Чому українські телеканали не поспішають озброюватися українськими серіалами

Андрій Кокотюха
25 березня, 2015 середа
13:18

Україна потребує власної кіно- та телеіндустрії не менше, ніж сучасного летального озброєння

В Україні не стартує власна індустрія телесеріального виробництва, бо всі, від кого це залежить, чекають набуття чинності багатостраждальним законом про заборону російських серіалів. У його основі лежить законопроект №1317, більше відомий як «закон Княжицького – Денисенка», - його авторами є народні депутати Вадим Денисенко та Микола Княжицький, який, до всього, очолює парламентський Комітет із питань культури та духовності.

Якщо заборона російських серіалів набуде чинності, у телеканалів буде два місяці, аби впорядкувати фінансові справи за раніше укладеними контрактами із російським виробником. Після цього – суто теоретично! – мало б розпочатися власне виробництво. Практика щоденного, щомісячного та щорічного домінування в українському телеефірі фільмів про героїчні будні справедливих російських поліцейських, працівників НКВД та СМЕРШу, військових, бравих десантників та інших захисників російської вітчизни довела: серіал – це зброя. Яка зміцнює країну-виробника і, в разі, якщо виробляє їх держава-агресор, є зброєю масового враження для сусідів.

Отже, створення власної кіно- телеіндустрії рівноцінне потребі держави Україна в сучасному летальному озброєнні. Й зміцнить наш тил насамперед ідеологічно та світоглядно. Бо завдяки серіалам і кіно, про що, зокрема, говорила Ада Роговцева в ефірі «Еспресо» минулого тижня, відбувається найбільший вплив на свідомість громадян. І вплив цей не завжди негативний. Вірніше, завдяки кіно свідомість зазнає руйнацій лише в авторитарних і тоталітарних суспільствах. Якщо країна орієнтована на демократію, кіно лише мотивує подібну орієнтацію. Вводячи масового глядача в контекст не чужої, а своєї країни. Створюючи та формуючи ідентичність. Або – адаптуючи до знайомих та близьких реалій кращі зразки іноземного, передусім – західного, європейського та американського культурного продукту.

Проте є інший сценарій. Якщо заборона російських серіалів не подіє, українські канали далі закуповуватимуть російський продукт. Факт підписання спікером парламенту Володимиром Гройсманом нарешті проголосованого більшістю депутатів законопроекту №1317, виявляється, ще нічого не означає. Бо документ не підписано Президентом України. Значить, тягнути волинку можна далі.

Та навіть якщо Петро Порошенко нарешті поставить свій підпис, менеджмент наших каналів має на цей випадок план «Б». Відомо, що під заборону попадає передусім «чоловічий» контент: гостросюжетне пригодницьке кіно, найсильніше за впливом. Тому його закупатимуть у Польщі, Франції, Німеччині, США та навіть у Латинській Америці. Нагадаю забудькам: коли канал «1+1» двадцять років тому лише стартував, праймовий час віддавався недорогій та не надто свіжій, 1985 року створення, аргентинській теленовелі «Чорний восьминіг». А канал СТБ, маючи інший, ніж тепер, формат, тішив глядача в кращий час польським кримінальним серіалом «Екстрадиція».

Значить, українські канали працюватимуть за схемою: мелодрами – з Росії, Туреччини та Мексики, детективи – з Європи та Аргентини. Причому любовні історії будуть правдивими прем’єрами. Натомість «чоловіче кіно» запропонується гарної якості, але не першої свіжості. Звісно, ситуація лише моделюється. Та, трошки знаючи українську практику, втілення такої чи подібної моделі досить реальне.

Також варто розуміти: самі по собі телеканали в Україні майже нічого не вироблять, і ця практика поширена по обидва боки наших кордонів. Народжені в СРСР пам’ятають заставку, що з`являлася перед початком кожної серії телефільму і повідомляла: стрічку знято «по заказу Государственного комитета СССР по телевидению и радиовещанию». Тобто замовником виступав єдиний у Союзі орган – Держкіно, а виконавцями, підрядниками -державні ж студії «Мосфільм», «Ленфільм», «Студія імені Довженка», «Одеська кіностудія», «Ризька кіностудія», «Узбекфільм» тощо – кому розподілять.

