Цифрове здоров’я

Дарина Фіалко
29 серпня, 2015 субота
11:05

Еспресо.TV поцікавилось, яких "подарунків" варто чекати від мобільних додатків для підрахунку калорій та фізичної активності

Творці сучасних технологічних витівок намагаються допомогти нам у всьому, в тому числі – у набутті та підтримці прекрасного фізичного вигляду. Та чи справді мобільні додатки в цьому плані є нашими помічниками? 

Розумні додатки

Не так давно компанія Google представила проект Im2Calories – програмне забезпечення, завдяки якому смартфони стануть ще розумнішими. Із появою нової форми штучного інтелекту мобільні додатки рахуватимуть калорії за фото із зображенням їжі. Розробники вважають, що їхній винахід стане новим хітом. Цілком можливо. Тим паче, що подібних новинці немає. А втім, "мобільних дієтологів і тренерів" у наш час вистачає. До слова, згідно з цьогорічним дослідженням Київського міжнародного інституту соціології, в Україні смартфони є в 41% людей віком 18-50 років, а серед 18-30-річних – в 59%. При цьому 72,5% тих, хто має смартфони, користуються мобільними додатками.

Im2Calories

Im2Calories

"Ваш фітнес-помічник", "Ваш помічник у дотриманні дієти", "Невід’ємний додаток", "Чудовий лічильник калорій" - здебільшого такі манливі бірки "чіпляють" на додатки для підрахунку калорій та фізичної активності. І це діє: найпопулярніші з них мають мільйони прихильників, тих, хто вірить їхнім "точним" даним. Серед найпопулярніших лічильників калорій виділяють MyFitnessPal, FatSecret, Diet&Diary, "Бутерброд", додатків для фітнесу - Endomondo, Nike Training Club, In Shape Free, Runkeeper. Але це далеко (!) не весь перелік, тож обрати собі "помічника" охочі можуть практично без проблем. Такі додатки мають плюси: завжди у кишеньці свого користувача, економлять його час (наприклад, у веденні щоденника калорій), стимулюють не здавати позицій у підтриманні фізичної форми тощо.

фітнес

"Я користуюся годинником Samsung Gear Fit (фітнес-браслет, працює зі смартфонами. – Д. Ф.) уже понад шість місяців. Щодня рахую кроки, використовую функцію тренування з бігу. У цьому пристрої ще зручно користуватися таймером і будильником - без звуку на зап'ясті - дуже зручно. Бачу, хто телефонує, і можу відповісти смс за необхідності. Зручно управляти плеєром. Залежності від нього не відчуваю. Навіть, якось думав продати через те, що функціональність невелика. Годинник, спорт, управління мультимедіа - нормально, хай буде", – поділився з Еспресо.TV  киянин, громадський активіст Сергій Ревенко.

фітнес

Натомість спеціалісти (дієтологи, фітнес-тренери) не радять цілковито довіряти даним, які вимальовуються на екранах наших смартфонів. Кажуть, їх треба перевіряти. Проте, зрозуміло, що далеко не всі будуть колупатися зубочисткою у шаленій кількості публікацій, присвячених харчуванню, фізичним вправам.

Своєю думку на цю тему з Еспресо.TV  поділилася відомий фітнес-тренер та дієтолог Ліна Вертагус:

"Додатки для підрахунку калорій різні, і в них дуже різняться дані. Якщо один і той самий раціон вбити в різні лічильники, наприклад, My Diet Diary або FatSecret, ми отримаємо на виході різні цифри. І різниця може бути в 10-15%, а то й більше - залежно від продуктів, адже там взяті певні норми калорій. А якщо бути об'єктивними, то навіть два помідори, які виросли на різних грядках, які отримали різну порцію сонця, матимуть різну калорійність. Ми вже не говоримо про інші нюанси. Якщо і користуватися лічильниками калорій, то не одним. Можна просто вести щоденник калорій і вираховувати все вручну, але це забирає багато часу. Можна вести в цифровому вигляді за допомогою додатків, це економить час. Але ми ніколи не отримаємо точні дані - ні щодо фізичних навантажень, ні щодо вхідних калорій. Усі дані будуть відносно того, яка кількість калорій, який баланс білків, жирів і вуглеводів забиті в конкретному додатку - це раз. А два - знаю з власного досвіду - люди часто занижують споживання продуктів. Але є й користь - ви починаєте більш усвідомлено ставитися до продуктів, розуміти, що більш калорійне, що менш. В освітніх цілях це, безумовно, корисно. Але переоцінювати роль подібних додатків, звичайно ж, не варто".

Ліна Вертагус

А на думку психологів, такі додатки, ще й у поєднанні з "чарівним ефектом" фото моделей з ідеальними формами та рельєфами, викликають у деяких людей одержимість своєю зовнішністю, а також орторексію - маніакальну прихильність до здорового харчування.

