Джордж Паттон. Псих, каратель, герой

Олексій Кафтан
14 березня, 2015 субота
05:00

Еспресо.TV продовжує цикл публікацій, присвячених полководцям минулого, які змогли проявити себе в критичні моменти історії власних країн

В дитинстві він навколішках молився перед портретами генералів армії конфедератів Роберта Лі й Томаса Джексона, що висіли у вітальні батьківського будинку, вважаючи їх Богом Отцем та Богом Сином. До десяти років він не вмів читати, а читати швидко так і не навчився. На першому курсі Вестпойнту його лишили на другий рік через завалений іспит з математики. Він лаявся як чоботар і товк пики як боцман. Клав з прибором на начальство. Вірив у Валгалу, реінкарнацію та зверхність арійської раси. І попри все це був найкращим серед американських воєначальників, що воювали проти Третього Рейху. Зрештою, це визнавали вороги. Своїх же, як водиться, він здебільшого дратував. 

Джордж Сміт Паттон-молодший зажив слави скалки в дупі начальства ще змолоду. Випустившись із Вестпойнту в 1909 році в чині другого лейтенанта, він був відряджений до 15 кавалерійського полку, що стояв тоді в Форт Шерідан, Ілінойс. На той час цей полк, сформований 1901 року в Каліфорнії для війни з Іспанією, встиг узяти участь у інтервенції на Філіпіни, поліцейських операціях на  новонабутих територіях США та пацифікації Куби й щойно почав обживати казарми на узбережжі озера Мічіган. І новоприбулий «жовторотик», певно, виявився аж надто енергійним для фронтовиків-«курортників». В будь-якому разі, за пару років його здихалися: Паттона перевели до Форт-Майер, Віргінія, - заради підвищення кваліфікації. Від Вашингтона цю базу відділяє лише річка Потомак, і як водиться, в цьому столичному гарнізоні часто бували великі зорі. На кшталт міністра оборони (й майбутнього держсекретаря) Генрі Стімсона, до якого Паттон набився в позаштатні помічники на додачу до своїх прямих службових обов’язків квартирмейстера. Оце вміння знаходити друзів і покровителів у високих кабінетах лишилося з Паттоном до кінця життя – вже ставши генералом, він нерідко накривав розкішну «поляну» для великих цабе. Однак – і це принциповий момент – власної користі в тому він мав небагато. Якщо, звісно, не вважати за таку краще обладнання, техніку й припаси для його військ. Втім, і сам він нерідко збирав «волонтерські посилки» - шкарпетки, білизну, взуття, словом те, чого завжди бракує на передовій.

Але це буде згодом. Зараз же лейтенант грається в д’Артаньяна: подібно гасконцю, каліфорнієць чудово володів клинком і тримався в сідлі. І ще дуже добре стріляв. Цього виявилось достатньо, аби потрапити до олімпійської збірної США на Стокгольмських іграх 1912 року – в їхню програму якраз уперше включили пентатлон, і Паттону випало стати першим американським п’ятиборцем. І – ледь не пощастило стати першим чемпіоном із цієї дисципліни. З 42 учасників він показав третій результат у кросі, четвертий – у фехтуванні, шостий – у конкурі, сьомий – у плаванні. І аж двадцять перший – у стрільбі. Взагалі тут сталась дивна історія. Учасники довільно обирали зброю. Більшість надавала перевагу пістолетам калібру .22, що мали меншу віддачу й більшу кучність бою. Паттон же взяв звчичний Colt Model 1908 калібру .38. Він блискуче уразив 8 цілей, але слідів двох куль судді не знайшли навіть у «молоці». Лейтенант твердив, що перші кулі лишили в мішені надто великі отвори, й останні пролетіли через них, не лишивши слідів. Це не виключено, тим більше що вже після змагань адміністратор команди знайшов у кулеприймачі всі десять куль. Утім, судді вирішили інакше. В противному разі Паттон міг здобути золоту медаль, але відмовився подавати апеляцію, вважаючи, що це суперечить духу Олімпійських ігор.

