Ультиматум Тимошенко. Чому пробуксовують коаліційні переговори

30 березня, 2016 середа
09:17

Нові вимоги лідера "Батьківщини" призвели до чергової кризи в переговорах щодо формування нової коаліції

Ще в середині минулого тижня президент Петро Порошенко заявив, що "задля українських інтересів" питання формування нового уряду мало б бути проголосоване до 29 березня. Саме ця дата є невипадковою, оскільки 30 березня президент перебуватиме з візитом у США.

Тому на Банковій хотіли, щоб голова держави на зустрічах з партнерами міг розповісти про стабілізацію політичної ситуації, що послугувало б поштовхом для переговорів з міжнародними фінансовими організаціями, зокрема з МВФ. 

Згодом лідер фракції БПП Юрій Луценко навіть заявив, що у Раді є 226 голосів під кандидатуру прем’єра від президентської фракції, та анонсував позачергове засідання парламенту 24 березня. Тоді ж стало ясно, що Банкова вже практично не розглядає варіант з призначенням "технократичного уряду" на чолі з міністром фінансів Наталею Яресько, і кандидатом №1 на посаду очільника уряду є спікер Верховної Ради Володимир Гройсман. 

Тим не менше, ані 24 березня, ані у перший день пленарного тижня досягти компромісу щодо нової коаліції і нового прем’єра  не вдалось. Чому фракціям не дійшли згоди  і як соратники президента вмовляли партнерів по майбутній коаліції, спостерігало Espreso.TV.

Вранці підписи – ввечері коаліція

Новий пленарний тиждень Гройсман, як і належить основному кандидату на прем’єрське крісло, почав з активної кампанії з презентації себе. Спочатку він опублікував на своїй сторінці у Facebook відео, в якому заявив про готовність очолити уряд. "Якщо б мені дали можливість опиратися на справжню коаліцію реформістську і формувати в уряді ядро тих, хто готовий робити справжні, відверті й відкриті реформи, – я можу взяти на себе відповідальність", - запевняв Гройсман. 

Під час погоджувальної ради у понеділок спікер продовжив задану лінію і не втрачав нагоди нагадати про свої амбіції. Вечір понеділка Гройсман завершив також ударно, сходивши на ток-шоу  одного з телеканалів.
Водночас з активною публічною кампанією  не припинялись і переговори в кабінетах за зачиненими дверима. Ввечері понеділка дві найбільші фракції парламенту (БПП та "Народний фронт") майже одночасно провели свої засідання.

Однією з головних проблем для президентської фракції все ще лишається позиція "Народного фронту" та особисто прем’єра Арсенія Яценюка, який вже давно заявив, що добровільно йти не збирається, поки партнери не покажуть голоси за нову коаліцію та нового прем’єра. 

На своєму засіданні в понеділок члени НФ вирішили, що президентська фракція має не просто заявити про наявність голосів, а й показати коаліційну угоду, програму уряду, свої підписи за нового прем’єр-міністра, а також підписи від третьої фракції, яка погодиться увійти до коаліції. Також фракція прем’єра вимагала провести у вівторок установчі збори коаліції з президентом і спікером.

У свою чергу, на своєму засіданні фракція БПП нарешті офіційно погодила висування Гройсмана на прем’єра та вирішила, що у випадку, якщо діючий голова уряду Арсеній Яценюк протягом тижня добровільно не напише заяву про відставку, то БПП вийде з коаліції, яка, за словами деяких членів фракції, все ще юридично існує.

На фракції Юрій Луценко навіть назвав імена ймовірних кандидатів на посади в уряді. Зокрема, на посаду першого віце-прем’єра претендують голова АП Борис Ложкін та його перший заступник Віталій Ковальчук. За словами одного з учасників засідання, посаду віце-прем’єра може за собою лишити Геннадій Зубко, а нинішній міністр соціальної політики Павло Розенко може стати віце-прем’єром з гуманітарних питань. 

Разом з тим, в обох фракціях чітко дали зрозуміти, що гарантовано залишать за собою посади міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та міністр юстиції Павло Петренко. 

