Як Україна може припинити годувати Донбас

Віктор Кіщак
17 вересня, 2014 середа
17:51

Чому особливий статус Донбасу це шанс для України забути про збитковий регіон

Вчорашня операція Порошенка у парламенті під назвоню "особливий статус Донбасу-ратифікація ЄС" реалізувалася досить ефективно. Але навіть в закритому режимі ці закони не пройшли спокійно повз громадськість. У людей виникає чимало питань і одне з них "чому ми повинні годувати терористів, які вбивали наших хлопців". Звичайно, у цьому формулюванні крім емоційної і справедливої сторони є ще економічно-доцільна.

Закон вже прирівняли до “мінських угод” і іменували “рамочним”. Тобто без додаткових законів та рішень уряду сам по собі він нічого не вирішує. Відсутність цифр, сум та алгоритмів дій це додатково підтверджують.

Зокрема в законі "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" більшість обурює те, що регіони будуть отримувати кошти на розвиток з державного бюджету України.

Стаття 7 зазначає, що "держава надає підтримку соціально-економічному розвитку окремих районів Донецької та Луганської областей”. Щоправда це фінансування буде регулюватися певною державною цільовою програмою. Також для забезпечення економічного розвитку регіонів, місцева влада повинна укладати угоди і подавати їх в Кабмін та інші міністерства та державні органи.

Вже сьогодні прем'єр Арсеній Яценюк спробував пояснити цю обурливу дотаційну функцію держави для територій, які зараз контролюються терористами.

Так, закон передбачає обов'язокове фінансувати з держбюджету на 100% всі витрати по відновленню окремих територій Донецької та Луганської областей. Але фінансування буде йти тільки в ті регіони, які контролює українська влада і з яких вона отримує податки.

“Забирати гроші у Львова, Полтави, Київа, Житомира, у пенсіонерів України, лікарів, вчителів і відправляти просто на відновлення, де ці гроші будуть розкрадені російськими терористами, уряд не буде”, - сказав прем'єр.

Також уряд вигадав схему фінасування відновлення зруйнованого Донбасу. За словами Яценюка, він дав доручення Міністерству фінансів підготувати законопроект про створення спеціального фонду відновлення окремих територій Донецьких і Луганських областей. Наповнюватися фонд буде з пожертвувань українських олігархів, за рахунок міжнародної донорської допомоги та коштів держбюджету, але тільки в разі відновлення повного контролю над усією територією.

Щодо грошей, які потрібні на відновлення Донбасу, то сума в заявах урядовців постійно зростає в геометричній прогресії. Яценюк останній раз нарахував, що для цього потрібно вже не прогнозовані 8 млрд грн, а такаж сума тільки у валюті тобто $8 млрд.

Донбас залишає всіх голодними

Звичайно є статистика, яка показує, в який мінус виходить бюджет с дотаціями Донбасу. Це і розвінчання вигаданого міфа про “Донбасс кормит Украину". Дотації (різниця відрахованих з регіону в держбюджет коштів і отриманих з нього) Донецької області в 2012 році 9,25 млрд, Луганської — 5,07 млрд грн, що є найбільшим “мінусом” серед регіонів (крім Києва). Хоча в такому пласкому розрізі оцінювати дотаційність регіону некоректно.

Більш адекватний показник, дотації на душу населення. В Донецькій області вони склали 2126 грн на людину, в Луганські — 2262 грн. Тут результати вже трохі кращі, 21 та 22 місце серед 26 регіонів, включаючі анексовані Крим і Севастополь. В список прибуткових регіонів (6 прибуткових областей за данними 2012 року) Донеччина та Луганщина не входять.

На думку доктора економічних наук, голови Центру ринкових реформ Володимира Ланового систему асигнувань в регіони з центрального бюджету треба докорінно змінити. “Щодо фінансування окремих регіонів, потрібно визначити депресивні регіоні в яких немає бізнесу, капіталу, промисловості, але живе чимало соціально незахищеного населення. Там потрібні спеціальні програми допомоги депресивним регіонам, а не всім областям надавати асигнування с центральнгго бюджету. Це абсурд. Треба зробити так щоб міста себе окуповували”, - розповів він Еспресо.TV.

Інший подразник суспільства — систематичні, але нелогічні з економічної точки зору дотації на вугільну промисловість. За програмою “Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції” на дотації держшахт було виділено 15,2 млрд грн, в 2014 році планується виділити понад 13 млрд грн.

