Ексклюзив

Російський професор: У Москві не довіряють Медведчуку

Антін Борковський
15 січня, 2016 п'ятниця
18:18

Російський вчений Валерій Соловей розповів в ефірі "Студії Захід з Антоном Борковським", хто насправді представляє інтереси Кремля в Україні

Відбувся пріснопам'ятний візит Гризлова до Києва, який не привів до якихось зрозумілих для нас усіх результатами.

Ви прекрасно знаєте, що це не перший раз, коли Гризлов виступає в ролі емісара Кремля. Перший раз, під час Помаранчевої революції, його "миротворчі зусилля" виявилися вкрай невдалими, якщо не висловитися чіткіше. Перевага Гризлова, з погляду Кремля, у тому, що він абсолютно лояльний до президента Росії, що він не здатний на імпровізацію і що він ні на йоту не відступить від генеральної лінії партії, яка зрозуміла. Думаю, очікувати того, що Гризлов міг привезти якусь проривну ініціативу від президента Росії президентові України, марно. Думаю, що повістка Росії залишилася та ж, що й колись, мовляв, ми готові домовлятися з Києвом, але на наших умовах, тобто Донбас отримує особливий статус, фактично конфедеративний статус, маючи гарантії невтручання Києва у внутрішні справи регіону, має власну міліцію, фактично збройні сили, особливі відносини з Російською Федерацією. Тобто, панове, візьміть його на наших умовах. Пікантність ситуації в тому, що і Києву, і Кремлю вигідна пролонгація Мінських угод - компромісу не виходить, домовитися не можуть, прориву ніякого немає, тому краще тягнути.

Вибачте, але є ж ще один пул переговірників, є Віктор Медведчук, який є кумом Путіна, і він себе подає вершителем доль українських. Дух Медведчука незримо витає, але посилають чомусь Гризлова.

Якраз Гризлова і послали з тієї причини, яку я охарактеризував, - він ні на йоту не відступить від генеральної лінії, в той час як Медведчук відомий як майстер інтриги і інсинуації, як людина, яка намагається будь-яку ситуацію повернути на свою користь. Вже не кажучи про те, що, на думку багатьох спостерігачів в Москві, він явно перебільшує свій вплив в українському суспільстві і в українському політикумі і намагається ввести московських політиків в оману. Так що є недовіра, я б так сказав, до пана Медведчуку.

Ми, на жаль, цього не знаємо, але, можливо, відбуваються якісь таємні нічні дзвінки по "одноразовим телефонами", і один президент говорить іншому: "Давай якось вирішувати і розрулювати". Чи можливе таке уявити?

Можливо. Можливо і спілкування через емісарів. Я знаю, що такого сорту емісари крейсували між Києвом і Москвою. Можливі різні припущення. Але справа в тому, що обидва президенти перебувають у скрутному становищі. Причому президент Порошенко в більш обмежених, ніж президент Путін. Я не дуже собі уявляю склад парламенту, при якому Порошенко доб'ється для Донбасу тих пільг і привілеїв, на яких наполягає Москва. Я просто не можу собі уявити такого українського парламенту. Москва не дуже розуміє, чому Порошенко не може цього домогтися, це перше. Друге, Москва в достатній мірі контролює внутрішню ситуацію в Донбасі і якраз після Нового року, в останні місяці, судячи з повідомлень, які приходять з Донбасу, там був посилений контроль над тамтешньою вольницею, над тими, хто б міг проводити власну політику. Але з цього нічого не випливає, оскільки не дуже зрозуміло, чого ж хоче Москва. Рівнозначними можуть бути дві можливості: як пролонгація статус-кво, так і різка його зміна. Там перебувають ті, кого Путін і російські журналісти називають "відпускниками" (вони там перебувають в достатній кількості), але не дуже зрозуміло наступне: адже коли ви бачите поруч з кимось двох озброєних людей, то ви не дуже розумієте, вони його охороняють чи  конвоюють. Там знаходяться "відпускники", і є відчуття, що вони не дуже розуміють, що саме вони там роблять: вони захищають чи конвоюють.

Отож, Валеріє Дмитровичу, кількість аборигенних представників "ДНР" і "ЛНР" досить сильно порідшала, колишні капітани піратських загонів виявилися убитими, і ми розуміємо, що це не справа рук українських спецслужб.

Будемо вважати це збігом фатальних обставин. Озброєна вольниця безумовно контролюється, і Москва має можливість розвернути ситуацію як в один, так і в інший бік. Звичайно ж, є своя інерція процесів. Скажімо, воювало тисяч 40-50, значить з урахуванням сімей це близько 200 тис. чоловік, - ці люди б не хотіли повернення Донбасу до складу України. Можливі різні варіанти, але наразі, швидше за все, буде зберігатися статус-кво. І, судячи з телефонної розмови "нормандської четвірки", сторони погодилися, що краще не форсувати обставини. Що стосується загострення ситуації, то в цьому не зацікавлений ні Київ, з цілком зрозумілих причин, ні Москва - мало ресурсів і фінансових, і військових. Для того щоб було зрозуміло, наскільки їх мало, - всі "відпускники", що перебувають на Донбасі, перестали отримувати "бойові", і їх це дуже турбує. Росія не може підтримувати одночасно напругу в двох точках - в Сирії і в Донбасі - вже не виходить. Ціни на нафту вводять деякі серйозні обмеження. Але зберегти статус-кво на Донбасі Росії цілком під силу.

