2 травня через 2 роки. Кого покарали за криваві події в Одесі

2 травня, 2016 понедiлок
09:00

Чого добилося слідство за 2 роки після трагічних подій в Одесі 2 травня

Розслідування щодо подій 2 травня в Одесі ведеться вже рівно 2 роки. Причому роблять це не тільки силові структури - громадськість і журналісти паралельно збирають докази і шукають винних.

Про те, чого досягло слідство за два роки, дізнавалося Еспресо.TV.

За офіційними даними ГПУ, в результаті масових заворушень, що відбулися в Одесі 2 травня 2014 року, загинули 48 і поранено понад 200 осіб.

Серед обвинувачених у масових зіткненнях зараз більше двох десятків людей. 20 з них - представники "Одеської дружини" - тобто так звані антимайданівці, яких затримали в ТЦ "Афіна" на Грецькій площі. Їх зараз судять у Малинівському суді Одеси.

З боку Євромайдану в участі в масових заворушеннях і вбивстві щонайменше  2 людей біля ТЦ "Афіна"  звинувачується Сергій Ходіяк, який не перебуває під арештом.

Змінні розслідування

"Група 2 травня", яка об'єднала журналістів, громадських активістів та експертів, мабуть, єдина, хто відстежує цю справу з перших днів.


За їхньою версією, конфлікт у центрі міста спровокували члени "Одеської дружини" під керівництвом Сергія Долженкова на прізвисько "Капітан Какао". Вони базувалися на Куликовому полі.


null

Сергій Долженков, праворуч

З силовими ж структурам не все так просто. Як розповіла Тетяна Герасимова, одеський журналіст і координатор "Групи 2 травня", з 2-го по 5-те травня 2014 року кримінальну справу відносно масових заворушень вело слідче управління обласного УВС.

Потім прокуратура змінила підслідність, зважаючи на резонансність злочину, і доручила його розслідування Генеральному слідчому управлінню МВС України.

"В Одесу приїхала оперативно-слідча група під керівництвом Миколи Рудницького. Після півроку роботи цих слідчих у Приморський суд Одеси надійшов абсолютно сміховинний обвинувальний висновок відносно 22 обвинувачених - тих членів" Одеської дружини", які були затримані в Торговельному центрі "Афіна ". Адвокати назвали його "31 том макулатури", його було написано методом "копі-паст": написали обвинувальний висновок відносно Долженкова, потім скопіювали, поміняли прізвища і всім іншим точно такі самі звинувачення висунули", - розповідає Герасимова.

null

Представник "Антимайдану" з пістолетом під час подій 2 травня

Незабаром справу було передано до Малинівського суду, де вона слухається й зараз. За словами Герасимової, розслідування групою Рудницького велося закрито, нікого не інформували про результати, а Міжнародна консультативна група назвала розслідування неефективним.

Вона розкритикувала те, що слідство щодо міліції веде сама міліція, що докази розпорошено по різних кримінальних справах і що потрібно зібрати їх в одне провадження.

На закиди європейських експертів в упередженості слідства в МВС відповіли, що ця категорія злочинів "підслідна саме слідчим органам внутрішніх справ", а Державне бюро розслідувань в Україні донині не створено.

Також українські правоохоронці поскаржилися на неготовність західних фахівців допомогти українським слідчим під час проведення розслідування. Вони також заявили, що слідчі долучили до справи матеріали "Групи 2 травня", а інформацію ЗМІ, міжнародним організаціям і окремим громадянам надавали "в дозволеному КПК України обсязі".

null

"Антимайдан" на 2 травня

Після цього "Группа 2 травня" звернулася до Генеральної прокуратури з вимогою передати справу управлінню спецрозслідування під керівництвом Сергія Горбатюка. Як говорить Герасимова, ГПУ більше місяця розглядала їхню заяву, відправляла її то в Одесу, то з Одеси знову до Києва.

Тоді члени ініціативи 14 січня провели в Києві прес-конференцію, де висловили недовіру Генеральній прокуратурі і МВС України. Наступного дня ГПУ передала кримінальну справу назад в Одесу: з огляду на те, що злочин скоєно на території цього міста.

"У Малиновському суді ситуація була "ахова", справа фактично розвалювалася, тому що суддям ні з чим працювати - обвинувачення не надало суду жодних нормальних матеріалів, крім цієї макулатури. Строки тримання під вартою обвинувачених теж вже спливали", - згадує Тетяна Герасимова.

Вона також розповіла, що в Одесі восени навіть стався інцидент, коли суд намагався відпустити під заставу 5 обвинувачених, серед яких були росіянин Євген Мефедов і Сергій Долженков. Тоді люди в балаклавах увірвалися до судової зали і змусили суддів писати заяву про відставку, а обвинувачів - подавати апеляцію на рішення про зміну запобіжного заходу.

"Усе це - результат неякісно проведеного розслідування", - вважає Герасимова.

Справи про "бездіяльність"

Управлінню Горбатюка, до речі, таки передали частину розслідування - справу про незабезпечення належної охорони порядку співробітниками МВС. За його словами, вони також просили передати справу за МНС, але це прохання з незрозумілих для них причин не задовольнили.

