Ексклюзив

Директор Антикорупційного бюро Артем Ситник: Спочатку візьмемося за суддів та держзакупівлі

1 серпня, 2015 субота
22:00

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник у програмі Еспресо.TV "Вечір з Миколою Княжицьким" - про розбудову нового слідчого органу, принципи його роботи та головні, першочергові цілі

- Чи працює НАБУ?

- Робота Бюро – це виявлення і розслідування корупційних правопорушень. Якщо говорити про це, то воно не працює. Оскільки як директора обирали через проведення відкритого конкурсу, так і нас закон зобов'язує набирати кадри в Антикорупційне бюро через проведення відкритого конкурсу. Ця процедура займає доволі тривалий проміжок часу, і зараз ми знаходимося на фінальній стадії зайняття посад першими 100 детективами. І коли будуть призначені особи і проведено початковий тренінг, то ми вже станемо до розслідувань.

- Це добре, що їх обирають на конкурсній основі?

- Так, мені це дуже подобається. Звичайно, є певні організаційні складнощі, більше часу витрачається, але результати цих конкурсів нас задовольняють, оскільки ті люди призначені через проведення відкритого конкурсу. Я думаю, що формується така атмосфера, коли немає відчуття, що хтось когось по знайомству призначив.

Загалом, що таке конкурс? Це коли є люди, які перемогли у відкритій, чесній боротьбі. До них ставляться з повагою - як я, так і їхні колеги. Навіть зараз перші призначення показують, що створюється дуже здоровий колектив професіоналів, які знають, куди вони йшли і чим вони будуть займатися. Це я зараз кажу про адміністративні посади (кадровий підрозділ, фінансовий підрозділ).

Зараз ми дійшли до фіналу основного конкурсу – це детективи. Взагалі в структурі Бюро передбачені 242 посади детективів. Не виключаю, що ця цифра буде збільшуватися або зменшуватися залежно від ситуації. Оголошено конкурс на зайняття перших 100 посад. До конкурсу були допущені 2500 людей. Це ті особи, які відповідали кваліфікаційним вимогам. Вимоги: вища юридична освіта і два роки юридичного стажу.

Отже, після першого туру конкурсу, який полягав у тестуванні на знання чинного законодавства, до наступного туру пройшли 980 осіб. З вівторка почався другий тур. Це тестування на загальні здібності. Потім ще один тур буде – це психологічне тестування.

- А багато з цих людей працювало в МВС, прокуратурі, слідчих органах?

- Я для себе таку статистику не підбивав, оскільки мені не принципово, хто там.

- Чому? Коли нову міліцію київську набирали, то, Ви знаєте, що туди брали людей, які працювали в міліції, але цей відсоток не дуже високий…

- Не можу сказати, що це домінуюча кількість осіб колишніх чи діючих працівників. Але для мене це не принципово, тому я не вів таку статистику. Мені принципово, щоб люди дійсно своїми здібностями, якостями доводили, що вони гідні посади детектива.

- От Ви звільнилися з прокуратури в часи Януковича. Ми навіть зараз бачимо ті скандали, які відбуваються в ГПУ на дуже високому рівні, очевидно, що прокуратура за всіх попередніх влад, зокрема керівництво,  в нас будувалася в основному так, що воно покривало певні бізнес-схеми і на цьому збагачувалося (ну, були там чесні люди, які пробували працювати...). Ми пам`ятаємо, коли навіть при Януковичі величезні кабінети в прокуратурі будували собі з акваріумами та акулами…  Ми зараз намагаємося створити нові органи: прокуратура займатиметься антикорупційною системою, СБУ продовжує займатися, Ви займаєтеся, здається, при Кабінеті міністрів ще орган створюється. Не забагато в нас таких органів?

- Я не відношуся до тих людей, які висловлюються, що корупцію можна подолати лише каральними методами - це утопія. На мою думку, ця боротьба має вестися в трьох напрямках: дерегуляція, превенція і реагування на конкретні кримінальні правопорушення. Якщо цими трьома напрямками не займатися, а займатися якимось одним, то успіху можна і не досягти. Але оскільки я беру участь у Раді реформ при президенті, знаю, які там питання обговорюються і що курс на дерегуляцію взятий. І міністр економіки має бачення дерегуляції, її необхідно проводити.  У мене багато зустрічей з міжнародними нашими партнерами, і коли я їх запитую, скільки в них контролюючих органів, вони називають цифру до десяти. А в нас понад 150 органів, які мають право накладати якісь штрафні санкції і застосовувати якісь інші примусові процедури. Такий тиск не витримає жоден бізнес, він буде змушений йти в корупцію або закриватися.

