Чому суд визнав Путіна організатором злочиного угрупування "Російська Федерація"

29 липня, 2014 вiвторок
00:00

«ЮКОС», новий статус РФ та випадок в Югрі

Вирок третейського суду в Гаазі відносно збитків на історично безпрецедентну суму в $50 мільярдів, що її має відшкодувати Російська Федерація акціонерам «МЕНАТЕПу» в справі рейдерського захоплення Путіним та його поплічниками корпорації «ЮКОС» – викликала справжню паніку в ділових колах Москви.

Звісно, пропагандисти режиму, ба навіть так звані «системні ліберали», які, з етичної точки зору виглядають навіть огиднішими за відданих прихильників режиму, які дослівно радять Путіну «ввімкнути Гітлера» – всіляко намагаються применшити значення цієї події.

Мовляв, Росія подасть апеляцію до Королівського суду Нідерландів, справу затягнуть, а врешті-решт, на крайній випадок – Москва просто відмовиться платити. Як колись – більшовики. Але спроби фігурантів цієї та інших кремлівських оборудок зберегти обличчя чи якось ізнов поглузувати із «комариних укусів Заходу» щоразу виглядають все менш переконливо. І бліде обличчя міністра закордонних справ Лаврова, в поєднанні із змістом його заяв, що містять ознаки добре знайомого психіатрам «поліморфного марення Дюпре» – лише один із тривожних симптомів катастрофи.

Визнання чи не всіма зацікавленими сторонами фактів щодо організації Росією терористичного акту в небі над Донбасом (перспектива нових багатомільярдних позовів), ескалація розгрому російських терористичних угруповань, що вдерлися в східні регіони України, запровадження нової серії санкцій, чергове зниження кредитних рейтингів – є від чого засумувати Лаврову. Він навіть був змушений забрати свою доньку Катерину, яка ледь розмовляє російською, зі США – після того як з передмістя Гааги чи-то до Мюнхена, чи-то до Москви втекла від розлючених голландців перелякана Марія Путіна.

Що, власне, трапилося?

Компанія Group Menatep Limited, яка представляє інтереси акціонерів ЮКОСа Леоніда Невзліна, Володимира Дубова та інших (Михайло Ходорковський особисто дистанціюється від процесу), вимагала відшкодування в розмірі $114 млрд. У підсумку GML було присуджено $50 млрд доларів, крім того, суд зобов'язав Росію сплатити витрати судового процесу у розмірі $65 млн. У Росії є час на виплати до 15 січня 2015 року, оскільки суд взяв до уваги «істотність» суми, а після цієї дати почнуть нараховуватися відсотки. Джерела видання вже прокоментували рішення суду в Гаазі як політичне та висловили впевненість, що Росія буде намагатися його анулювати. На оскарження рішення суду у Росії є 10 днів. У GML ж мають намір стягувати належні їй кошти примусово. Арешт російського урядового майна та активів державних корпорацій та банків уже мали місце у випадку із швейцарською компанією «NOGA»  у 2000-і роки. Це напрацьована схема і дешевше заплатити зараз, аніж пізніше.

Політичною мовою ситуація виглядає наступним чином – так звану «Російську Федерацію» тепер офіційно визнано організованим злочинним угрупованням, яке здійснює пограбування приватної власності. Це десь ліпше, мабуть, аніж статус терористичної організації на кшталт напівживих «ЛНР» та «ДНР» – скажімо, у США «Російська Федерація» у більшості штатів загриміла би на років 50-100 суворого режиму, на відміну від своїх спійманих на «макрухє» спільників «ЛНР» та «ДНР», на які очікує електрична пательня або летальна ін’єкція. 

Але тут справа така, що кваліфікацію злочинів ОЗУ «РФ» незабаром може бути змінено – тут і позови щодо акту тероризму, і щодо справи Магнітського, і вбивств на Донбасі, і Криму. Звісно, цей процес розтягнуто в часі – але за драматичною іронією долі, коли представники МЗС ОЗУ «РФ» або санкціонованої державної компанії «Роснєфть» щось кажуть про апеляцію до Королевського суду Нідерландів, Нідерландів, чиїх громадян ОЗУ «РФ» вбило над Донбасом, то й самі розуміють, що шансів у них немає.

Тепер Москва остаточно перетворилася на вигнанця із світового співтовариства, якому щохвилини демонструють криваві свідчення його злочинів. ..

Можливо, і слід побоюватись того, що загнаний до кута пацюк, із яким, посилаючись на його власні біографічні спогади, тепер порівнюють Путіна – стрибне і вкусить. А себто – розпочне повномасштабне вторгнення до Європи.

