Ексклюзив

Член конституційної комісії Сергій Головатий: Садовий, Сироїд, Березюк, Тимошенко і Ляшко хочуть скинути Порошенка

1 вересня, 2015 вiвторок
00:35

Член конституційної комісії та екс-міністр юстиції Сергій Головатий у ефірі програми Еспресо.TV "Нічний телеекспрес" розповів про спроби відкриття "другого внутрішнього фронту" в Україні деякими фракціями в парламенті, розвінчав їхні міфи про "особливий статус Донбасу" та пояснив, що передбачає децентралізація

- Хочу, щоб Ви пояснили ці зміни до Конституції у питанні децентралізації і щодо окупованих територій Донбасу. Про що там йдеться, тому що політики "ламають списи", а врешті-решт – страждають люди.

- Я спостерігаю сказ, який твориться в Україні від того часу, коли відбулася зустріч в Берліні президента Порошенка, Олланда і Меркель. А потім  поїхав президент до Брюсселя, де Європа схвалила і одностайно підтримала Україну у її зобов'язаннях, які були взяті в рамках резолюції Ради безпеки ООН ще до початку агресії у лютому минулого року, а потім США стали на сторону України, і Росія зрозуміла, що проти неї весь світ стоїть одностайно, то у Москві стався сказ.

Цей сказ перейшов на Україну. Першим його підняв Садовий у Львові, він прийняв радою якесь звернення про Конституцію. Потім всі канали, а сьогоднішні події в ВР, зокрема позиції фракції "Самопомочі", "Радикальної партії", Тимошенко об'єдналися в один фронт, приєднуючись до Путіна, заносячи ножа в спину Україні, у найтяжчий момент вони відкрили другий фронт проти України. Один Путін веде на Донбасі, а три політичні сили й четверта, яка кидала гранату, розпочинають громадянську війну. Тому я не буду вам говорити про префектів чи децентралізацію.

Я звертаюся до вашого каналу особисто, зробіть марафон, я хочу, щоб українська аудиторія, суспільство нарешті зрозуміло, як 20 років Москва будувала проект про знищення України, як в цей проект була втягнута Тимошенко, подруга Путіна, як цей проект втягнулися Садовий, Березюк, Сироїд ("Самопоміч"), "Радикальна партія", і як вони побачили,  як весь світ на рівні ООН, де ми шукаємо захист, бо нам треба трибунал, а ми говоримо, що нам хтось щось нав'язав?  Резолюція Радбезу ООН, яка сказала, що єдиний вихід зупинити російського агресора – це виконання Мінського комплексу заходів до кінця 2015 року. І Україна зробила все можливе, щоб показати всьому світові, що Путін не виконує Мінських угод, і тому світ тримає його на санкціях, а вони закінчуються. І якщо Україна не виконає комплект домовленостей до кінця року, а це значить – не схвалить те, що сьогодні у першому читанні схвалили, - світ відмовиться від України. Україна сам на сам залишиться. І що ми сьогодні побачили? Українці вбивають українців на "Майдані Конституції"?! Українці розпочинають громадянську війну?

Тому я Вас прошу – дайте мені 5 хвилин, я викладу офіційну позицію стосовно цього питання.

- Даю, будь ласка.

- Тому що Сироїд, Садовий, Березюк, Тимошенко і Ляшко, і інші, і навіть ті, хто підписали звернення, вони хочуть скинути Порошенко. Вони хочуть смуту, щоб Україна повністю впала на коліна перед Путіним і він нею заволодів.  Я ще раз повторюю, що вони всі казали - Садовий, Сироїд, Березюк, Тимошенко, Ляшко і багато інших, - що Порошенко домовився про щось з Путіним.

