Тіньовий міністр оборони Канади: Пора запровадити санкції особисто проти Путіна

Дмитро Гомон
18 квітня, 2016 понедiлок
08:26

Депутат канадського парламенту Джеймс Безан в інтерв'ю Еспресо розповів про військову допомогу Канади для боротьби з російською агресією та чому з Путіним небезпечно вести нормальний діалог

Тіньовий міністр оборони Канади Джеймс Безан має українське походження. В попередньому уряді Канади він обіймав посаду парламентського секретаря Національного міністерства оборони (2013-2015 роки). 

Безан днями побував у Києві в ролі одного зі спікерів 9-го Київського безпекового форуму. В перерві журналісту Еспресо.TV вдалося поговорити з ним про найбільш болючі питання українського сьогодення, міжнародну систему безпеки та російську агресію.

Канада є однією з країн, які надають військову допомогу Україні та її армії. Які ми зараз маємо шанси отримати допомогу летальною зброєю?

Допомога, яку спільно надають Канада, США та Велика Британія, — це не лише посилення боєздатності української армії для боротьби з російською агресією на Донбасі. Мова йде також про підготовку військових за стандартами НАТО. Це відповідає намірам України стати членом НАТО.

З розмов з українським послом та українськими військовими я знаю, що Канада надала все, що потрібно для українських військ, які перебувають на фронті на Донбасі, коли йдеться про нелетальну зброю. І нинішній ліберальний уряд Канади націлений продовжувати цю співпрацю.

Коли я був у міністерстві оборони та й нинішній уряд разом зі США розуміють необхідність розширити допомогу стосовно летальної зброї. Ми узгоджуємо позицію зі Сполученими Штатами, і, нагадаю, Конгрес надав президенту право зробити такого типу інвестиції в Україну. Особисто я бачу перевагу в наданні снайперських гвинтівок, комплексів Javelin, оборонного озброєння — воно було б дуже корисне.

Останнім часом ми спостерігаємо зміну гри, всі бачать наростання ескалації та недотримання Мінських домовленостей росіянами. І на моє переконання Захід, особливо США і Канада, мають зрозуміти, єдиний спосіб змусити їх відступити — це надати Україні зброю, яку вона просить.

Які ви бачите механізми повернення Криму назад до України?

Сподіваюся, що ми знайшли дипломатичне вирішення цього питання і Росія піде звідти. Це потребує потужного НАТО, справді потужних Сполучених Штатів. Я маю на увазі, що способи стримання, обороноздатність НАТО та його союзників, особливо США, мають бути вибудувані до того рівня, коли Росія не наважиться кинути їм виклик.

Мають бути продовжені санкції та всі інші заходи ізоляції, які тільки можуть бути застосовані щодо Путіна та всіх його клептократів. Я вважаю, що санкції мають застосувати до Путіна особисто та всього його оточення. Панамський архів сказав нам дуже багато. Ми маємо притиснути всіх його клептократів, олігархів, чиновників.

Санкції та заборони на пересування подіють на цих особистостей дуже жорстко. Вони мають розуміти: якщо вони хочуть вільно робити бізнес, то мають забратися з України, включно з Кримом.

А ви думаєте, це реалістично — застосувати санкції персонально проти Путіна?

Я вважаю, що ми його дістанемо. Законодавство у Канаді дозволяє застосовувати санкції до всіх, хто залучений до корупції, смертей та ув'язнень певних людей. США наполегливо працюють в цьому напрямку.

За останній час з'ясувалося багато фактів. Достатньо згадати вбивство Бориса Немцова, отруєння у Великій Британії Олександра Литвиненка, сміхотворний судовий процес та засудження Надії Савченко. Усі ці речі вибудовуть одну лінію та вказують особисто на Путіна.

Вважаю, ми повинні бути більш агресивними стосовно санкцій. На саміті НАТО у Варшаві ми маємо повернутися до стримання, оборонних заходів, що означатиме більш потужну військову присутність, таку, яка досягла б України.

Нинішній уряд Канади намагається змінити наратив та проводити діалог з Росією. Попередній уряд, до якого належали ви, був проти такого підходу та запровадив режим ізоляції Росії. Ви і зараз вважаєте, що з Путіним не можна розмовляти?