Я з Вами згоден, але тут є ще один казус - спочатку Мінські домовленості були вписані в «буриданове коло».

По-моєму, з нього і зараз не хочуть вириватися. Навряд чи президент Порошенко зможе домогтися для Донбасу тих привілеїв і вольностей, на яких наполягає не тільки Донбас, але в першу чергу Кремль. І навряд чи без цього Москва погодиться передати контроль над ділянкою російсько-українського кордону українській прикордонній службі. Тому що, якщо ці вольності будуть конституційно гарантовані, то контроль можна буде передати. Москва виходить з того, що в Донецьку і Луганську будуть сформовано два корпуси, приблизно 80 тис. чоловік, які будуть очолюватися російськими "відпускниками", ця, скажімо так, міліція чи ополчення, послужить гарантією невтручання Києва у справи цього регіону з особливим статусом. Але поки що сторони не готові робити рішучі кроки назустріч один одному. Це глухий кут. І треба бути чесним із собою, що це глухий кут. І найбільше шкода населення регіону, яке страждає: і біженців, і тих, хто там залишився. А це кілька мільйонів людей в цілому. Їхня доля без перебільшення трагічна. Ще якийсь час тому в Москві подейкували, що готові передати контроль над кордоном при деякий умовах, але зараз схоже, що ні. Обидві сторони підходять один до одного з однакової позиції - Україна очікує, що Росія впаде під вагою нафтового тягаря, Росія, у свою чергу, очікує, що Україна не витримає і в силу внутрішніх протиріч теж впаде, що Заходу набридне мати справу з урядом Порошенка і Яценюка, через те що не проводяться реформи. Обидві сторони, насправді, і Київ, і Москва, націлені на очікування.

Просто нещодавно "Ольгинські тролі" трохи змінили свій тон, вони почали повертатися до теми "братніх народів" - в Україні це сприймається досить болісно, ​​після всієї цієї крові. Але тон уже змінюється, вже не звучать голоси про ядерний попіл України, не чути про вертольоти з псковскими десантниками, які висадяться на Хрещатику, і так далі.

