Як Київ рятується від стресу, або Куди тікають від війни

Вікторія Жуган
23 жовтня, 2015 п'ятниця
10:14

Всюдисущі "зрада" і "перемога" - лише один із симптомів суспільства, у якому накопичується напруга. Війна та окупація впливають навіть на тих, хто знає про них лише із новин

Ми відвідали три різних місця, у яких кияни намагаються отримати "розрядку". Комусь вистачить розбити тарілку, хтось прагне опинитися в умовах в’язниці, а дехто підписує договір про те, що під час терапії не завдаватиме шкоди своєму здоров’ю.

АнтиСтрес-Фест

Діти, підлітки і цілі родини ходять територією кіностудії імені Довженка з пакувальною плівкою в руках.  Бульбашки лускають, стрес зникає. Минулої неділі у Києві пройшов АнтиСтрес-Фест.

Тут трощили посуд, билися подушками і боролися в костюмах сумоїстів. Для більш спокійних – арт-терапія, масаж і навіть кальян. Кілька сотень киян заплатили від 75 до 100 грн за те, щоб розрядитися.

тарілки антистрес фест

заняття антистрес фест

Фото: Facebook  

Організатор Ольга Єрмак переконана, що сьогодні такі заходи потрібні як ніколи.

"У мене тато був рік мобілізований, знаходився на Чугуївському полігоні і нерідко бував у "гарячих" точках. Життя у такому режимі, коли ти не знаєш, подзвонить чи не подзвонить, оце незнання майбутнього реально виснажувало... Багатьом необхідно зняти напругу і розслабитися", - говорить вона.

"Останнім часом ми спостерігаємо сильніше психоемоційне напруження у клієнтів через складну ситуацію, що склалася в країні", - розповідає Уляна Гриневич, майстер жіночого масажу. На її майстер-класі вчилися заспокоювати себе та рідних.

На фестивалі шукали розваг, розслаблення, "позитиву" або ж просто відпочинку.

"Зараз дуже складно жити – і політика, і економіка, все погано", - посміхається Іра, яка на АнтиСтрес-Фесті знайшла тихий куточок, щоб почитати журнал. - Але не так погано, якщо приходити на фестивалі і просто відпочивати.

Гра "Втеча з Шоушенка"

Із безпечного столичного життя до "боротьби за виживання" – 15 хвилин автобусом. Секретна локація на одному із заводів має все, що потрібно: триметровий цегляний мур із колючим дротом, оглядові вежі і холодні бетонні ангари.

Із червня у Києві проводять гру із зануренням у кіносюжет "Втечі із Шоушенка". Учасників перевдягають у тюремні роби, називають за прізвиськами і примушують утекти із "в’язниці", розв’язавши ряд головоломок. Для забезпечення максимального ефекту задіяли 20 професійних акторів.

"Чё вы смеетесь? Это вам не "Камеди Клаб" и не Юрмала", - "пахан" на прізвисько Пухлий виглядає неймовірно переконливо. Розказує, що багато разів переглядав фільм і для гри намагався розібратися в тюремній культурі.

втеча із шоушенка гра

Фото: Facebook 

"Зараз досить складні часи для всіх... А тут тебе занурюють у більш люту атмосферу. Як то кажуть, клин клином вибивають. Повертаючись додому, люди розуміють, що у їхньому житті не все так погано", - пояснює Володимир Басовський, технічний директор.

Можливість відчути себе персонажем "Втечі з Шоушенка" коштує близько 350 грн. Часто у пронумерованих тюремних робах проходять корпоративи чи навіть дівич-вечори. За словами організаторів, із червня назбиралося майже 4 тис. "в’язнів-добровольців". Нині гра переїжджає зі столиці до Харкова.

"Я не задумувалася, що це дійсно "тюрма". Мені сподобалося, що є більше кімнат із головоломками і більше учасників, такого в Києві немає", - каже Аліна. Дівчина регулярно відвідує різні квести столиці.

Ігор Задорський, який займається рольовим моделюванням із 90-х років, стверджує, що за допомогою гри можна відпрацювати життєві ситуації. Деякі учасники, щоправда, намагаються таким чином втекти від проблем реального життя. У "Втечі з Шоушенка" Задорський виконує роль тюремного охоронця.

Центр травмотерапії "Повернення"

У центрі травмотерапії "Повернення" надають допомогу демобілізованим, комісованим, пораненим і внутрішньо переміщеним особам та членам їхніх родин. Психологічну підтримку також отримують волонтери, медики і представники допоміжних професій.

Центр працює на базі  громадського об’єднання "Асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій", яку створили волонтери ще під час Майдану (тоді об’єднання називалося "Психологічною службою Майдану").

Практичний психолог Олег Новак із центру "Повернення" працював уже під час революції. Каже, що тоді люди не часто зверталися за допомогою самі. Майже у всіх був підвищений енергетичний рівень, нестача сну, і це сприймалося як норма. Розслабитися означало те саме, що визнати поразку.