Наступного року Паттон знову повернувся до Європи – тепер на навчання. Він відправився до Франції, в Сомюр. Інструктором з ближнього бою та фехтування там був ад'ютант (прапорщик) Шарль Клері, визнаний авторитет у цій галузі. Результатом цих занять став новий революційний для США підручник з кавалерійської тактики – і інструмент її реалізації, М1913, відомий нині як шабля (меч) Паттона з розвинутою гардою та прямим відносно вузьким двосічним клинком, призначеним насамперед для колючого, а не рублячого удару. Річ у тім що на той час кіннота переважної більшості західноєвропейських армій вже була оснащена подібною зброєю. Зіткнення між кавалерійськими частинами під час бойових дій ставали дедалі рідшими, шанси зустрітися з противником, також озброєним довгим клинком зменшувались. Вершникам відводились допоміжні функції – прикриття, розвідки, переслідування. Основним противником ставав озброєний магазинною гвинтівкою піхотинець – який дедалі частіше або лежав, або повз. Дістати його кривою шаблею ставало проблематично – тут більше підходила легка піка. Або – прямий клинок, який в разі потреби не шкода було б лишити в тілі ворога. До того ж, статистично від колотих поранень помирало більше бійців, ніж від рубаних. Звідси ж була й перша настанова Паттона-тактика: навчати захисту – безглуздо, єдине, що потрібно кавалеристу – якомога швидше дістатись ворога й проткнути його. Згодом цей принцип стане головним і для Паттона-стратега.

Повернувшись до Америки, він, усе ще лейтенант, стає водночас і курсантом, і інструктором в Кавалерійській школі Армії США, отримавши – вперше в американській армійській практиці -  звання «майстер меча». Після випуску в 1915 році Паттон мав повернутись до «рідного» полку, що якраз отримав призначення на Філіппіни. Але нахабно користуючись зв’язками, він добився переводу в Техас, через південний кордон якого дедалі частіше переливалась мексиканська революція. В один із таких разів загін «вічного революціонера» Панчо Вілья, що після повалення диктатури генерала Діаза вщент розсварився з учорашніми союзниками, пограбував прикордонне містечко Коламбус і перестріляв кількох громадян США. Американці відповіли повноцінною каральною (вона так і називалась) експедицією під орудою генерала Джона Першинга. Ад’ютантом командувача карателів був Паттон.

В квітні 1916 року він добився від шефа першого призначення командиром – поки що кавалерійського ескадрону. А вже за місяць він провів перший в американській історії бій з використанням механічного транспорту, хоч і випадково. Виїхавши на розвідку на Ford-T, Паттон налетів на загін повстанців, і йому довелося, що називається давати драла, ведучи машину одною рукою й відстрілюючись другою. Кілька переслідувачів було вбито, зокрема двоє польових командирів («генералів») Панча Вільї. Пережити хрещення вогнем йому допоміг револьвер Colt .45 Peacekeeper  з піжонськими накладками зі слонової кістки, куплений незадовго до цих подій взамін табельного пістолета M1911 (лейтенант носив його без кобури, заткнувши за пояс, і той випадково вистрілив у салуні, немало оконфузивши власника). Згодом Паттон придбає собі ще одного револьвера – Smith&Wesson .357 Magnum, теж із ручкою зі слонової кістки, створивши своєрідний дайсьо по-американськи. Цей імідж лишиться з ним до кінця життя. А поки Паттон – улюбленець преси та Першинга, що підвищив ад’ютанта в званні аж до… першого лейтенанта і прозвав його «бандіто Джорджі».

За рік, коли США вступили у Першу Світову, Першинг очолив експедиційні сили в Європі, і «Джорджі» відправився разом із ним. Ад'ютант – вже капітан –  показав себе хорошим організатором і грамотним логістиком. Але в штабі йому не сиділося. Паттон став першим танкістом в американській армії, першим інструктором і командиром першої ж танкової частини. У вересні 1918-го, під час Аргонського наступу Паттон зазнав поранення, причому дуже пікантного. Він повів свій танк і шістьох піхотинців прикриття проти німецького кулемету біля містечка Сен-Міхель. Та коли він вилазив із машини, аби перемовитись із солдатами, впіймав випадкову кулю своєю п’ятою точкою. Через багато років Паттон зватиме себе півдупим генералом і часом на вечірках приспускатиме штани, аби показати шрам. У шпиталі його тимчасово призначають полковником (очевидно, щоб звання відповідало посаді командира бригади), а коли він виходить, бої вже закінчуються. 
Після повернення в США, Паттон знов опиняється капітаном, щоправда, вже наступного дня справедливість частково відновлюється – його право на майорські листочки підтверджується офіційно. Якийсь час він служить у Вашингтоні і пише підручники з танкової тактики. Тоді якраз він і доходить висновку, що танки мусять стати самостійним родом військ, а не засобом підтримки піхоти. До ідеї глибоких танкових рейдів Паттон додумався незалежно від Тухачевського й Гудеріана – і приблизно в той самий час. Кавалерист за фахом і історик за хобі, він спробував адаптувати тактику Чингісхана до «броньованих колісниць» - і, як показав час, вдало.

