Трампу оголосили війну на два фронти

Дмитро Гомон
2 березня, 2016 середа
11:00

Одіозний кандидат у президенти США Дональд Трамп перестав бути посміховиськом і перетворився на загрозу, проти якої гуртують сили як демократи, так і республіканці

Перший день весни – важливий день в американських президентських перегонах. На нього припав супервівторок – день, коли праймеріз проходять одразу в більш ніж десяти штатах. Зважаючи на такий масштаб, їхні результати вирішальні для номінантів як від Республіканської, так і Демократичної партії. Як і прогнозувалося, найбільше перемог мають Дональд Трамп і Хілларі Клінтон.

Читайте також: Хто з кандидатів у президенти США найкращий друг України

Результати такі: Клінтон перемогла в семи штатах, а її конкурент Берні Сандерс – у чотирьох. Трамп переміг в семи штатах. Його перший конкурент Тед Круз переміг в рідному Техасі, а також в Оклахомі та на Алясці. Другий конкурент Марко Рубіо – лише в Міннесоті. Це взагалі перша його перемога на праймеріз.

Ще два кандидати від республіканців не отримали жодних перемог – Джон Кейсік та Бен Карсон. Другий вже заявив, що все одно продовжить перегони.

Для республіканців наступив вирішальний момент: вони мають або змиритись з тим, що від їхньої партії на вибори піде Дональд Трамп, або сконцентруватись на спільних атаках проти мільярдера, не відволікаючись на конкуренцію між собою.

Що не так з Трампом?

Дональд Трамп є безумовним лідером для багатьох рядових прихильників республіканців. Більш того, за нього готові голосувати й ті, хто раніше не висловлював симпатій щодо американських консерваторів. Мільярдер, що заробив свої статки будуючи житлові комплекси, торговельні центри, готелі й казино, вдало використовує зростання незадоволення американців традиційними політиками.

"Сердиті американці асоціюють себе, якщо мають праві погляди, з Трампом або ж інколи з Крузом, а якщо ліві – з Сандерсом. Це, звісно, дуже різні люди, але вони сердиті через спільні причини. Зокрема, через те, що не ростуть, або ростуть зовсім незначно їхні доходи. Також через безробіття. Багато хто вірить в те, що реальні показники безробіття набагато вищі за офіційні цифри і уряд бреше", – розповів Еспресо.TV науковий співробітник Центру Трумена Джоб Хеннінг.

Трамп грубий, нетолерантний шоумен, який грає на примітивних страхах виборців. Він обіцяє збудувати стіну на кордоні Мексики, депортувати нелегалів, ввести тимчасову заборону на в'їзд до країни мусульман і зменшити платню робітникам, щоб покращити конкурентоспроможність американської промисловості.

"Зараз ми бачимо, як починає руйнуватися стратегія гегемонії еліт. Що цікаво, це те, що саме республіканці створили передумови для успіху Трампа. Саме республіканці 8 років роздмухували полум'я правого, ксенофобського, антимусульманського популізму, демонізуючи Обаму. І тепер вони не можуть контролювати популістські сили, які самі ж звільнили", - розповів Еспресо.TV постдокторант Центру дослідження Росії та Східної Європи в університеті Піттсбургу Шон Ґіллорі.

В Україні до Трампа ставляться насторожено через взаємні реверанси з Путіним. Втім, яким він буде у питаннях зовнішньої політики ще не зрозуміло, оскільки всі його висловлювання поки що неконкретні.

Отже, Трамп має загальну підтримку республіканців?

Зовсім ні. Але проблема в тому, що проти мільярдера грає не один конкурент, а кілька, тому голоси тих, кому не подобається Трамп, розпорошені. У демократів змагання йдуть лише між двома номінантами: екс-держсекретарем Хілларі Клінтон та демократом-соціалістом і сенатором від штату Вермонт Берні Сандерсом.

До супервівторка Трамп уже виграв голосування на праймеріз в трьох з чотирьох штатів. Мовою цифр це виглядає так: в Айові (поки що єдиному штаті, де Трамп програв) він набрав 24,3%. У Нью-Гемпширі – 35,3%, у Неваді – 46,1% і в Південній Кароліні – 32,4% виборців. Приблизно такі ж результати він має в штатах, де проходили праймеріз 1 березня. Таким чином, можна припустити, що його підтримує не менше третини всіх виборців республіканців.