Окремо слід зазначити, що в жодній з різноманітних версій від БПП не виявилось місця в уряді для Яресько. На посаді міністра фінансів Гройсман бачить колишнього віце-прем’єра Словаччини Івана Міклоша, який вже встиг повідомити одному із словацьких ЗМІ, що попередньо навіть дав згоду. 

Один із співрозмовників в оточенні Яресько підтвердив, що пані міністр ніяких пропозицій від Гройсмана не отримувала, та й особливого бажання знову працювати в "політичному уряді" не має.  

Зметикувати на трьох

Враховуючи озвучені "Народним фронтом" вимоги, відкритим залишалось питання третьої фракції, яка може долучитися до коаліції. І президент, і спікер неодноразово заявляли, що не проти б були взагалі відновити формат "на п’ятьох", однак з цього списку випала "Самопоміч", яка заявила, що не піде в нову коаліцію взагалі. 

Натомість Радикальна партія Олега Ляшка та "Батьківщина" від переговорів не відмовились. Для участі в коаліції "радикали" вимагали закріплення в коаліційній угоді відмови від надання особливого статусу Донбасу та відмови від підвищення пенсійного віку. Не проти соратники Ляшка були отримати й крісла в новому уряді та президіумі Ради.

В свою чергу "Батьківщина" кадрових претензій не пред’являла, проте зажадала зниження комунальних тарифів, ренти на газ, індексації зарплат та пенсій і "розірвання зв’язку з олігархами". При цьому обидві фракції вимагали мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Пізно ввечері лідери фракцій, які ведуть перемовини про коаліцію, зустрілись з президентом. Після завершення зустрічі учасники зустрічі повідомили, що дійшли  консенсусу, і у вівторок о 12:00 у Раді мають відбутись установчі збори щодо створення нової коаліції. 

У зборах мали взяти участь лише БПП, "Народний фронт" та "Батьківщина", оскільки Ляшко заявив, що Радикальна партія не піде в коаліцію і не буде голосувати за кандидатуру Гройсмана, тому що не були враховані вище перелічені пропозиції фракції. Разом з тим, джерела Espreso.TV, близькі до переговорного процесу, вказують, що, зокрема, "радикали" розраховували на посаду спікера для свого лідера та портфель міністра економіки для Віктора Галасюка.

Ультиматум Тимошенко   

Вранці вівторка одним з перших серед лідерів фракцій у парламенті з’явився Олег Ляшко. Риторика лідера "радикалів", яка останніми місяцями й так не особливо відрізнялась від опозиційної, стала ще більш промовистою. У його заявах почали лунати слова про "дієву опозицію" та звинувачення президентської фракції в намаганнях узурпувати владу в країні.

Інші учасники вечірніх переговорів у президента були більш оптимістичними, хоча й  продовжували наполягати на раніш озвучених вимогах. Тим не менше, з самого ранку депутатам було не до цього. Головна увага народних обранців була прикута до колишніх членів БПП Миколи Томенка та Єгора Фірсова, яких напередодні ЦВК позбавив депутатського мандату через вихід з фракції. Вже колишні депутати з "боями" таки потрапили в парламентську залу, де Фірсов пообіцяв оскаржити рішення про позбавлення себе мандата.

Згодом депутати нарешті проголосували за відставку генерального прокурора Віктора Шокіна, який однак встиг наостанок грюкнути дверима, звільнивши свого заступника Давіда Сакварелідзе.

Про установчі збори нагадав Гройсман, який оголосив, що вони пройдуть у сесійній залі о 12:15. Незадовго до зборів лідер фракції "Народний фронт" Максим Бурбак дав зрозуміти, що про голосування за кандидатуру Гройсмана вже у вівторок, як того раніше хотів президент, не може бути й мови, оскільки спочатку мають пройти установчі збори, на яких має бути затверджений її склад, принципи співпраці та почата робота над коаліційною угодою. За його словами, "Народний фронт" пропонує провести позачергове засідання парламенту через тиждень, наступного вівторка, де й проголосувати за нову коаліцію та уряд.   

