Ексклюзив

Операція Brexit: Чому британці хочуть вийти з Європи і чим це загрожує світу

Дмитро Гомон
19 лютого, 2016 п'ятниця
17:33

Два дні поспіль лідери країн Євросоюзу намагались умовити британського прем'єра Девіда Кемерона залишити свою країну в складі ЄС, але переговори буксують

"Наразі я можу лише констатувати, що ми здійснили певний прогрес, однак залишається багато роботи", - сказав вранці 19 лютого президент Європейської ради Дональд Туск. Він - головний переговорник з британцями.

У ЗМІ британський референдум вже отримав для зручності коротку назву Brexit. Це суміш двох слів – Britain та exit (вихід). Відомо вже, що він точно відбудеться. Зараз ключове питання полягає в тому, за що агітуватиме населення уряд – за вихід з ЄС чи навпаки.

З прем'єр-міністром Великої Британії Девідом Кемероном намагаються укласти угоду. Вона має визначити, на яких умовах Лондон погодиться залишитися в складі союзу.

Про що буде британський референдум?

Питання, що виноситься на референдум, звучить так: "Чи повинно Об'єднане Королівство залишатися членом Європейського Союзу або вийти з Європейського Союзу?" Варіантів відповіді дві: "Залишитись" або "Вийти".

Що сталось? Чому Британія саме зараз заговорила про вихід з ЄС?

Насправді, питання про референдум постало не вчора. Спекулють щодо нього вже досить давно.

Кемерон погрожував провести референдум про вихід зі складу ЄС ще влітку 2014 року, коли відбувалися вибори нових керівників ключових структур Євросоюзу. Він казав, що голосування відбудеться, якщо головою Єврокомісії призначать екс-прем'єра Люксембургу Жан-Клода Юнкера.

Таке призначення політизує Єврокомісію та не вирішить проблем об'єднання, казав тоді Кемерон: "Обличчя з 80-х не може вирішувати проблеми наступних п'яти років". Але більшість лідерів інших країн ЄС проігнорували його погрози.

Кемерон не заспокоївся. Навпаки, Brexit став одним з ключових пунктів його передвиборчої кампанії. З ним його партія консерваторів посіла перше місце в парламентських перегонах, які відбулися 7 травня 2015 року.

Які настрої в британців, що показують опитування?

Це головна інтрига - розрив між прибічниками виходу й тими, хто хоче залишитись, дуже невеликий.

У грудні опитування компанії ICM опубліковане в газеті The Telegraph засвідчило, що 41% хоче вийти і 42% хоче залишитись. Опитування компанії Survation для газети Express, яка підтримує євроскептиків, показало протилежний результат: 42% за вихід, і 41% проти.

Опубліковане на початку лютого опитування YouGov для журналу Times показало, що бажаючих вийти з ЄС побільшало: 45% підтримують Brexit та 36% проти.

Втім, опитуванням у Британії почали не довіряти після того, як соціологи не змогли правильно спрогнозувати результати парламентських виборів у 2015 році.

Чому британці взагалі хочуть залишити ЄС? Що їм не подобається?

Це суміш економічних чинників помножених на політичну ситуацію та природний консерватизм британців. Для розуміння нагадаємо, що вони не погодились стати ані учасниками шенгенської зони, ані зони дії євро.

Ключова причина - економічно-соціальна. У Великій Британії все більше людей схиляються до думки, що економічних переваг від членства в Євросоюзі вони мають все менше, а соціальних зобов'язань - все більше.

У той час як загальний стан економіки ЄС залишає бажати кращого, ситуація у Великій Британії виглядає позитивно. Зокрема, зимовий економічний прогноз Єврокомісії припускає, що ВВП Великої Британії у 2016 року зросте більше (2,1%), ніж ВВП таких провідних країн єврозони, як Німеччина (1,8%), Італія (1,4%) та Франція (1,3%). Та й ВВП всього Євросоюзу за прогнозом зросте лише на 1,9%.

Ця тенденція довгострокова. З часу глобальної кризи 2008-2009 років британський ВВП зростав приблизно так само стрімко, як і в США або Німеччині. У цей же час ВВП країн єврозони ледве-ледве повз вгору.

