Валентин Сильвестров: Порошенко має поставити зухвалому розумнику Путіну геополітичний фінгал

20 грудня, 2014 субота
22:14

Всесвітньовідомий український композитор Валентин Сильвестров у програмі "Вечір із Миколою Княжицьким" на Еспресо.TV розповів про геополітичний фінгал Путіна, пропагандистські бацили та європейську Росію

Про неможливість займатися музикою у цей важкий час

Я хотів виговоритися. Я не можу займатися музикою зараз... просто таке твориться неподобство, така підлість, така неправда з боку Росії, що просто потрібно щось робити і музикантам, а не тільки говорити. Має бути волонтерство і музичне. Ось я займаюся родом музики класичної, а що таке класична музика? Музика істини і правди, якщо це правда, якщо ті, хто займається цією музикою, вони роблять, дійсно, правильні речі, а не просто присмокталися до Бетховена, Гергієв там і інші холуї, які там підтримують цю неправду в Москві. Вони, може бути, хороші музиканти, але не розуміють, що роблять. Вони повинні захищати правду. Я не кажу, що інша музика гірше і не захищає правду. Наприклад, більш низова музика: Макаревич ось, начебто не пов'язаний з Бетховеном, а він виявився більш правдивим і сказав правду, що такої брехні він не чув взагалі. Повинен бути якийсь від музикантів струмінь правди, які займаються більш високою музикою, щоб музиканти ці були теж високого рівня не тільки інтелектуального, професійного але й морального.

Про пропагандистську бацилу, що заражає російську інтелігенцію

Ну це пушкінське взагалі - генії і лиходії не сумісні, як в "Моцарті і Сальєрі". І звичайно ж, тут є таке відчуття, що іноді художник впадає в лиходійство не з причини того, що він злодій, він зайнятий творчим процесом... якось він не цікавиться політикою, бо творча праця, зокрема композитора, музиканта, - це дуже важка справа, це потрібно зосередитися. І він отримує якусь помилкову інформацію, бацилу, як хвороба і він може опинитися не в тих рядах, підтримувати неправду.

Зараз ось для мене важливий приклад: Софія Губайдуліна - вона чудовий композитор, терпіла від кадебістів в Москві і вона зараз жаліє Росію, що Росія захищається і Путін, хоч вона знає, що він кадебіст, але холодна голова і він, як би, хоче миру і добра. Але це ж ясно, що не тому вона підтримує, що вона підлість хоче зробити, вона просто не має інформації цієї. Інтернету у неї немає, вона живе в певному режимі, до телефону не підходить і власне кажучи, вона ж в Німеччині живе. Ну така бацила потрапила і їй повинні друзі пояснити, що це все навпаки, що вона говорить.

Також таке відчуття, що там вони залякані. Але вони в розмові кажуть, що б я не думав, що тут всі підтримують Путіна, що тут багато людей, інтелігентів, які не є прихильниками режиму. Що це брехня, що 80% його підтримують людей.

Про путінську "тему" та підступні "варіації" на неї

Я вам скажу, як я бачу цю ситуацію, пов'язану, зокрема, з Путіним. По-перше - у нього є одна тема і потім варіації, я кажу як композитор і музикант. І ось тема і потім варіації, як я дізнаюся в цих діях підлість, яку я називаю прямими словами, а він називає якимись іншими, "геополітика" там і так далі. Це вибухи будинків у Москві, це його тема і варіації на цю тему я бачив.

Чому я вважаю, що вибухи будинків пов’язані з теперішньою ситуацією. Там же сотні громадян загинуло, адже чеченську війну припинив Лєбєдь, війна припинена була, почалися вибухи будинків і під впливом цих вибухів накачали людей, що потрібна Чечня. Це елементарна підлість, що не стикується. Навіщо чеченцям було підривати будинки, коли вони перемогли? Це ж очевидна підлість! Він підривав два будинки, потім у Воронежі зловили їх, що вони там з піском цим... і це світ все бачив. А потім всі варіації ці: звільнення заручників точно таке ж, як дітей загубили в Беслані, а туди їхала Політковська звільняти, її притравили в літаку. А потім в підсумку, як підводний човен загубили, хоча могли б врятувати, бо там відразу були норвежці, могли б врятувати. Він угробив їх. І це все варіації на цю тему.

Як і вбивство Політковської - типова підсупність. "Нам це не вигідно", - він сказав. Так тому й убили. А потім знайшли через 8 років якихось чеченців і я впевнений, що цей суд ... їх тут же і відпустили.

І розстріл Майдану - та ж варіація. У мене таке відчуття, що стріляв російський спецназ. Той спецназ, який потім в Крим увійшов. Чому побігли міліціонери? Не від Майдану ж, у Майдану не було зброї, а тому що їх розстрілювали в спину, а там же квартал був повністю під контролем внутрішніх військ. І Янукович знав це все.

По суті Путін, він же сказав, що це "хунта військова". Так ось хунта ж і постріляла: Янукович створив військову хунту і вона втекла. Кажуть про військовий заколот, якби був військовий заколот, всі сиділи б по тюрмах.

