Де Україні знайти грошей на російський газ по $385

Віктор Кіщак
22 жовтня, 2014 середа
12:41

Чергові газові переговори в тристоронньому форматі знову не привели до вирішення газової кризи між Україною і Росією, але наблизили її проміжного фіналу

За словами єврокомісара з питань енергетики Гюнтера Еттінгера остаточну угоду країни повинні підписати за тиждень - 29 жовтня. Єврокомісар сподівається, що наступна зустріч буде останньою.

Але декларація певних остаточних домовленостей все ж таки відбулась, хоч і не зафіксована документально. Сторони ніби застовпили обсяги російського газу, які придбає Україна, чітко фіксована ціна, але не визначені ті, хто буде платити за цей газ.

Зокрема, остаточно визначена ціна в $385 за тисячу кубів, по якій Україна зможе купувати російський газ в певний часовий проміжок, а саме до березня 2015 року.

Один з головних моментів, через який Україна не погоджувалась на російські умови, - як буде встановлюватися ця ціна. За словами Еттінгера вона буде гарантуватися Росією і не зможе змінюватися в односторонньому порядку за рішенням уряду РФ або парламенту через, наприклад, підвищення мита.

Також Росія, до кінця березня, не буде застосовувати принцип “бери, або плати”. Тобто вирішувати купувати у Росії газ чи не купувати буде Україна, але на умовах передоплати.

Щодо об'ємів, то декларовані раніше 4 млрд кубів газу, яких не вистачає Україні так і залишились в порядку деному. Попередньо Україні потрібно 2 млрд в листопаді і 2 млрд в грудні. Якщо врахувати вже майже узгоджену ціну в $385, то для забезпечення цих об'ємів Україні потрібно близько $1,6 млрд.

І тут залишається головне питання, яке і пригальмувало остаточне рішення — хто і звідки буде платити за цей газ?

Згідно з попередніми домовленостями, Україна погодилась, що із загального боргу за російський газ в $5,3 млрд до відновлення нових поставок, заплатить “Газпрому” $1,45 млрд до кінця жовтня. А ще $ 1,65 млрд — до кінця року.

Раніше український прем'єр Арсеній Яценюк вже говорив, що Кабмін зарезервував на рахунках $3,1 млрд для оплати “як за поставлений газ, так і за нові поставки в разі підписання тимчасової угоди з постачання газу”. Але тепер, якщо газові домовленості зафіксують і Україна поверне $3,1 млрд боргів, то виникає питання - де взяти гроші на передоплату за нові 4 млрд кубів?

Глава міненерговугілля України Юрій Продан пообіцяв, що пропозиції щодо суми потрібної для передоплати будуть представлені Єврокомісії. За його словами, Україна і Єврокомісія протягом тижня визначать джерело коштів.

За словами ж Еттінгера, сума для поставок 4 млрд кубів газу поки не гарантується Євросоюзом“Тільки після ретельної перевірки стану фінансів "Нафтогазу" і бюджету України, після інтенсивних контактів з МВФ і з урахуванням програм фінансової допомоги ЄС, які вже діють, і які цього року будуть задіяні, буде остаточне рішення... З боку ЄС протягом 5 робочих днів ми прояснимо питання, які обсяги газу за передоплатою цього року можуть бути замовлені, скільки може бути оплачено “, - уточнив єврокомісар.

Також Еттінгер припустив ще два варіанти вирішення цього фінансового питання.

Перший - обговорюється питання, що гроші за новий газ можуть поступити з тих коштів, які "Газпром" повинен перераховувати за транзит "Укртрансгазу" з вересня 2014 року по березень 2015.

Другий - певна європейська компанія може виступити посередником в процесі закупівлі газу для "Нафтогазу". Вона б придбала цей газ у Газпрому і потім продала б його Уркаїні.

Тобто питання того, де взяти потрібні на додаткові 4 млрд кубів газу гроші залишилося відкритим і для його вирішення є тиждень до наступного раунду переговорів.

І остання перепона, яка базується, що і не дивно, на недовірі української і російської сторони одна до одної — яким чином зафіксувати домовленості.