Особисто я в опозиції до підходу, який обрали прем'єр-міністр Джастін Трюдо та міністр закордонних справ Стефан Діон. Вони вірять, що їм потрібен діалог з Росією та Путіним з тих питань, де ми практикували ізоляцію. Ми намагались витиснути Путіна та Кремль з усіх найбільших міжнародних організацій, включно з G8 та G20. На мою думку, потрібні подальші кроки з ізоляції.


Якщо ви не практикуєте політику ізоляції, то зміцнюєте Путіна. Слабкість його провокує. Кожен раз, коли він думає, що ви слабкі, то робить щось таке, що ми бачили в Криму, в Грузії, Естонії. У його сприйнятті США та Захід слабкі.


Коли ми чуємо про діалог з Росією, це пояснюють нормалізацією стосунків. Мантра, яка йде він уряду Трюдо, перекликається з тим, що говорив Обама, коли вперше став президентом, а Хілларі Клінтон була державним секретарем. Вони говорили про перезавантаження та діалог. І все що вони зробили, це дозволили Путіну випередити їх у впливі.

Усі країни, коли мають справу з Путіним, повинні мати тверду руку, аби він розумів, що ви відповідаєте вогнем на вогонь.

Канада має вирішувати певну низку питань з Росією, наприклад в Арктиці. Як це робити без діалогу?

Ми говоримо щодо цих питань з Росією. Не напряму з Путіним, але з Кремлем через Арктичну Раду (це міжнародний міжурядовий форум. — Авт.). До нього входить лише кілька країн.

У регіоні зараз спостерігається мілітаризація. Не лише з боку Росії, але й з нашого та Сполучених Штатів. Китай, який не входить в Арктичну Раду, купує криголами та підводні човни.

Це дуже чутлива зона з точки зору навколишнього середовища. Вона важлива для торгівлі, навігації. Морські масиви криги продовжують зникати через глобальне потепління. Є ряд питань, щодо яких ми можемо співпрацювати в регіоні: навколишнього середовища, пошуку та спасінні, протидії глобальним природним катастрофам.

Росія відповідальна за видобуток природних ресурсів, її нафтові свердловини та нафтопроводи весь час протікають, виплескуючи нафту. Ми хочемо бути впевнені, що у такій чутливій зоні як арктичний океан та арктичне узбережжя Росія виконує міжнародне природоохоронне законодавство, що вона зараз і робить. Нам потрібне обговорення цих питань і ми його ведемо.

Але коли йдеться про мир та безпеку у Європі, ми не хочемо їх залучати. Вони не є відповідальним гравцем, коли йдеться про економіку. Бо, як говорять, є лише три речі, які експортує Росія: це енергія, корупція та армія.

Євросоюз наразі має проблеми з мігрантами, війною в Сирії та ще кілька питань, де, як наполягає низка лідерів, їм потрібен діалог з Росією. Що ви на це скажете?

Я вважаю, що Росія доклала руку до кризи з мігрантами. Вони бомблять сирійців, вони не є відповідальним партнером по коаліції. Власне, як сказав експерт Девід Кремер, вони не партнери по коаліції, вони партнери Башара Асада.

Вони воюють не лише з "ІДІЛ", але й з багатьма повстанськими організаціями, які намагаються звільнити країну. Вони воюють з Вільною сирійською армією, яку підтримують американці, британці та інколи канадці. Вони бомблять школи й лікарні, зокрема, нанесли авіаудар по лікарні, якою опікуються "Лікарі без кордонів". Це все підживлює кризу з мігрантами.


Є ще один аспект проблеми. Криза витискає з Європи цінні ресурси, щоб покрити витрати на біженців. Це відволікає увагу. Усі стежать за біженцями, які перетинають Егейське море, сидять в Греції, намагаються добратися до Німеччини, Швеції, Великої Британії. Тим часом люди не помічають, що Путін справді робить у Сирії.


Росіяни, оголосивши про кінець місії, забрали додому лише шість літаків. Вони все ще мають там 200 винищувачів-бомбардувальників. Вони все ще виконують багато повітряних місій, вони мають там танки, війська. І єдине, що вони роблять, повертаючи їх додому — це перекидають до кордону з Україною. Усі мають продовжувати стежити за тим, як вони ведуть гру.

Що, на вашу думку, має зробити Україна, щоб зупинити війну на Донбасі? Адже Росія явно не збирається виконувати свою частину мінських домовленостей.