Згодом стало зрозуміло, що перспективи коаліційних переговорів знову стають туманними і справа навіть не в позиції НФ. "Знову криза. Юля передумала, - пояснив напруженість один з депутатів БПП, виходячи із зали, - Ляшко пішов, тепер Юля вирішила підвищити ставки".    

Згодом інший депутат БПП розповів, що фракція збирається на екстрене засідання, тому що лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко оновила вимоги. "Батьківщина" поставила умову спочатку прийняти 18 законопроектів, зокрема щодо оподаткування пенсій, введення мораторію на продаж сільськогосподарської землі до 2020 року та зниження ренти на газ та ще ряд ініціатив, і тільки потім повернутись до коаліційних переговорів.

Водночас співрозмовник у "Народному фронті" розповів наступне: "Юля з’їхала з теми. Вона сказала, що погоджувалася на прем’єрство Гройсмана, а на входження в уряд – ні".

Вже після засідання президентської фракції один з членів БПП розповів, що їхня сила поки не погодилась на вимоги Тимошенко, оскільки пропоновані законопроекти не пройшли профільні комітети. "Вчора вимог було 5, сьогодні вже 18. Юля, звісно, досвідчений політик, але, здається, що вона з нами просто грається, щоб довести ситуацію до дострокових виборів", - не приховуючи роздратування заявив депутат. 

Загальні переговори представників трьох фракцій також не призвели до відчутного результату. Виходячи з зали, Тимошенко знову повторила вимоги. "Нам говорять: спочатку ввійдіть в коаліцію, а потім подивимося, що робити. Такі фокуси більше не пройдуть", - підсумувала розмову Тимошенко. 

В інших учасників засідання риторика була менш войовничою, однак і вони не приховували, що між переговірниками знову пробігла чорна кішка. Заступник голови фракції НФ Вікторія Сюмар повідомила, що вдалось домовитись лише до створення робочої групи. 

"Ми ніби як-то домовилися, принаймні двома фракціями, за участю фракції "Батьківщина", навіть після того, як Юлія Тимошенко пішла, що ми все-таки створюємо робочу групу, напрацьовуємо 20 принципових для всіх фракцій законопроектів, і що ми заявляємо про політичну волю створити коаліцію або відновити діючу коаліцію", - зазначила Сюмар. 

Що далі?

Після ультиматуму Тимошенко, яке по суті призвело до чергової кризи в переговорах, у БПП та НФ знову задумались про інші формати коаліції. Зокрема, Сюмар не виключає, що переговори стосовно участі в майбутній коаліції проводитимуть з членами об'єднання "Самопоміч" та Радикальною партією.

Разом з тим, в кулуарах заговорили й про іншу можливість щодо створення нової коаліції. Раніше у БПП не виключали варіанту, що коаліція може бути створена завдяки голосам двох фракцій (БПП та НФ), а також позафракційних депутатів.

У НФ спочатку до такої ідеї поставились скептично, вказавши, що не збираються створювати коаліцію за участю депутатських груп, в які входять екс-«регіонали». Тим не менше, коаліціанти не виключали, що якщо хтось з інших позафракційних депутатів приєднається до якоїсь з фракцій, то можна до такої розмови повернутись. 

Першим дзвіночком до саме такого розвитку подій стало офіційне повернення до фракції БПП депутата Олега Барни, який був виключений з фракції в листопаді минулого року. Станом на вівторок у фракції БПП налічувалось 135 членів, а у НФ – 81.

Таким чином, для оформлення коаліції лише двома фракціями їм необхідно добрати мінімум 10 депутатів. Джерела як у БПП, так і у "Народному фронті" зазначають, що до БПП можуть приєднатися близько 20 позафракційних депутатів. Тоді можлива коаліція "БПП-НФ" нараховуватиме 236 голосів та матиме "запас міцності" у 10 депутатів.