Середньорічна ціна на тонну видобутого держпідприємствами вугілля в 2013-му склала порядку 500 грн, а середнена собівартість видобутку однієї тонни досягла 1357 грн. За іронією долі саме, терористичні ініціативи “ополченців” з Донбасу змушують український уряд ставити вугільну газуль на економічно обгрунтовані рейки. Через блокування шахт держава вимушена закупати вугілля в інших країн (зокрема вже є контракт з ПАР), але навіть інмпортна ціна, враховуючи доставку, виходить меншою ніж власний видобуток.

За словами Ланового, такуж саму проблему у 90-ті роки мала Польща, але змогла її успішно вирішити. “Там був свій Донбас, який вони 10 років модернізували. Повивозили всі ці підприємства старого типу, а собі залишили високотехнологічні підприємтсва. Україні без цього не можна”, - вважає економіст і наголошує, що для повної модернізації підприємств Донбасу треба 4-5 років, але тільки в синергії з реформами.

Також Лановий наголошує, що на Донбасі залишились у радянський спадок старі підприємтсва, які просто неефективні. “Є певні підприємтсва, певних галузей, яких в економіці цивілізованого світу навіть вже не інсує. Коксохімічна галузь, збагачування руди, флюсні виробництва”, - додає він.

Ці неповні та вирванні з загальної статистичної картини цифри показують діагноз регіону, але не відображають повний стан речей. В регіоні знаходяться великі промислові підприємства та експортери, які приносять валютну виручку в країну. “Щодо валютних надходжень, то металургія, яка знаходиться на Донбасі дає значну частину валютних надходжень і це будуть великі втрати. Але з точки зору перспективи, ця металургія — вчорашній день. Це погана якість та слабка конкуренція на світових ринках”, - вважає Лановий.

На його думку гіпотетично відірвати і перебудувати економіку Донбасу від України можна, але складно перш за все через енергоресурси. Країні слід змінити енергетичну стратегію і передивитися залежність від первних ресурсів. Також слід перестати чіплятися тільки через соціальну важливість за невигідний видобуток енергоресурсів.

Іншим аргументом, який слід врахувати прихильникам теорії "навіщо нам кормити терористів" є те, що регіон не покинули всі мирні жителі. А якщо ми повністю відмовимось від донорських функцій, як материнська держава регіону то в нас в рази збільшиться кількість переселенців, які так само потребуватимуть соціальних витрат. Бо, як вже показала практика, "братська Росія" не дуже то і шанує зросійщенних українців, які вирішили пошукати кращої долі у східного сусіда.

Та і ефективність працездатного населення у власному регіоні більша. Інфляція, спад економіки та споживчих настроїв наштовхують на думку, що інші регіони не витримають велику кількість переселенців, які, скоріш за все, будуть пробувати свої сили як приватні підприємці.

Чому такий статус Донбасу зараз потрібен Україні. По-перше, хоч такою ніби-то капітуляційною ціною він Україні в економічному плані вигідний. Гроші, військова техніка, які хаотично в швидкому режимі виділялися для АТО були тягарем для бюджету. Війна це завжди великі витрати, а в Україні зараз чимало шпаринок, через які гроші зникають, і досить мало тих, через які  потрапляють в країну. Стан хоч і хиткого, але перемир'я дозволить більш зважено і цілеспрямовано формувати витрати на оборону країни.

По-друге, така ситуація дає уряду шанс перебудувати економіку країни і регіону і відійти від кластерності, сформованої в радянські часи за принципом розміщення ресурсів.

Економіка побудована на залишках великих радянських промислових підприємств неефективна. Щоб підприємства стали самоокупними, фінансування будь-якої галузі економіки з бюджету треба закрити назавжди. Зараз ми маємо шанс перевести економіку Донбасу на ринкові механізми і довести фактично жителям регіону "хто кого годує" або як слід працювати щоб себе годувати.