- Ваші детективи скільки отримуватимуть?

- В районі 30 тисяч гривень. Питання навіть не в розмірі зарплати – це як раз приклад того, коли усувається корупційний ризик.  Про це і Сакварелідзе постійно зараз каже, коли обговорює питання реформування прокуратури, там йде основна теза, що потрібно платити прокурорам, щоб вимагати від них чесності. А коли прокурор отримує 200 доларів, то важко очікувати, що він буде чесним.

- Як Ви можете контролювати міністра, якщо він отримує 4000 гривень?

- Це також проблема, вона також обговорюється на Раді реформ, і, я думаю, що це питання буде вирішуватися. Якщо його не вирішувати, то жодні каральні заходи проти корупції не допоможуть.

- Але ж ми живемо в суспільстві популізму, коли в нас всі починають розповідати про те, що зарплата чиновника чи депутата має бути маленькою, бо люди бідують. І найбільше за це виступають корупціонери, бо їх не турбує ця зарплата, вони на неї не живуть.

- Якщо повертатися до зарплати детектива, то вона передбачена в законі. Це перший закон, і зараз це прописано в законі про прокуратуру, який набув чинності 15 липня. І на неї не може впливати ні уряд, ні я як директор, тільки Верховна Рада шляхом внесення відповідної поправки, яка буде непопулярною одразу. Тобто є ознаки того, що курс взято правильний і дерегуляція, усунення корупційних ризиків будуть проводитися.

- Виявлення корупції в судах – це теж у межах Вашого відомства?

- У судах навіть вже зараз не стоїть питання оплати праці, оскільки спосіб життя деяких суддів такий, що жодна держава світу не може дозволити собі таку заробітну плату, щоб суддя не займався корупцією.

- Який відсоток чесних людей в суддівському корпусі?

- Я зустрічав таких людей. Їх немало. Але треба дивитися реальності у вічі: якщо це суддя Печерського суду, то там апріорі не міг прийти на роботу суддя, який би просто ухвалював рішення, яке би вважав правильним і законним. У такому разі там система його виштовхнула би звідти. Але в суддівському корпусі є люди, які здатні перебудуватися.

- Коли Ви сформуєте Бюро, на чому найбільше буде зосереджена Ваша робота?

- Я налаштований побудувати підрозділ детективів, які проводитимуть системну роботу. Основними пріоритетами на сьогоднішній день є такі. Це судова гілка влади, у перспективі буде створено окремий підрозділ в структурі детективів, відділ, який займатиметься виключно виявленням корупції в судах.

І звичайно,  це система державних закупівель. Цьому напрямку має приділятися особлива увага, для того щоб кожну бюджетну копійку відслідковувати, щоб вона не йшла туди, куди не треба. Зараз, в принципі, створюються всі умови, щоб такі розслідування проводили всі: НАБ, журналісти, люди, відкриваються дані, збільшується кількість відкритих баз даних.

У судовій системі треба ефективно застосовувати метод очистки, оскільки багато суддів не зможуть перелаштуватися на реформаторський курс і орієнтуватися на побудову правової держави.

- Проти мене був нещодавно суд, який стосувався не матеріальних речей, а певних висловлювань: чи правомірно було його вживати по відношенню до тої чи іншої людини. І жодного разу суддя мене не викликав на допит, виніс заочно рішення, яке прийшло поштою.

- Це цивільне судочинство – там справа ще гірша, оскільки уваги до цивільного судочинства з боку ЗМІ менше. Цивільне право більш розмите, ніж кримінальне. У господарських судах ситуація ще гірша. Адміністративні суди – це взагалі "еліта" судової корупції.

- Адміністративні ресурси, дзвінки - як були раніше, так нікуди і не зникли. Їх кількість зменшилася, правда. Наприклад, міністр Петренко постійно знаходиться в конфлікті з Київським адміністративним судом, через те що цей суд не забороняє КПУ. Очевидно, немає жодного впливу на цей суд, але є й інші люди, які цей вплив мають. На цей або на інший суди. Як Ви будете працювати, доки існує адмінресурс?

