Де Лінкольн знаходив генералів і чого у нього міг би повчитися Порошенко

1 лютого, 2015 неділя
12:31

Півтори сотні років тому США були далеко не найпередовішою державою світу, а всього лише потужною країною, що розвивається, в якій до того ж розгорілася Громадянська війна

Промислова, орієнтована на приватну власність та індивідуальні свободи Північ зчепилася з Півднем, який вважав, що традиції і право володіти  чорними рабами невід’ємна частина південного стилю життя і готовий був боронити його всіма силами

Шансів реалізувати свої фантазії у південців було небагато. Часи вже були, як то кажуть, «не ті» - по всьому світу рабство забороняли. Хоча серед інтелектуалів світу популярні були ідеї, що чорношкірі  мешканці нашої планети - нижча раса, проте право володіти людьми на засадах права приватної власності  (як речами) відживало своє і залишалось тільки питанням часу, коли його скасують, ну і звісно, на яких умовах.

Проте коли в 1860 році президентом  США обрали Авраама Лінкольна, південні штати «психанули» і вирішили, що будуть відділятися, хоча про скасування рабства ще не було й мови. Лінкольн в свою чергу сказав, що «ніхто, нікуди не піде», а Союз (себто Сполучені Штати) залишаться єдиними. Далі руки самі потяглися до зброї і почалася війна.

У  відкритій війні проти індустріально розвинутих північних штатів шансів у Півдня не було, здавалося б усі козирі в руках Вашингтона. І армія, і флот, і необмежені можливості для постачання, але тут же виявилася і проблема – вище армійське начальство ніяк не могло навчитися воювати і раз за разом терпіло дошкульні поразки.

Президент Лінкольн був надзвичайно терплячим, за що йому неодноразово діставалося від пересічних американців, які вимагали результату, причому  навіть не сьогодні, а вчора, не соромилися репетувати «нас зливають». Проте поступово Лінкольн втрачав терпець і почав звертати увагу на тих, хто показував результат в бойових діях, незважаючи на те, що в мирний час це були далеко не найприємніші люди.

Яскравий приклад Улісс Грант. Після закінчення в 1843 році військової академії у Вест-Пойнті військова кар’єра у Гранта не заладилася. Не те щоб він був поганим командиром, скоріше навпаки. Доки треба було воювати з  індіанцями, або під час війни з мексиканцями все було нормально, тяжко стало, коли війни завершилися. І Грант від нудьги приклався до пляшки. Демобілізувався з військової служби, пробував займатися фермерством, потім допомагав батькові в приватному бізнесі, але нічого доброго з того не виходило. Здавалося, все, пропаща людина.

Генерал Улісс Грант, 1863 рік.

І тут вибухнула Громадянська війна. Як колишній військовий і справжній патріот Грант записався в добровольчі батальйони в Штаті Іллінойс, де його одразу обрали командиром. В боях з південцями виявилося, що Грант отримує перемоги і вже за кілька місяці його призначають командувачем всіх добровольчих батальйонів в Міссурі. Крок за кроком Грант добивається нових і нових перемог. В 1862 році захоплені форти Генрі і Донельсона. Був отриманий стратегічний плацдарм для наступу на Південь. І Лінкольн зробив ставку на нього. Наступного року Грант в результаті кількох штурмів захопив фортецю Віксберг, яка дозволяла контролювати річку Міссурі. Грант поступово брав Південь в облогу, крок за кроком рухаючись на Південь.

Згодом, генерал Уїльям Текумсе Шерман у своїх мемуарах згадував, що найважливішою властивістю Гранта було повне небажання рахуватися з тим, що неприятель може з ним зробити. Щоправда, з цим він поєднував талант стратега, вміння вибрати напрям удару, сконцентрувати війська та забезпечити їх всім необхідним для атаки. Проте коли ціль була сформульована і поставлена, то ніякі втрати не могли зупинити Гранта. Втрати ж були за нинішніми мірками просто колосальні. В 1864 році наступаючи на   Вірджинію, столичний штат Півдня Грант зіткнувся з військами Роберта Лі, свого колеги по академії Вест-Пойнт.  Втрати Потомакської армії якою командував Грант сягнули 18 тисяч бійців (для розуміння – українська армія за 10 місяців боїв з проросійськими бойовиками на Донбасі втратила вбитими 1,5 тисячі бійців), але сподівання Лі, що це зупинить просування потомакської армії на Південь виявилися марними. Втрати не примусили Гранта зупинитися навіть на день

Війська генерала Гранта в боях: Битва при Вілдернессі, 5-7 травня 1864 року, втрати – 18 тисяч бійців; Битва при Спотсільвейні,8-21 травня 1864 року, втрати – близько 20 тисяч. 

Його армія наступала далі, і вже через рік в   квітні 1865 року після битви при Аппоматоксі Грант примусив війська Лі капітулювати. Громадянська війна в США закінчилася. Північ перемогла, єдність США було збережено, рабство скасовано, щоправда  ціна була величезна – загальні втрати вбитими склали 620 тисяч чоловік з обох сторін. При цьому слід мати на увазі, що за населенням у 1860 році, напередодні громадянської війни Сполучені Штати налічували трохи більше 31 мільйона жителів, себто були більш ніж на 10 мільйонів менші за сучасну Україну. Це, так би мовити, для розуміння масштабів втрат та конфлікту.

Генерал Грант приймає капітуляцію армії генерала Роберта Лі, при Аппоматоксі, 1865 рік

Що стосується Улісса Гранта, то незважаючи на те, що після війни американці двічі (1868 і 1872) обирали його президентом США, навряд чи можна сказати, що він був успішним президентом. Боротьба з корупцією не вдавалася, працювати і домовлятися з Конгресом Гранту не хотілося і він все частіше зазирав до пляшки. Ще гірше стало, коли завершилася його президентська каденція. Кілька невдалих спроб зайнятися бізнесом, випивка, кругосвітня подорож, яка не принесла особливо задоволення, і от уже друзям довелося збирати гроші, щоб якось підтримати бойового генерала і колишнього президента.

Генерал Грант – президент США, 1868 рік

Зрештою Конгрес призначив йому персональну пенсію в розмірі генеральського окладу. Знову таки, в світлі українських реалій і перманентних дискусій про заробітки і пенсії чиновників, варто відзначити, що всього 150 років тому, в США навіть президенти не отримували пенсію автоматично, а необхідне було спеціальне рішення Конгресу. Персональна пенсія врятувала генерала і екс-президента від злиднів, але навряд чи повернула душевний спокій. На своєму місці генерал Грант почувався лише під час війни, яку на щастя для свої країни переможно завершив. Він не належав до генералів, які знаходять щастя в часи миру, майстерно розбудовуючи дачі та організовуючи фарбування трави в насичений смарагдовий колір. Проте, ніхто не пам’ятає, як їх і звали, а генерала Гранта, кожен може побачити, поглянувши на купюру в 50 американських доларів, з якої бойовий генерал похмуро поглядає на далеких нащадків. 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+5°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
Більше новин