За словами Сергій Горбатюка, його управління (УСР) направило в суд обвинувальний акт щодо колишнього начальника Одеської міліції Петра Луцюка. Йому інкримінується умисна бездіяльність, ненадання допомоги по можливості її надати, а також службове підроблення по введенню оперативного плану "Хвиля", який не був введений, але був потім підроблений. За це Луцюку загрожує до 10 років тюрми.

null

Петро Луцюк

Тетяна Герасимова, в свою чергу, говорить, що Луцюк не живе в Одесі і суд до роботи поки не приступив, оскільки обвинувачений з різних причин до міста ще не доїхав. Вона також додала, що раніше на допити він ходив справно.

Також УСР повідомило про підозру і оголосило в розшук заступника Луцюка Дмитра Фучеджі. На нього безпосередньо було покладено питання координації дій правоохоронців на місці.

null

Дмитро Фучеджі

"І також продовжуємо розслідування стосовно інших працівників як МВС, так і інших правоохоронних органів, щодо визначення ролі кожного в цьому і наявності ознак злочину. У тому числі і про можливу координацію дій з представниками" Антимайдану"  відносно нереагування на наявність вогнепальної зброї, про те, що, перебуваючи на місці збору активістів, працівники міліції не вживали заходів для недопущення зіткнень. У цьому напрямку ще слідство триває ", - розповів Еспресо.TV Горбатюк.

Розслідуванням бездіяльності пожежників займається вже центральне слідче управління Нацполіції.

Підозрюваного Володимира Боделана - колишнього начальника Головного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій в Одеській області - оголошено в розшук.

null

Володимир Боделан

А згідно з даними Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, під час подій 2 травня саме Боделан заборонив пожежним екіпажам виїжджати без його команди на Куликове поле, де під час пожежі в Будинку профспілок загинули люди.

Цікаво, що сам Боделан у своєму Facebook написав, що до України він повертатися не збирається, оскільки у справі проходить як свідок, свідчення вже дав, і вважає, що його "призначили" винним.

Одеський прогрес

З 15 січня цього року розслідування щодо масових зіткнень веде вже одеська Нацполіція і, за словами координатора ініціативи, зробила вона за три місяці більше, ніж велика група київських слідчих за 2 роки.

"Які були проблеми - запросити моніторинг телефонних переговорів, які велися з Куликового поля? Наші ж слідчі запросили і вже отримали. У чому була проблема призначити портретну експертизу, ідентифікувати людей, які брали участь у заворушеннях? Одеські слідчі буквально за тиждень встановили ще кількох учасників заворушень. І так далі. Почалася звичайна професійна робота, яку київські слідчі просто не виконували, невідомо чим займаючись в Одесі два роки. Це обурливо ", - розповідає Тетяна Герасимова.

Пожежа в Будинку профспілок 2 травня 2014 року

При цьому слідчі Генерального управління МВС повідомляли, що провели 305 експертиз, допитали понад тисячу свідків, затримали 114 осіб, направили обвинувальний акт проти 25 осіб.

На запитання, яку роль у розслідуванні зіграли грузинські реформатори, координатор ініціативи Герасимова критично висловилася щодо Міхеїла Саакашвілі. За її словами, за весь час, поки він керує Одеською ОДА, Саакашвілі жодного разу не поцікавився цією темою і не зв'язався з ними.

"Що стосується Гіоргі Лордкіпанідзе (глава МВС Одеської області, - ред.), то у нього кожна нарада починається із запитання до керівника слідчої групи:" Як іде слідство? Що ви зробили за тиждень? ". Я думаю, що саме тому слідство зараз серйозно заворушилося", - додає Герасимова.

При цьому наприкінці квітня начальник слідчого управління ГУНП в Одеській області Сергій Пантелєєв повідомив, що 2 травня на Куликовому полі йшло інтенсивне спілкування з абонентами з Російської Федерації і що слідство аналізує дані прикордонної служби про перетин окремими громадянами кордонів України до і після 2 травня.

Напередодні

Говорячи про обстановку в місті перед другою річницею трагедії, координатор "Групи 2 травня" розповіла, що в Одесі відчувається нагнітання обстановки. Як повідомляли ЗМІ, на Куликовому полі 2 травня будуть мітингувати депутати від "Опозиційного блоку".

У той же час, в Одесу прибув командир "Азова" Артем Білецький, щоб "зустрітися з бійцями і подивитися на їхні навчання". Він також пообіцяв, що бійці "Азова" не допустять провокацій на свята і особливо на 2 травня.

У свою чергу, Дмитро Ярош мобілізував бійців своєї новоствореної організації "ДІЯ" ( "Державна ініціатива Яроша"), щоб протистояти провокаціям проти 2 травня в Одесі. Екс-глава "Правого сектора" вважає, що російські спецслужби можуть повторити провокацію, яка два роки тому привела до загибелі людей.

"Ви ж розумієте, що такі події, як постріли з гранатомета в банк, обстріл маршрутки, розгін мітингу під мерією - не додають спокою. З 26-го числа у нас проводяться навчання Нацгвардії", - говорить Тетяна Герасимова і додає, що Нацполіція Одеси серйозно готується до будь-яких сценаріїв.