Але тут-таки є чимало «але».

По-перше, крім цієї лише першої великої Гаазької «неприємності», Ангела Меркель нарешті вирішила на користь солідарності із атлантичними союзниками. Канцлер повертається з відпустки, щоби запровадити секторальні санкції проти одного з найбільших економічних партнерів Німеччини.

По-друге, фронтальний наступ означатиме негайне введення повномасштабних санкцій проти фінансового сектору, а про наслідки цього вже відверто висловився Олексій Кудрін, який колись перевіз Путіна в Москву і зберігає певний вплив на нього, заявив Der Spiegel: «Якщо будуть введені санкції проти всього фінансового сектора Росії, наша економіка завалиться протягом шести тижнів».

По-третє, агенти Путіна і без того здійснюють терористичні замахи в українських містах, на Донбас загнано найновішу російську військову, але не допомагає буквально нічого. Національна мобілізація українців по всьому світі та згаяний кремлівським монстром час, жертовний патріотизм українців не йде у жодне порівняння із комерційною мотивацією найманців, або рабським інстинктом кріпаків у формі, яких російські генерали вперто женуть на смерть в степах Донбасу. Не дивно, що почастішали переходи російських розвідників та вояків строкової служби на бік України.

По-четверте, навіть і стотисячній армії, яку нібито накопичив Путін уздовж нашого кордону, враховуючи, так би мовити, кадровий потенціал та відомі своїми сюрпризами характеристики російських озброєнь – вже не під силу втілити божевільні фантазії кремлівського очільника.

І по-п’яте, Путін зможе зберегти владу лише в умовах консервації цієї системної кризи, поскільки якщо він допустить її подальше розповзання, наслідком стане implosion – «вибух всередину». У погромі декорацій статики його режиму залюбки приймуть участь всі – опалені війною праві ультра, причому як монархічного, так і більшовицького спрямування, ліберали, мусульмани і просто натовпи росіян, що відчуватимуть «голод», якщо «біле випромінювання» перериватиметься чи працюватиме гірше, ніж зараз.

Нарешті, Кудрін не просто так назвав термін у шість тижнів. Оскільки, насправді, керівництво РФ щосили приховує жалюгідний стан своїх державних фінансів та економічних станів. У тієї ж «Роснєфті», приміром, просто немає стільки «кешу», а все решта –в кредитах і кредитах на ті кредити. «Газпром» несе драматичні втрати через рішення європейських судів і напад Росії на нашу країну – ці втрати обчислюються в більш як $2 млрд на місяць. І так далі, і тому подібне – про крах бюджетів на рівні суб’єктів «федерації» вже лише лінивий не повідомив.  

Але все значно гірше.

Згідно із статистикою Центробанку, що її оприлюднив журнал «Однако», яки належить віце-президенту «Роснєфті» з питань стосунків із громадськістью, одіозному шовіністу Михайлу Лєонтьєву (http://www.odnako.org/blogs/vneshniy-dolg-rossii-dostig-700-mlrd-dollarov-gosudarstvennoy-doli-tam-50-mlrd-ostalnoe-chastnie-dolgi-i-dazhe/), швидкість росту зовнішнього боргу російських компаній і банків за останній рік зростала шаленими темпами.

На сьогоднішній день загальний обсяг заборгованості досяг $700 млрд.

Так, зовнішній борг російської банківської системи, лише за даними на кінець I кварталу, досяг $205,8 млрд, а підприємства, що не відносяться до банківського сектору, збільшили свої зобов'язання до $408,3 млрд. Зовнішній борг органів влади за рік виріс на 60% і становить $66, 3 млрд. Таким чином, сукупний зовнішній борг РФ вже на 40% перевершує міжнародні резерви ЦБ.

Саме тому навіть уряд Ханти-Мансійського автономного округу – історичної батьківщини «ЮКОСу» – раптом вирішив скасувати проведення інвестиційного форуму «Югра-2014».

Офіційна причина – неблагополучна економічна ситуація в країні.

Неформальна причина – напружена криміногенна ситуація, пов’язана із низкою моторошних вбивств, а також із багатотисячним святкуванням Ураза-Байраму в Сургуті.

Але, мабуть і самим аборигенам Югри якось ніяково перед делегаціями транснаціональних інвесторів, які без сумніву були налаштовані відвідати захід на борту десятків «Боїнгів-777».

Адже з травня поточного року з нафтогазової столиці Росії, Нижньовартовська – не вивозяться відходи… 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:36
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами" в ніч на 29 березня: вибухи на Черкащині та Дніпропетровщині, на Київщині працює ППО
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
Більше новин