Ян Кшиштоф Бєлецький: "План Маршалла" для України можливий

Антін Борковський
24 травня, 2015 неділя
09:59

Ян Кшиштоф Бєлецький, прем’єр-міністр Польщі у 1991, в уряді якого працював легендарний Лешек Бальцерович, у програмі Еспресо.TV "Студія Захід з Антоном Борковським" окреслив труднощі економічної ситуації в Україні і перспективи допомоги з боку міжнародної спільноти

 Ситуація в Україні непроста. Але непростою вона була і в Польщі, коли  на початку 1990-х років Ви після Тадеуша Мазовецького очолили новий  уряд. Звісно, тоді в Польщі не було війни, але ситуація склалася не краща, ніж в Україні: висока інфляція, старі комуністичні клани, старі клани спецслужб тощо. У чому полягав рецепт цього успіху?

–  Це, мабуть, найважливіше питання, яке стосується трансформації. Такої важкої ситуації, в якій опинилася Україна, не знає жодна з 27 країн, чи навіть більше, бо нещодавно здійснити трансформацію намагалися країни Північної Африки. Ніхто такого важкого становища не переживав! Найбільшого успіху досягли країни, які водночас здійснювали дві трансформації: політичну й економічну. В Польщі, гадаю, ми від самого початку знали, що крім перебудови економіки слід також змінити політичну систему, що слід впровадити демократію, що слід розбудувати політичні інституції, і що вони не менш важливі, ніж інституції ринкової економіки.

Слід пам'ятати, що Польща у фінансовому сенсі була в 1989 році банкротом. Ми були неспроможні сплачувати свої борги. Я мусив їздити по цілому світі та просити про списання польського боргу. Коли я приїхав до Японії,  міністр фінансів сказав мені, що джентльмен у Японії радше вчинить харакірі (чи сепуку, як вони це називають), ніж попросить про списання боргів. На це я мав тільки ту відповідь, що влізли в борги – комуністи. Далі я пояснив, що у ті часи, коли ви, японці, позичали полякам гроші, то я перебував у в’язниці, а не в уряді, - відтак звинувачувати за це мене важко. Отож, ми були банкротами, мали інфляцію, яку в певний момент можна було навіть назвати гіперінфляцією, бо ціни зростали на 50% щомісяця – не кожні 10 років, а щомісяця!

– Як відбувалося отримання коштів у фондах європейських структур. З чим можна йти, скажімо, до європейських урядів, до уряду США? Що можна їм запропонувати?

–  Я думаю, що Україна і прем’єр Яценюк перебувають у значно складнішій ситуації, ніж Польща в період трансформації, оскільки ми користали з того, що всі нам допомагали на Заході, а на сході розпадався Радянський Союз. Росія була зайнята своїми проблемами, і принаймні із зовнішнього боку ми мали святий спокій, мали час, щоб здійснити оті зміни. Стабілізація економіки без зовнішньої допомоги була би неможлива в принципі, і кільканадцять західних країн "скинулися" на своєрідний стабілізаційний фонд. Це нам дозволило утримувати конвертованість злотого. Ми від самого початку хотіли, щоб злотий був конвертований, і від 1 січня 1990 року люди зненацька переконалися, що можна придбати доларів скільки завгодно, – аби лиш вистачило злотих. Той стабілізаційний фонд, з якого ми, зрештою, ніколи не скористалися, потім, через 3 чи 4 роки допоміг нам стабілізувати полагодження банківської системи, яка також вимагала гігантської перебудови.

– Чи можливий, скажімо, новий "план Маршалла" для України, аналог того славетного плану підтримки демократії після Другої світової війни?