Розумієте, я ще пам'ятаю, що до Майдану, хоча вже Янукович робив такі речі, що неможливо, вони ще з Путіним домовилися, що будуть святкувати 200-річчя Шевченка урочисто. І ось вони влаштували це «святкування». Бачите...

Шевченко і в Росії, і в Україні - свята людина, тому що, припустимо, є дуже хороший вірш Некрасова "На смерть Шевченка". Там він з дуже великою любов’ю ставиться, там він називає його не українцем, а "великим русским человеком", який зазнав нещасть, "люб'язності" поліцейських, злиднів, лиха і все це довело його до ранньої смерті.

Виходить, що це фігура, яка виступала на захист. Тим більше його поезія актуальна і зараз – "Кавказ" - це все те ж саме. Воно наче зараз написано. Виходить людину, яка прочитала ці вірші, було через кілька днів убито (Сергій Нігоян, - Ред.) І підступність в тому, що цей негідник Царьов сказав, що "ви самі його і вбили". Ось це видає "путінське" - вбили і перевели на іншого.

Ще одна підступність, яку я помітив. Коли збили літак малайзійський, було перехоплено розмову: "летить літак, високо, будемо збивати? Я віддам сигнал нагору". Що значить "нагору"? Якщо б це був тим, хто збивали, по-перше такої високоякісної зброї не було і в Україні. Путінська варіація на тему вибухів будинків ось у чому полягала. Він таки дав сигнал збити цей літак, це моя впевненість. Навіщо? Приписати Україні це. Але проколовся. Тому що в Москві, зауважте, як збили літак, сказали, що це "били по путінському літаку, видно помилилися". Начебто Україна хотіла "збити Путіна", але зафіксували звідки стрілянина була. У мене відчуття, що це неймовірна підступність, яка лежить на ньому. Він спеціально збив цей літак. Це здогад, пов'язаний з музичним слухом, я чую цю підлість, цієї варіації.

Про гімн України та СРСР

По-перше: тут така річ, пов'язана з нахабною тезою, що тут фашисти, мовляв, перемогли на Майдані і так далі. Адже на Майдані співався гімн України. Адже з музичної точки зору - цей гімн дуже мелодійний, в ньому немає злості, навіть ворогів ласкаво називають: "згинуть наші воріженьки". Оскільки склав церковний композитор Вербицький на слова Чубинського, так от в цьому тексті... як правило гімн йде: один склад на один звук, а тут розспів "Ще не вмеееерла", а це ознака "Алілуйя", тобто цей гімн має ознаки церковної музики, літургійної музики. І що, фашисти таке співають? Представники церкви стояли на Майдані. І що, ось це фашисти?

У той час, як гімн Росії, він написаний був Александровим, він талановитий військовий диригент і це з точки зору музики, досить добре. Але там слова поганять... По перше, він як марш трошки агресивний, але він талановито зроблений, але слова вдумайтеся: "Союз нерушимый республик свободных". Як це? А потім: "нас вырастил Сталин" - це що свиноферма якась? Або дитячий садок? Що це таке? Це народ холуїв? Це гімн, де слова поганять цю музику. І він повернув цей гімн і повернув атрибути двоголового орла, ну так поверни той гімн "Боже царя храни". Так ні, повернули цей гімн, а на цьому гімні наліплено крові багато як захисників, так і жертв, весь він в крові, цей гімн.

Про те, як Путін ганьбить європейське обличчя Росії

Росія ось яка: обличчя Росії - це Пушкін, Толстой, Достоєвський, Глінка, Чайковський, Соровський. А те, що зараз Путін робить - ганьбить цих особистостей. Адже Росія "завоювала" не танками Європу і світ, а своєю високою культурою, при тому європейською. Так що обличчя Росії європейське - і це подарунок Росії, а ось те, що вони "пропонують", ось це "православ’я", пияцькі ці фізіономії з хрестами і автоматами - це не обличчя Росії, це чорносотенна Росія. Росія, коли відмовлялася від європейського вектору, вона терпіла страшні біди. Ось чорносотенці - це ж перед фашизмом, це фашисти по суті. Адже вони винні теж в розвалі Російської імперії, тому що "охранка" з ними співпрацювала, влаштовували погроми єврейські під приводом православ'я. Ось це ось чорносотенці до влади і прийшли з цими своїми дурними ідеями, ось цими глобальними.

Про те, до чого призведе зухвала розумність російського президента

І тут, коли ти на це дивишся, на ці мільйони жертв, православ'я, хибно сприйняте християнство, цих чорносотенців, я так думаю, що де це не нагадує. І я повинен вам сказати, що є два визначення пушкінських дурості небезпечною: зухвалий розумник і важкий дурень. Ось зухвалий розумник - типовий ось цей ось президент Росії. Він же ж дурень, він дурний, бо він затіває такі речі, він міг би прорахувати на комп'ютері і там би видало, що це нісенітниця собача.