Відповідно, зараз телеканали, в тому числі – українські, працюють із продакшн-студіями. Замовляючи фільми й серіали їм. І, що головне, гарантуючи закупівлю або навіть перераховуючи гроші на виробництво.

У цьому – наріжний камінь проблем розвитку кіно- телевиробництва в Україні. Менеджери провідних каналів готові замінити російські серіали українськими – якщо побачать готовий продукт, умовно кажучи – виставлений на торги. Або – виробляти ті серіали, які можна гарантовано продати в Росію. А таку гарантію дає лише спільне, читай – домінуюче ідеологічно виробництво з Росією. Бо за російські гроші і для російського ринку кіно, наповнене українським контекстом, створити неможливо. Значить, українським продакшенам лишається технічне забезпечення зйомок та підбір українських акторів для ролей другого плану і в масовки. Сценарій, постановка й виконавці головних ролей – все робитимуть громадяни держави-агресора.

Закон Денисенка – Княжицького це забороняє. Тож варіант почати власне виробництво лишається один: шукайте гроші самі, шановні продакшн-студії. Або беріть у держави, або – в приватних інвесторів. І аж тоді, коли продукт буде готовий, менеджери каналів вирішуватимуть, годиться для них кіно чи не годиться. Й скільки вони можуть за нього заплатити. Можете не сумніватися: пропонуватимуть удвічі менші суми, ніж за серіали, зроблені в Росії.

Лишається почути адекватне пояснення від керівництва українських каналів, чому на закупку кіно та серіалів гроші є, а замовити виробництво вітчизняним продакшн-студіям – грошей нема, бо фінансова криза.

Довідка перша: створення однієї серії дорівнює сумі її закупівлі. Зараз це приблизно $30 тисяч. Тобто купити в Росії детективний серіал тривалістю в 16 серій – лише $480 тисяч. Розрахунки, звісно ж, у валюті.