– Тепер, коли будуть задіяні усі заявлені міжнародні засоби, то це й буде допомога, порівняльна з "планом Маршалла". Бо слід пам’ятати, що від початку цього року – всі фахівці про це знають, я навіть брав участь у дискусії-нараді в Лондоні на цю тему, отож, всі знають, якими є фінансові потреби у випадку так званих прогалин в сплаті, якої допомоги потребує баланс виплат, і в цьому випадку західний світ, Міжнародний Валютний Фонд знає, що ота прогалина у випадку України становить близько 16 мільярдів доларів, які слід надати, щоб стабілізувати ситуацію в Україні. Можна сказати, є мабуть лише одна перевага, яка виглядає сприятливіше для України, ніж 25 років тому для Польщі: в Міжнародному Валютному Фонді в Вашингтоні засідають нині люди, які все розуміють. 25 років тому вони нічого не розуміли, постійно погрожували нам, що заберуть оті гроші й постійно рекомендували тільки заощаджувати і безугавно затягувати пояси. Нині, думаю, можна навіть сказати, що МВФ є прихильником трансформації в Україні.

– Але ж ми розуміємо також, що реформи – це кінець політичної кар’єри. Ви свого часу були шефом Бальцеровича, який у Вашому уряді та уряді Мазовецького був віце-прем’єром. Чи Ви усвідомлювали що потім люди, вибачте, так би мовити, плюватимуть Вам у спину?

– Так, звісно. Люди в демократичних країнах не вірять урядові, у те, що він діє на їх користь. Мазовецький програв президентські вибори "людині нізвідки" Станові Тимінському, а згодом програв і парламентські вибори. Ми хутко програли все. Уряди упродовж перших десяти років трансформації змінювалися практично щороку, бо люди увесь час думали, що прийде якийсь новий прем’єр, такий собі чудотворець, який усе перемінить. На перших вільних виборах 1991 року до парламенту потрапили представники 27 партій, і кожна обіцяла чудо.

 

– Ми розуміємо, що український "реванш" не буде таким "рожевим", як польський. Ті проросійські сили, які діють в Україні, йдеться про середовище Фірташа і йому подібних, прагнуть повернутися до влади, і Кремль дуже зацікавлений у цьому. Тож існує побоювання: чи в процесі проведення реформ не завалиться уся політична система України, - бо вийдуть шахтарі, під’юджувані Кремлем, вийдуть інші люди, і кожен поодинці буде правий.

– Погоджуюся. Ми мали достоту такі ж побоювання. Слід вірити в людей, в своїх співгромадян. Люди також вчаться нового, адже ніхто з них у новій системі не виховувався, люди були призвичаєні до чогось іншого. Тому ми мали дуже гарну примовку: "Можна з акваріумних рибок зварити рибну юшку, але зварену в супі рибу ніхто не здатний повернути жити в акваріум". Уся трансформація полягала у тому, щоб зробити неможливу річ. Для нас було важливо, щоб попри усі потрясіння, попри тупцювання – один крок вперед, один назад, все ж просуватися далі, залишаючись при здобутках демократичної системи.

 

– У Польщі вдалося усунути олігархів від впливу на політичну систему, на кшталтування політичних сил. Скажімо, є в Польщі мільярдер Кульчик, але він не став польським аналогом Фірташа.

–  Мені здається, що тут є одна дуже істотна причина. Ми в Польщі впродовж 25 років виховали 14 прем’єрів, трьох президентів, але верхівка політичного класу загалом не була скорумпована. Мені здається, що олігархи можуть виникнути тільки тоді, коли політичний клас домовляється між собою і має завдяки цьому користь. Можна сказати так: вже кілька прем’єрів тих перших років відійшли, і кожен з них закінчив кар’єру убогою людиною. Ніхто у Польщі не заробив на політиці маєтку.

Спокуса, звісно, величезна. Ми не раз чули про чималі трансакції, про приватизацію, коли можна було би щось нагромадити на рахунку в Швейцарії. І  тут, на жаль, слід відверто сказати: іноземні фірми з багатьох "порядних" країн також іноді намагалися спокусити нашу політичну еліту.