На моє переконання, з військової точки зору Україна робить усе, що вона може. Якщо ж Мінськ не працює, то країни, які підписали домовленості, мають зробити наступний крок та допомогти Україні. Йдеться про Німеччину, Францію та Росію, яка, звісно, не збирається нічого робити. І тоді ми повертаємося до Будапештського меморандуму.

Де Велика Британія, де Сполучені Штати, які його підписали та гарантували свій захист Україні за відмову від ядерного арсеналу? Вони тихо стоять осторонь.

Це безсовісно та запроваджує жахливу концепцію: усі мирні договори, які лише є в світі, не варті того паперу, на якому їх написано. Зокрема, якщо вони підписані Сполученими Штатами.

США мають взяти на себе відповідальність і Росія має це зрозуміти. Путін не збирається відступати з Донбасу, відступати з Криму — до того часу, поки не побачить, що із-за куліс йде хтось, аби це зробити.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
19:05
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: є постраждалий, пошкоджено інфраструктуру
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти у "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
17:55
На фото: Мальме - місто-господар Євробачення-2024
Готуються до застосування дронів: на період Євробачення Швеція закриє повітряний простір над Мальме
17:42
На фото: чин похорону Павла Петриченка у Михайлівському соборі
Світло пам’яті: Михайлівський собор об’єднав серця у прощанні з Павлом Петриченком. Фоторепортаж
17:40
на фото: Майк Джонсон
"Розраховуємо, що конгрес ухвалить правильне рішення": країни Балтії звернулися до Джонсона напередодні голосування щодо України
17:40
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22М3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
17:38
скандальний мурал з дівчиною, на яку "падають ракети НАТО"
Росіяни в Маріуполі прибирають пропагандистський мурал із дівчиною, на яку падають "ракети НАТО"
17:35
Марія Захарова
Росія взялася "захищати" права українців під час мобілізації. ЦПД пояснив мотиви
17:13
принц Гаррі
Принц Гаррі офіційно змінив місце проживання з Великої Британії на США
17:00
Вдів російських військових возять на ТОТ агітувати місцевих воювати проти України, - Спротив
16:59
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
Суперкомп'ютер Opta спрогнозував переможця Ліги чемпіонів
16:58
Ексклюзив
"Це зовсім нова унікальна розробка": у Defense Express припустили, чим могли збити російський Ту-22М3
16:43
Сатурн
Учені з NASA виявили передумови для формування життя на одному зі супутників Сатурна
16:41
АрселорМіттал Кривий ріг
Найбільше металургійне підприємство України збільшує виробництво: вийде на 50% довоєнної потужності
16:38
На фото: "Різдвяна свинка"
Дитячу книжку-бестселер Джоан Роулінг "Різдвяна свинка" планують екранізувати
16:29
чорне море, ракетоносій рф
У ВМС пояснили, чому росіяни майже не використовують "Калібри"
16:29
Cybertruck
Tesla відкликала 3,8 тис. авто Cybertruck через несправність
16:28
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
16:28
Миколаївщина обстріл
РФ вдарила артилерією по Миколаївщині: загинула літня жінка, поранено дитину
16:14
Газовики прифронтових областей отримали від чеських колег 20 тонн обладнання
16:10
Ексклюзив
ЗРК Stormer
"В нас є сили й засоби для ураження літаків РФ": у Повітряних силах ЗСУ прокоментували збиття Ту-22М3
16:06
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona
Jerry Heil та Alyona Alyona показали чорно-білі образи для Євробачення-2024
16:03
OPINION
Олег Манчура
Останні пів року для України були часом самотності
15:54
Конгрес США
У США додали нафтові санкції проти Ірану в законопроєкт про допомогу Україні
15:53
G7
Країни G7 перенесли розгляд питання передачі Україні заморожених активів РФ на саміт у червні
15:17
Непокаране зло повертається
Росіяни організовуватимуть на ТОТ осередки федеральної служби для контролю шкіл, - Спротив
15:13
Чоловіка, який шпигував за Силами оборони на Миколаївщині, засудили до 15 років ув'язнення
15:09
На фото: Команда "20 днів у Маріуполі" привезла BAFTA і "Оскар" в Україну
Команда "20 днів у Маріуполі" привезла "Оскар" в Україну
Більше новин