У мене в руках нота посольства РФ в Україні – це було напередодні зустрічі у Берліні. Росія хотіла звинуватити Україну, що Україна не виконала комплект заходів від 12 лютого, і тому треба щоб з Росії світ зняв санкції. У цій ноті посольство РФ каже: "Согласно изменениям в Конституции Украины, предложенным президентом Украины, норма об особенностях осуществления местного самоопределения не исполнима на практике. Она направлена на реализацию комплекса мер. Переходные положения, которые предлагает президент Украины, имеют временный характер, в то время как в комплексе мер они должны носить постоянный характер… Закон, который приняла Верховная Рада, предусматривает постоянный характер… Закон не обеспечивает особый режим на отдельные районы Донецкой и Луганской областей. Требование это Украина не выполнила. Комплекс мер не может действовать без адекватных изменений в Конституцию, поскольку то, что предлагает Порошенко, не соответствует комплексу мер…  В этих предложениях нет упоминания о возможности заключать соглашения между Кабинетом министров и отдельными с особым статусом.  Нет упоминания об особенностях действия прокуратуры, судов в отдельных районах с особым статусом, в тексте Конституции нет упоминания об народной милиции. Таким образом,  все фундаментальные положения об особом статусе будут признаны неконституционными (це мова йде про закон, який діє зараз. - Ред.). Чтобы этого не произошло, нужно внести необходимые поправки в разделы 6, 7, 8, 9, 11, 15 Конституции Украины. Или, как альтернатива, добавить отдельный раздел, где описать все особенности самоуправления в отдельных районах, в крайнем случае можно ограничиться новой статьей с развернутыми формулировками особого статуса, но эта статься должна быть включена не в раздел 15 (Переходные положения), а в раздел 9 или 11". Це є позиція Росії.

Так скажіть мені, будь ласка, про що говорили наші лідери сьогодні? Що Порошенко вніс те, про що він домовився з Путіним. Росія категорично проти оцих змін, цього пункту 18-го, тому що цей пункт не дає ні федералізації, ні особливого статусу, ні народної міліції, ні амністії і жодних інших статусів. Цей пункт говорить одне: Україна є надійний партнер Заходу у приборканні Путіна. Україна виконала все, Росія не виконала нічого. Отже, внаслідок цього Росія зараз напередодні продовження санкцій, і Захід має щось робити.

Що ми бачимо в цій ситуації? Ми бачимо, що сьогодні загинув український патріот, захисник, від рук українців під Верховною Радою. Пророкувала Сироїд, що буде громадянська війна. Путіну треба громадянська війна, тому що Путін доводить вже не один раз про те, що конфлікт на Донбасі – це ж громадянська війна. І таким чином, як тільки Україна починає спинатися на ноги, як тільки на Україну поставив світ і захищає Україну, і добивається успіхів, тут що зчинилося? І "президент узурпатор", і "демократії нема", і "тоталітаризм".

От Сироїд, і "Самопоміч", і Тимошенко, і радикали кажуть, що це тоталітаризм, що гряде узурпація. Вибачте, Європа хоче, щоб в нас був тоталітаризм? Венеційська комісія каже, що нарешті Україна запроваджує європейські стандарти самоврядування, а наші оці чотири фракції кажуть, що це веде до узурпації. Як же так? Щось не зрозуміло.

Виходить, у цих політичних сил кращі експерти з демократії, з конституційного права, з європейського самоврядування, вони краще знають, ніж Рада Європи? Справа в тому, це важко збагнути людям. Вони звикли до того, що Тимошенко з косою і у вишиванці – це патріотка, їм важко зрозуміти, що це подруга Путіна, це треба слідкувати за цією людиною, як вона з Медведчуком працювала всі ці роки, виконуючи цей стратегічний план Путіна з повалення України. Я свідок цього.

Я прошу Вас одне, прошу ваших журналістів. Давайте зробимо нарізочку, що кожен говорив з цих лідерів.

- Ми це транслювали в прямому ефірі. 265 голосів у першому читанні, зміни до Конституції ухвалені. 300 голосів, сподіваюся, також будуть.

