З точки зору інформаційної війни найголовніше завдання і бійців, і волонтерів - це проявляти людяність, - Юрій Сиротюк

6 березня, 2015 п'ятниця
13:57

Одним із напрямків інформаційної війни, яку розв’язала Росія проти України у рамках військової агресії, є спроба дискредитації усіх українських патріотів та націоналістів

Російські дезінформатори не гребують нічим задля того, щоб принизити і політичні сили, і добровольчі батальйони, у яких воюють патріотично налаштовані бійці. Ключове завдання – це підмінити поняття "патріот" та "націоналіст" на "фашист", "окупант", "нацик". Наприклад, днями російські ЗМІ розповсюдили інформацію, що ВО "Свобода" розробила дизайн купюри номіналом 1 тис. грн., на якій буде зображено портрет… Адольфа Гітлера.

Яким чином Україна та справжні націоналісти можуть протистояти агресору в інформаційній війні, ми вирішили поцікавитись у заступника голови ВО "Свобода" з воєнних питань, екс-члена комітету ВР з питань Національної безпеки і оборони, а нині добровольця "Карпатської Січі" Юрія Сиротюка.

— Яку мету ставить перед собою Росія, проводячи інформаційну агресію?

— Починаючи з ХІХ-го століття всі війни є світоглядові. І ключове завдання не просто захопити територію і знищити ворога, а підкорити його собі. Тобто спочатку іде м’яка агресія – інформаційна – вплив на мізки людей, а тільки потім наступає фаза жорсткої агресії. Найелементарніше завдання зробити так, щоб населення країни, проти якої йде агресія, не хотіло чинити опір. Але в нашому випадку кампанія, що ведеться на Сході України, ще більш потужна. Вона не лише частину суспільства робить пацифістською, Росія робить так, щоб громадяни  ненавиділи Україну та її армію.

І, нажаль, це має свої наслідки, тому що, насправді, інформаційна війна проти України йде з першого дня її незалежності. Тези незмінні: "Україна — не життєздатна країна", "це країна, що зшита з різних частин". Також відродилась й теза, що була популярна ще за часів Першої світової війни: українців як націю "придумали" в штабі австрійської чи німецької армії.

— А чому це стало можливим?

— По-перше, тому що, здобувши у 1991-му році незалежність, Україна не робила жодних кроків на одержавлення країни, мовляв, якось воно само по собі затреться, загоїться. Україна для себе визнавала, що є дуже "совковий" Донбас, є навіть господарі, еліта цього регіону. Тому треба вести розмову з ними, а не модерувати суспільну свідомість. В результаті, відбулося консервування "совка". По-друге, взагалі не йшлося про природну українізацію. Мається на увазі, що кожен мешканець країни, незалежно від національності відчув би, що це його держава, що він українець.

Але за роки незалежності ні в Криму, ні на Донбасі не з’являлися українські школи, а їх поява визивала скандал. Там не прижилося жодне друковане україномовне видання. Навіть нове покоління ровесників незалежності, що народилося після 1991-го року, й повинно було б не жити під впливом "совка", воно все одно жило під ним. Більше того, після незалежності ми втратили вплив своїх державних теле- та радіоканалів: впало їх покриття та глядацька аудиторія. Натомість цей вакуум почали монополізувати російські медіа.

Тобто влада не працювали працювала з громадянами ніяк. Тому хочу нагадати, що колись Гарібальді та Мадзіні, які з клаптиків утворили італійську державу проголосили: "ми утворили Італію, тепер нам треба утворити італійців". Навіть російськомовні волонтери з Артемівську сказали мені: "Если не огосударствите и не украинизируете Донбасс, он никогда не будет ваш".

— Чи може Україна змінити розстановку сил?

— Наразі ми програємо й світоглядову, й технічну війну. Хоча з технічної точки зору зрозуміло, що Україна має певні механізми для заглушення російськомовних телеканалів. Вочевидь завдяки введенню воєнного стану чи інших законодавчих механізмів державі можна було б модерувати ситуацію. А так мешканці підпадають під вплив російських медіа і неадекватно сприймають навколишню ситуацію. Класичний приклад: обстрілюється будь-яке місце на лінії фронту — Піски чи Дебальцеве, і всі мешканці кажуть: "Це робили українські солдати. Якщо вони заберуться, то закінчаться обстріли, там де українська влада – там тероризм". І це відверті недоробки нашої влади.

Нажаль, за рік ми не зробили жодних висновків. Досі не зроблено таких елементарних речей як інтернет-захист. В Польщі та Німеччині навіть не було ніякої війни, але було відключено російську мережу "Вконтакте". Побачивши, що російська агентура активно користується мережею, а вона належить державі, і знаючи, що через неї відбувається не тільки модерація свідомості, а й збір інформації, вони її відключили. А у нас, коли цілий рік говоримо про війну, вже повністю повинні були б "відрубити" російський сегмент інтернету. І це зовсім не пов’язане із свободою слова.

— А що можна зробити на фронті?

— Я постійно буваю на фронті та можу сказати, що там вакуум з боку України: немає газет, листівок, оголошень. Немає такого собі "радіо Лєвітана", щоб просто гарно поставлений голос розповідав з гучномовця про перемоги української держави та поразки російських окупантів.

Навіть в часи Другої світової війни Українська повстанська армія, будучи підпільною армією, зробила листівки зі зверненням до кожної нацменшини, до грузинів до народів Центральної Азії, із закликом боротися проти тирана Сталіна, та пояснюючи, що УПА воює за незалежність України.

