Як народилась та померла "Орегонська народна республіка"

Дмитро Гомон
6 лютого, 2016 субота
10:00

Весь січень та початок лютого в американському штаті Орегон розгортався гостросюжетний серіал про виникнення "республіки американських патріотів", яку заснували "ковбої-ополченці"

Давній конфлікт фермерів-скотарів західних штатів Америки з федеральною владою завершився акцією силового захоплення будинку, де розташована адміністрації Мальорського національного заповідника.

Місцевий шериф підлив масла у вогонь заявою про те, що справжня мета бунтівників – не допомога фермерам, а намагання скинути місцеву та федеральну владу з надією "запалити вогонь по всім Сполученим Штатам". Звісно, після такого на події в далекому Орегоні звернули увагу не лише в США, а далеко за їхнім межами.

Звідки паралелі з "народними республіками"

В українських ЗМІ тема протистояння влади з бунтівними фермерами, які окупували заповідник і влаштували там щось на зразок власної комуни, майже не висвітлювалась. Дійсно, що українцям до того, що відбувається в далекому від нас штаті?

Інша справа росіяни. Тамтешні державні та прокремлівські ЗМІ вхопились за цю історію, бо взагалі дуже люблять виколупувати з потоку світових новин "щось погане про США". У російському сегменті соцмереж миттю народився мем про "Орегонську народну республіку". З'явились "ополченці", які кинули виклик "злочинній владі" у відповідь на спроби відібрати землі в мирних скотарів.

"Патріоти" з ностальгією по Дикому Заходу

В основі подій в Орегоні лежать давні конфлікти фермерів-скотарів з владою. Перші незадоволені тим, що другі забороняють їм випасати отари своїх овець на федеральних угіддях. Часто це закінчується конфліктами, гостроти яким надає той факт, що фермери мають зброю і радо нею користуються.

До них долучаються й інші незадоволені федеральним урядом чоловіки з військовим досвідом. Наприклад, є ветерани війни у В'єтнамі. Колориту цій парамілітарній спільноті надає їхня любов до ковбойського вбрання і нетрадиційні політичні погляди, які в багатьох межують з расизмом. В їхніх очах та промовах помітна ностальгія за часами Дикого Заходу, коли конфлікти можна було вирішувати за допомогою кольта, а не дорогого адвоката.

Хто і що окупував в Орегоні

Конкретно в Орегоні бунтівні фермери-скотарі влаштували 2 січня марш протесту в маленькому містечку Бьорнс. Приводом для протесту було засудження за підпал лісу скотарів - Дуайта Хеммонда та його сина Стівена. Федеральний суддя вирішив, що вирок 2012 року був занадто м'який і постановив повернути Хеммондів до тюрми.

Марш проходив як і тисячі інших подібних акцій – люди пройшлись вулицями, розкидали монетки біля офісу місцевого шерифа як натяк на його "продажність федералам". А потім, щоб закріпити ефект, близько 20 войовничих дядьків та кілька жінок рвонули в сусідній Мальорський національний заповідник і захопили будинок адміністрації.

Лідер протесту 40-річний Аммон Банді заявив, що заповідник буде їхньою власністю - на тій підставі, що він утворений на землі, яку федеральний уряд відібрав у сотні фермерів починаючи з 1900-х років. Разом із ним протестами керував його брат Райан.

Орегон окупований заповідник Аммон Банді

Лідер окупантів Аммон Банді. Фото: Reuters

У будинку на момент "окупації" нікого не було. До своєї акції Банді з товаришами гарно підготувались: з собою в них був чималий арсенал стрілецької зброї, включно зі штурмовими гвинтівками, прилади нічного бачення та вибухівка.

Посидівши два дні в ізоляції бойовики вирішили змінити тактику та запросили до себе журналістів. Їм вони оголосили, що їхня громада називається "Громадяни за конституційні свободи" і зброю застосовувати не буде, але й нікуди з окупованої землі не піде.