В липні 1932 року Паттона серйозно підставив тодішній шеф генштабу Дуглас Макартур, ще один майбутній національний герой Америки. Він наказав новопризначеному командиру кавалерійського полку розігнати демонстрацію безробітних ветеранів війни, що вимагали негайних виплат по своїх бонусних сертифікатах, заморожених до 1945 року. Паттон вважав, що ветерани мають на це право, та водночас визнавав, що розгін дозволить запобігти безладам, а отже врятує чимало життів і майна. Сам він раніше відмовився видавати подібний наказ, але тут, що називається, йому не лишили вибору. В одному місці на Пенсильванія-авеню в карателів полетіло каміння, і Паттон очолив останню атаку лав вершників в американській історії. На щастя, обійшлося без жертв, та найгіршим було те, що йому довелося зіткнутися зі своїм колишнім ординарцем, який витягнув його пораненого з-під вогню.

Висновки з цього інциденту наш герой зробив. За десять років, під час вторгнення до Французького Марокко в рамках операції «Торч», генерал-майор Паттон проігнорував наказ з Вашингтона щодо проведення наступальної операції, й влаштував переговори з командуванням французьких колоніальних військ. Причому успішні: ворог перетворився на союзника.

Потім він неодноразово чинив у такий спосіб, чим дуже дратував і начальство, і партнерів по коаліції, але переможців не судять. А Паттон і був переможцем. Висадка на Сицилії, висадка в Нормандії, ривок через Арденни – його дії стали хрестоматійним прикладом глибоких танкових операцій. Слова «закріпитись» у його лексиконі не існувало. В своїй знаменитій промові перед Третьою армією напередодні «Дня Д» Паттон пояснив причини цього дуже дохідливо: «Я не хочу чути жодних  рапортів на кшталт "я втримую позиції". Ми ні чорта не утримуємо. Ми постійно просуваємось. І нас не цікавить утримування будь-чого крім яєць ворога. Ми триматимемо його за яйця й кОпатимемо його в дупу; весь час крутитимемо йому яйця й вибиватимемо з нього життя з лайном. Наш оперативний план – просування й ще раз просування. Ми пройдемо крізь ворога як гівно через хвалька.

Будуть скарги, що ми надто жорстко ганяємо своїх людей. Мені накласти на такі скарги. Я вірю, що унція поту збереже галон крові. Що жорсткіше ми тиснемо – то більше німців убиваємо. Що більше вб’ємо німців – то менше загине наших. Сильніший натиск означає зменшення втрат. Жоден виродок ніколи не вигравав війну, померши за свою країну. Їх виграють, змусивши нещасного тупого виродка по той бік загинути за його країну». 

Це були не просто слова: Паттон ганяв солдатів на полігонах до повного знесилення, за що його прозвали «наша кров і кишки». Генерала війська недолюблювали. Але при тому бійці воліли потрапити під його оруду, не без підстав вважаючи, що це підвищує їхні шанси вціліти, а вухозакручувальна лексика – не така вже й висока плата за життя.

У відповідь  на критику лайки в його мові Паттон писав в одному з листів: «Коли я хочу, аби мої люди запам'ятали щось справді важливе, щоб зробити це справді липучим, я говорю їм це вдвічі бруднішими словами. Це може погано звучати для зграйки маленьких старих пані на чайній  вечірці, але це допомагає моїм солдатам запам'ятовувати. Неможливо  керувати армією без лайки, і це мусить бути красномовна лайка. Армія без матюків не могла би пробити собі дорогу навіть із обісцяного паперового пакету».

