Людмила Горделадзе: Справа про підпал "Жовтня" з самого початку розслідувалася як "хуліганство"

27 листопада, 2014 четвер
06:00

Журналісти Еспресо.TV дізналися, які реальні кроки протягом місяця зробила столична влада для відновлення "Жовтня" та чи зможуть у наступному році кияни відвідувати легендарний кінотеатр на Подолі

29 листопада виповнюється рівно місяць з дня підпалу столичного кінотеатру "Жовтень". Але київська влада поки що навіть не вжила реальних кроків для демонтажу та вивезення постраждалих частин будівлі.

Наприклад, прямо у вестибюлі кінотеатру поки що лежать обгорілі дерев'яні дошки, а у вцілілих приміщеннях стоїть стійкий запах згарища.

Чимало питань і до роботи правоохоронних органів. Кримінальне провадження стосовно людей, підпаливших кінотеатр "Жовтень", перекваліфікували із "знищення майна" у "хуліганство". Як зазначили у главку міліції, двоє молодих людей, які були затримані за підозрою в підпалі, повністю визнали свою вину, але заявили, що їхньою метою був не підпал кінотеатру, а зрив демонстрації фільму про гомосексуалістів. Після чого затримані були відпущені з-під варти під домашній арешт.

Хоча насправді однією з версій підпалу експерти називають продовження неодноразових спроб виселити "Жовтень" з даного приміщення. Адже навколо приміщення на вул. Костянтинівській протягом останніх років тривали суперечки і судова тяганина. 

В інтерв’ю Еспресо.TV Людмила Горделадзе, директор кінотеатру "Жовтень", розповіла, як колектив намагається відновити та зберегти столичний легендарний кінотеатр, а також назвала "туманною" роботу слідства: 

- Що саме вже зробила столична влада, аби відновити роботу кінотеатру?

- Є рішення Київради, яке прийнято 13 листопада ц.р.  і передбачає договір оренди цілісного майнового комплексу кінотеатру "Жовтень" з його трудовим колективом, що об’єднаний  в  ТОВ  "Кіноман", на строк   до 2020 року. Насправді це рішення готувалося раніше, точніше до початку всіх цих трагічних подій. В нинішніх умовах кінотеатр передається нам  без сплати орендної платні до моменту відновлення будівлі після пожежі.

Крім того, рішення Київради передбачає, що після проведення ремонту, ця будівля залишиться у комунальній власності і не підлягатиме приватизації.

Практично у нас гостро стоїть питання про консервацію будівлі на зимовий період. Зал "Кіноман" стоїть без даху.  Його, як аварійний, розібрали рятівники.  В "Гегемоні", який стоїть частково просто неба,  протиаварійні роботи не проводилися,  бо це небезпечно навіть для рятівників. Для цього сюди має приїхати спеціальна техніка. Але  це непросте питання, адже влада ще не вирішила організаційне питання призначення  Замовника і Підрядника  для виконання цих робіт.

Також актуальним питанням  є вивезення постраждалих частин будівлі та погорілля. Ми звернулися за допомогою до столичного мера Віталія Кличко. Нам потрібно зробити ще  не менше 20 ходок вантажівок. Декілька вже зроблено зусиллями Подільської районної влади. Спасибі їм за це.  Хто надалі  має вивозити  постраждале майно і куди -  не зрозуміло.

Поки що реально вся відповідальність за цей згорілий кінотеатр і перші кроки його відновлення лежить на нас, орендарях. Людей, які б взяли на себе цей тягар з боку влади, поки що не призначено. 

- Скільки грошей потрібно на відновлення будівлі?

- Збитки ще підраховуваються.  Існує  два види оціночного підходу до виведеного з ладу майна: балансова і дійсна вартість, яка дорівнює відновленню. Так ось ціна відновлення - абсолютно теоретична. Адже нема проектної документації і кошторису.  За порядком цифр це десь  20 млн грн.