Враховуючи чималу історію україно-російських усних газових угод, які постійно порушувалися, це питання вимагає більш ніж скурпульозного підходу.

За словами Продана, між Росією, з однієї сторони, та Україною і ЄС з іншої сторони лишаються розбіжності щодо юридичного оформлення угоди. Росіяни проти того, щоби під підсумковим документом стояв підпис представника "Газпрому".

"Сьогодні ми отримали від російських колег документ, який російська сторона вже підписала і який не є юридично зобов’язуючим. І росіяни самі кажуть, що він не юридично зобов’язуючий. Для чого тоді його підписувати, якщо він не забезпечує відповідальності сторін?", - зазначив Продан.

Україна вже давно наполягає на тому, щоб "Газпром" і "Нафтогаз" уклали додаткову угоду до контракту, де повинна бути вказана ціна та юридичні зобов'язання обох сторін.

А глава Міненерго Росії Олександр Новак вважає, що для зниження ціни в $385 для України, можна просто зменшити експорте мито для Газпрому. А для цього достатньо прийняти відповідну постанову уряду. Тобто така пропозиція Росії знову ставить Україну в залежність від примх російського уряду та пропутінського парламенту.

Новак аргументує неможливість підписання додаткової угоди між компаніями через те, що між ними йде арбітраж щодо контракту. Тому будь-які домовленості, що змінюють його, не можуть бути узгодженні.

Також сторони узгодили підписання міжурядової угоди, в якій і повинні бути відображені зобов'язання збереження чіткої ціни.

Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер підтвердив, що існує два проекти остаточного протоколу. На його думку, позитивним результатом переговорів буде підписання двох документів - угоди між країнами та додаткової угоди між компаніями.

Але не дивлячись на те, що вже почав виднітися фініш тимчасових газових переговорів, Україна не забуває і про другий та третій фронт.

Зокрема, глава міненерговугілля України Юрій Продан заявив, що проміжне рішення з питання про ціну газу для України Стокгольский арбітраж ухвалить на наступному тижні.

Ну і звісно, Україна не забуває про свій інший рятувальний круг - європейський реверс. І не дивлячись на вже досить чіткі попереджувальні сигнали "Газпрому" у вигляді зменшення об'ємів експорту в ЄС, Україна продовжує продавлювати риторику збільшення реверсу.

Наприклад, сьогодні “Нафтогаз” заявив, що Словаччині вже слід подумати над збільшенні реверсу в Україну.

Також НАК порадив Словаччині розірвати контракт з дочкою "Газпрому", який заважає реалізувати "великий реверс газу" в Україну. "Запуск "великого реверсу" на даний час заблокований дочірньою компанією російського ВАТ "Газпром" - ТОВ "Газпром Експорт".... Існуючий контракт між Eustream і Газпром Експорт не відповідає вимогам Третього енергопакету і має бути приведений у відповідність із цими вимогами”, -  вже більш стверджувальним тоном "Нафтогаз" вказує Словачинні на дотримання європейських правил.

Отже, певний невеликий прогрес в газових переговорах і продавлювання теми європейського реверсу дає шанси Україні сподіватися на нормальне проходження зими. Але є суттєвий фактор, який може зруйнувати всі сподівання - чергова агресія Путіна, яка не підкорюється економічній логіці.

Тому будь-який найменший конфлікт, який скоріш за все може бути зав'язаний на війні на Донбасі може змусити російського президента і забути про газові домовленості, і унеможливити реверс газу з Європи.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+5°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.94
  • EUR
    Купівля 42.15
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
08:14
Оновлено
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
РФ атакувала Україну: у Дніпрі та області є загиблі та поранені, в тому числі діти
08:03
OPINION
Олексій Голобуцький
Усе вирішуватиметься в Європі й вирішуватиме Європа
07:54
Ту-22М3
У РФ упав літак Ту-22м3, що бив по Україні ракетами Х-22/Х-32
07:44
Оновлено
ЗСУ генштаб війна з Росією
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
06:45
Держдеп США
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
Більше новин