"Того розброду і хитання в правоохоронних органах, яке ми спостерігали 2-го травня 2014 року, вже більше немає", - резюмує вона.

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
10:16
Ексклюзив
У росіян за Уралом є безліч старої бронетехніки, - генерал-лейтенант Романенко
10:13
Зібрали 5,6 млн грн: Надя Дорофєєва і Міша Лебіга презентували спільну пісню і встановили рекорд переглядів українського Twitch
10:12
Наводив російські цілі на Дніпро: СБУ затримала підозрюваного
10:06
OPINION
Василь Зима
Єрмак з мішками у Time. Сподіваюся, мішки не з грішми...
10:04
G7
Країни G7 не розморозять активи РФ до відшкодування втрат Україні
09:58
Оновлено
Володимир Зеленський
"Це може зупинити тільки ППО": Зеленський під час засідання Євроради заявив про можливі удари РФ по українських АЕС
09:19
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек прибув з візитом до Києва
09:16
Оновлено
Удар по Чернігову 17.04.24
Атака 17 квітня: у Чернігові завершили розбір завалів, загинуло 18 людей
09:14
сили ППО
Нічна атака РФ: українська ППО знищила усі 13 "шахедів"
09:03
Анджей Дуда та Дональд Трамп
Дуда провів приватну зустріч з Трампом у Нью-Йорку
09:02
Оновлено
Майк Джонсон
Джонсон винесе на голосування законопроєкт про допомогу Україні 20 квітня. Байден пообіцяв негайно підписати документ
09:00
Пресреліз
Дмитро Луп'як
Учитель із Вінниці став лавреатом премії "Ранкові зорі" й виграв 10 тис. грн
08:42
війна з Росією, діти
Через агресію РФ загинули 543 дитини, 1296 отримали поранення
08:33
Лисичанськ
Колишній російський військовий розстріляв двох жителів окупованого Лисичанська
08:31
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ вдарив по об'єктах "Хезболли" в Лівані
08:30
Оновлено
електроенергія, шахеди
Росія атакувала Україну "шахедами" та ракетами. На Франківщині впали уламки
08:28
Ексклюзив
Юнармія
Росіяни пропагандою створюють "машини для вбивств" з дитинства, - депутат Маріупольської міськради
08:20
вугілля порт
Австралійська гірничодобувна компанія виходить з ринку РФ
08:02
OPINION
Олег Манчура
Чому вважають, що на граблях танцюють лише українці?
07:54
Оновлено
обстріл, ППО
Міноборони РФ заявило про знищення 46 повітряних цілей у трьох областях
07:46
Олександр Сирський
Сирський провів розмову із командувачем ЗС США в Європі
07:39
Інфографіка
знищений російський танк Т-72
ЗСУ за добу ліквідували 910 окупантів, 13 артсистем та 3 танки
07:35
Анонс
"Астон Вілла", Ліга конференцій
Ліга конференцій: розклад повторних матчів чвертьфіналу
07:25
"Реал", Андрій Лунін
Лунін наголосив на "складній ситуації" в Україні після виграної серії пенальті в 1/4 фіналу Ліги Чемпіонів
07:03
Іран
Лідери ЄС готують нові санкції проти Ірану після атаки на Ізраїль
07:00
Анонс
Анатолій Трубін, Бенфіка - Реал Сосьєдад
Ліга Європи: розклад повторних матчів чвертьфіналу
06:46
"Під Харковом загинули Буданов та Сирський": РФ розганяє черговий фейк
06:19
Сергій Марченко
З початку повномасштабного вторгнення РФ Україна отримала від партнерів $83,7 млрд
05:56
світ Індонезія виверження вулкана
В Індонезії почалося виверження вулкана: евакуйовано декілька сіл
05:36
мзс Росії
У Росії розробили концепцію гібридної війни з Заходом, - WP
05:08
на фото Шарль Мішель у реабілітаційному центрі
"Постачання зброї та ППО в Україну питання не місяців, а днів", - Шарль Мішель
04:40
Путін і Кім Чен Ин
Росія, Китай, Іран та їх сателіти пов'язані не ідеологією, а відчаєм, - WP
04:12
Російські хакери
Хакери з РФ атакували об'єкти водозабезпечення у Європі та США, - Wired
03:44
У Росії після обстрілів ЗСУ авіабази у Джанкої очікують ударів по Кримському мосту
03:16
Оновлено
Канада готова надати України додаткових 450 млн. позики
Канада заклала у бюджет на 2024 рік кошти на допомогу Україні: подробиці
02:48
росія хакер
Росія активізувала кампанію з втручання у вибори в США, - заява Microsoft
02:20
У Британії запровадять заборону продажу сигарет народженим після 2009 року
01:52
Кирило Буданов
Буданов запевнив, що в України є план зменшення військової міці РФ, - WP
01:24
землетрус
У Японії стався землетрус неподалік атомної електростанції
00:56
міністр оборони США Ллойд Остін
Остін та начальник штабів США Браун закликали ухвалити допомогу Україні
Більше новин