Головні конкуренти мільярдера Марко Рубіо та Тед Круз мають результати приблизно по 20-25% кожен. Крім того, десь по 7-10% набирали Джон Кейсік, Бен Карсон та Джеб Буш – по 7%. Робимо висновок, що десь дві третини республіканців (більшість) проти Трампа.

Чи є шанси, що республіканці об'єднаються проти Трампа?

В американських ЗМІ вже зустрічаються тексти, автори яких нарікають, що Марко Рубіо та Тед Круз б'ються одне з одним, замість того, щоб спільно атакувати Трампа.

Останні дебати перед супервівторком засвідчили протилежне – на них Круз та Рубіо спільно накинулись на Трампа, критикуючи його політику щодо мігрантів, охорони здоров'я та манеру висловлюватись.

До речі, перехід на особистості під час політичних суперечок – то не лише українська традиція. Американські кандидати залюбки прискіпуються до зовнішнього вигляду опонентів, манери говорити та рухатись. Рубіо, зокрема, дошкуляв Трампу закидами про те, що він весь час повторює сам себе. Трамп називав його "маленький Марко Рубіо" та імітував його манеру пити воду маленькими ковточками й часто витирати спітніле чоло.

"Марко Рубіо за допомогою Теда Круза розпочав атаку на бізнесові рекорди та політичну проникливість, що може потенційно радикально струснути президентські перегони республіканців", - звітує про хід дебатів газета The Guardian.

Втім, поки що не зовсім зрозуміло, чи ця коаліція Рубіо та Круза проти Трампа тимчасова, або ж вони домовились протидіяти супернику й надалі. Принаймні після перемоги в Техасі Тед Круз закликав усіх інших кандидатів об’єднатися саме навколо нього.

Ще одна проблема в тому, що з єдиним кандидатом проти Трампа не визначилась верхівка республіканців. Круз їм не подобається через агресивність та непередбачуваність, а Рубіо вважається занадто молодим і недосвідченим.

"Десятки сенаторів від Республіканської партії все ще на бокових лініях", - зазначає The Washington Post.

А поки республіканці граються у взаємне знищення, в передвиборчому штабі Хілларі Клінтон розпочали масштабну підготовку до протистояння з Трампом.

Клінтон проти Трампа

Газета The New York Times ґрунтовно дослідила плани штабістів Клінтон. Журналісти поспілкувалися з більш ніж двома десятками радників, стратегів та близькими союзниками Клінтон. З'ясувалось, що їй допоможуть грати проти Трампа її чоловік та екс-президент Білл Клінтон та діючий президент Барак Обама.

Одна з головних проблем, яку має колишній держсекретар у боротьбі з Трампом – його непередбачуваність. Колишній держсекретар звикла керуватись детальним стратегічним планом, а Трамп схильний до спонтанних рішень та заяв.

"Хілларі збудувала великий танкер, але їй доведеться протистояти сомалійським піратам", – метафорично описав ситуацію старший стратег екс-президента Джорджа Буша в 2004 році Меттью Доуд.

Газета пише, що боротьба проти Трампа розгорнулась одразу по багатьом напрямкам. Юристи копають подробиці щодо його бізнес-імперії: судові справи, звіти про сплату податків тощо. Мільярдер вже не раз стикався зі звинуваченнями в тому, що використовував на своїх об'єктах працю мігрантів.

Крім того, Трампу малюють непривабливий імідж, який матиме три складові. Перша – безжальний бізнесмен, що пригнічує робітничий клас, і до якого він зараз апелює. Друга – ненависник жінок. Мільярдер багатьом запам'ятався своїми брудними натяками на те, що одна з ведучих критикувала його, бо мала місячні. Третя – вибуховий темперамент, що робить Трампа небезпечним на посаді головнокомандувача.

Таким чином, одіозному бізнесмену, який вирішив зайняти Білий дім, для реалізації своїх планів треба отримати мінімум дві значні перемоги. Спершу він має розбити своїх конкурентів у Республіканській партії. А потім перемогти опонента від демократів, яким, дуже ймовірно, буде досвідчена в політичних баталіях Хілларі Клінтон.

Теги:
Читайте також:
Київ
+5°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:05
Оновлено
збитий "Шахед"
РФ атакувала Україну: на Дніпропетровщині загинула жінка, в Дніпрі є постраждалі, зруйновано багатоповерхівку
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
06:45
Держдеп США
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
Більше новин