- У мене, коли я працював в судах, були певні успіхи. І я можу сказати, що основні підвалини, щоб справа не розвалилася в суді, - це правильно проведене розслідування і встановлення провини та постійний контроль з боку Бюро, громадськості, я впевнений, що це забезпечить результат. Ми зараз бачимо, що ухвалюються рішення судами, нікуди вони не діваються. І коли є розслідування, тиск, запит на законне рішення, то тоді вони ухвалюються. Але були у мене і справи, коли я розслідував саме по суддях, по 375-й статті, завідомо неправосудне рішення. Іноді читаєш і дивуєшся, наскільки людина безстрашно виносить таке, що читати соромно.

- Коли почне працювати Ваше Бюро, як зміняться функції міліції, прокуратури, інших органів у частині боротьби з корупцією? Цим повністю Ви займатиметеся чи СБУ? Бо зараз із корупцією борються всі, ми ж бачимо новини: СБУ затримало когось, потім СБУшників затримали, прокуратура затримала когось, прокурорів затримали…

- Нормальний процес. Я був в Лондоні з робочою поїздкою – там взагалі немає такого чіткого розмежування функцій. Там вважають за потрібне – розслідують те чи інше. У нас ця процедура суворо регламентована: є 216-та стаття Кримінально-процесуального кодексу, яка розмежовує компетенцію підслідності між слідчими підрозділами. І коли Бюро запрацює, відповідно набере сили стаття 216 в частині підслідності Бюро, то ті справи, які підслідні Антикорупційному бюро (справи відносно екс-президентів, прем`єр-міністра, членів уряду, службових осіб першої, другої категорії по корупційним злочинам), будуть розслідуватися НАБом.

Є підслідність для міліції. Щодо СБУ – СБУ не має права проводити антикорупційні розслідування, вона має право виявляти корупційні справи. Коли вони виявляють корупційні справи, вони потім їх передають за підслідністю або в НАБУ, або в Державне бюро розслідувань (ДБР).

Коли буде створено Державне бюро розслідувань, то в прокуратурі взагалі не буде функцій досудового слідства. Слідчі прокуратури частково перейдуть в ДБР. Тобто концепція така, що ДБР розслідує свою категорію справ, а НАБУ – свою.

- Ви ще досить молода людина, у Вас попереду ще великий шлях. Як Ви бачите себе в майбутньому, яку Ви собі ставите життєву мету?

- Зараз мені хочеться розбудувати це Бюро, запустити роботу і досягти певних результатів, щоб ситуація в країні змінилася. Оскільки фактично, коли я звільнився з державної служби, я не планував повертатися, адже коли попрацював адвокатом, то подивився, що відбувається в прокуратурі, судах, але коли було оголошено цей конкурс, я прочитав закон, то подав заяву на участь в конкурсі. Хотілося щось змінити в державі.

- А під час конкурсу які запитання і чиї були для Вас найскладнішими?

- Я на конкурсі сильно хвилювася, але, незважаючи на те що комісія складалася з різних фахівців, були представники культури, юриспруденції, був Чубаров, були правозахисники. Тому можу сказати, що всі питання, які ставилися, були доречними в тому конкурсі. Я намагався відповідати чесно, так як вважаю за потрібне.

