Майкл Скіллт: "Якщо Росія погрожує Швеції війною, ми приймемо цей виклик і підемо на війну"

Артем Шевченко
12 січня, 2016 вiвторок
12:08

39-річний громадянин Швеції Майкл Скіллт живе в Україні з лютого 2014 року. Спочатку він був активістом міжнародного центру “Добровольці”, а потім, як професійний снайпер, воював в зоні проведення антитерористичної операції в складі добровольчого полку “Азов”

Він стверджує, що його група ліквідувала понад сотню бойовиків із числа сепаратистів. Майкл Скіллт був гостем програми “Репортажі і розслідування з Артемом Шевченком” на телеканалі “Еспресо”

Майкле, у цьому році має запрацювати безвізовий режим із Україною. Власне Революція Гідності й почалася через прагнення українців бути повноцінною частиною Європи. Як ви, як європеєць, вважаєте - наскільки впровадження безвізового режиму наблизить українців до Європи?

Я сказав би так — чим далі від Росії, тим краще для України. Тому що Росія не бажає кращого для України, вона тільки хоче, щоб зберігалася буферна зона між нею і Європою. Але, водночас, я не стверджую, що Європейський Союз — це найкращий варіант для України, тому що всередині нього вона матиме менше впливу. Сам по собі безвізовий режим — це гарний крок. Сподіваюся, він буде таким собі компромісом між Європейським Союзом і країнами Балтії. Бо  подібні до України країни Балтії будуть допомагати Україні процвітати. Це також гарний крок, щоб відійти подалі від Росії та божевільного Кремля.

 

У Швеції не бояться Україну і українців, які, дай Бог, цього року зможуть приїздити туди без віз?

Ні, я думаю, це буде чудово, якщо деякі українці відвідають Швецію. У нас є невелика українська діаспора, яка проживає в основному біля Стокгольма. Вони завжди дружні. Тому, якщо приїде ще більше українців - це не буде погано. Що тут говорити! Українці — працьовиті люди. На Донбасі я бачив біженців, які тікали від війни, а потім поверталися до своїх домівок і казали “Ми можемо це відбудувати”. Отже не є поганим, якщо українці їздитимуть до Швеції.

 

У Європі зараз новий і потужний виклик — це міграційна криза, навала утікачів зі Сходу, зокрема із Сирії, яка палає, а Росія свідомо підливає,  як-то кажуть, олії у це багаття своїм військовим втручанням. Як наслідок, перепадає і великій Німеччині, і не такій великій Швеції. Як у вас на Батьківщині сприймають цю проблему і головне, як її вирішуватимуть?

Цікаве запитання. Одна з причин, чому Росія втрутилася в конфлікт в Сирії — це щоб підігрівати міграційну кризу. Росія використовує її як інструмент шантажу Європейського Союзу. Приміром, вона може вивести війська з Сирії і таким чином потік біженців зменшиться, а в обмін вона хоче зняття санкцій... Як вирішити цю міграційну кризу? Я не знаю. Нам у Швеції доводиться приймати біженців відповідно до законодавства Європейського Союзу та рішень Організації Об'єднаних Націй. Але нам потрібно зміцнювати свої кордони. Тому що в 2015-му, якщо не помиляюся, Європа прийняла 1,5 мільйона біженців. Ми можемо бачити, що це призвело до проблем. Ми не знаємо, хто вони — ці біженці. Чи є серед них терористи? Згадаймо теракти в Парижі восени, коли серед терористів було кілька біженців. Тому треба зміцнювати кордони, тісніше співпрацювати з таборами біженців в Туреччині, Іорданії і так далі, щоб полегшити страждання переселенців. Краще підтримувати їх там фінансово, ніж мати з ними справу в себе в Швеції.

В інтерв'ю італійській газеті “Кар'єре да ла Серра” в 2014-му році Ви сказали, що війна в Україні — це не Ваша особиста війна, але Україна — це Європа і Ви воюєте тут проти імперіалізму, який загрожує Європі. Поясніть це будь ласка.