дієта

 

У здоровому тілі – не завжди здоровий дух

Саме так можна коротко сказати про тих, хто попався на гачок залежності від додатків чи, наприклад, вже згадуваної орторексії. Зазвичай все починається невинно – з цікавості, з бажання поексперементувати. А якщо хтось із знайомих має такого додатка-"помічника", тоді йому однозначно можна довіряти. Дехто ж "підсідає" на додатки і через проблеми зі здоров’ям. Тоді такий шлях видається зручним способом стежити за калоріями та втратою ваги. Однак згодом може виникнути залежність, котра повноцінно керуватиме життям людини. Вона починає жити у чітких рамках: "Я маю їсти так, тренуватися тільки так". 

Зв'язок між мобільними додатками для здоров’я та орторексією дуже умовний. А втім, у деяких випадках він доволі явний. Наприклад, London Evening Standard опублікував статтю саме про цей зв’язок. В коментарі виданню Біял Чхеда-Варма – консультант-психолог приватної лондонської лікарні (Nightingale), яка спеціалізується в галузі психічного здоров'я, розладах харчової поведінки, – зауважила, що до неї дедалі частіше звертаються орторексики. "Думаю, ці технології (мобільні додатки. – Д. Ф.) вибухово входять у все, що ми робимо. Ви носите фітнес-трекер в душі, коли спите, а ви повинні бути вільними від усього цього під час сну. Ще одна проблема цієї технології – те, що ніхто не чує вашу відповідь. Коли я консультую когось, є обмін. Технологія не дозволяє цього, і ось чому людина пропускає чимало неправильних речей".

Її пацієнтка 20-річна Хелен використовує додаток для відстеження свого харчування і фізичних навантажень, а також Instagram, надихаючись зображеннями здорової їжі та струнких тіл. "MyFitnessPal брав до уваги мій зріст, вагу і рівень активності, щоб визначити добову кількість калорій – 1200, що на 800 калорій менше, ніж рекомендовано для жінок. Я сповідувала запропонований план додатку - 1200 калорій - трохи більше року, і майже відразу це стало нав'язливою ідеєю. Все було чітко підраховано. Я почала тренуватися більше, щоби спалити необхідні калорії, і панікувала, якщо перевищувала мій денний ліміт", - поділилася дівчина.

фітнес

Ліна Вертагус прокоментувала таку ситуацію наступним чином: "Не можна вважати нормою 2000 калорій для кожного. Різні додатки ґрунтуються на різних формулах розрахунку. Коли я вираховую витрату калорій математичним способом, то використовую завжди одну формулу - Міффліна-Сан Жеора. На сьогодні вона вважається найбільш точною. Хоча є безліч інших формул, більшість із яких створені до 30-х років. А ви ж розумієте, що тоді були інші стандарти. Так, у лічильниках в основному занадто занижена добова норма калорій. Це неточність розрахунків. Тут треба брати до уваги, що більшість лічильників орієнтовані на схуднення. Але я в принципі не приділяю велику увагу добовому колоражу як точці відліку й основному орієнтиру. Більш важливо не скільки калорій, а які це калорії, а також розподіл жирів, білків, вуглеводів. А це порахувати значно складніше. Там беруться до уваги тонкощі, на що лічильники не здатні абсолютно".

дієта

Не в захваті від додатку і киянка, директор арт-галерей Леонора Янко: "Користувалася MyFitnessPal - тижнів два. Зручно, що весь процес підрахунку калорій систематизований, враховується і спортивне навантаження, і спосіб життя. З мінусів – не враховується жіночий цикл, коли ми набираємо більше води. У мене дуже специфічна стресова робота, можу просто від емоцій скинути два кілограми, це теж не враховується, – розповіла вона Еспресо.TV. – Залежності від датку не маю, тому що не зовсім мені підійшов, хоча припускаю таке, зважаючи на приклади подруг".

Щодо залежності, то з пояснень лікаря Біял Чхеди-Варми, орторексія – не клінічний діагноз, він має схожість з анорексією. Орторексія сповнена правил – правил схуднення, правил тренувань. І якщо страждальці їх не дотримуються, то відчувають себе справді винними. Так, у разі послаблення хватки орторексик вигадує собі покарання: посилює дієту, фізично вправляється так, що потім має вигляд, ніби пробіг чверть країни. Стівен Бретмен, який і ввів в обіг термін "орторексія", зізнався: після того, як наїдався "поганих продуктів", влаштовував собі покарання – повну відмову від їжі. До того ж орторексія може викликати надмірне споживання одних і тих самих продуктів, що може призвести до дефіциту вітамінів. А ще деякі орторексики зачиняються у своїх "футлярах" і спілкуються лише з собі подібними. Часто у такому випадку радять звертатися за допомогою до психолога.

