Зірки "Панамського архіву". Найгучніші "жертви" розслідування

Дмитро Гомон
4 квітня, 2016 понедiлок
19:40

Що ми дізналися з "Панамського архіву", крім офшорів Порошенка та інших українців

Окрім оборудок українських політиків та чиновників опублікований масив документів панамської юридичної компанії Mossack Fonseca розповів багато цікавого про їхніх колег закордоном. Еспресо.TV зібрало докупи дані про цих діячів.

Улюблений віолончеліст Путіна

Найбільше уваги серед усіх людей з оточення Путіна в "Панамському архіві" приділяється Сергію Ролдугіну – відомому віолончелісту-віртуозу та хрещеному батьку доньки російського президента Марії.

До скандалу про Ролдугіна говорили мало. Але як пише "Нова газета", як проводила розслідування щодо документів Mossack Fonseca в Росії, з'ясувалося, що віолончеліст до 2015 року володів двома офшорками напряму і ще двома через представників. Одна з них мала оборот близько $2 млрд. Три інші – кількасот  мільйонів доларів кожна.

Видання називає три головні джерела доходів офшорних компаній: підозріло вигідні угоди з акціями, надходження від російських мільярдерів та позики від кіпрського RCB Bank, який контролюється російським ВТБ. Ці кошти потім використовувались для купівлі стратегічних активів у Росії та особистих витрат президента і його родичів.

Сам Ролдугін поговорив із журналістами "Новой газеты", але конкретної відповіді не дав: "Я був пов'язаний з цим бізнесом давно-давно. Ще до перебудови. Так вийшло. І потім це стало розвиватися, і вийшли ось такі речі. З цих грошей субсидується, серед іншого, Будинок музики (який Ролдугін очолює в Санкт-Петербурзі. – Ред.)".

Сім'я президента Азербайджану

З документів випливає, що сім'я Ільхама Алієва таємно володіла офшорами в Панамі, а через неї – золотими копальнями та нерухомістю в Лондоні. Зокрема, їх реєстрували дружина президента Мехрібан Алієва та його доньки 19-річна Арзу і 23-річна Лейла.

Речник президента Азербайджану Азер Гасімов заявив, що діти Алієва можуть мати власний бізнес, бо це не заборонено законом.

Цікаво, що в азербайджанських ЗМІ про скандал взагалі не згадується – все затьмарено конфліктом у Нагорному Карабаху.

Онук Назарбаєва

З документів Mossack Fonseca випливає, що на онука президента Казахстану Нуралі Алієва, якому зараз 31 рік, зареєстровано дві офшорні компанії на Британських Віргінських Островах (БВО). Одна з них не веде жодної діяльності. Друга ж придбала у 2008 році яхту класу люкс, яка коштує орієнтовно $1,8 млн.

Сам Нурсултан Назарбаєв раніше закликав казахських бізнесменів не ховати гроші в офшорах. Так само робила й прем'єр-міністр країни, його донька та мама Нуралі Даріга Назарбаєва.

Грузинський мрійник Бідзіна Іванішвілі

Екс-прем'єр-міністр Грузії згадується в розслідуванні як власник офшору Lynden Management Ltd на БВО. Її він не згадав у жодній декларації, хоча цю компанію Іванішвілі зі своїми партнерами використовував для контролю приблизно 20% американської фармацевтичної компанії Raptor Pharmaceuticals.

Рідня Башара Асада

Також у документах панамської компанії є прізвища двоюрідних братів сирійського президента – Рамі та Хафіза Махлуфів. У мирні часи саме через них в країну заходили іноземні компанії, пояснюють журналісти-розслідувальники. Але через міжнародний тиск на Сирію та санкції свої статки брати Махлуф ховали в офшорах. У  2011 році компанія Mossack Fonseca розірвала ділові стосунки з двоюрідними братами Башара Асада через міжнародні санкції.

Колишній мер Варшави

У "Панамському архіві" згадуються троє поляків: колишній мер (або як називають його поляки президент) Варшави Павло Піскорський та бізнесмени Маріуш Вальтер і Марек Профус.

Найбільш цікавий з них, звісно, Піскорський, бо займався не лише бізнесом, але й політикою. З документів, які розкопали журналісти, виплило, що колишній мер відкрив на свій офшор рахунок у панамському банку та збирався накопичити там мільйон доларів. Втім рахунок потім був закритий, і як стверджує сам Піскорський в коментарі для Gazeta Wyborcza, його фірма вже "мертва".

Головний скандал Бразилії

Сліди Mossack Fonseca знайшлись у справі Petrobras – найгучнішому корупційному скандалі, який вже більше року триває в Бразилії. Він загрожує імпічментом президенту країни Ділмі Руссефф, про що нещодавно писав сайт Еспресо.TV.

Бразильська прокуратура висунула звинувачення п'ятьом співробітникам Mossack Fonseca. За версією правоохоронців, співробітники будівельної компанії Odebrecht давали хабарі бразильським чиновникам за право отримати контракт з Petrobras. Головна контора Odebrecht знаходиться в Панамі, а її партнери з планування офшорного бізнесу – численні дочірні компанії Mossack Fonseca.