- Ми можемо недожити до цього. Путін зробить все можливе для того, щоб це не було реалізовано, тому що голосування за ці зміни – це порятунок для України і внутрішнього політичного і економічного життя, а також зовнішнього. Ми зможемо вижити і звільнитися від Путіна тільки завдяки цим змінам. Якщо ми цього не зробимо, Україна згине, як держава.

Але для того, щоб це пояснити, потрібен час. Тому що після берлінської зустрічі я дивився на олігархічних каналах, і в цих фракціях парламентських частина дурнів і брехунів, частина тих, хто куплений Путіним, а частина ФСБістів у кожній фракції. І от справа в тому, що зараз настав критичний момент, тому що знають, якщо Україна проголосує за це і це одночасно буде можливість для внутрішнього розвитку і свободи на селі, в маленькому місті, економічної свободи, це дасть Україні можливість почати регенерацію. Тому що прийде замість комуністів, кріпацтва і адміністрацій – прийде воля для людей на землі, бо дається самоврядування із забезпеченням фінансовим від держави.

А з іншого боку – за нами стоїть світ. Тому що Америка і Європа до 31 січня повинні визначитися, продовжувати санкції Росії чи ні. Якщо Росія не виконує Мінських угод, продовжувати треба. Те, що говорили лідери цих чотирьох фракцій: їм Медведчук написав, скинув, що говорити, тобто – на "чорне" говорити "біле". Якщо ми маємо децентралізацію, то вони кажуть, що це "узурпація", а якщо ми кажемо, що держава в особі адміністрації зі своїми повноваженнями і фінансуванням відступає від самоврядування, то вони кажуть, що "префекти будуть знущатися над народом". Як же знущатися, коли ти їдеш по вулиці, проїхав на "червоне світло", тебе поліцейський зупинив, ти мусиш платити штраф. А Садовий хоче, щоб будь-яка рада ухвалила будь-яке рішення і це було безнаказанно.

Коли прокурор у сталінські, радянські, часи Кучми і Януковича у "каталажку" саджав, а от коли префект лише побачить, що Садовий вийшов за межі повноважень, оте що він зробив своїм зверненням, бо питання Конституції - це не питання сільської каналізації, не сільських дворів, лампочок, не сільських чи львівських шкіл, це національне питання. А він поліз туди, куди заборонено.

- Пане Сергію, поясніть, дуже багато представників тих фракцій, про яких Ви говорите, наголошують, що окуповані території Донбасу отримають там особливі права… Поясніть, будь ласка, які права вони отримають.

- Все, що вони кажуть, вони цинічно брешуть. Я знаю одне: мета Путіна – дестабілізувати ситуацію в Україні, відкрити другий фронт. Чому всі однаково все говорять, однаково діють? Хто їм це написав? А люди це чули тривалий час і повірили, бо вони ж бачать, що ті у вишиванках, кричать "Слава Україні". Ось Тимошенко повинна була закінчити свою промову у Верховній Раді сьогодні словами іншими: "Слава Путіну".  Вона це робить постійно і це її головна мета.

Особливого статусу немає. А всі кажуть про особливий статус, але там же немає його. Журналісти і політики кажуть: "особливості місцевого самоврядування" – і цього там немає.  Там є пункт про "особливості здійснення місцевого самоврядування" – для юриста це надто важливо, кожне слово. У юриста через кому міняється значення. Статус – це права і обов'язки. У нас в Конституції є дві статусні території: Київ і Автономний Крим. Стосовно окремих районів у Донецькій і Луганській областях – особливості здійснення функції. А що це таке? Це може бути трохи, більше чи ще більше, а може взагалі не бути. Особливості здійснення… У Севастополі за Конституцією є самоврядування, а Україна не запроваджувала його, бо знала, що в такому разі наражатиметься на сепаратизм. Тому Верховна Рада не ухвалювала закон про здійснення самоврядування в Севастополі, і в цьому були особливості.

Тому немає жодного особливого статусу.

- Ви як юрист розумієте тонкощі, а простим громадянам політики розповідають, як це їм вигідно.

- Громадянам цього поки що не треба розуміти, тому що для цього вони обрали депутатів.