За даними джерел, першими претендентами на вхід до БПП може стати група колишніх представників "Самопомочі" на чолі з першим номером списку партії на виборах Ганною Гопко. Яких раніше виключили з фракції через їхнє голосування за зміни до Конституції щодо децентралізації в першому читанні.

Тим не менше, співрозмовники в обох великих фракціях підкреслюють, що такий варіант розглядається радше як "пожежний". "Краще все ж таки далі розмовляти, тому що це крихка конструкція. Тим більше, коли і в РПЛ, і в "Батьківщини", і в "Самопомочі" будуть розв’язані руки, і вони будуть нещадно валити нас на кожному кроці", - резюмував один з впливових депутатів БПП.

Автор – Євген Будерацький

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.07
    Купівля 39.07
    Продаж 39.55
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.99
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
11:37
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поранений на вулиці чоловік помер у лікарні
11:28
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Зброя для України, ситуація на кордоні, розвиток торгівлі: українська делегація прибула до Польщі
11:20
За матеріалами ДБР судитимуть працівника військкомату та правоохоронця, які на Одещині торгували "білими квитками"
На Одещині судитимуть працівника ТЦК та правоохоронця, які торгували "білими квитками"
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:20
Ексклюзив
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
08:48
діти війна
Через російську агресію в Україні загинули 537 дітей
08:40
Оновлено
Еммануель Макрон
Bloomberg припустив, що заява Макрона щодо іноземних військ в Україні могла розлютити чиновників у США. У Держдепі відреагували
08:36
Оновлено
Обстріл Запоріжжя
Росія вночі запустила ракети Х-22 та "шахеди": Повітряні сили знищили 26 БПЛА
08:25
Партизани зафіксували прибуття нової партії військової техніки РФ в окупований Крим
08:16
росія дипломат
"Бачимо, куди західні цінності котяться": на Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера
08:00
OPINION
Орест Сохар
Китай зазіхає на Європу
07:53
На фото діти з України
Канада не планує продовжувати програму зі спрощеного прийому українських біженців
07:39
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
Сили оборони за добу ліквідували 780 окупантів, 10 танків та 32 артсистеми
07:30
Telegram
"Законопроєкт "про заборону телеграм" ніякої заборони Telegram або анонімних каналів, не передбачає": Микола Княжицький відповідає на поширені питання про законопроєкт
07:19
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Південна Корея, США та Японія обговорили співпрацю для протидії військовим загрозам КНДР
07:04
електроенергія
Росія не може повернути жителям ТОТ електроенергію: Спротив розповів, де найважча ситуація
06:49
Естонія
Міністр юстиції Естонії не бачить перспектив швидко позбавити росіян права голосу на виборах
06:37
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
Кремль, ймовірно, посилить риторику про "терористичні загрози", щоб підвищити підтримку війни проти України, - ISW
06:15
Більшість американців не підтримують війну Ізраїлю проти ХАМАСу, - опитування
05:59
світ Канада Латвія військові новини
Канада відправила до Латвії 150 одиниць техніки для міжнародної бригади
05:56
Сергій Наришкін
"Обговорили змовницькі дії ворогів": Наришкін з'їздив до КНДР
05:36
Окупанти, кримінал, росіяни
РФ формує резерви для підтримки поточних операцій, а не для нового наступу, - ISW
05:08
війна з росією нафта безпілотник
Росія після атак на свої НПЗ збільшила експорт пального з Білорусі, - Reuters
04:12
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
У Росії після теракту у "Крокусі" наростає міжетнічна ворожнеча, - NYT
03:44
Габріель Атталь
Уряд Франції підтримав директора ліцею у конфлікті з ученицею через носіння чадри
03:16
Siemens
Співробітникам Siemens висунули обвинувачення у порушенні кримських санкцій поти РФ
02:48
У Польщі оперативно звільнили командувача Єврокорпусу: він навчав ЗСУ
02:20
Косово - Сербія
Комітет ПАРЄ рекомендував запросити Косово до Ради Європи. Сербія відреагувала
Більше новин