Якби йшлося про силовий сценарій щодо України, то його треба було приймати в квітні 2014 року, не пізніш. Тоді ця можливість існувала. Зараз це вже пізно, зараз Україна готова значно краще до будь-якої війни, ніж півтора роки тому. І це всі знають, у тому числі в Кремлі і в Генеральному штабі РФ, вже повірте. Що стосується зміни тональності, це свідчення того, що Москва розраховує створити якесь лобі в Україні. Все-таки є втома українського суспільства від війни, можливо Москва її переоцінює, можливо переоцінює податливість українського політичного класу. Але Москва на це сподівається. Сподівається, що з'явиться якась лобі - воно вже є в особі колишньої "Партії Регіонів" і вже згадуваного пана Медведчука, яке скаже: "Ну, давайте домовлятися з Москвою". І це буде подано як реалізм. У цьому буде багато здорового глузду - це правда, але в даній ситуації Москва б відчула себе переможцем. Так що ця зміна не стратегії, а тактики. Оскільки російська стратегія в даному випадку, точніше цілі цієї стратегії, не змінюються. Росія хоче мати контрольний пакет акцій в українській державі. До цього ведуть різні шляхи, і Донбас, який вбудований в тіло України на російських умовах, і формування нового українського уряду, близького, або назвемо його "реалістично мислячого". Для Москви і те, й інше було б вирішенням на її користь. Можливо, для України вирішенням було б, як це сформулював Лесь Подерв'янський, щоб "відстали". Українське суспільство - здорове в своїй основі, і це суспільство краще за українську державу. І це дає Україні сильний шанс, його треба використовувати. І якщо Україна зможе його використовувати хоча б наполовину, тоді всі питання, які ми з вами обговорюємо, зокрема територіальні, будуть розглядатися інакше.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+17°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.36
    Купівля 39.36
    Продаж 39.87
  • EUR
    Купівля 41.97
    Продаж 42.75
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
16 квітня
18:33
Ексклюзив
РФ зруйнувала Трипільську ТЕС
Patriot не може брати таку ціль: авіаційний експерт Криволап розповів, чим РФ знищила Трипільську ТЕС
18:32
відключення електроенергії
"Зима буде викликом": очільник Міненерго Галущенко заявив, що Україна втратила 7 ГВт генерації
18:16
Франція
Франція запросила РФ на 80-ту річницю висадки у Нормандії. Кремль заявив, що не в курсі
18:12
Данило Гетманцев
Гетманцев про петицію щодо спрямування коштів із телемарафону на ЗСУ: "Відверта дичина"
18:11
На фото: Спартак Суббота
Спартак Суббота повідомив про заручини з 24-річною моделлю
18:02
OPINION
Олексій Мустафін
Жандарми й профурсетки
18:01
Євросолідарність
"Євросолідарність" вимагає протягом 48 годин зібрати Раду і викликати урядовців для звіту щодо ситуації в енергетиці
17:59
Бердянськ
Росіяни хочуть створити в одній зі шкіл окупованого Бердянська загін "рятувальників", - очільниця МВА Галіціна
17:58
Ексклюзив
Defense Express: росіяни вважають операцію на Бахмутському напрямку трампліном для літнього наступу
17:57
застосунок Дія
В Україні запустять мультишеринг електронних документів через Дію
17:56
блекаут, вимкнення світла
Енергетики підготували графіки для відключення світла в Києві
17:48
Олег Гладковський
НАБУ оголосило в розшук колишнього першого заступника секретаря РНБО Гладковського
17:28
Андрій Юсов
Україні відомо про майже 2 тис. літніх громадян, які стали жертвами насильницьких зникнень, - Юсов
17:25
відключення електроенергії
Влада розробила план відновлення енергосистеми Харківщини: Кубраков розкрив деталі
17:20
КПІ ім. Ігоря Сікорського
"Студентам КПІ заблокували картки для проходу в гуртожиток - для розблокування треба прийти в ТЦК": росіяни вигадали новий фейк
17:20
Оренбурзька область, Орськ, прорив дамби
У РФ очікують паводок у ще одному регіоні: влада рекомендує евакуацію міста Ішим
17:12
Олександр Зінченко, Арсенал, АПЛ
Легенда "Арсеналу" накинувся на Зінченка: "Його помилки всіх дратують"
17:05
Ексклюзив
путін
Запрошення нелогічне: РФ немає чого робити на саміті миру, - політолог Левусь
16:55
пожежа на Волині
Окупанти атакували керованою авіабомбою селище на Харківщині: є поранені
16:49
Литва прапор
У Литві планують заборонити компаніям, які підтримують РФ, брати участь у державних закупівлях
16:47
Війна з Росією ЗСУ
Новим командувачем ОК "Південь" призначили генерала Шаповалова
16:44
мобілізація чеченців
Чеченців відправляють на війну в Україну за вживання алкоголю й наркотиків, - Спротив
16:39
На фото: Джеймс Маккартні та Шон Оно Леннон
Сини Маккартні та Леннона Джеймс та Шон Оно випустили спільну пісню Primrose Hill та пропонують фанам знятися в кліпі
16:39
вогонь, полум'я, пожежа
На ТОТ Запорізької області підірвали псевдодепутата "Єдиної Росії"
16:31
Ганна Маляр
Ексзаступниця Резнікова Маляр задекларувала зарплату на оборонному підприємстві: що відомо
16:24
Анналена Бербок
Очільниця МЗС Німеччини Бербок відвідає Ізраїль: закликатиме до деескалації
16:21
Володимир Путін
Путін провів телефонну розмову з президентом Ірану: говорили про конфлікт на Близькому Сході
16:11
Олександр Прокудін
На Херсонщині будують підземні лікарні, - голова ОВА
16:08
В Україні створили Корпус демінерів для виконання завдань на звільнених територіях
16:06
Молдова
Вступ Молдови в ЄС: Конституційний суд дозволив референдум, слово за парламентом
16:05
OPINION
Сергій Таран
Про наслідки удару Ірану по Ізраїлю
15:55
Дмитро Лубінець
Україна верифікувала 1700 цивільних заручників, яких утримує РФ, - Лубінець
15:54
заступнику голови Полтавської облради оголосили підозру
Подорожував ЄС під виглядом службового відрядження: заступнику голови Полтавської облради оголосили підозру
15:51
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Подати персональні дані можна не обов'язково через ТЦК: адвокат пояснив алгоритм дій військовозобов'язаних чоловіків
15:47
Дмитро Лубінець
Повноваження ТЦК, електронний кабінет, обмеження прав громадян: Лубінець прокоментував закон про мобілізацію
15:45
Оновлено
Володимир Зеленський
Зеленський підписав закон про мобілізацію
15:44
авіація Велика Британія транспорт
Британська авіакомпанія EasyJet скасувала рейси до Ізраїлю на літній сезон
15:35
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець
РФ не звільняє цивільних українців, бо вони можуть бути свідками злочинів в окупації, - Лубінець
15:29
ікони
До США з України намагалися вивезти 5 старовинних ікон кінця ХІХ - початку ХХ століття
15:23
Олександр Будько (позивний "Терен")
Танцюють під Чайковського: військовий Олександр Терен відмовився від співпраці з артистами балету Кухар і Стояновим
Більше новин