- Але не кожен депутат розбирається в тому.

- Обирають депутатів , щоб вони стали законодавцями. Значить вони повинні знати різницю між "особливий" і "особливості". "Особливий" – це щось більше, а "особливості" можуть бути такі, що сходять на "нуль". Але це треба знати. А депутати не захотіли знати, не хочуть читати, їм мантри навішали, їх в політичний проект втягнули, їм гроші заплатили, а хтось на службі в ФСБ вже десятиліття, і вони виконують. Багатьох тягнуть втемну, як кажуть, і вони беруть участь в цьому процесі, і таким чином штовхають Україну до прірви. Тому, щоб громадяни знали, для цього є ЗМІ. Тому підготуйте, будь ласка, 10 запитань, тому що ці фракції говорили одне й те саме про "узурпацію",  "особливий статус". Давайте проаналізуємо і пояснимо глядачам: яка зараз ситуація в Україні напружена, яка гостра, до якої прірви котяться ці чотири парламентські політичні сили і що може чекати на Україну, якщо Путіну поталанить досягти своєї мети – відкрити другий,  внутрішній фронт і знищити Україну.

Кров українського захисника під Верховною Радою і на совісті Садового, і на совісті Березюка, Сироїд, Тимошенко, Ляшка, Тягнибока, тому що вони закликали людей іти до Верховної Ради не давати міняти українську Конституцію. Але ж Конституцію не міняє президент, він всього лише вніс законопроект. А міняти Конституцію депутатам. А хто їм заважав спокійно сьогодні дати 226 голосів і почати дискутувати кожен день, виокремлюючи один день на префекта, на "узурпаторство", на "особливий статус", і з'ясовувати, запросивши всіх експертів, вчених, академічний корпус, експертів Ради Європи, бо ми працювали три місяці щодня.

- Хочу запитати Вас, сьогодні президент у своєму зверненні наголосив, цитую: "Сьогоднішнє голосування не остаточне, але воно дасть величезне поле для маневру української дипломатії, а фінальне рішення наприкінці року, коли треба буде 300 голосів, запевняю вас, буде залежати від того, як протягом цих кількох місяців розвиватиметься ситуація на Донбасі і наскільки Росія виконуватиме Мінські угоди", - кінець цитати.

- Президент, мабуть, ще може і не відчув у себе в кабінеті того, що сталося під Верховною Радою. До кінця року може і не бути того шансу для маневру дипломатії, якщо і далі Березюк, Садовий, Тимошенко і Ляшко будуть витворяти те, що вони витворяють. Тому що, якщо уже смерть під Верховною Радою, то це план на бунт, на якийсь Майдан, на повалення парламенту, на дострокові вибори, то хто буде маневрувати? Одні будуть гинути на Донбасі, а тут будуть політичні йти процеси, буде мінятися влада, хто буде маневрувати, кому така країна потрібна? Якщо тут крах, хаос і те, що завжди казав Путін, громадянська війна...

- Але, тим не менше, ми маємо цих людей у Верховній Раді якимось чином…

- А для того щоб здійснити дипломатичний маневр – треба було сьогодні по-людськи сісти, дати можливість спікеру провести засідання з місця. Не ухвалюєш – в тебе є кнопка. А не давати говорити – це європейці? Це європейська коаліція? Це дикуни, це Африка! Березюк каже, що він європеєць? Він диктатор.

Кого Росія фінансує по всьому світу для розколу Європи? В Угорщині – радикалів Йоббіка, у Греції – радикалів "Сірізи", у Польщі – лівих і правих радикалів, у Франції – партію Ле Пен. Це ж Росія робить! Так само вона вливає мільйони чи мільярди сюди, щоб розколоти українське суспільство. Єдине що: людям важко розібратися, де правда, а де – ні.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:09
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
17:55
На фото: Мальме - місто-господар Євробачення-2024
Готуються до застосування дронів: на період Євробачення Швеція закриє повітряний простір над Мальме
Більше новин