Я завжди засуджував імперіалізм. Не має значення, який він — релігійний чи російський від “царя Путіна”. Але, чесно кажучи, Україна вже перетворилася на ще один мій дім. Незабаром я одружуюся на українці. Тому я сподіваюся прожити в Україні до кінця свого життя, скільки його в мене залишилося. Отже, Україна — це своєрідний форпост проти імперіалістичної Росії. Якщо Росії вдасться захопити Україну, то вона буде на відстані однієї години польоту від Швеції. Я цього не хочу. І для мене ця боротьба вже перетворилася з боротьби проти імперіалізму на захист свого другого дому.

 

Ви кілька років прослужили в шведській армії простим солдатом і вивчилися на снайпера. Що таке армія Швеції? 

На данний момент армія Швеції - це розукомплектовані Збройні Сили протягом останніх 20-ти років. Тому в разі нападу з боку Росії ми б не змогли їй серйозно протистояти. Отже армію слід перебудувати. І це повільно почало відбуватися внаслідок агресії Росії проти України, Грузії та провокацій щодо країн Східної Європи. Потрібно, може, 5-6 років, щоб наша армія повністю відновила свою боєздатність. В цьому плані Україна перебуває в кращому становищі, ніж Швеція, незважаючи на те, що українська армія дуже старомодна.

 

У Швеції останнім часом через агресивні дії РФ розпочалися політичні дискусії про необхідність приєднання до Північно-Атлантичного Альянсу. Згідно опитувань, кількість прихильників і противників цього серед громадян приблизно рівна. А восени минулого року РФ жорстко обіцяла відреагувати, якщо Швеція таки вступить у НАТО. Яка ваша позиція з цього приводу?

Ця політична напруга дещо послабшала, і наразі, наскільки я знаю, кількість шведів, які підтримують вступ до НАТО, перевищує кількість противників цього. Але що стосується погроз з боку Росії, то на мою думку, позиція Швеції має бути такою: “Щоб жодна країна не напала на нас”. Якщо ж Росія погрожує нам війною в разі вступу до НАТО, то ми приймемо цей виклик і підемо на війну. Тому що майбутнє Швеції має вирішуватися Швецією, а не Росією.

В Україні силові структури, такі як Національна гвардія та Збройні Сили, починають переходити на стандарти НАТО. Що таке стандарти НАТО, на Вашу думку? І що українці повинні передусім вчити і вміти на полі бою?

О, це велике запитання! Стандарти НАТО — це дуже широке поняття, починаючи від спільної мови під час бойових дій і закінчуючи спільними правилами пересування та тренування. Це також спільна система озброєння і так далі. Щоб обговорювати стандарти НАТО, нам знадобиться ціла година. Але для України найбільш важливим в цьому плані є, на мою думку, навчитися комунікувати між підрозділами. Тому що це велика проблема, яку я побачив, коли воював на Донбасі. Армія могла відкрити вогонь по Національній гвардії, а та могла відкрити вогонь у відповідь, бо підрозділи не знали, де вони знаходилися. По-друге, найбільш важливим є те, щоб українські силові структури адаптувалися до “мобільної війни”, коли є маневри. Наразі всі застрягли в окопах, як під час Першої світової війни, і не маневрують. Треба маневрувати і використовувати сучасні тактики, коли підрозділи вдаряють з флангів, а не просто стоять, як мішені для артилерії противника.

 

Бути снайпером в армії може далеко не кожен. Снайперів спеціально відбирають, довго вчать і тренують. Які якості та навички повинна мати людина, щоб стати професійним снайпером?

Є така приказка “Снайпери, як і коти, гуляють самі по собі”. Гадаю, в цьому — квінтесенція. Снайпер має бути незалежною бойовою одиницею. В нього немає старшого офіцера, коли він іде на завдання, і він мусить ухвалювати рішення самостійно: коли і куди переміститися і в яку мить вистрілити. Друга важлива річ для снайпера — це терпіння. Зазвичай я всім кажу, що старші люди є кращими снайперами, ніж юнаки, бо молодь нетерпелива. Дорослі люди можуть чекати довше. Адже снайпер не хоче промазати! Ліпше почекати день-два, але зробити влучний постріл.