“В Україні 60% промисловості збиткова і ніхто не ставить питання про реорганізацію. Так все і тягнеться завдяки корупції, субсидіям і дотаціям, по якимось списанням боргів. Не буває такої ринкової економіки. Якщо немає фінансової відповідальності - немає фінансової прибутковості і немає ніякого розвитку”, - резюмує економіст Лановий.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.06
  • EUR
    Купівля 42.21
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
17:55
На фото: Мальме - місто-господар Євробачення-2024
Готуються до застосування дронів: на період Євробачення Швеція закриє повітряний простір над Мальме
17:42
На фото: чин похорону Павла Петриченка у Михайлівському соборі
Світло пам’яті: Михайлівський собор об’єднав серця у прощанні з Павлом Петриченком. Фоторепортаж
17:40
на фото: Майк Джонсон
"Розраховуємо, що конгрес ухвалить правильне рішення": країни Балтії звернулися до Джонсона напередодні голосування щодо України
17:40
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22М3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
17:38
скандальний мурал з дівчиною, на яку "падають ракети НАТО"
Росіяни в Маріуполі прибирають пропагандистський мурал із дівчиною, на яку падають "ракети НАТО"
17:35
Марія Захарова
Росія взялася "захищати" права українців під час мобілізації. ЦПД пояснив мотиви
17:13
принц Гаррі
Принц Гаррі офіційно змінив місце проживання з Великої Британії на США
17:00
Вдів російських військових возять на ТОТ агітувати місцевих воювати проти України, - Спротив
16:59
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
Суперкомп'ютер Opta спрогнозував переможця Ліги чемпіонів
16:58
Ексклюзив
"Це зовсім нова унікальна розробка": у Defense Express припустили, чим могли збити російський Ту-22М3
16:43
Сатурн
Учені з NASA виявили передумови для формування життя на одному зі супутників Сатурна
16:41
АрселорМіттал Кривий ріг
Найбільше металургійне підприємство України збільшує виробництво: вийде на 50% довоєнної потужності
16:38
На фото: "Різдвяна свинка"
Дитячу книжку-бестселер Джоан Роулінг "Різдвяна свинка" планують екранізувати
16:29
Cybertruck
Tesla відкликала 3,8 тис. авто Cybertruck через несправність
16:29
чорне море, ракетоносій рф
У ВМС пояснили, чому росіяни майже не використовують "Калібри"
16:28
Миколаївщина обстріл
РФ вдарила артилерією по Миколаївщині: загинула літня жінка, поранено дитину
16:28
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
16:14
Газовики прифронтових областей отримали від чеських колег 20 тонн обладнання
16:10
Ексклюзив
ЗРК Stormer
"В нас є сили й засоби для ураження літаків РФ": у Повітряних силах ЗСУ прокоментували збиття Ту-22М3
16:09
На фото: система ППО
Країни Великої сімки зобов'язалися посилити українську ППО
16:07
РФ атакувала Одещину ракетами: є постраждалий, пошкоджено припортову інфраструктуру
16:06
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona
Jerry Heil та Alyona Alyona показали чорно-білі образи для Євробачення-2024
16:03
OPINION
Олег Манчура
Останні пів року для України були часом самотності
15:54
Конгрес США
У США додали нафтові санкції проти Ірану в законопроєкт про допомогу Україні
15:53
G7
Країни G7 перенесли розгляд питання передачі Україні заморожених активів РФ на саміт у червні
15:17
Непокаране зло повертається
Росіяни організовуватимуть на ТОТ осередки федеральної служби для контролю шкіл, - Спротив
15:13
Чоловіка, який шпигував за Силами оборони на Миколаївщині, засудили до 15 років ув'язнення
15:09
На фото: Команда "20 днів у Маріуполі" привезла BAFTA і "Оскар" в Україну
Команда "20 днів у Маріуполі" привезла "Оскар" в Україну
15:04
Сергій Лавров
Лавров заявив, що РФ не припинить вогонь навіть у разі початку перемовин з Україною
14:52
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
Російська компанія "Башнефть" встановлює антидронові сітки на свої НПЗ, щоб захистити їх від атак БПЛА
14:30
Оновлено
Зеленський відвідав українських поранених бійців
Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на Донеччині та відвідав поранених військових
14:22
Дмитро Кулеба
Очільники МЗС країн G7 визначили конкретні кроки для допомоги Україні, - Кулеба
14:22
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського. У ГУР прокоментували
14:10
Ексклюзив
Володимир Путін
Путін продовжуватиме війну, поки не стане зрозуміло, хто буде наступним у Білому домі, - політолог Бобиренко
14:01
OPINION
Валерій Пекар
Деколонізація Росії: Божі млини мелють повільно
13:59
курка
"Розвиває здатність заражати людей": ВООЗ занепокоєна через поширення пташиного грипу
13:57
РФ ударила по центру Білопілля на Сумщині: важко поранені три людини
13:47
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:38
Херсонський художній музей ідентифікував понад 100 викрадених окупантами картин
Більше новин