Ексклюзив

Як Азербайджан може "кинути" олімпійську чемпіонку з України

Ірина Голінько
16 липня, 2014 середа
06:00

Український каноїст Максим Прокопенко, який через конфлікт з тренерами пішов шукати кращої долі до Азербайджану, після 4-річного виступу за цю країну покинув її майже в статусі ворога. Над чим варто подумати Інні Осипенко-Радомській, перш ніж їхати туди

А все тому, що Азербайджан не пробачив спортсмену того, що, будучи фаворитом, він не зміг здобути медаль на Олімпійських іграх-2012, повідомляє Еспресо.TV.

Максим Прокопенко разом з Сергієм Безуглим вирішили проміняти українське громадянство на азербайджанське після Ігор-2008 у Пекіні. Там український екіпаж каное-двійка вийшов у фінал і показав восьмий час. Під прапором Азербайджану українці стали чемпіонами Європи, п'ятиразовими віце-чемпіонами світу, багаторазовими переможцями етапів Кубку світу. Після Олімпіади-2012 Прокопенко повернувся в Україну і став працювати тренером у рідній Вільшанці – селі на Кіровоградщині.

- Напевно, пропозиція Азербайджану була не єдиною, і після Пекіна-2008 ви могли б виступати і під іншим прапором?

- Я і з України нікуди б не їхав. Перед Олімпійськими іграми-2008 у нас забрали дистанцію 1000 м, олімпійську ліцензію на якій здобули ми, віддавши право виступати в цій дисципліні на Олімпіаді іншим спортсменам. За результатами чемпіонату України ми їх обігнали і на 500-метрівці. Проте нам не дали шансу виступити на Іграх на двох дистанціях. Аргумент: два човни – два шанси. Нас це образило. Ми розуміли, що ще через рік нам узагалі скажуть, що ми старі. Саме це і стало головною причиною нашого переїзду. Фінансування – другорядна обставина. Тренер каноїста Валентина Дем’яненка, який вже виступав за Азербайджан, товаришував з моїм покійним тренером Сергієм Крайтором. І 7 жовтня 2008-го нам запропонували змінити громадянство.

- Як довго вас вмовляли азербайджанці перейти під їхні знамена?

- Ні хвилини. Єдине, спочатку запропонували мені одному перейти в Азербайджан. Та я сказав, що без Безуглого нікуди не поїду. Мені відповіли: "Без проблем". Крім того, я хотів попрацювати з Олександром Колибельниковим, старшим тренером СРСР з каное, який був головним тренером азербайджанської збірної. Від цієї співпраці я отримав навіть більше, ніж сподівався.

- А як довго вмовляла вас українська федерація, українські чиновники залишитися в нашій збірній?

- Нас ніхто не умовляв. Просто мої миколаївські тренери хотіли отримати грошову винагороду за мене. Та коли ми просили їх, щоб вони посприяли підвищенню нашої зарплати – в інших областях, наприклад, губернатори доплачували атлетам - то вони відмовили. Хоча один з моїх наставників був депутатом, тому це питання можна було легко вирішити. Крім того, я жив у гуртожитку. У Миколаєві всім учасникам Олімпійських ігор вручали квартири. Коли я відібрався на перші свої Ігри, мені сказали, що ще молодий, мовляв, здобудь медаль чемпіонату світу. Через два роки, у 2006-му, ми стали бронзовими призерами чемпіонату світу. Мене почали годувати обіцянками. Потім вручили гарантійний лист, за яким мер Миколаєва виділив мені квартиру. Та цей папірець нічого не означав. У мене ще був спонсор, який платив мені 800 грн, а Безуглий і того не отримував.

- Де ви тренувалися, проводили збори, виступаючи за Азербайджан?

- Влітку готувалися в Польщі. А взимку – в Азербайджані, де від Радянського Союзу залишилася база з академічного веслування, її модернізували, з 2010-го вона стала величезним комплексом – басейни, спортзали, готель, ресторани - і там є всі умови для повноцінних тренувань. Не так, як в Україні, де навіть не було централізованого харчування – нам видали гроші, і ми самі шукали кафе чи їдальні, щоб поїсти. В Азербайджані готували нас трьох каноїстів, платили хороші преміальні. Чому б в Україні так не зробити? От у нас готують збірну з веслування з 30-ти осіб, хоча всі прекрасно розуміють: медалі можуть здобути тільки Інна Осипенко-Радомська та Юрій Чебан. На зекономлені гроші можна було б платити їм достойні премії – тисяч $30. Тоді жоден титулований спортсмен не покинув би Україну.

- Як віддячувала вам нова батьківщина – Азербайджан – за здобуті для неї медалі?