Що ж стосується вартості, на яке застраховане це майно, то зараз йде інвентаризація, підрахунки. Обладнання було застраховане на 1,5 млн. грн., будівля – на 4 млн. грн. Процес отримання цих сум  гальмується  через дуже довгу паперову тяганину.

Для пришвидшення у нас  не вистачає співробітників. Більшість звільнені. А ті, що лишилися, заздрять звільненим, бо вони не отримують зарплатню. 

Наразі ми з відповідними спеціалістами готуємо  документацію для подання до Київської міської влади, щоб   до бюджету м. Києва на 2015 рік була внесена сума, яка дозволить провести реконструкцію будівлі після пожежі.

Відновлення будівлі має пройти   за сучасними будівельними і соціальними стандартами для закладів культури , зокрема, потрібно передбачити  "відкритий простір" для людей з особливими потребами, що пересуваються на візках.   Для цього, наприклад, туалети треба перенести  з підвального приміщення на перший поверх.  Також  мають бути зроблені пандуси на вхідних сходах. Разом з тим можу точно сказати,  що без жодних змін залишиться зовнішній фасад будівлі, яка побудована в архітектурному стилі  "конструктивізм". Проект планується оприлюднити  і презентувати на початку 2015 року.

Проектно-кошторисна документація має бути  затверджена  до березня.  А тоді вже мають бути розпочаті будівельні роботи.  Якщо вони будуть профінансовані.

Створено Благодійний Фонд підтримки кінотеатру "Жовтень" "Відновимо разом", код ЄДРПОУ 39484310.   Реквізити для благодійників оприлюднені на сайті кінотеатру "Жовтень". Найближчим часом ці реквізити будуть розповсюджені засобами масової комунікації.

Але як заохотити велику кількість людей до цієї благодійності, ми поки що не знаємо, бо вся та активність, яка була на мітингах, природньо згасає. І як звертатися, як рекламувати, як розповсюджувати  цю інформацію, крім "Фейсбука", ми поки що не дуже розуміємо.

- Як ви ставитеся до того, що правоохоронні органи перекваліфікували справу з підпалу кінотеатру у "хуліганство"?

- Насправді слідство триває і коли воно буде завершене, ще не відомо. І з деталями версій, я поки що не знайома. Адже ми проходимо, як потерпіла сторона.

Мене трошки здивувала заява начальника Головного управління МВС України в Києві Олександра Терещука, що справу "перекваліфікували" у "хуліганство". Нічого не перекваліфіковано. Вона в державному реєстрі  30 жовтня, тобто наступного дня була внесена саме як «хуліганство». Тобто що там можна було перекваліфікувати, не зрозуміло.

Олександр Терещук розповідав про "Жовтень" під час сесії Київради. Крім новели про "перекваліфікацію", там була ще неточність про те, чиї були відеокамери, завдяки яким злодіїв знайшли.  Це була наша система відеонагляду, яка тепер вилучена органами слідства, а не належала міліції, як про це сказав Терещук. 

 -  Спільнота "Врятуй Жовтень" у "Фейсбуці" планує провести цілий захід з прибирання у кінотеатрі. Як саме відбуватиметься ця акція?

- Вони збираються провести багатоплановий захід: концерт, збір коштів, а також ТОЛОКУ  із частковим розбором завалів, що є нагальною потребою.

Адже всі ці роботи тривають дуже повільно.  Декілька військових,  яких залучила влада,  неспроможні все це здійснити. 

- Ваш прогноз, чи буде реконструйований кінотеатр з такими темпами роботи до жовтня 2015 року, як обіцяв Віталій Кличко?

- Взагалі я - оптиміст. Крім того, роблю все, що від мене залежить: щоб у березні був проект та зараз реальні кроки для отримання страховки. 

Подивимося наскільки мій оптимізм обгрунтований.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
02:48
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку у результаті авіаудару прогримів потужний вибух на військовій базі, - ЗМІ
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
01:24
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
У Калузькій та Брянській областях РФ ударом БПЛА пошкоджено енергетичну інфраструктуру
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
Більше новин