Чемпіон світу Олег Верняєв: Медаль в особистій першості втратив завдяки "любові" нашої держави до спорту

21 жовтня, 2014 вiвторок
05:00

На чемпіонаті світу зі спортивної гімнастики, який нещодавно приймав китайський Наньнін, Олег Верняєв виграв "золото" у вправах на брусах, проте не зміг втримати друге місце в багатоборстві

Після чемпіонату світу Верняєв лише день перебував в України, відправившись в Німеччину виступати за клуб. Однак гімнаст встиг розповісти Еспресо.TV про те, чому не став віце-чемпіоном в абсолютній першості і як його, чемпіона світу, зустріли співвітчизники.

- Чи встигли відсвяткувати з рідними свою перемогу на чемпіонаті світу?

- Ніякого святкування не було. Мої батьки їздили в Китай на змагання і бачили з трибун, як я став чемпіоном. Вони жили буквально в 10-ти хвилинах від готелю, де розташувалася  наша збірна. Тож ввечері, інколи зранку, ми зустрічалися. Після тренувань разом ходили в кафе.

- Як вважаєте, медаль в багатоборстві ви втратили у вправах на кільцях під час приземлення чи у вільних вправах?

- У вільних. Навіть з тією помилкою, допущеною на кільцях, я наздогнав суперників і претендував на медаль, маючи невеликий запас. Та завдяки тому, що в нашій державі спорт дуже "люблять", "допомагають" і "фінансують", нашому килиму на олімпійський базі в Кончі-Заспі вже років п’ять. Сучасні килими інші, тож мене і винесло на чемпіонаті світу за обмежувальну лінію, на чому і втратив бали. От через це ми не потрапили і командою в фінал, і я не став віце-чемпіоном світу в абсолютній першості.

- Багатоборство триває декілька годин, причому після кожного снаряду на екран виводяться проміжні результати. Як вдавалося тримати себе психологічно, адже ви постійно були серед претендентів на медаль?

- Перед своїм виступом не дивився на те, як суперники виконують свої комбінації. За ними спостерігав вже після того, як сам виступив на кожному конкретному снаряді. Після приземлення на кільцях дуже засмутився. Та тренер сказав мені, що попереду ще чотири види, змагання не закінчені. Я знав, що якщо зроблю належним чином бруси, ще не все втрачено. Помилка на них завадила б наздогнати конкурентів. Та з брусами я впорався добре.

- Медалі в абсолютній першості ціняться більше, ніж в окремих видах. Як вважаєте, краще мати "срібло" в абсолютній першості чи "золото" у вправах на брусах?

- Тут різниця в тому, що йдеться про титул чемпіона і віце-чемпіона світу. Хтось на вулиці не буде в мене запитувати, виграв я на коні чи в багатоборстві. Цю різницю знають лише ті люди, які розуміються на спортивній гімнастиці. Але для мене, звісно, все-таки абсолютна першість є пріоритетною.

- Коли-небудь замислювалися, чому українські гімнасти найбільших успіхів досягали саме у вправі на брусах – олімпійські чемпіони Атланти-1996 й Афін-2004 Рустам Шаріпов й Валерій Гончаров відповідно теж перемагали саме на цьому снаряді?

- Ні, ніколи. Навіть не знаю. Мабуть, це просто збіг. Говорити про школу не доводиться. Старих тренерів вже немає. Хоча кажуть, що бруси азіатський снаряд (китайські гімнасти лідирували протягом двох останніх олімпійських циклів), але ми вже ламаємо цю традицію.

- Про що думали, коли на вашу честь грав гімн Узбекистану?

- Коли тільки поставили фонограму, я намагався підставляти слова українського гімну. Якось я виграв Кубок світу в Японії, то вони ввімкнули наш гімн в своїй обробці, трохи змінений. От я спочатку і подумав, що китайці теж так зробили. Та за декілька секунд зрозумів, що це геть інший гімн. Через повагу до цієї країни, її гімну, її гімнаста Антона Фокіна я змовчав. Думаю, якби я почав кричати і вимагати вимкнути цю фонограму, це було б не дуже коректно. Тут навіть не має значення, гімн якої країни звучав. Звісно, було трохи неприємно. Проте на п’єдесталі в мене емоції ще зашкалювали, адже прапор України майорів вище за інші. Та пізніше, коли я зрозумів, що сталося, засмутився. Проте, незважаючи на цей казус і на результат багатоборства, чемпіонат світу залишив хороші спогади.

- Чи встигли побачити, як партнер по збірній Ігор Радівілов боровся за "срібло" в опорному стрибку?

- Перший стрибок не побачив – не встиг вибігти з тренувального залу. А на другий глянув, проте не став очікувати оцінки. Тренер мені потім сказав результат.

- А чи вдалося поспілкуватися на чемпіонаті світу з екс-українцем Олегом Степком, який зараз представляє Азербайджан?