 

– А чи є якийсь рецепт, як запрошувати, приваблювати так званих іноземних інвесторів в Україну? Рік тому я розмовляв з представником скандинавської компанії і спитав його: "Чому ти вивозиш свої прибутки з України, чому ти їх не реінвестуєш?" А він і каже: "Послухай, а тобі б не хотілося зараз інвестувати в Крим?" І я його розумію.

– Це правда. Ба більше, слід собі чесно сказати: чимало інвесторів, вкладаючи гроші в Україні, зазнали серйозної поразки. В Україні, так само як і в Польщі наприкінці 1990-х років, низка держав інвестували в фінансовий, банківський, страховий сектори. Я також, як тодішній голова найбільшого в Польщі банку, інвестував значні кошти в наш банк в Україні, згодом разом із італійцями ми інвестували в знаний усім «Укрсоцбанк». На жаль, не можу сказати, що ці інвестиції виявилися найвдалішими для інвесторів. Адже кожен інвестор питає: скільки я на тому можу заробити? Жоден із них не приходить, щоб зазнати збитків. Але тут багато інвесторів зі Скандинавії, Італії, Німеччини, а також зі США, втратили гроші з різних причин, в тому числі через те, що низку процесів можна було програти в суді.

 

– А як Ви оцінюєте дієвість санкцій проти Росії? І якою мірою Росія відчуває ці фінансові "постріли"?

– Я переконаний, російська економіка дуже сильно відчула не стільки оті безпосередні санкції, але й змінену економічну дійсність. Щойно ми говорили про те, що фінансова система є ключем, а водночас кровоносною системою економіки. Маємо факт, що російські банки опинилися в "чорному списку", що з російськими банками чимало інституцій не співпрацює, що значно важче знайти фінансування для багатьох проектів, які Росія має намір втілити, те, що Росія нині веде переговори з Китаєм про газогін, а водночас питає – а де взяти гроші на це? Звісно, вони мають власні валютні резерви, але якщо вони так хутко будуть їх витрачати, то резерви будуть скорочуватися і далі. Отож, я думаю, що ця економічна правда є дуже виразною. Якщо додамо ще те, що рубель девальвувався, ціни на нафту мабуть у найближчих добрих кілька років залишатимуться значно нижчими, ніж хтось собі міг передбачити, то для кожної країни, яка має 50% доходу від продажу сировини, ситуація буде значно важчою.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+16°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде у прокат в Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів - порушників стелі цін на нафту, - Reuters
11:15
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
Арешт заступника Шойгу став найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року, - британська розвідка
11:12
на фото готель "Україна"
Готель "Україна" в Києві внесли до списку об'єктів приватизації
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:34
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горять три ємності з нафтопродуктами
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
10:12
Дональд Трамп
Аризона звинуватила 18 соратників Трампа у спробі зірвати президентські вибори
10:04
Анонс
Онлайн-інкубатор для стартапів з соціальною метою StartUp4Good
Онлайн-інкубатор для стартапів із соціальною метою StartUp4Good: триває прийом заявок
10:00
OPINION
Тарас Загородній
Як змусити Захід прийняти Україну в НАТО без умов?
09:48
Сі Цзіньпін та Путін
Китай обрав сторону й не може претендувати на нейтралітет у війні між РФ та Україною, - посол США в НАТО
09:44
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
Відчувається, що в росіян уже теж не вистачає боєприпасів: боєць ЗСУ про ситуацію біля Часового Яру
09:23
Китай утримує в порту судно "Ангара"
Китай пустив у порт судно, що постачало зброю з КНДР до Росії, - Reuters
09:08
діти, злочини росії
РФ розробила пропаганду для дітей із ТОТ і планує вчити їх "патріотизму" в таборах відпочинку, - Луганська ОВА
09:03
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба для війни в України, - міністр оборони Німеччини
08:43
За 10 років окупації Криму РФ засудила 320 жителів через політичні мотиви, - активісти
08:29
Оновлено
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Настоятеля Святогірської лаври, який зливав позиції ЗСУ, арештували
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:08
Білий дім
Деякі чиновники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
Більше новин