Сьогодні інформаційну війну, як і справжню, веде не країна, а свідомі громадяни. Багато хто з власної ініціативи викриває російські фейки, висміюючи їх. До речі, висміювання — це найбільш дієвий інструмент боротьби із тупим імперіалізмом.

У той же час в Росії у кібер-війську налічується понад 2 тисяч офіцерів, що працюють ботами та поширюють теми в Україні. Тому нам потрібно, щоб держава знайшла спосіб зібрати ту енергію мас, бо зараз країна слабка, й поки розкачається "Мінстець" пройде багато часу. Тому поки що працюють "криївки" учасників інформаційної війни. А треба це все зібрати до купи та працювати більш систематично.

— А як йдуть справи із підтримкою бойового духу солдатів?

— Робота із свідомістю солдатів також не ведеться. У наших солдатів відсутній інститут політруків, вони поїхали з дома, не маючи ні власної етнічної, ні української свідомості. Та ще й їм кажуть, що Порошенко їх не вдягнув, не нагодував. Кого вони будуть ненавидіти Росію чи українську владу?

Також якщо проїхатись по прифронтовій зоні, то майже всюди чутно радіо "Сєпар". Тобто нашвидкуруч організували радіо, що розказує про досягнення ДНР-ЛНР. І немає жодної відповіді із нашого боку. Один із полонених "свободівців", що провів півроку у підвалі СБУ в Донецьку, розповідав, що якщо слухати це радіо певний час, то починаєш підпадати під цей інформаційний вплив розуміти цих людей .

Наразі з нашими бійцями працюють тільки волонтери. Привозять малюночки дітей зі школи чи дитсадку. Ці обереги є майже у кожного українського солдата. Приїжджають українські гурти та барди. Також, наприклад, Михайло Іллєнко їздить по лінії фронту та показую свій фільм "Той, що пройшов крізь вогонь" з ефектом "12D", коли свистять кулі, та земля здригається від "Градів".

— А що в свою чергу роблять "свободівці"?

— З точки зору інформаційної війни головне завдання і бійців наших батальйонів "Січ" та "Карпатська Січ", і "свободівців"-волонтерів — це проявляти людяність, тому що свідомість у мешканців прифронтової зони дуже хитка та вразлива. Ми спілкуємось з людьми, поширюємо літературу, намагаємося робити просвітницькі заходи. Є у нас такий "січовик" Василь Васильович — представник галицької інтелігенції. Він ходить у кожну школу у Слов’янську і спілкується із дітьми. Як наслідок, в одному з телерепортажів дитина сказала: "Нацисти нас захищають". Тобто з одного боку, батьки їй розказують, що українці – фашисти, а з іншого – дитина розуміє, що вони добрі.

Я особисто, вже не раз відвозив туди брошури по бандерофобії російською мовою. УПА колись також видало книжку Петра Полтави "Кто такие бандеровцы и за что они борются". Її роздавали серед солдат Другої світової. Хто мав мізки, той зрозумів.

Також намагаємось видавати бойові листки. Є ідея в прифронтовій зоні запустити радіо та інтернет-телебачення. Постійно проводимо відкриті публічні заходи. Паралельно ліквідуємо наслідки совєцької окупації. Бо як відомо де падають Лєніни, падає й можливість російської пропаганди.

В кінець кінців, постійно шукаємо матеріали, яким був Донбас, щоб люди усвідомлювали свою історію, героїку. В Артемівську кажеш, що це було місто Бахмут — давнє торгове українське місто. Коли приїжджаєш в Селидове кажеш, що це козак Селид створив це місто і у вас пам’ятник цьому козаку. Донбасівці нікуди не дінуться від Сосюри з Дебальцевого, який написав найкращу посвяту Україні. Вони повинні гордитися тим, що вони мешканці Донбасу й знати своє минуле.

ДОВІДКА

З лютого 2015-го року ВО "Свобода" за рішенням з’їзду перевела роботу політичної сили на внутрішній воєнний стан. Зокрема, було ухвалено рішення про створення територіальної оборони народного резерву на базі місцевих осередків "Свободи". У разі ухилення без поважних причин від мобілізації передбачено автоматичне виключення з лав об'єднання. Також було створено комбатантське об'єднання "Легіон Свободи". До його складу увійшли усі "свободівці", які в складі Збройних Сил України, Національної Гвардії, спецпідрозділів МВС та Добровольчих батальйонів беруть участь у війні з Росією.

Наразі кількість бійців "Легіону Свободи" становить більше 700 чоловіків та жінок. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+19°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
15:26
кадр з фільму "Ти мене любиш?"
Вийшов трейлер українського фільму "Ти мене любиш?" режисерки Тоні Ноябрьової
15:23
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
15:16
Вибух
Росіяни вдарили КАБами по інфраструктурі Сум
15:12
Шахтарська каска
Окупанти взялися за "ревізію" останніх 33 шахт Донбасу, - Спротив
15:09
На фото: "Портрет фройляйн Лізер" Густава Клімта
Незавершену картину Клімта, яку 100 років вважали втраченою, продали на аукціоні за 30 млн євро
14:56
Верховна Рада
Рада не підтримала законопроєкт про накопичувальну пенсію: документ відправили на доопрацювання
14:45
Венеція, Італія
Щоб зменшити шкоду від туристів: Венеція вводить податок на одноденне відвідування міста
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде в прокат у Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
Більше новин