже серйозно радитися. Зараз навіть в Києві серед невеличкої групи ініціаторів люстрації — правозахисників, громадських активістів — дуже полярні думки. Хтось вважає, що треба люструвати всіх, хто був на державних посадах з 2000 року; хтось каже, що треба робити антикомуністичну люстрацію; хтось пропонує заборонити Партію регіонів; хтось каже, що акцент треба робити на неправильних статках. І для того, щоб ми прийняли закон, який би схвалила більшість країни, нам треба дуже довго радитися, чим я зараз і займаюся.

- Ще в лютому на Майдані почали складати люстраційний список. Скажіть, чи буде він використаний в роботі люстраційного комітету, чи буде складений якийсь інший?

- Я  схиляюся до думки, що треба скласти список оточення Віктора Януковича включно з ним самим. Тому що це люди, які поза сумнівом є авторами і терору, і системи мародерства, за якою вони жили, і розвалу держави, який ми зараз спостерігаємо. Що стосується інших людей — я думаю, що складання списку дуже ризикована ідея. Як його складати? Щодо організаторів — тут все ясно. І ще в часи Майдану всі знали, що є Янукович, є Янукович-молодший, міністр внутрішніх справ, є голова СБУ, є Генеральний прокурор, є голова Адміністрації президента, і є два заступника, і ті, хто супроводжував — Лукаш і Портнов. Що стосується іншого кола людей, то якщо ми підемо шляхом списку, то це може призвести до викривлення, несправедливості, політичних вподобань. Треба дочекатися слідства, і потрібно це робити на підставі критеріїв.

- Які це критерії?

- Наприклад, всі голови судів мають бути люстровані, або всі керівники обласних управлінь прокуратури, включно з районними, мають бути люстровані. Це я кажу, як приклад. Бо інакше це може бути несправедливо, і ми самі перетворимося на таку систему, з якою боролися. Як я сказав, безумовні критерії — це арешти людей під час протестів і входження в вузьку банду Януковича. І треба прийняти рішення щодо люстрації цих людей. Я це збираюсь обговорювати з керівництвом країни. Щодо великої люстрації — тут багато думок. Я можу висловити свою. На мій погляд, люстрація має бути насамперед антикорупційною, тобто вона має переслідувати службовців за те, що вони нажили на своїй роботі бабло. Вона має забороняти їм далі працювати на держслужбі. Плюс, очевидно треба люструвати агентів іноземних держав. Ми побачили під час цього вторгнення військ Путіна, як багато насправді в нас цих агентів, і як вони могутні, як ми не готові в перші дні навіть уявити масштаб їхньої інтеграції у владу. Але повторюся, це моя думка. Тому що, погодьтеся, критерії люстрації мають затверджуватися в ідеалі всією країною. Треба, щоб люди подумали про це, посперечалися.

- Має бути громадське обговорення?

- І не одне. Ми почали це робити в Києві. Власне кажучи в п’ятницю минулого тижня. В прес-центрі Майдану ми зібрали всіх людей, в яких були якісь ініціативи щодо люстрації, щоб почути їхні думки. Почули дуже різні. Сьогодні вночі я їду до Львова. Там утворилася дуже авторитетна ініціативна група, яка хоче допомагати люстрації. Я хочу, щоб з ними відбулася відкрита дискусія, якою має бути люстрація. Наступного тижня я пообіцяв приїхати до Донецька.

- Ви казали, що Люстраційний комітет може буде сформований на базі Нацагентства з питань державної служби. Як це буде виглядати?

- Я запропонував міністру Кабінету Міністрів Остапу Семераку три варіанти. Найпростіший з них — це створення комітету на базі Національного агентства з питань державної служби. Це просто державний орган з бюджетом, з приміщеннями, з працівниками. Не треба витрачати ані час, ані гроші платників податків на створення нового органу. Я хочу запропонувати це уряду і сьогодні я хочу обговорити це з Турчиновим. Якщо буде згода, то треба дискутувати, якого розміру буде люстраційна роль в держслужбі, і що має бути з іншими ролями. Ці функції прописати легко. Адже, що таке держслужба — це місце де мають підбирати, тренувати, заохочувати, контролювати, підвищувати, або звільняти посадовців.

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
02:48
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку у результаті авіаудару прогримів потужний вибух на військовій базі, - ЗМІ
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
01:24
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
У Калузькій та Брянській областях РФ ударом БПЛА пошкоджено енергетичну інфраструктуру
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
Більше новин