В цілому, хотілося б у середньостроковій і короткостроковій перспективі, а можливо, і в довгостроковій, просто не підвести цих людей, які віддали за мене свої голоси і мене обрали. Розумію, що це складне випробування, але будемо робити все, що від нас залежить. 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.28
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
18:22
Ексклюзив
Є відчуття, що російська опозиція спочатку чекає на перемогу України, щоб почати діяти, - нардепка Мезенцева
18:11
Оновлено
удар РФ по Одесі, 20.04.24
РФ від ранку атакує Україну: в Одесі постраждала 3-річна дитина, у Дніпрі загинув чоловік, є прильоти в Харкові і Шостці
18:05
OPINION
Андрій Кокотюха
"Хорошие русские" для Заходу – нова біла гвардія
18:04
Протест в Тбілісі
У Тбілісі учасники мітингів заприсяглися не допустити прийняття закону про "іноагентів"
17:55
Огляд
Андрій Лунін, Реал, Ла Ліга, Ліга чемпіонів
Історичний матч Луніна в ЛЧ, а боксер Богачук хотів би домовитись з Путіним: огляд українського спорту за тиждень
17:30
Володимир Зеленський
Україна зацікавлена в активній участі Бразилії у першому Глобальному саміті миру, - Зеленський
17:13
Оновлено
Вбивство поліцейського на Вінниччині людьми в камуфляжі: є фото підозрюваних та відео з бодікамери
16:54
Володимир Зеленський
"Всі забули в такий момент, що Ізраїль не є країною НАТО": Зеленський про "подвійні стандарти" Заходу в питанні ППО для України
16:53
Верховна Рада
Ядро монобільшості складає 170 нардепів, - Потураєв
16:31
Шарль Мішель
Закон про "іноагентів" не наближає Грузію до ЄС, - Мішель
16:26
Ексклюзив
електроенергія
Ресурсів на місцях достатньо: експерт Рябцев про необхідність встановлювати та об'єднувати в малі системи розподілу енергетичні установки
16:25
Зроблено в Україні
Платформа "Зроблено в Україні": підприємцям Дніпропетровщини виділено 3,2 млрд грн
16:17
Гагаузія
Гагаузія просить Молдову підняти статус російської мови
16:05
OPINION
Віталій Капранов
Половина від мене вже не зможе так...
15:54
санкції США
США ввели санкції проти компаній з Китаю та Білорусі за постачання Пакистану компонентів балістичних ракет
15:42
Арман Дюплантіс
Швед Дюплантіс встановив новий світовий рекорд зі стрибків із жердиною
15:31
ФСБ
ФСБ затримала українця на кордоні з Грузією, - росЗМІ
15:29
Ілон Маск
"Суперечило б свободі слова": Ілон Маск проти заборони TikTok у США
15:22
Дмитро Лубінець
Лубінець невдоволений реакцією міжнародних організацій на удар РФ по Дніпру 19 квітня
15:20
Ексклюзив
Наступ, який росіяни планували на травень-червень, вже розпочався, - майор запасу НГУ Гетьман
14:27
Challenger 3
У Британії стартувало виробництво танків Challenger 3
14:15
Оновлено
Вовчанськ обстріл
Росія зранку вдарила авіабомбою по 9-поверхівці у Вовчанську: зруйновано цілий під'їзд, є загиблі та поранені
14:12
хакери
У ФБР заявили, що китайські хакери готують атаку на критичну інфраструктуру США
14:05
OPINION
Богдан Данилишин
Дев'ять тисяч українців взяли кредити на придбання житла за програмою єОселя
13:32
Михайло Подоляк
"Прийдуть із погрозами й танками": Подоляк про запрошення Росії на річницю висадки в Нормандії
13:24
фейк
Росіяни намагаються використати інцидент з розстрілом патрульних для підриву довіри до поліції та ЗСУ в Україні
13:21
співачка та володарка Греммі Мандіса
Американська співачка та володарка Греммі Мандіса померла у віці 47 років
13:20
Ексклюзив
Об’єднати ветеранів та їхні родини: Жолоб про роботу Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій
13:14
Завдяки протестам українців у Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру в гала-концерті
13:14
Інтерсіті
Укрзалізниця в тестовому режимі повертає швидкісний потяг Київ - Одеса
13:05
Буданов обговорив з митрополитом Епіфанієм розвиток капеланського служіння
12:53
Оновлено
чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом
У Нью-Йорку чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом, помер у лікарні
12:46
активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції
Кліматичні активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції в зелений і червоний кольори
12:42
Ексклюзив
переговори України з Росією
Вже проходили таке: політолог Мусієнко оцінив заяви Лаврова про переговори
12:41
ВАКС
Справа "Роттердам+": ВАКС звільнив від відповідальності двох фігурантів через закінчення терміну давності
12:41
цвітіння сакур у Львові, погода
Де 21 квітня можливі дощі, а де - сонячна погода: прогноз від Наталки Діденко
12:07
схема
РФ примусово вивозить українців з узбережжя Дніпра на окупованій Херсонщині: розповідають партизани
12:00
OPINION
Андрій Бондар
"Чорні півні" та "чорні лебеді" Росії
11:53
На Донеччині через російські обстріли за добу постраждали 4 людини
11:43
Оновлено
Українські спецслужби атакували об'єкти у 8 областях РФ: пошкоджено енергетику
Більше новин