Історія України від блогера

Дмитро Гомон
19 січня, 2016 вiвторок
08:10

Вийшов друком перший том "Історії України від Діда Свирида", написаної знаменитим блогером Свиридом Опанасовичем для заповнення прогалин та виховання бойового духу українців

Книга вийшла друком напередодні Нового року, і вже після свят перші читачі отримали свої замовлені примірники (вартість замовлення через сайт складає 180 гривень, можна з авторським автографом). Найперший екземпляр своєї "Історії" блогер підписав та передав Надії Савченко.

Автор обіцяє, що орієнтовно у другій половині січня книга з’явиться у вільному продажі. Це лише перший том, який закінчується на Х столітті главою про Ярослава Мудрого. Другий том Свирид Опанасович обіцяє видати у 2016 році. А якщо встигне – то і третій, і фінальний - четвертий.

Історія України від Діда Свирида

Фото: Facebook / Свирид Опанасович

Бадьорий бойовий дух і порядок

Для тих, хто не в курсі про існування Діда Свирида, коротко пояснимо: автор книги – знаменитий анонімний блогер, що ховається за псевдонімом Свирид Опанасович, який вже два роки поспіль на бойовому суржику робить огляд світових подій з точки зору, як він сам висловлюється, "сільської аналітики".

 

Доброго здоров’я, друзі! Скучив я уже за обзорами, тому швиденько заварюєм кохве ілі чай, та вмощуємся зручненько читати...

Posted by Свирид Опанасович on Tuesday, January 12, 2016

Свої пости він почав писати, щоб навести лад у мізках українців, знизивши градус паніки та перевести енергію істерики в корисне русло. Бо, як він сам пише у своїй книзі, описуючи походи князя Святослава, ворог, що наляканий та панікує, вже наполовину переможений.

Дід Свирид від початку анексії Криму багато днів поспіль терпляче і з гумором пояснював, що коли той чи інший європейський лідер відвідує Росію, це не означає, що ЄС нас зливає, що санкції – це дієва зброя, проте повільної дії, що Обама після рукостискання з Путіним не побіжить скасовувати санкції та піднімати світові ціни на нафту… Кожен допис завершувався традиційним закликом: " Зберігаємо бадьорий бойовий дух, держим кулаки за Надю Савченко та всіх українських бранців, допомагаємо Армії, ведемо здоровий образ жізні і занімаємся спортом. Та слєдім, шоб віздє був порядок! А не то, шо січас".

Варто зауважити, що на відміну від дописів блогу, книга написана не бойовим суржиком, а літературною мовою, хоча й з авторськими особливостями. Бо одна справа – гумор і сатира, де суржик є художнім прийомом, а інша – популяризація науки, де суржик - перепона засвоєнню наукової інформації.

Судячи з аргументів, які наводить Дід у своїх блогах, образ простакуватого "сільського аналітика" створений людиною, яка має одну, або й більше вищих освіт, знає кілька іноземних мов і побувала в багатьох країнах світу, де проводила час не в солодких лінощах, а в спілкуванні з місцевими жителями.

За тверезий погляд та здатність швидко, влучно й з гумором розставити все по поличках Діда Свирида швидко полюбили читачі. Зараз він має понад 58 тис. підписувачів на Facebook. Щоб було зрозуміло, за рейтингом сайту Watcher це 29-те місце серед українських користувачів соцмережі (рекордсменом на сьогодні є Арсен Аваков з 361 тис. читачів). Крім того, огляди виходять ще й на Radio Rocks, де їх озвучує актор.

У процесі підготовки оглядів світових подій Дід часто користується прикладами як зі світової, так і української історії. Паралельно з оглядами на прохання читачів він у тому ж таки 2014 році почав описувати окремі епізоди з Історії України. Частина з них виходила й на сайті Еспресо.TV, наприклад про Трипільську культуру. Так поступово і реалізувалась ідея написати та видати альтернативний курс Історії України, який би поєднував іронічну мову з ґрунтовним викладенням предмету.

Варто зауважити, що написане Свиридом Опанасовичем у блогах, як мінімум, стилістично відрізняється від викладеного в книжці. У літературному викладенні Дід, скажімо, набагато стриманіший у використанні різноманітних стилістичних фігур на адресу росіян.

Взагалі, питання української історії в умовах фактичної війни з Росією перетворились на важливі елементи інформаційної битви з нашим небезпечним сусідом. Інтернет-простір регулярно наповнюють порціями демотиваторів, карт, схем, табличок, дотепних парадоксів та викривальних статей.