 

Ви зустрічалися в Україні з українськими снайперами? Бачили їхню роботу?

Я зустрічав лише двох дуже гарних українських снайперів. Вони з особистої охорони Президента України і я познайомився з ними в аеропорту Маріуполя. Їх тренували в США і їхній рівень відповідає рівню найкращих снайперів армій Європи.

 

Коли Ви приїхали до України і як потрапили до полку “Азов”?

Я приїхав в Україну 28 лютого 2014-го року після кривавих подій на Євромайдані. В мене тут була пара друзів, з якими познайомився раніше. Тієї зими вони висилали мені фото і відео подій на Майдані, і в мене збільшувався до цього інтерес. Потім я побачив, як снайпери Януковича стріляли по мирних протестуючих, які мали для захисту тільки дерев'яні щити і палиці. Тоді я вирішив “Гаразд, якщо вони вирішили стріляти в протестуючих, то мені пора приїхати. Щоб вони побачили, що є хтось, хто може дати гідну відсіч”. Мені довелося продати будинок в Швеції та кинути роботу. Так сталося, що до свого приїзду я пропустив криваві події на Майдані. Можливо, це і на краще. Бо, якби я став стріляти на Майдані, то мої стосунки з урядом могли б зіпсуватися. Коли я приїхав в Україну, то почав тренувати снайперській майстерності невелику групу добровольців батальйону “Січ”, які пізніше увійшли, якщо не помиляюся, до складу батальйону “Київ-2”. Один з хлопців, якого я навчав, знав рекрутера із батальйону “Азов”. У них тоді був офіс в готелі “Козацький”. Я прийшов на зустріч з “Азовом” і спочатку не був цілком впевнений. Адже багато хто може казати про свою готовність піти на війну, але реально не піти. Далі я поспілкувався з добровольцем на прізвище Крук і в мене склалося дуже приємне враження, що вони дійсно збираються іти воювати. Тоді я відповів: “Гаразд. Давайте я спробую”.

 

Скільки часу Ви провели в АТО на Донбасі і в яких точках?

Я був на Донбасі в складі батальйону “Азов” з травня 2014-го по лютий 2015-го. Потім на деякий час повернувся до Швеції. Отже, з травня по лютий — це практично 10 місяців. Протягом цього часу я воював в Маріуполі, Мар'їнці, Іловайську, Новоазовську, Широкиному і Новосвітлівці. Я також хотів піти захищати Донецький аеропорт, але нам не дозволили туди зайти. Можливо, це і на краще! Бо ми могли б втратити там багато хлопців. Але загалом я воював в багатьох секторах. До того ж, ми тісно співпрацювали зі Службою безпеки України під час повномасштабних бойових дій.

 

Кажуть, що Ви ліквідували щонайменше 150 бойовиків так званих ЛНР і ДНР. Як Ви їх рахували?

Не я особисто ліквідував їх усіх! Я б хотів, звісно! Тоді я потрапив би до книг рекордів. Я працював у групі і після участі в бойових діях ми нарахували приблизно 120-130 ліквідованих бойовиків. Як це встановлюється? Після бойового зіткнення ви, зазвичай, перевіряєте поле бою і рахуєте тіла загиблих. Проте вбивство людини залишає яскравий слід у вашій пам'яті, який ви ніколи не забудете. Я не кажу, що я зараз можу пригадати всі обличчя ліквідованих бойовиків, але більшість з них залишиться в моїй пам'яті до кінця життя, незважаючи на значну кількість. Ми ліквідували від 115-ти до 150-ти — не можу знати зовсім точно. Крім того, що я був снайпером, більшість часу я проводив у спостереженнях за позиціями противника. В мене було досить часу підрахувати, скільки на конкретній позиції перебуває бойовиків: один, два, три, чотири, п'ять, шість... Тоді я повертався до своїх і ми розпочинали атаку.

