Французи та українці з'ясовують, чиї теракти кривавіші

Дмитро Гомон
1 грудня, 2015 вiвторок
14:40

Журналісти французьких та кількох західних видань обурилися словам президента Петра Порошенка, який порівняв паризькі теракти з терористичною діяльністю росіян на сході України. А українські соцмережі обурені самими журналістами

Своє обурення західні журналісти висловили у Twitter. Приводом для бурхливої реакції стали слова з виступу Петра Порошенка на 21-й кліматичній конференції ООН.

"Жахлива подія, яка сталася у Франції трагічного дня листопада, є вже майже 21 місяць щоденною реальністю для України", - сказав Петро Порошенко.

"Моя країна потерпає від тероризму, що фінансується та підтримується Російською Федерацією. В результаті загинуло більше 8 тисяч українців, з яких близько 6 тисяч мирних мешканців. Я впевнений, що не може бути компромісу з приводу демократичних цінностей і принципів щодо держави, яка фінансує тероризм. Ми не боїмося, нас не залякати. Українці стоять пліч-о-пліч з французами", - продовжив він.

Фразу, в якій Порошенко порівнює теракти в Парижі та ситуацію в Україні, продублював президентський "Твіттер" англійською мовою. Тобто на ній президентська прес-служба хотіла сфокусувати увагу світової аудиторії.

А далі західні журналісти почали у своїх "Твіттерах" комментувати слова Порошенка.

"Порошенко проявив жахливий несмак, намагаючись використати теракти у Парижі, щоб привернути увагу до України. Його порівняння і неправдиве, і обурливе", - написав кореспондент каналу France 24 у Києві Ґуллівер Краґґ.

Його допис прокоментувало багато українців. Вони пишуть, наприклад, що втрати України набагато більші, ніж у французів. Краґґ на це гнівно відповідає, що почувається тепер як тореадор і що добре знає про ситуацію в Україні, але порівнювати з французькою її не можна.

"Ситуації дійсно непорівняні. Він (Порошенко. - Авт.) мав би знати, що спроба використати паризьку платформу для розмов про Донбас викличе негативні наслідки", - пише Креґґ.

"Як президент Порошенко у ході візиту до Парижа сміє казати, що тероризм, з яким зіткнулась Франція є щоденною долею України у 21-му сторіччі? Ганьба!" - пише Стефан Сіоган, який, зігдно з даними його акаунту, працює на Le Figaro, Le Soir, Le Temps, iTélé, Canal+ та Radio Canada.

"Я дуже розумію складну ситуацію, у якій перебуває Україна, але заява Порошенка це просто epic fail (сленговий вислів для позначення повного провалу)", - пише журналістка німецької газети Frankfurter Allgemeinen Zeitung Анн-Марі Бой.

"Містере президенте, це нетактовна ремарка та спроба використати паризькі теракти, щоб привернути увагу до України", - написав журналіст популярного сайту Mashable Крістофер Міллер.

Втім, усі ці оцінки виступу Порошенка в "Твіттері" могли б залишитися непоміченими, якби на це не звернули увагу спочатку їхні українські колеги, а потім підключились політики та популярні блогери.

Оскільки інформацію про обурення радо підхопили такі одіозні російські ЗМІ, як телеканал "Звезда", були підозри, що або журналісти фейкові, або з проросійськими настроями. Втім, як видно, це кореспонденти поважних медіа, які, судячи з їхніх попередніх "твітів" та матеріалах у ЗМІ, симпатіями до Кремля і Путіна не страждають.

И да. Про "французкие журналисты такого не говорили!".Говорили, котаны.См. вчерашние твиты @stefsiohan, @...

Posted by Victor Tregubov on Tuesday, December 1, 2015

Реакція українців

Взагалі, таких українців, хто підтримав думку західних медійників, небагато. "І про культуру. Старовинне і салонне французьке слово "моветон" сьогодні набуло істинно всеукраїнського звучання", - написав у своєму Facebook соціальний психолог Олег Покальчук.

И о культуре. Старинное и салонное французское слово "моветон" сегодня приобрело подлинно всеукраинское звучание.