Нині по допомогу звертаються, як правило, уже після завершення травмуючих подій. На самі події люди реагують по-різному. Одні визнають проблему й приходять самі, інші не звертаються, а замикаються у собі. З останніми налагодити контакт значно складніше. На індивідуальні консультації щотижня записуються близько п’яти осіб.

Допомога надається анонімно і безкоштовно, але частина людей не проходить повний курс. Після пережитого непросто відновлювати контроль та підпорядковувати своє життя новим правилам, - пояснює Новак. Щоб реабілітація не обірвалася на півдорозі, із клієнтами центру підписують символічний договір. Клієнт зобов’язується "виконувати всі завдання", "не зловживати алкоголем" та "не наносити шкоди своєму здоров’ю".

терапія АТО УАФПНППСеанс групової терапії "Психологічної кризової служби у Маріуполі", Фото: Facebook 

терапія АТО УАФПНППЗаняття для жінок військових та волонтерів у Києві, центр "Повернення", фото: Facebook  

За словами психолога, значна частина демобілізованих потребує певного періоду адаптації, бо вони дивляться на мирне життя вже іншими очима. Речі, які довелося пережити на війні, так просто оточенню не поясниш. З боку людей, які з війною не стикалися, можна у відповідь отримати жалість, недовіру і навіть осуд.

"Дехто з громадян, маючи переживання щодо подій у країні, включається у посильну допомогу військовим та постраждалим, а дехто вибудовує захисний бар’єр. Створює нові розваги або тікає від проблем в інші способи, щоб не переживати і не співчувати", - пояснює Новак.

Новак погоджується: події, які відбуваються у країні, залишають емоційний відбиток на всіх. Однак кожен вибудовує свою картину світу і прагне триматися за цей острівець стабільності. Зміна цінностей передбачає втрату спокою та рівноваги, нові переживання, долати які внутрішніх ресурсів може не вистачати. Тому кожен так міцно тримається своєї позиції і не прагне почути інших.

"Досі є непоодинокі випадки, коли свята у нас відзначають із петардами чи феєрверками і роблять вигляд, що проблеми немає, - коментує психолог. - Наскільки великою мала би бути загроза для країни, щоб громадяни зрозуміли, що це стосується всіх?"

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
21:00
ID-картка, паспорт
Чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України, - постанова уряду
20:30
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі, - ЗМІ
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
17:59
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
"Інформаційний спротив": окупанти не захопили Очеретине, там ще тривають бої
17:42
На фото: Артем Пивоваров
Артем Пивоваров зламав ніс фанатці під час концерту
17:39
Дмитро Кулеба
Кулеба про Patriot для України: в армії США, ймовірно, є один запасний
17:36
ракета Х-59
Росіяни завдали удару по передмістю Сум
17:11
Окупанти міняють місця дислкації в Маріуполі
Щоб уникнути ударів ЗСУ, росіяни міняють місця дислокації техніки у Маріуполі, - "Атеш"
17:04
Канада
Канада дозволила Airbus використовувати російський титан попри санкції, - Reuters
16:55
Оновлено
України дістався пил із Сахари: коли очиститься атмосфера
16:46
Ексклюзив
Моніторинг, можливість блокувати постачання з України: кореспондентка Еспресо в Європарламенті роз'яснила нові правила торгівлі з ЄС
16:32
«Японія. Очима та серцем»: у столиці відкрилась виставка, присвячена Японії
У Києві відкрилась виставка, присвячена Японії
16:30
Росія продовжує продукувати фейки
Франція пропонує ЄС запровадити нові санкції для боротьби з російськими фейками - Bloomberg
16:18
Оновлено
Регіна Харченко
В. о. голови Запоріжжя поскаржився Зеленському на очільника ОВА Федорова, міськрада змінила в. о. мера
16:13
На фото: Джон Траволта на гала-вечірі з нагоди 30-річчя фільму "Кримінальне чтиво"
Джон Траволта назвав причину, з якої Тарантіно запросив його на роль у "Кримінальному чтиві"
16:04
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
США дали грошей! Що робити, аби не чекати допомоги по пів року?
15:59
Куп'янськ. Харківщина
РФ щодня завдає по Харківщині до 13 ударів керованими авіабомбами, - Нацполіція
15:42
суддя Олексій Тандир
Загибель нацгвардійця в ДТП: звільнення судді Тандира підтримала Вища рада правосуддя
15:35
фейк
"Москва прагнула нейтралітету, а не підкорення України": добірка фейків у світі за 24 квітня
15:31
Ексклюзив
Ілля Євлаш
Речник Повітряних сил ЗСУ Євлаш розповів, як вплинуло знищення російського Ту22М3 на використання авіації з півдня
15:16
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Здав розташування блокпостів ЗСУ під час літургії: митрополиту УПЦ МП з Донеччини оголосили підозру
Більше новин