Та зрештою, красномовство Паттона дедалі частіше вилазило йому боком. Приміром, наступний, беззаперечний по суті, пасаж обурив представників американської оборонки: «Два найнебезпечніші види зброї, яку мають німці, - це наші власні броньований напівгусеничний транспортер та джип. Перший – тому що хлопці в ньому почуваються героями, гадаючи, що вони в танку. Другий – тому що в нас до дідька кошмарних водіїв».

Втім, було й дещо куди серйозніше. Зокрема, наслідком натхненної промови перед військами, що брали Сицилію, стала низка трибуналів над командирами середньої ланки за скоєння воєнних злочинів, включаючи «біскарську різанину» - вбивство 76 військовополонених. Вкупі з побиттям самим генералом у шпиталі двох бійців із посттравматичними розладами, яких він прийняв за симулянтів, його під тиском громадськості (!) відсторонили від усіх посад. Хоча й цю прикрість вдалося використати для перемоги: разом із приятелем, командувачем американських сил у Європі та майбутнім президентом Дуайтом Ейзенхауером, Паттон узяв участь у дезінформаційній грі з німецькою розвідкою: німці вже знали його як майстра глибоких проривів і намагалися визначити місце планованої висадки в Європі з його переміщень. І – були введені в оману.
… 22 березня 1945 року Третя армія вийшла на Рейн. Звільнивши більшу частину західної Богемії, 6 травня війська Паттона зайняли Пльзень. Генерал готував ривок на допомогу повсталій Празі, але раптом отримав наказ зупинитись. Війна закінчувалася, прийшов час торгу за мир між поки що союзниками.

В останні місяці війни Джордж Паттон не раз шокував товаришів по службі, пресу і вище військове командування своїми висловлюваннями – часом аж надто справедливими, але невчасними. Приміром, заяви Паттона, що після війни світом будуть правити Англія і Америка. І що СРСР – зовсім не союзник, тож розібратись із ним варто чимшвидше, бо інакше може дійти й до Третьої світової. До речі, дивно, що сьогоднішні вашингтонські яструби не згадують про його висловлювання. Зокрема, цей пасаж з листа дружині: «Складність в розумінні росіян полягає в тому, що ми не усвідомлюємо, що вони – не європейці, а азіати, і тому мислять підступно. Ми здатні зрозуміти росіян не більше, ніж китайців або японців, і виходячи зі свого досвіду спілкування з ними, я не маю особливого бажання розуміти їх, якщо не вважати з'ясування того, яка кількість свинцю і заліза потрібна для їх знищення. На додаток до інших ознак їхньої дружелюбності, росіяни не поважають людське життя – вони сучі діти, варвари й хронічні пияки». Чи треба говорити, що на людях його висловлювання бували й жорсткішими?