Росіяни б’ють штампами на кшталт "ми ж один народ", а з українського боку їх поливають хвилями дописів про те, що росіяни – то взагалі не слов’яни, а "дика суміш фіно-угрів" не зрозумій з ким.

Проблема в тому, що багато українців досі власною історією цікавились мало та уявлення про неї мають уривчасте: щось пригадують зі шкільного курсу, щось із оповідей більш обізнаних знайомих, щось із дописів у соцмережах. Тож не дивно, що в головах багатьох панує безлад, сумбур та інформаційна каша. Дід Свирид узявся навести лад у головах.

Українська тропа пітекантропа

Прогалини починають щільно заповнюватися правильною інформацією вже з першого ж розділу, присвяченого появі первісних людей на території України. Навряд чи більшість з першого разу пояснить відмінність між неандертальцями та пітекантропами. А це знати важливо, бо, як згадує автор, саме з цього приводу у 1970-х роках відбулась ціла наукова битва між українськими вченими та їхнім начальством з Москви.

Йшлося про визначення віку знаменитої Королевської палеолітичної стоянки, розташованої на території сучасної Закарпатської області. Росіяни ніяк не хотіли визнавати, що на територію України перші людиноподібні забрели мільйон років тому, наполягаючи на датуванні 150 тисяч років. Тобто, за версією росіян, першими в Україну забрели неандертальці, українці ж наполягали, що то були пітекантропи чи інші давніші гомініди.

Не забув Дід Свирид і про те, що у 2011 році стоянку, яка б могла приносити непоганий дохід у бюджет від закордонних туристів, остаточно "з’їв" щебеневий кар’єр. А отже, серед українців лишилися живі неандертальці. І повірте, судячи з того, як Свирид Опанасович їх описав, це дуже малосимпатичні персонажі, схильні до канібальства і таких сексуальних оргій у печерах, яким позаздрили б режисери сучасних порнофільмів.

До речі, тим, хто планує подарувати книгу своїй дитині, "бо та не читає підручники", варто знати, що секс у книзі згадується без всіляких евфемізмів. Тож будьте готові до питань чада щодо можливості схрещення неандертальців і кроманьонців або ж деяких епізодів з життя київських князів, які мали по кілька дружин. А от обсценної лексики в книзі немає (в блогах автора вона зустрічається). Навіть знаменитий вислів Леся Подерв'янського, який свого часу доволі влучно сформулював національну ідею українців, Свирид Опанасович вустами слов'ян-антів подав у пом'якшеній формі: "Відчепіться від нас".

Головні творці історії - небайдужі громадяни

Книга має багато ілюстрацій, які зробив художник Олексій Бондаренко. А кожен параграф прикрашений коментарями, як у Facebook, тільки вони написані згаданими перед цим персонажами (Геродот, Вікентій Хвойка, Нестор Літописець, княгиня Ольга, жвавий кроманьйонець, скіф-землероб, сармат Вася і т.д.

Завершують перший том "Історії України від Діда Свирида" параграфи про князів Володимира та Ярослава. Про постать першого цікаво почитати з огляду на те, що в Росії зводять пам’ятник київському князеві (бо його ім’я нагадує ймення нинішнього президента РФ). До того ж Путін невтомно іменує Крим "купеллю хрещення Русі", бо Володимир хрестився у Корсуні – саме так називалось у 988 році візантійське місто, яке зараз чомусь росіяни вважають містом слави своїх моряків. Про яку славу може йти мова, якщо, як правильно відзначив Свирид Опанасович, всупереч відомій пісні, Севастополь не зумів протистояти ворогу жодного разу і його брали штурмом всі, хто цього хотів.

Щодо пам’ятника дід пише, що Володимир, певне, розсміявся б, дізнавшись, що його хочуть увічнити в місті, про існування якого він не знав і не міг знати, бо з’явилося воно лише за двісті років після нього.

Історія Росії та росіян, наполягає Свирид Опанасович, почалася саме з виникнення Московського царства. Історія ж Русі – це історія предків українців.

До хрещення Русі, пише Дід Свирид, Володимир дійшов, коли зрозумів: "у сусідніх молодих державах запроваджують монотеїстичні культи і горя не знають", бо "підопічні народи стають богобоязливими, слухняними та покірними". Це розуміння, пише блогер, "визріло не відразу, а пережило певну еволюцію, в ході якої князеві, як завжди у часи крутих поворотів його долі, раптом закортіло одружитися".