Ісландський прем'єр-утікач

Прем'єр-міністр Ісландії Сигмюндюр Гюннльойгссон привернув увагу світових ЗМІ тим, що втік з інтерв'ю для шведської телекомпанії SVT після питань про свої офшори. Зокрема, його питали про компанію Wintris, яку він продав своїй дружині за один долар. На її рахунках подружжя накопичило кілька мільйонів доларів у той час, як в Ісландії розгорталась фінансова криза та лопались головні банки країни.

"Що ви тут намагаєтесь зробити? Це абсолютно неприйнятно!" - криво посміхаючись сказав ісландський прем'єр журналістам і швидко залишив приміщення, де записувалось інтерв'ю.

Ісландці вже вимагають відставки прем'єра, опозиційні члени парламенту збираються ініціювати висловлення недовіри уряду Гюннльойгссона. Сам він вибачився за свою поведінку під час інтерв'ю та заявив, що розслідування не виявило "нічого нового", а відтак у відставку він не збирається.

Сувора пакистанська відповідь

Напевно, найбільш жорсткою реакцією на скандал можна вважати заяву міністра інформації Пакистану Первеса Рашида.

"Кожен має право робити зі своїми активами все, що захоче: може викинути в море, продати чи створити для них траст. У цьому немає злочину ані за пакистанськими, ані за міжнародними законами", - сказав міністр.

Згідно з даними журналістів-розслідувачів, чотирма офшорними компаніями на БВО володіють троє дітей прем'єр-міністра країни Наваза Шаріфа. Згідно з даними документів, вони є власниками великої кількості земель та нерухомості, і не лише в Пакистані. Зокрема, їм належать шість будинків у престижному районі Лондона поблизу з Гайд-парком, вартість яких разом складає кілька мільйонів фунтів стерлінгів.

Комунізм по-китайськи

Засвітився у злитих документах і родич лідера Китаю Сі Цзіньпінь. Документи свідчать, що чоловік його старшої сестри Ден Цзягуей зареєстрував у 2009 році дві офшорні компанії на БВО. На той час сам Сі Цзіньпінь був членом Постійного комітету Політбюро ЦК Компартії Китаю, тобто входив до числа найбільш впливових людей країни.

Окрім Цзягуея в документах згадуються й інші родичі нинішніх та колишніх керівників Компартії. В самому Китаї державні ЗМІ про розслідування не згадують ані словом, а вся інформація про нього в інтернеті блокується.

Цікаво, що Сі Цзіньпінь проводить жорстку кампанію з очищення влади від корупціонерів. Але критики говорять, що вона носить популістський характер і багатьох людей з його оточення не зачіпає.

Король Саудівської Аравії

Король Саудівської Аравії Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд також володіє офшорами. Через них він придбав собі розкішну яхту та нерухомість у Лондоні, вартість якої сягає $34 млн. Зрозуміло, що жодних відповідей на запити про коментар журналістам-розслідувачам король Салман не надав.

Доходи футболіста Мессі

Окрім політиків, чиновників та бізнесменів "Панамський архів" засвітив імена кількох зірок спорту та кіно, які також користувались послугами Mossack Fonseca для реєстрування та супроводження офшорних компаній.

Серед них один з найвидатніших футболістів сучасності аргентинець Ліонель Мессі, який грав за іспанську "Барселону". З'ясувалося, що він разом з батьком з 2013 року володіє офшорною компанією Mega Star Enterprise. Які саме операції через неї проводились в документах не згадується. Видання La Confidencial, яке брало участь у розслідуванні, стверджує, що офшор з'явився невдовзі після того, як іспанські податківці відшукали мережу компаній, через які Мессі уникав сплати податків на суму 4,1 млн євро.

Мессі вже відповідає перед судом Іспанії за використання офшорів та несплату податків. Він уже сплатив 5 млн евро в якості добровільного внеску і звинувачує у своїх бідах колишнього фінансового консультанта.

Каса Альмодовара

Іспанський кінорежисер Педро Альмодовар засвітився в панамських документах разом зі своїм братом Агустіном. Як пишуть іспанські видання El Confidencial та La Sexta, які брали участь у розслідуванні, в 1991 році брати заснували офшор на БВО, який існував три роки. Скільки грошей пройшло через компанію, невідомо. Але її існування збіглося в часі з першим касовим успіхом фільмів Альмодовара.

Агустін Альмодовар сказав журналістам, які проводили розслідування, що вони з братом вже владнали свою "податкову ситуацію" та не роблять нічого протизаконного.