Довідка друга: українські продакшн-студії готові зменшити апетити, затягнути паски та працювати за ці гроші. Актори погоджуються переглянути гонорари в бік зменшення, сценаристи й режисери – також. Проте купити чужу зброю все одно чомусь вигідніше, ніж виробити свою.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
16:31
Ексклюзив
вимкнення електроенергії
"Знищити 10 тис. сонячних електростанцій дуже важко": віцеканцлер Німеччини Габек запропонував спосіб протидіяти енергетичному терору РФ
16:23
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Чалий пояснив, чому позиція Китаю щодо запрошення Москви на Глобальний саміт миру є слабкою
16:12
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Стало відомо, хто транслюватиме Євро-2024 в Україні
16:00
OPINION
Зоя Казанжи
Телемарафон як кіно абсурду
15:58
Оновлено
Німеччина
Німеччина викликала російського посла через викриття двох шпигунів РФ
15:57
Мирослав Куєк
Помер український журналіст та літератор, батько Ані Лорак Мирослав Куєк
15:57
"Інструмент виживання": міністр енергетики наголосив на необхідності нарощування "зеленої" генерації
15:40
Ексклюзив
Дмитро Капранов
У Києві попрощалися з істориком, письменником і громадським діячем Дмитром Капрановим
15:30
війна з Росією нафта ППО безпілотник
Експорт російського дизельного палива впав на 25% після атак безпілотників на НПЗ, - Bloomberg
15:23
Прапор Словаччини
"Не можемо змиритися": словаки збирають гроші на снаряди для України, бо їхній уряд не підтримав ініціативу Чехії
15:21
В Укренерго розповіли, чи планують відключення електроенергії для побутових споживачів
15:14
Ексклюзив
ядерна зброя росії
Що більше Європа демонструє страх перед ядерною зброєю, то ближче РФ до її застосування, - військовий ЗСУ, експерт з нацбезпеки Варченко
15:10
вибух
На Чернігівщині росіяни атакували авто хлібокомбінату: у водія контузія
15:01
САУ "Богдана"
Зеленський: у квітні ОПК України вперше видасть одразу 10 САУ "Богдана", у травні буде ще більше
15:00
Пресреліз
Микола Тарасюк
Хороші оцінки в обмін на мерч: учитель інформатики з Житомира взяв головну відзнаку премії "Ранкові зори"
14:43
В Україні судитимуть співробітника ФСБ, який 86 діб катував жителя Харківщини
14:41
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 18 квітня: скільки коштують долар, євро та злотий
14:40
Помічника Шуфрича затримали за підозрою у фінансуванні росгвардії в Криму
Помічника Шуфрича затримали за підозрою у фінансуванні росгвардії в Криму
14:36
КАБ-500 — коректована авіаційна бомба калібром 500 кілограмів
Росіяни запустили КАБи по Харківщині та Донеччині
14:29
На фото: ETNODIM випустив вишиванку на честь польської Армії Крайової
ETNODIM втрапив у скандал, створивши у співпраці з ГУР вишиванку на честь польської Армії Крайової: коментар бренду
14:29
Придністров'я
Невизнане Придністров'я просить РФ посилити охорону Дубоссарської ГЕС через "напружену ситуацію в регіоні"
14:04
OPINION
Андрій Бондар
ЗСУ перевели нас остаточно в статус "своїх сучих дітей" для світу
13:55
суд
Загибель помічника Залужного Частякова: ДБР скерувало до суду справу офіцера, який подарував гранати
13:53
В'ячеслав Богуслаєв
ВАКС конфіскував активи експрезидента АТ "Мотор Січ" Богуслаєва, звинуваченого у сприянні РФ і тероризмі
13:52
Оновлено
Вибух
РФ ударила ракетами по Дніпру: є постраждалі, пошкоджено інфраструктуру
13:50
Свято останнього дзвоника
У школах Києва останній дзвоник продзвенить 31 травня
13:38
форма ЗСУ
Держоператор тилу почав закуповувати зимову форму для ЗСУ
13:17
Кирило Буданов
Буданов: у червні РФ почне наступ, щоб захопити більше територій Донеччини та Луганщини
13:06
Жозеп Боррель
"Не можемо покладатися лише на США": Боррель закликав країни ЄС передати Україні системи ППО з власних арсеналів
12:58
Оновлено
Вибух у Криму
Удар по військовому аеродрому в Джанкої: ГУР розповіло деталі
12:52
Чорноморський флот РФ
Британська розвідка проаналізувала активність Чорноморського флоту РФ після заміни командувача
12:47
Возив окупантів у Білгород і зброю з РФ: водієві школи з Харківщини оголосили підозру
12:45
На фото: Бріжит Макрон
Французька кінокомпанія Gaumont зніме серіал про Бріжит Макрон
12:40
Оновлено
Саломе Зурабішвілі
Президентка Грузії заявила, що ветуватиме закон про "іноагентів", схвалений парламентом
12:29
ракета "IRIS-T"
Виробник Iris-T заявив, що Україна найближчими тижнями отримає ще одну систему ППО
12:29
Ексклюзив
Ірина Федорів
Соратницю Табачника призначили на керівну посаду в митниці, - громадська активістка Федорів
12:18
фейк
Зеленський "зруйнував країну", а Путін "не планує захопити Європу": добірка фейків у світі за 18 квітня
12:14
Ігор Коломойський
Росіяни пустили з молотка недобудований пансіонат Коломойського в окупованій Алушті
12:11
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чому Трамп "ненавидить" Україну та які плани у Джонсона щодо американської допомоги. Акценти світових ЗМІ 18 квітня
12:09
OPINION
Віктор Шлінчак
Законопроєкт про допомогу США: Джонсон ставить ультиматуми
Більше новин