Якщо ти хочеш захищати російське - хто тобі заважав захищати російське за допомогою дипломатичних, господарських методів. В Україні російський світ процвітав, хто вам заважав? Ніхто росіян не переслідував, це все брехня!

  Якщо переслідування полягає в тому, що не зробили російську мову другою державною, так а чому ви не зробили українську в Росії, українців там дуже багато або татарську. Або чому десь у Франції не зробити турецьку другою? Є правила, титульна нація, ніхто російську не переслідував. Це підступність і дурість. Але людина зухвала - не знає, що вона дурна. Він думає, що він розрахував все. А він же веде країну і себе, в тому числі, до біди. Він закінчить дуже погано.

У мене ось таке враження, коли показують прес-конференцію Путіна: заходить в цирк, грає тростиною, нахабною ходою приборкувач звірів і кабани і леви стають на задніх лапах і він каже нісенітницю якусь і вони ось так от по струнці стоять. Але, придивіться до них - це ж люди, образ Божий. Але, як тільки він розслабиться, вони його пошматують. Скінчиться це, як часто в Росії бувало - подушкою придушать, ну, палацові ці заколоти.

Чому Порошенко має поставити геополітичний фінгал Путіну

Вже давно б'ються депутати у всьому світі. Час вже, щоб президенти лупили один одного і залишили людей в спокої. Я був би дуже задоволений, щоб хто-небудь врізав Путіну за його нахабну брехню... якби Меркель йому ляпаса дала, наприклад, і якщо б Порошенко врізав би йому в око. Я думаю, що йому б дуже до лиця був цей геополітичний синець під оком. Нехай би цей Путін усвідомив, що його політика веде до вбивства людей.

Про те, що потрібно робити Україні та світу для опору агресору

Потрібно починати з себе і не сподіватися, що нам щось на тарілці принесуть. Тому саме Майдан дуже важливий фактор показав, я думаю, що це стосується не тільки України, тому що мені здається, що і на Заході громадянське суспільство спить. Воно повинно прокинутися.

Дивіться, коли збили корейський літак в радянський час, просто по дурості. Весь світ стояв на вухах, під посольством горіла земля. А тут цей "Боїнг".

Тобто громадянське суспільство має поступово усвідомити, але може це через сильну пропаганду Росії, тим не менш все це можна з інтернету дізнатися в цивілізованих країнах.

Про необхідність волонтерства класичних музикантів

Щодо музики. Бачите як волонтерство поширене - це теж результат Майдану, так би інакше не було б. Мені здається, що ті, хто займаються мирними професіями: музикою, літературою, вони теж мають волонтерство це проявляти. Ось був нещодавно концерт, приїжджав Кремер і Канчелі, латвійське посольство влаштовувало це на захист України. А де наші такі міжнародні проекти класичної музики, які були б оголошеними, як на захист України?! При тому волонтерство полягає в тому, що робиться це безкоштовно. Потрібно, щоб колективи, симфонічні оркестри волонтерством займалися, не те, щоб їхали туди, зіграли, щоб якусь якісну музику Бетховена, наприклад. Або українську якусь, зокрема знамениту, зворушливу мелодію Скорика, яка може дуже комусь підняти настрій. Але це ж потрібно робити.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+16°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Радослав Сікорський
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде в прокат у Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів - порушників стелі цін на нафту, - Reuters
11:15
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
Арешт заступника Шойгу став найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року, - британська розвідка
11:12
на фото готель "Україна"
Готель "Україна" в Києві внесли до списку об'єктів приватизації
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:34
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горять три ємності з нафтопродуктами
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
10:12
Дональд Трамп
Аризона звинуватила 18 соратників Трампа у спробі зірвати президентські вибори
10:04
Анонс
Онлайн-інкубатор для стартапів з соціальною метою StartUp4Good
Онлайн-інкубатор для стартапів із соціальною метою StartUp4Good: триває прийом заявок
10:00
OPINION
Тарас Загородній
Як змусити Захід прийняти Україну в НАТО без умов?
09:48
Сі Цзіньпін та Путін
Китай обрав сторону й не може претендувати на нейтралітет у війні між РФ та Україною, - посол США в НАТО
09:44
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
Відчувається, що в росіян уже теж не вистачає боєприпасів: боєць ЗСУ про ситуацію біля Часового Яру
09:23
Китай утримує в порту судно "Ангара"
Китай пустив у порт судно, що постачало зброю з КНДР до Росії, - Reuters
09:08
діти, злочини росії
РФ розробила пропаганду для дітей із ТОТ і планує вчити їх "патріотизму" в таборах відпочинку, - Луганська ОВА
09:03
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба для війни в України, - міністр оборони Німеччини
08:43
За 10 років окупації Криму РФ засудила 320 жителів через політичні мотиви, - активісти
08:29
Оновлено
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Настоятеля Святогірської лаври, який зливав позиції ЗСУ, арештували
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:08
Білий дім
Деякі чиновники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
Більше новин