Після цього Ейзенхауер чесно сказав своєму другові Джорджі, що «дозволить йому довоювати лише в тому випадку, якщо Паттон заради всього святого стулить свою пельку». Той пораду почув, але ставши по війні військовим губернатором Баварії, під час прес-конференції 22 вересня 1945 року, вщент розкритикував політику Вашингтону щодо повоєнного устрою Німеччини. Ця крапля переповнила чашу терпіння: в перших числах жовтня генерал Паттон був знятий з усіх посад і отримав наказ відбути в США. Та 9 грудня 1945-го, за день до відбуття, він загинув в автокатастрофі по дорозі на фазаняче полювання.
…Ще будучи кадетом, Паттон склав собі список рис хорошого генерала:
1. Тактична агресивність
2. Сильний характер
3. Впертість у досягненні мети 
4. Прийняття відповідальності
5. Енергійність
6. Хороше здоров’я й сила. 
Це ноу-хау не має терміну давності.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.92
    Купівля 38.92
    Продаж 39.45
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
17:46
військовий квиток, мобілізація
Оборонний комітет ВР завершив розгляд усіх поправок до законопроєкту про мобілізацію: що далі
17:39
Міністерство фінансів України
Україна в березні отримала $9 млрд пільгового фінансування від партнерів, - Мінфін
17:35
польща україна , біженці
Допомога Україні: у міноборони Польщі розповіли, скільки країн увійшли до бронетанкової коаліції
17:32
Дональд Туск
"Можливий будь-який сценарій": Туск попередив, що війна може поширитись на Європу
17:20
Радослав Сікорський
Чеська ініціатива: у Польщі заявили, що транспортування снарядів для України вже організовують
17:04
ЗСУ, мобілізація
Комітет ВР пропонує, аби українці за кордоном не могли оформити закордонний паспорт без військового обліку
17:03
Луїс Ґоссетт-молодший
У віці 87 років помер перший темношкірий володар премії "Оскар" Луїс Ґоссетт-молодший
16:58
Крістіан Шевченко
"Було архіскладно": тренер розповів про адаптацію сина Шевченка в юнацькій збірній України
16:57
Зеленський з Гостомеля звернувся до українців
Путін віддасть всі території, якщо Україна вийде на лінію 2022 року, - Зеленський
16:55
На фото: Eurovision Village у Folkets Park
Євробачення-2024: Швеція посилить заходи безпеки через війну Ізраїлю з ХАМАС
16:52
закордонний паспорт
З 1 квітня в Україні зросте вартість оформлення закордонного паспорта
16:44
міни, замінований пляж
Україна працює над розробкою системи розмінування з використанням ШІ: що відомо
16:42
"Розплата невідворотна": росіяни поширюють фото нібито марок Укрпошти з зображенням палаючого "Крокус Сіті Холу"
16:29
відключення електроенергії
Масовані атаки РФ на енергосистему: українцям радять згадати, де їхні павербанки
16:27
Віталій Ігнатьєв
Україна оголосила в розшук так званого очільника МЗС Придністров'я Віталія Ігнатьєва за підозрою у зраді
16:24
Оновлено
Одеса обстріл
Росіяни атакували Одесу ракетами: серед трьох постраждалих - двоє дітей
16:18
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку
"Почекаємо розслідування": прем'єр Румунії не може підтвердити, що БПЛА, який впав у країні, є російського виробництва
16:18
відтворення розп’яття Ісуса Христа
У Філіппінах католики поприбивали себе цвяхами до хрестів, щоб відтворити розп'яття
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Кошмаринг Харкова. Як Росія напомповує українців і Захід ІПСО про окупацію міста-мільйонника?
15:59
Європарламент
У ЄС ширяться чутки, що Кремль платить членам Європарламенту за втручання у майбутні вибори, - Politico
15:56
паспорт РФ
Росія прагне паспортизувати населення ТОТ до 2026 року, - Спротив
15:54
Ексклюзив
Кучеренко
Ексміністр ЖКГ Кучеренко пояснив, чим небезпечні атаки РФ по газопостачальній системі
15:43
На фото: Крістофер Нолан з дружиною Еммою Томас
За Оскар для "Оппенгеймера" Крістофер Нолан і його дружина Емма Томас отримають лицарські ордени
15:40
Володимир Зеленський
"Цілями атак РФ були дві ГЕС": Зеленський після першої Ставки, за яку відповідав новий секретар РНБО
15:40
Інтерв’ю
Лаурі Хуссар
Спікер парламенту Естонії Лаурі Хуссар: про підтримку України, колективну безпеку та чому Захід у більшості не відчуває небезпеку з боку Росії
15:39
Україна та Індія домовилися про відновлення торгівлі до довоєнного рівня
15:16
ВАКС
Ексзаступнику мера Одеси Орловському винесли вирок у справі про заволодіння майном аеропорту
14:59
Руслан Стефанчук
Законопроєкт про мобілізацію: Стефанчук сказав, коли документ можуть винести на розгляд Ради
14:57
Ґітанас Науседа
Нашою метою має бути допомогти Україні перемогти, - президент Литви у річницю вступу країни до НАТО
14:56
музика
За останні 40 років тексти пісень стали примітивнішими та злішими, - дослідження
14:47
Казино
Петиція про обмеження роботи онлайн-казино за пів дня зібрала необхідну для розгляду кількість підписів
14:47
суд, суддя
На Чернігівщині до суду скерували справу депутата міськради, який ухилився від мобілізації
14:38
Служба безпеки України
Намагалися прорвати оборону ЗСУ в районі Роботиного: чотирьох колаборантів засуджено на 15 років
14:22
Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини
"Канцлер не боїться Путіна": голова МЗС Німеччини Бербок прокоментувала ненадання Україні ракет Taurus
14:21
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві потрібно демонтувати, перейменування недостатньо, - комісія УІНП
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
Більше новин