Майстер кунг-фу Джекі Чан

Як свідчать документи, актору з Гонконгу Джекі Чану належать шість офшорних компаній, якими керувала Mossack Fonseca. Але, як підкреслюють автори розслідування, компанії актора не помічені в чомусь протизаконному й могли працювати легально.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.09
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
16:04
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
США дали грошей! Що робити, аби не чекати допомоги по пів року?
15:59
Куп'янськ. Харківщина
РФ щодня завдає по Харківщині до 13 ударів керованими авіабомбами, - Нацполіція
15:42
суддя Олексій Тандир
Загибель нацгвардійця в ДТП: звільнення судді Тандира підтримала Вища рада правосуддя
15:35
фейк
"Москва прагнула нейтралітету, а не підкорення України": добірка фейків у світі за 24 квітня
15:31
Ексклюзив
Ілля Євлаш
Речник Повітряних сил ЗСУ Євлаш розповів, як вплинуло знищення російського Ту22М3 на використання авіації з півдня
15:16
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Здав розташування блокпостів ЗСУ під час літургії: митрополиту УПЦ МП з Донеччини оголосили підозру
15:03
земля, земельні ділянки
Росіяни вигадали нову схему позбавлення українців права власності на ТОТ Запорізької області, - Спротив
15:02
На фото: Кадр з фільму "Я і Фелікс"
Фільм Ірини Цілик "Я і Фелікс" за книжкою Артема Чеха вийшов у прокат у Канаді
14:39
Хотіла продати дворічного сина за 1 млн грн: жительці Дніпра оголосили підозру
14:33
Міністерство оборони
Міноборони створило Офіс для управління військовою допомогою, яку надають країни-партнери
14:25
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:12
грузія
Європарламент пропонує не починати переговори з Грузією про вступ до ЄС через закон про "іноагентів", - Радіо Свобода
14:03
OPINION
Семен Єсилевський
Обмеження консульських послуг: навіщо воно в епоху електронних реєстрів?
13:51
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
"Реал" назвав суму, за яку готовий продати Луніна
13:49
погода
Наталка Діденко розповіла, коли припиняться дощі та прийде тепла погода
13:42
Україна Євросоюз
ЄС виділив Україні новий транш макрофінансової допомоги на €1,5 млрд
13:31
Верховна Рада
ВР схвалила у першому читанні законопроєкт про посилення контролю за гральним бізнесом й обмеження реклами азартних ігор
13:30
трактор, поле, фермер
"Зроблено в Україні": аграрії можуть компенсувати 25% вартості придбаної сільгосптехніки. Умова
13:18
Ентоні Блінкен
Блінкен прибув до Китаю: зустрінеться із Сі Цзіньпіном і лідерами бізнесу
13:15
Пил із Сахари
У атмосфері та опадах: до України дістався пил із Сахари
13:14
На фото: кадр з фільму "Путін"
Вийде в 35 країнах світу: оголошена дата премʼєри трилера "Путін" з дипфейком президента РФ у підгузку та в лікарні
12:45
застосунок Дія
Парламент прийняв за основу законопроєкт про розмитнення авто в Дії
12:41
На фото: Документальний фільм "Білий янгол – кінець Мар’їнки"
Фільм про евакуацію мирних мешканців з Марʼїнки отримав золоту нагороду та гран-прі New York Festival
12:30
грузія
Грузія продовжила термін безвізового перебування для українців
12:29
Еспресо лого
Відключення Еспресо з Т2 й напад митрополита Лебідя на кореспондентку телеканалу: держдеп США оприлюднив звіт про порушення прав людини в Україні
12:09
На фото: Олег Собчук з гурту "СКАЙ"
"Річ не в страху": лідер гурту "СКАЙ" Собчук пояснив, чому не воює
12:07
На Закарпатті прикордонники з пострілами затримали шістьох чоловіків, які планували втекти до Угорщини
ВР проголосувала за збільшення чисельності прикордонників
12:04
OPINION
Валерій Пекар
Чому ми втікаємо з поля битви за свідомість
11:52
Євген Балицький
ВАКС конфіскував у колаборанта Балицького 5 літаків, автомобілі, квартири та будинок
11:30
Оновлено
нафтобаза у Смоленській області
Безпілотники СБУ вночі атакували дві нафтобази у Смоленській області РФ
11:18
Джамала
Джамалу обрали речницею від України на Євробаченні-2024
11:15
Збір на амуніцію для 65 ОМБр
11:15
Огляд
міжнародний огляд
Як штучний інтелект допомагає ЗСУ та чому найбільша загроза для Європи не Путін, а ультраправі. Акценти світових ЗМІ 24 квітня
11:14
Електроенергія
Україна третю добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 24 квітня
11:13
Водопілля у Києві 2024 рік
У Києві рівень води у Дніпрі піднявся до рекордної цієї весни позначки
11:06
На фото: російські книжки
У Росії створили експертний центр, який визначатиме відповідність книг законодавству
11:04
Ексклюзив
окупанти
Кримська операція залежатиме від того, що будуть робити росіяни після 9 травня
10:54
Огляд
Карта. Авдіївка_2404
Карта бойових дій за період 17-24 квітня: Тактичні невдачі на фронті vs стратегічні перемоги у війні
10:48
Оновлено
обстріл одеса
Росіяни зранку вдарили ракетами по Одесі: є постраждала
10:45
окупанти в Криму
Британська розвідка назвала кількість дезертирів, яких РФ засудила з 2022 року
Більше новин