- За кожен етап Кубку світу, чемпіонату світу та Європи була окрема цифра преміальних. За сезон виступів під прапором Азербайджану я заробив на дві квартири. У мене прекрасна трикімнатна квартира в центрі Кіровограда, гараж. Проте через два роки президент федерації вирішив, що ми багато заробляємо, почав вираховувати 10% від заробітків, потім перестав оплачувати нагороди етапів Кубку світу, за медалі на не олімпійських дистанціях почали платити в десятки разів менше – вони стали майже безкоштовними. Хоча спочатку нам платили за них 50% від преміальних за нагороду на олімпійській дистанції. Зрештою, я почав заробляти втричі менше.

- Так може, була можливість перейти виступати за іншу країну?

- Пропонував Казахстан. Та Азербайджан, не знаю на підставі чого, попросив за кожного з нас по $100 тис. Казахстан швиденько відмовився.

- Не шкодували тоді, що поїхали з України?

- Ні, я вдячний Азербайджану за те, що в мене є власне житло, бізнес. А якби я тоді залишився б в Україні, досі жив би в гуртожитку, не знаю, ким би працював – точно не тренером. Мабуть, вантажником. А так, завдяки власному бізнесу - автоперевезення, я можу собі дозволити тренувати дітей у рідному селі Вільшанка за 2200 грн. – це з усіма доплатами. Цих грошей мені навіть не вистачає на бензин, щоб на машині їздити на тренування.

- На Олімпіаду-2012 ви їхали разом зі своїм напарником Сергієм Безуглим фаворитами, виграли кваліфікацію, проте в фіналі фінішували четвертими. Це найгірші спортивні спогади?

- Так. Я рік не виходив на воду, навіть не хотів бачити човен і сідати в нього. Близько року мене мучила думка, що Олімпіада минула, медалі немає. Навіть якби ми тоді фінішували б третіми, у нас було б усе – мінімум мільйонерами були б. За золоту нагороду 600 тис. євро давав тільки президент. А ще міністри – теж не менше, плюс квартири, машини.

- Як відреагувало спортивне керівництво Азербайджану на відсутність медалі?

- Президент федерації - бізнесмен, якому доручили розвивати цей вид спорту - образився на нас, вважаючи, що ми продали медаль. Як ми могли б продати її, якщо такі великі преміальні за неї ніде в світі не платили?! У веслуванні подібної практики навіть немає. Ми поїхали з Азербайджану, де про каное, байдарку і веслування нічого не чули до 2008-го року, майже ворогами.

- Почувалися там чужим?

- Азербайджанці, можливо, ставилися до нас навіть краще, ніж українці. У нас були там друзі, які завжди за нас вболівали. Вони гордилися тим, що їхні друзі - чемпіони. Мені це було приємно. Мені подобалося там жити, але на все життя я там не залишився б. Не знаю кращого місця на землі, ніж моя рідна Вільшанка. Я тут щасливий - дружина, дворічна донька, улюблена справа - веслування.

- Ваш напарник продовжив кар’єру, а чому ви вирішили закінчити?

- У мене почалися проблеми зі здоров’ям. І враховуючи питання нарахування преміальних, я вирішив не доводити себе до ручки. Пам'ятаю, здобули "срібло" в естафеті на чемпіонаті світу. А нам кажуть: "А хто вас просив?" І не стали нічого платити за цю медаль. А ми вимальовували на човні прапор Азербайджану.

- Сергій Безуглий не вмовляв вас повернутися в каное?

- Вмовляє щодня, до цих пір. Я вже почав сміятися, мовляв, якщо цього сезону він з новим напарником не покаже результат, то мені таки доведеться приїхати і сісти в човен. Це все жарти. Хоча я щодня тренуюся, підтримую форму для себе - не для великого спорту.

- Україна не пропонувала вам повернутися до збірної?

- Ні. Колибельников хотів теж повернутися, бо до нього ставилися, як і до нас - виховав зрадників. Якби він повернувся, то я б в каное-четвірці веслував би - там не обов'язково готуватися цілий рік.

- Зараз, коли ви самі тренер, мрієте виховати чемпіонів? 

- Звісно, вже виховую. У мене є два каноїсти 2001-го року народження, які в Києві виграли зональні змагання "Стрімкі човни". Тепер у каное-двійці та одномісному човні вони змагатимуться у фінальній стадії турніру. Загалом треную 30 дітей.

- У тих умовах, в яких ви працюєте, можливо підготувати чемпіонів світу чи Європи?

- Ні. От зараз я склеюю найстаріші човни, які випрошував по всій Україні. Нове каное світового рівня коштує близько 2000 тис. євро. Дитячий човен, який виготовляють в Україні - $450.

​- Припустимо, вам вдасться виховати медалістів чемпіонатів Європи чи світу. Якщо років через 10 вони прийдуть до вас і скажуть, що їдуть виступати за Азербайджан без вас, що відповісте?