 

Італійська преса писала, що ви є найбільш розшукуваним в Росії чоловіком і за Вашу голову нібито призначена велика винагорода. Ви не турбуєтесь про власну безпеку?

Я знаю про ці чутки і бачив цю інформацію кілька разів. Наскільки я пригадую, це був якийсь злив інформації, що мене шукають живого чи мертвого. Я цього не побоююся. Звісно, якщо мене шукатиме Росія, її Головне розвідувальне управління чи російські шпигуни, то тоді буде загроза моєму життю. Але якщо мене ловитимуть сепаратисти — це безперспективно. Кажучи відверто, я готовий до небезпек. Якщо вони хочуть, хай спробують. В них нічого не вийде.

 

Під час служби снайпером в “Азові”  у Вас, можливо, були найяскравіші моменти. Можливо, ви когось пожаліли і не ліквідували. Розкажіть про ці моменти

Найяскравіше з бойових дій, що мені запам'яталося, це були два снайперських постріли, які я не зробив. Обидва — в Іловайську. Ми перебували в оточенні і намагалися вийти разом з 93-ю бригадою на бронетехніці їхньої розвідувальної групи. Пам'ятаю, як я зробив постріл і далі спостерігав за позиціями противника, щоб виявити інші цілі. Тоді я побачив ціль — склад боєприпасів і офіцера з групою підтримки. Ми викликали по них вогонь нашого танка. Другий танковий постріл був влучний і стався величезний вибух. Ми нарахували там майже 40 загиблих бойовиків і вижив тільки один юнак. Мій український перекладач каже “Дивись, він тікає звідти, як навіжений” і запитує, чи я ліквідую його? Я відповів “Ні, він вижив. Хай біжить додому до своїх батьків!”. Цей момент я ніколи не забуду. Це було смішно.

 

Як Ви оцінюєте українських добровольців і українських солдатів, з якими Ви пліч-о-пліч прослужили? У Вас з'явилися друзі-українці?

У мене з'явилося багато друзів! Знаєте, коли ви опиняєтесь із кимось на війні і ледве не гинете, то це робить вас друзями на все життя. Я маю на увазі себе і першу сотню полку “Азов”, які воювали тривалий час. Всі вони можуть зателефонувати мені навіть опівночі. Якщо вони скажуть “Ми збираємося на Москву. Ти з нами?” То я відповім “Так, я піду”. Я можу сказати про всіх, кого зустрічав на фронті — як добровольців, так і солдатів — всі вони сміливі люди. На початку бойових дій в нас була погана зброя і техніка, а завдання перед нами стояли майже нереальні. Проте ми йшли в атаку. Я знав тільки одного-двох хлопців, які відмовилися йти в бій. Але всі решта були сміливцями. Більше того, вони не мали належного тренування, всього якихось три місяці.

 

Те що Ви, швед, захищали Україну — це дуже символічно. Адже Ви знаєте історичну легенду про те, що давньоруську державу на цих землях заснували саме шведи-варяги. Також в 1709 році шведська армія короля Карла XII була під Полтавою розбита армією російського царя Петра Першого. А тепер знову Ви, як швед, воюєте на землях України. Що думаєте про ці історичні паралелі?

Історія має тенденцію повторюватися, як ніби по колу. Якщо поглянути на історію, то Україна і Швеція завжди були пов'язані між собою. Ви знаєте, це в нашій і вашій крові — воювати проти Росії. Вона завжди залишатиметься головним ворогом Швеції, і тепер стала таким для України. Отже, мені самому завжди було цікаво повторити історію і подивитися, чи можу я вистояти проти російської навали. Як бачите, я зміг. Це свідчить, принаймні, що протягом двохсот років миру в Швеції ми не втратили свій бойовий дух.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
09:04
Оновлено
шахед
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
Більше новин