З наведених фраз зрозуміло, що автор ставиться до княжих осіб без пієтету. Він неодноразово підкреслює, що головна діюча особа української історії – це небайдужі громадяни. Саме вони є її творцями, хоча й лишаються не названими в літописах, а не князі та воєводи, які "пруться на авансцену".

Хто такі ці громадяни Дід Свирид популярно втовкмачує під час опису вигаданої, але цілком ймовірної зустрічі князя Олега з кремезними чоловіками, які перестріли його на темному Хрещатику, що був у ті часи яром, де вовки вили. Сталося це одразу після вбивства Аскольда й Діра, коли Олег йшов, оглядаючи Київ, до княжого палацу та вирішив трошки зрізати шлях.

Небайдужі громадяни, як представились майбутньому князю ці чоловіки, наполегливо поцікавились творчими планами захопленого зненацька Олега. Вони йому популярно пояснили, що це не він Київ захопив, а Київ захопив його, і тепер на його плечі покладається відповідальна місія "срочно розбудовувати сильну феодальну державу", оскільки навколишні народи це вже роблять ударними темпами. А князі Аскольд та Дір, яким Олег "оголосив імпічмент", з історичною задачею справлялись поганенько через старість.

Також тема небайдужих громадян фігурує в епізоді про київське повстання проти поляків у 1018 році, яке відбулося за часів Ярослава Мудрого. Літописці приписали його організацію Святополку, але Дід переконує, що сталося воно приблизно так само, як і останній Майдан: кияни-праукраїнці показали високу здатність до самоорганізації. Цю особливість блогер вважає тією кришталевою решіткою, на якій тримається український народ. І яка навіть після жахливих часів Руїни та Голодомору відродилася та живе й понині, не даючи змоги Росії нас поневолити.

Історія України від Діда Свирида

Фото: Facebook / Свирид Опанасович

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.05
    Купівля 39.05
    Продаж 39.52
  • EUR
    Купівля 42.21
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
16:30
україна німеччина
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
15:39
На фото: потяги
Україна та Словаччина цьогоріч запустять новий залізничний маршрут Київ - Кошице
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:27
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Зброя, кордон, торгівля: уряди України та Польщі провели перемовини
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
13:48
"Свідчення потепління": українські науковці виявили новий вид рослин біля станції "Академік Вернадський"
13:45
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 28 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
13:39
Роман Насіров
Ексголову ДФС Насірова залишили під вартою ще на два місяці
13:35
Ексклюзив
Александар Вучич
Заява Вучича про загрозу національним інтересам Сербії - його внутрішня політична потреба, - політолог Варґа
13:31
Естонія
Посол Естонії: росіяни в Естонії мають більше прав, ніж у Росії
13:27
Олег Іващенко
"Призначив бойового генерала": Зеленський сказав, чого чекає від СЗР під керівництвом Іващенка
13:10
телемарафон
Маніпуляції за бюджетні кошти: уряд просять віддати гроші з телемарафону та Freedom на ЗСУ, створено петицію
13:09
акторка Іванна Сахно
"Винна їм половину зарплати": українка в Голлівуді Іванна Сахно розірвала контракт з Netflix, щоб не грати росіянку
13:09
відключення електроенергії
На Харківщині діють графіки відключень електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 28 березня
13:02
"У Росії немає ресурсів": ЦПД спростував фейк щодо підготовки росіян до наступу на Харків
12:59
Оновлено
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
12:55
окупанти, орки
Росіяни не відпускають із фронту своїх військових, які укладали контракти на пів року, - Спротив
12:47
Ексклюзив
прикордонники
"Надзвичайно серйозно": у Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині
12:45
Росія ДНР ЛНР окуповані території
Британська розвідка розповіла про заходи русифікації на ТОТ України
12:24
США перекинули у Червоне море понад 3 тис. військових
Єменські хусити атакували військовий корабель США дронами
12:16
Чорне море, Крим
Росіяни готуються відбивати атаки українських ДРГ у Севастополі, - "Атеш"
12:14
Росія щодня продукує нові фейки
"У відповідь на теракт в Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 28 березня
12:01
OPINION
Юрій Ніколов
Чим не догодив "слугам" "Уклон"
11:55
україна українці
Населення України може скоротитися до 25,2 млн у найближчі 26 років: Мінсоцполітики пропонує рішення
11:37
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поранений на вулиці чоловік помер у лікарні
Більше новин