"Виглядає так, що це не ми потребуємо ЄС. Він потребує нас", - пише фінансовий редактор видання Business Insider UK Ліанна Бріндед.

Вона зазначає, що у Британії низька інфляція та безробіття, а реальні зарплати ростуть на постійній основі. У той же час у багатьох країнах Євросоюзу ситуація набагато гірша, навіть якщо не брати в розрахунок Грецію, яка ніяк не вибереться з кризи. Рятувати країни ЄС, що сповзають у рецесію, доводиться, в тому числі й за рахунок грошей британців.

А хіба справа не в мігрантах?

Бажання відгородитися від мігрантів - це похідна від перерахованих вище тенденцій. Вони перетворили Велику Британію на привабливу країну для роботи і проживання.

Міграція ділиться на дві гілки. Перша - це громадяни менш заможних країн ЄС (Польщі, Румунії, країн Балтії тощо), які користуються вільним ринком праці союзу і працюють у Великій Британії. Вони також користуються непоганими британським соціальними виплатами. Прихильники консерваторів вважають, що вони не зобов'язані робити соцвиплати громадянам інших країн.

Друга гілка - це біженці й мігранти з країн Африки та Близького Сходу. Для багатьох із них кінцевий пункт подорожі - саме Велика Британія, куди вони намагаються переправитися з Франції. Тут вже спрацьовує весь набір ксенофобських стереотипів. Рекордне зростання потоку біженців з Сирії значно підсилило настрої бажаючих закритися від них.

А що там було про політику?

Ще одна причина виникнення бажання вийти з ЄС - незадоволення рівнем впливу Великої Британії на ухвалення рішень в рамках ЄС. Неформальним лідером союзу, особливо в економічних питаннях, вважається Німеччина. У Великій Британії цим незадоволені, вважаючи свою економіку не гіршою, та все більше говорять про руйнування національних суверенітетів в рамках ЄС.

Нарешті, поставивши питання про Brexit консерватор Кемерон вибиває ґрунт з-під ніг конкурентів - євроскептиків партії UKIP на чолі з Найджелом Фараджем. Їхня підтримка за останні кілька років почала помітно зростати. На виборах у Європарламент в 2014 році UKIP набрала 26,6%.

На виборах до британського парламенту в 2015 році результат був значно меншим, але теж суттєвим: 12,5%. Правда, він дав їм всього лише одного члена Палати громад. Але тенденція зміни симпатій виборців очевидна, і Кемерон це розуміє.

Хто в Британії проти Brexit?

Дві найбільші групи, які виступають проти виходу з ЄС - це молодь і бізнес. Для першої важливо зберегти можливість вільно рухатись іншими країнами ЄС, вчитися в тамтешніх вузах, шукати там роботу і т.д.

Для бізнесу важливо зберегти нинішні умови торгівлі з союзом. Саме ЄС - найбільший торговий партнер Лондона, на який припадає 51% британського експорту.

Як пише Deutche Welle, нещодавно було проведене опитування британських та німецьких підприємців, яке показало, що 79% проти Brexit.

Втім, вони сподіваються, що навіть у випадку виходу з ЄС Лондон швидко підпише з Брюсселем угоду про вільну торгівлю, що мінімізує втрати.

Нещодавно в компанію проти виходу включилася голова авіакомпанії лоукостера EasyJet Дейм Керолін Маккол. За її словами, Brexit призведе до подорожчання перельотів та зменшення кількості напрямків.

Чим Brexit загрожує Євросоюзу?

Прогнозувати важко, бо прецедентів виходу країни з Євросоюзу поки що не було.

Загальні прогнози зводяться до того, що Brexit завдасть удару по стабільності ЄС, підірве довіру до єдиної євровалюти та стабільності економіки блоку. А голова Дональд Туск взагалі лякає перспективою розпаду ЄС.

Міжнародні банки та рейтингові агентства також вважають, що вихід з ЄС нанесе шкоду британській економіці. За їхніми прогнозами, після Brexit можливе скорочення ВВП на 1-1,5%. А курс фунта стерлінгів може впасти на 5-10% по відношенню до долара і євро.

Європейська асоціація інженерів CEEMET прогнозує, що Brexit спричинить скорочення обсягів торгівлі та промислову продуктивність. Наслідком може стати сповільнення економічного росту на 0,5% в рік протягом наступних 15 років.