- Скажу, щоб давали по $100 тис. і їхали. (Сміється)

- Останнім часом Азербайджан переманив не одного нашого спортсмена. Як думаєте, чому наші атлети обирають саме цю країну?

- Азербайджан приваблює їх грошима.

- Якби наша олімпійська чемпіонка з веслування на байдарці Інна Осипенко-Радомська, яка може змінити українське громадянство на азербайджанське, запитала у вас поради щодо цього, що б ви їй відповіли?

- Так вона вже два роки мене розпитувала про умови та оплату в Азербайджані. Я все думав: і чому вона так цікавиться? Якщо чесно, як спортсменку я її підтримую в бажанні змінити громадянство. Але я таку титуловану атлетку не відпустив би з України. Це я переходив до Азербайджану, грубо кажучи, ніким. А Інна - гордість України. Не знаю, що робив би на місці наших спортивних чиновників, аби утримати її, але шукав би варіанти фінансової мотивації. Відпустити - найлегше, що можна зробити в подібній ситуації.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
16:18
ЗРК РФ - С-500 "Прометей"
Шойгу пообіцяв, що цьогоріч російська армія отримає перші зразки ЗРК С-500
16:07
Снаряди 155 мм калібру
У межах військової допомоги США Україна насамперед отримає артилерійські снаряди, - СNN
16:03
OPINION
Віталій Гайдукевич
Зникнення Червінського: це Росія в Україні
16:02
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
15:55
Роберта Мецола
Мецола попередила про загрозу дезінформації з боку РФ, Китаю й Ірану на виборах до Європарламенту
15:50
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
"Росіяни намагаються зайти на наші позиції": офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади про ситуацію на напрямку Красногорівка - Нетайлове
15:46
школа в окупації
Росіяни призначають "директорами" навчальних закладів на ТОТ лаборантів і двірників, - Спротив
15:33
Оновлено
У Латвії ухвалили рішення поступово відмовлятися від вивчення російської мови в школах як другої іноземної
15:31
Віктор Янукович
Литва висилає екссоратника Януковича з сім'єю
15:30
На фото: Селін Діон
"Морально важко жити": Селін Діон розповіла, як бореться з невиліковною хворобою
15:28
Аналітика
кіно, кінотеатр
Культура на часі: що з доходами українських театрів на другий рік війни. Дослідження YouControl
15:28
Нацгвардійця, який застрелив 5 людей на Південмаші, засудили до довічного
15:10
Ілюстративне фото
Росіяни атакували ракетами Дніпропетровщину: 4 постраждалих
15:05
Ексклюзив
російські танки, окупанти, оркі
"Намагатиметься перетворити переваги на здобутки": полковник ЗСУ Селезньов припустив, де ворог активізується найближчим часом
14:59
Українське зерно, яке висипали у Польщі
Європарламент на рік продовжив період пільгової торгівлі з Україною
14:57
На фото: Маша Єфросиніна
"Поставив умову": Єфросиніна пояснила, чому не взяла інтервʼю в Жадана
14:50
Запоріжжя
Наводив російські ракети на Запоріжжя: ексдепутат-комуніст отримав 15 років тюрми
14:49
РФ вдарила по приватному сектору Харкова
14:41
На фото: Маша Єфросиніна
"Я була інструментом русифікації України": Єфросиніна прокоментувала мовну суперечку зі Соловій
14:35
перелив води на дамбі, Київщина
На Київщині стався перелив води через дамбу: залило дорогу
14:26
Нафтогаз
Нафтогаз ще на рік зафіксував ціни на газ на рівні 7,96 грн
14:21
Окупанти активізують будівництво укріплень в Криму на тлі міжнарожної допомоги Україні
Через погодження допомоги Україні росіяни активізували будівництво укріплень в окупованому Криму, - "Атеш"
14:14
Іспанія
В Іспанії помилково звільнили з в'язниці наркобарона, який обіцяв убити принцесу та прем'єра Нідерландів
14:11
Міністерство оборони України
Зброя і техніка: Міноборони уклало контракти на 582 млрд грн, майже 50% - з українськими виробниками
14:06
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 23 квітня: скільки коштують долар та євро
14:05
OPINION
Ростислав Демчук
У Пекіні не вірять у перемогу Росії над Україною
13:52
літній дощ
В Україну повертається циклон: Наталка Діденко розповіла, де чекати на дощ 24 квітня
13:35
Литва допомога Україні зброя для України
Литва передала Україні нову партію командно-штабних бронемашин M577
13:28
На фото: PEN America
PEN America скасував вручення літературної премії через нібито ігнорування письменників Гази
13:17
Литва зброя
У Литві одночасно тривають чотири міжнародні військові навчання: почалося спільне з ФРН
13:15
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів, Кулеба прокоментував
Більше новин