"Здорове харчування і спорт зараз в тренді. Це все чудово, але багато речей можуть диктуватися маркетинговими кампаніями. Так, це може викликати залежність. Я періодично стикаюся з людьми, які дуже скрупульозно ставляться до продуктів, до режиму харчування. Але я б це не назвала харчовим розладом. У мене не викликає занепокоєння стан цих моїх знайомих. Я теж від деяких продуктів відмовляюсь. Але деяким здається, що це "занадто" - не випити вина, не з'їсти апетитний десерт. А для мене це не "занадто". Для мене "занадто" інше: коли я бачу людину, яка їсть нездорову їжу, і я уявляю, як ці транс-жири навантажують печінку, і вона починає під ними стогнати. А взагалі чудово, що є таке прагнення до здорового способу життя. Людину має влаштовувати її картинка у дзеркалі, і не обов'язково, щоб це були модельні параметри. Прагнення занадто схуднути чи набути сухий спортивний рельєф може бути навіяне модою. Однак це все тимчасово, а людина отримає багато знань на шляху до свого прагнення, однак й тут потрібен здоровий підхід", - резюмує Ліна Вертагус.

дієта

Тож, їсти бургери з друзями чи смакувати петрушкою на одинці зі своїм смартфоном – вибір за вами. Єдине, і перший, і другий варіант – це крайнощі, а в них не варто впадати.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.52
    Купівля 39.52
    Продаж 40.03
  • EUR
    Купівля 42.21
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
12:23
Планували передати технологічні розробки у сфері енергетики: на Харківщині затримали пособників окупантів
12:18
Володимир Зеленський й український боєць
Зеленський відвідав українських поранених бійців на Донеччині
12:15
ЄСПЛ відхилив позов Кіркорова, який оскаржував заборону на вʼїзд до Литви через підтримку агресії РФ
12:10
Аналітика
Чому у Грузії знову протести. Еспресо пояснює
12:07
Чорноморський флот РФ
Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську
12:07
OPINION
Андрій Дудченко
Що заважає переходу духовенства з УПЦ до ПЦУ?
12:01
електроенергія
В Україні зафіксували дефіцит електроенергії, залучено аварійну допомогу: ситуація в енергосистемі станом на 19 квітня
11:49
Оновлено
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
11:46
Apple
Apple видалила WhatsApp і Threads зі свого App Store у Китаї. Причина
11:20
Ексклюзив
Бахмут
На Бахмутський напрямок окупанти перекинули армійську авіацію, ЗСУ не вистачає ППО, - майор НГУ Кожубенко
11:14
У Міноборони закликали українців іти в сапери: обіцяють страхування й додаткові виплати
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Путін розпочне війну проти НАТО, якщо Україна програє, тим часом Росія нарощує виробництво зброї. Акценти світових ЗМІ 19 квітня
11:13
Дмитро Кулеба з Антоніо Таяні
Кулеба обговорив можливість посилення ППО України з італійським колегою Таяні
11:10
На фото: "Відьмак", виробництво четвертого сезону з Ліамом Гемсвортом
Netflix почав зйомки 4-го сезону "Відьмака" з Гемсвортом та оголосив про завершення серіалу
10:56
Педро Санчес
Іспанія протягом кількох тижнів може визнати Палестинську державу, - ЗМІ
10:54
ППО
Україна потребує глибоко ешелонованої системи ППО, - Повітряні сили
10:36
онлайн-шахрайство
В Україні цьогоріч відкрито рекордну за 12 років кількість справ через шахрайство, - Опендатабот
10:33
Організація Об'єднаних Націй, ООН
США ветували резолюцію про надання Палестині членства в ООН
10:26
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22м3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
10:10
Ексклюзив
на фото ситуація на фронті
Спротив українців на окупованих територіях допомагає ЗСУ, окупанти бояться, - заступник голови Бердянської райради Дудукалов
10:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 квітня: скільки коштують долар, євро та злотий
10:05
Чорне море, Крим
РФ скасувала парад в Криму на 9 травня
10:02
OPINION
Валерій Чалий
Війна припиниться, коли у світі зрозуміють її причини та наслідки
10:00
Партнерський матеріал
В Україні нагородили переможців премії "Ранкові зорі" для вчителів
09:50
Майк Пенс
Ексвіцепрезидент США Пенс припустив, що Путін почне війну з НАТО, якщо Україна програє
09:42
обстріл, ППО
Українська ППО знищила 15 ракет і всі 14 "шахедів", які РФ запустила в ніч на 19 квітня
09:20
Ексклюзив
російські війська окупанти
На окупованій Херсонщині росіяни проводять кампанію із заохочення людей вступати до армії РФ, - Соболевський
08:55
Наслідки атаки по Дніпру 19 квітня 2024 рік
ППО має перебувати не на складах, а в містах, які зазнають ударів, - Зеленський відреагував на масовану атаку РФ
08:50
F-16
Польща піднімала у небо винищувачі через атаку РФ по Україні
08:31
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
08:03
OPINION
Олексій Голобуцький
Усе вирішуватиметься в Європі й вирішуватиме Європа
07:44
Оновлено
втрати ворога
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
06:45
речник Держдепу США Метью Міллер
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
Більше новин