Posted by Oleh Pokalchuk on Monday, November 30, 2015

Народний депутат із фракції "Блоку Петра Порошенка" Володимир Ар'єв написав, що буде вимагати вибачень, оскільки висловлювання журналістів, на його думку, межують із шовінізмом.

Висловлювання французських журналістів @stefsiohan та @gullivercragg щодо неможливості порівняння терактів в Парижі та щ...

Posted by Volodymyr Ariev on Monday, November 30, 2015

На це відреагував журналіст із Кривого Рогу Віктор Коваленко. "Одного з тих французьких журналістів Стефана, який давно висвітлює війну на Донбасі для провідних видань Франції, Бельгії, Швейцарії і т.д., я знаю особисто і вдячний йому за те, що він доносив в Європу правду про АТО, і, зокрема, операцію в ‪Дебальцево‬, спростовуючи фейки російської пропаганди. Крім того, Стефан був єдиний з журналістів, який у критичний момент середини лютого, отримавши мою єдину СМС з "Дебальцівського котла", заспокоїв мою родину та друзів, що ми там живі і боремося. Але тепер раптом журналіст Стефан має вибачатися перед цілою Україною, бо так хоче нардеп від БПП? Ар'єв що, хоче пересварити нас зі світовими ЗМІ?" - пише він.

Є й такі, хто критикує як Порошенка, так і західних журналістів з їхньою зарозумілістю та подвійними стандартами.

"Я думаю, що "нетактовності" наш президент припустився не в Парижі, а в Києві, коли, говорячи про війну з Росією чи з тероризмом, не зміг навіть розірвати дипломатичні відносини з окупантом, запровадити надзвичайний стан, виконати вимоги законодавства про оборону", - сказав Еспресо.TV голова громадської організації "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

"Нетактовним і непереконливим він виглядає через ріст своїх активів, яких обіцяв позбутися, і які зростають в країні тотального зубожіння. Це все підриває довіру до того, що він робить, і що говорить. А в Парижі сталось те, що ми масово спостерігали в Україні після терактів 13 листопада: виявляється є достатньо людей, яких власна пиха, снобізм, погорда, зверхність штовхають на те, щоб применшувати страждання інших, мірятися горем і трагізмом. Таких недалеких покидьків вистачає і в Парижі, і в Києві, і в інших столицях світу", - сказав нам дипломат.

Колишній лідер УНА-УНСО Андрій Шкіль, який живе зараз у Парижі, спочатку написав, що вся історія з обуренням західних журналістів – це фейк.

Маразм. Копіювання російських фейків лише демонструє рівень 24 каналу. Особисто слухав, читав і дивився. Нічого подібног...

Posted by Андрій Шкіль on Monday, November 30, 2015

Згодом у коментарях, коли йому дорікнули, що все ж таки висловлювання впливових журналістів мали місце, Шкіль зазначив, що це всього лише особиста думка.

"Публічно, через офіційні ЗМІ, нічого подібного не було. Як на мене, ця висмоктана з пальця "сєнсация" є спробою вкотре у всьому звинуватити Захід і підрихтувати фасад Порошенка. Спроба невдала, непрофесійна і небезпечна. Фасад вже не підправити, а антизахідні настрої посіяти вдасться", - пише політик у вигнанні.

Після терактів у Парижі багато українців понесли квіти до посольства та консульств Франції в Україні. А в Facebook багато користувачів скористувались новою послугою соцмережі та перефарбували свої титульні фото (аватарки) у кольори французького прапора. З цього приводу навіть розгорілася потужна дискусія, чи варто це робити, адже ніхто не ставив українські кольори на аватарках, коли українці гинули у війні на сході.

Тепер ця історія заграла новими фарбами.

"Наші люди-аватарки отримали черговий урок, що на українців дивляться як на людей другого гатунку в світі, де одне співчуття відрізняється від іншого. Є жертви першого рівня, а є всі інші. 130 загиблих парижан не рівні в їхніх очах декільком тисячам українців, що загинули у війні на Донбасі", - написав із цього приводу політолог Юрій Романенко.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
08:42
Оновлено
шахед
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
Більше новин