Варто зауважити, що обидва підпалювачі підкорились рішенню суду. А після початку окупації члени родини Хеммондів зробили заяву, що брати Банді та їхня ватага жодним чином не представляють їхні інтереси.

"Ванільний ІДІЛ" та секс-іграшки

Ватажок повстанців – Аммон Банді. Він гідно продовжує справу свого батька Клайвена Банді, який мав збройне протистояння з федералами у 2014 році. Причиною була його звичка випасати своїх овець на федеральних угіддях штата Невада.

Свої акції Банді мотивують "отриманими згори пророцтвами". І батько, і його сини – практикуючі мормони. У Клайвена Банді окрім бунтівників Аммона та Райана є ще 12 дочок та синів. А в Аммона Банді нараховується 46 племінників та племінниць.

Діяльність "патріотів" інколи викликає співчуття у решти американців. Здебільшого, це ті ж таки ображені на федеральний уряд фермери. Банді-старший якось необережно сказав, що рабство не було поганим явищем, ба навіть приносило користь, бо негри працювали, а не вживали наркотики. В результаті він відштовхнув багатьох прихильників.

У багатьох американців діяльність "ополченців", навпаки, викликала насмішки. Після окупації адмінбудівлі заповідника в соцмережах народились хештеги #VanillaISIS (Ванільний ІД – відсилка до білого репера Vanilla Ice та "Ісламської держави"), #Yokelharam ("Неотесаний Харам" – асоціація з угрупуванням радикальних ісламістів), #Talibundy ("Талібанді" – суміш Талібану з прізвищем Банді).

Коли "патріоти" попросили американців про підтримку, отримали у відповідь посилки й бандеролі з секс-іграшками, блискітки, лак для нігті та інші знущальні "подарунки". Один дизайнер з Чикаго відіслав 55 галонів лубриканту для сексу, вартістю більше $1000.

Як відреагувала влада

Власне, спочатку ніяк. Озброєних фермерів намагалися переконати забратися додому, а ті навідріз відмовлялися. Такий стан речей тривав близько трьох тижнів. Поліція та ФБР пояснювали, що намагаються уникнути кровопролиття. Прецедент у них був – 1993 року під час штурму федералами ферми, де забарикадувались члени секти "гілка Давидова" загинуло 93 людини.

Закінчилося все тим, що лідера протестів 40-річного Аммона Банді та десяток його товаришів заарештували. Ще один чоловік був застрелений – це так званий спікер окупантів, 55-річний Роберт "Лавой" Фінікум.

Ще десяток чоловіків без спротиву поліції залишили заповідник. Але четверо людей все ще залишаються всередині захопленої будівлі. Банді спочатку через свого адвоката просив їх припинити окупацію та "йти додому". У четвер, 4 лютого, він закликав піти вже представників влади.

Ну а поки отруєні пропагандою росіяни намагаються провести паралелі з "народними республіками" вихваляючи мужність скотарів, американські користувачі соцмереж дискутують, чи слід називати окупантів терористами.

Орегон окупований заповідник Ла Вой Финикум

Застрелений федералами "Лавой" Фінікум

Орегон окупований заповідник

Ось таким був побут окупантів заповідника.

Орегон окупований заповідник

Орегон окупований заповідник

...і багато зброї

Орегон окупований заповідник

Орегон окупований заповідник

Аммон Банді керує спільною мормонською молитвою

Орегон окупований заповідник

Орегон окупований заповідник

Автомобіль фермерів-окупантів. Напис на стікері: "Люблю свою країну... Боюсь свого уряду"

Орегон окупований заповідник

Орегон окупований заповідник

Місцевим жителям не сподобалась активність озброєних "ковбоїв".

Фото: REUTERS

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
05:28
Оновлено
збитий "Шахед"
Росія атакувала Україну "шахедами" і ракетами. Ситуація під ранок 19 квітня
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
аргентина нато
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
Більше новин