Про що буде угода ЄС і Кемерона?

Наразі, відомо про п'ять пунктів. Загалом йдеться про досить вузькі речі. Наприклад, Кемерон вимагає повністю заборонити виплати для дітей мігрантів з країн ЄС, якщо вони живуть за межами Великої Британії.

Ключовий пункт угоди, судячи з інформації брюссельських журналістів, це можливість на 13 років заборонити доступ громадян з інших країн ЄС до британської системи соцвиплат. Зокрема, йдеться про можливість отримувати соціальну допомогу навіть у тому випадку, коли робота є, але вона малооплачувана або робочих годин замало для нормального заробітку.

Атмосфера на переговорах напружена. Вони йшли всю ніч з 18 на 19 лютого. Опівдні 19 лютого їх продовжили.

"Тактика Кемерона змушує деяких членів ЄС нервувати з приводу того, що він може викинути нові вимоги на стіл", - цитує EUobserver своє джерело в ЄС.

І не забудьте про Шотландію!

Якщо британці проголосують за вихід з ЄС, а більшість шотландців - проти, це може призвести до проведення ще одного референдуму за незалежність Шотландії. Про це прямо попереджає голова Шотландської національної партії Нікола Стерджен. Сама вона виступає проти Brexit і натякає, що такої ж думки дотримуються більшість шотландців.

Перший референдум за незалежність відбувся у вересні 2014 року. З невеликою перевагою (55,3% проти 44,7%) перемогли ті, хто вважав за краще лишитися в складі Об'єднаного Королівства.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
16:18
ЗРК РФ - С-500 "Прометей"
Шойгу пообіцяв, що цьогоріч російська армія отримає перші зразки ЗРК С-500
16:07
Снаряди 155 мм калібру
У межах військової допомоги США Україна насамперед отримає артилерійські снаряди, - СNN
16:03
OPINION
Віталій Гайдукевич
Зникнення Червінського: це Росія в Україні
16:02
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
15:55
Роберта Мецола
Мецола попередила про загрозу дезінформації з боку РФ, Китаю й Ірану на виборах до Європарламенту
15:50
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
"Росіяни намагаються зайти на наші позиції": офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади про ситуацію на напрямку Красногорівка - Нетайлове
15:46
школа в окупації
Росіяни призначають "директорами" навчальних закладів на ТОТ лаборантів і двірників, - Спротив
15:33
Оновлено
У Латвії ухвалили рішення поступово відмовлятися від вивчення російської мови в школах як другої іноземної
15:31
Віктор Янукович
Литва висилає екссоратника Януковича з сім'єю
15:30
На фото: Селін Діон
"Морально важко жити": Селін Діон розповіла, як бореться з невиліковною хворобою
15:28
Аналітика
кіно, кінотеатр
Культура на часі: що з доходами українських театрів на другий рік війни. Дослідження YouControl
15:28
Нацгвардійця, який застрелив 5 людей на Південмаші, засудили до довічного
15:10
Ілюстративне фото
Росіяни атакували ракетами Дніпропетровщину: 4 постраждалих
15:05
Ексклюзив
російські танки, окупанти, оркі
"Намагатиметься перетворити переваги на здобутки": полковник ЗСУ Селезньов припустив, де ворог активізується найближчим часом
14:59
Українське зерно, яке висипали у Польщі
Європарламент на рік продовжив період пільгової торгівлі з Україною
14:57
На фото: Маша Єфросиніна
"Поставив умову": Єфросиніна пояснила, чому не взяла інтервʼю в Жадана
14:50
Запоріжжя
Наводив російські ракети на Запоріжжя: ексдепутат-комуніст отримав 15 років тюрми
14:49
РФ вдарила по приватному сектору Харкова
14:41
На фото: Маша Єфросиніна
"Я була інструментом русифікації України": Єфросиніна прокоментувала мовну суперечку зі Соловій
14:35
перелив води на дамбі, Київщина
На Київщині стався перелив води через дамбу: залило дорогу
14:26
Нафтогаз
Нафтогаз ще на рік зафіксував ціни на газ на рівні 7,96 грн
Більше новин