- Звісно. Він сумує за нашою збірною. Так сталося, що за результатами кваліфікації Олег не потрапив до жодного фіналу. І керівництво дуже жорстко відреагувало на це: одразу відправило його додому.

- Чи стали ваші суперники по-іншому до вас ставитися після того, як ви почали здобувати медалі на Кубках світу, чемпіонатах Європи і світу?

- Раніше були люди, які постійно кричали, що нас погано судять на міжнародних змаганнях. Але бачте, з падінням на кільцях я отримав оцінку, яку багатьом гімнастам ставлять без таких огріхів. За стрибок поставили теж високу оцінку. А щодо суперників… Ну от на чемпіонаті світу японець Рехеі Като, який став бронзовим призером на брусах, підійшов до мене і попросив помінятися футболками.

- Китайські вболівальники полювали за вашими автографами?

- Ой, так. Це не Україна, де тебе запитують, чим займаєшся, і після відповіді "гімнастикою", кажуть "а, це зі стрічкою бігати". А в Китаї виходили із залу, і годин дві – три можна було фотографуватися з фанатами і роздавати автографи.

- Останніми роками українську гімнастику знають завдяки чоловічій збірній. На вашу думку, чого не вистачає нашій жіночій команді – працелюбності, бажання вигравати чи психологічної стійкості?

- Мені складно судити. Навіть не знаю.

- Якому снаряду на тренуваннях приділяєте більше уваги, чи все по-чесному – кожному однакову кількість часу?

- Гм… Вільні вправи трохи складно стрибати, бо болять ноги, немає хороших ям, нормального килима. Якщо я один день пострибав, то вже можу їхати до мануала поправляти спину, і 5 - 6 днів бажано не виходити на килим. Коню треба приділяти багато часу – навіть просто так крутити. Для кілець потрібна сила і відпрацьовувати зіскок. І більше нічого не треба. Стрибок – знову та ж історія, що й з вільними. Бруси відпрацьовуємо багато, бо це дійсно мій снаряд. Ми розуміємо, що тут може бути медаль. Перекладину тренуємо, як тільки руки дозволяють. У мене цей снаряд відставав, тому треба напрацювати його так, щоб стабільно отримувати за нього 14,500 – 14,700 бала.

- Чи є такі гімнасти, виступи яких вам особливо цікаво дивитися?

- Голландець Епке Зондерланд – завжди ефектний хлопець на перекладині. За ним всім цікаво спостерігати. І ще є молодий японець, який стрибає дуже складну програму у вільних вправах. Але в інтернеті, на дозвіллі, цілеспрямовано не шукаю нічиїх виступів.

- Ви народилися в Донецьку і, мабуть, зараз ваші батьки, як ніколи, радіють рішенню перебратися в столицю?

- Так, але в нас там залишилися всі родичі. Мамина мама і татів тато приїздили до нас. Та після 2 – 3 тижнів сказали, що повертаються додому. Вони живуть поряд з аеропортом. Декілька тижнів тому на ринок, який поряд з їхнім будинком, потрапив снаряд.

- А чи планується відпочинок після чемпіонату світу?

- До кінця року в мене десять стартів – в середньому щотижня змагання. У грудні – два етапи Кубку світу. На всіх стартах буду виступати по максимуму – уже інакше не дозволяє титул. А щодо відпочинку, то от повернувся в Україну з чемпіонату світу, поїхав з друзями грати в боулінг в один з торгово-розважальних центрів. Виходжу – а машину пошкодили, погнули крило. Можливо, так зловмисники відреагували на донецькі номери на моїй машині. Ось така в нас європейська країна.

- А голосувати підете?

- Не впевнений. В цей час можу перебувати якраз на змаганнях.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
0°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
07:19
Оновлено
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
Атака дронів на РФ: У трьох областях РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру
07:04
Оновлено
збита ракета, Київ 9 травня
Вранці 20 квітня у Запоріжжі та Одесі пролунали вибухи
06:49
ЗСУ
На Авдіївському напрямку Сили оборони України відбили 31 атаку російських окупантів, - Генштаб
06:41
У Нідерландах спецслужба рекомендувала урядовим організаціям не користуватися Facebook
06:30
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив президенту Мілановичу ставати прем’єр-міністром, якщо він переможе на виборах
06:19
На фото: система ППО
Здатність України збивати ворожі літаки в РФ не в змозі компенсувати критичний дефіцит української ППО, - ISW
05:34
Raiffeisen Bank
ЄЦБ вимагає у Raiffeisen Bank та UniCredit згорнути бізнес у Росії
05:06
Оновлено
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку прогримів потужний вибух на військовій базі: США та Ізраїль відкидають причетність
04:50
США ДНР кримінал окуповані території війна з Росією
У Донецьку військові РФ вбили американця, який воював за "ДНР" і займався пропагандою
04:22
Єнс Столтенберг
Україна має право збивати ворожі військові літаки у небі над РФ, – Столтенберг
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
Більше новин