Футбольна казка. Як "жебраки" з "Лестера" примусили плакати букмекерів

Дмитро Марценишин
4 травня, 2016 середа
18:32

Скромний клуб "Лестер" своєю фантастичною перемогою в чемпіонаті Англії перевернув уявлення про сучасний футбол, зганьбив букмекерів та привернув до себе увагу Голівуду

Від абсурду до тріумфу

На початку сезону це вважали абсурдом, у середині чемпіонату у це ніхто не вірив, але це сталося. Чемпіонат Англії з футболу сенсаційно виграв "Лестер".

Наприкінці сезону за команду Клаудіо Раньєрі, здається, уже вболівали усі футбольні вболівальники світу. "Лестер" своїм фантастичним злетом у найсильнішому чемпіонаті планети закохав у себе мільйони фанів.

Минулими вихідними вони всі затамували подих в очікуванні вирішального кроку "Лисів" до титулу. За три тури до завершення чемпіонату "Лестер" мав 76 очок і випереджав найближчого переслідувача – "Тоттенхем Хотсупр" на 7 пунктів.

Це означало, що перемога у гостьовому матчі над "Манчестер Юнайтед" гарантує команді Раньєрі чемпіонство. Перемогти сенсаційному лідеру не вдалося – 1 травня на стадіоні "Олд Траффорд" було зафіксовано нічию 1:1 і доля титулу була відкладена принаймні до 2 травня, коли "Тоттенхем" у лондонському дербі зустрічався з "Челсі".

Щоб зберегти шанси на чемпіонство "Хотспур" мали неодмінно перемагати. Вони навіть були надзвичайно близькі до успіху і вели по ходу зустрічі з рахунком 2:0. Але втримати перевагу не змогли, дозволивши команді Гуса Хіддінка зрівняти рахунок і достроково подарувати титул "Лестеру".

Сенсація сторіччя

Минулого понеділка за "Лисів" вболівав і легендарний в минулому форвард цього клубу та "Тоттенхему" Гарі Лінекер, який назвав перемогу "Лестера" у чемпіонаті Англії найбільшою спортивною сенсацією у своєму житті. Тепер славетному футболісту, який зараз працює телевізійним експертом, доведеться виконувати умови парі та виходити у прямий ефір в одних лише трусах.

Тим часом, у самому 340-тисячному провінційному Лестері коїлося щось неймовірне – місцеві вболівальники, які у понеділок ввечері спостерігали за матчем головного конкурента у пабах та перед телевізорами масово висипали на вулиці та влаштували шалені святкування.

Цікаво, що ледве не останнім про здобуття титулу дізнався головний тренер "Лестера" Клаудіо Раньєрі, який у понеділок пізно ввечері якраз повертався з Італії, куди він літав, аби привітати з 96-річчям свою матір.

Цей італієць у свої 64 роки таки довів, що він топ-тренер та посоромив "Челсі", "Ювентус" та "Інтер", які свого часу вважали його не надто вправним, для того, щоб керувати суперклубами та відправляли у відставку.

Керівники "Лестера" у хист фахівця, якому багато-хто радив вже піти на пенсію, повірили. А він віддячив чемпіонським званням вже у першому сезоні.

Історичне досягнення

Щоб усвідомити чому досягнення "Лестера" таке унікальне, достатньо подивитися у турнірну таблицю англійської Прем’єр-ліги минулого сезону. Клуб посів у чемпіонаті лише 14 місце і майже впродовж усього турніру боровся за те, щоб зберегти за собою місце у найсильнішому дивізіоні.


Та й взагалі - чемпіонами Англії "Лиси" стали вперше у своїй історії, попри те що сам клуб є одним з найстаріших у країні та був заснований ще у 1884 році.


Раніше найбільшим досягненням "Лестера" в чемпіонаті Англії було друге місце у 1929 році. Крім цього команда тричі вигравала не надто престижний Кубок ліги – у 1964, 1997 та 2000 роках та ставала у 1971 році володарем Суперкубку Англії.

Неймовірне перевтілення

Минулого року загальна вартість усіх футболістів "Лестера", за даними transfermarkt.de, складала 55,85 млн, а за цим показником клуб посідав у Прем'єр-лізі передостаннє – 19 місце. Найдорожчим футболістом "Лисів" вважався німецький захисник Роберт Хут, трансферна вартість якого складала 7 млн євро.

Після тріумфального чемпіонського сезону футболісти "Лестера" вже коштують 127 млн євро. Цікаво, що це все рівно лише 12-й показник серед клубів Прем’єр-ліги.

Найдорожчими футболістами укомплектовано "Манчестер Сіті", гравці якого коштують – 501,75 млн євро. Слідом розташувалися "Челсі" – 495,75 млн євро, "Арсенал"- 440 млн євро та "Манчестер Юнайтед" – 418,25 млн євро. Попри це - вони всі залишилися позаду нового чемпіона у турнірній таблиці.

Зате найзаможніші клуби попереду черги за "зірками" "Лестера", яких скромному клубу буде влітку втримати дуже непросто. Найбільш жаданими цілями для товстосумів є два кращих футболісти сезону – гравець року за версією Асоціації футболістів-професіоналів – алжирський півзахисник Ріяд Марез та виконавець року за версією журналістів – форвард Джеймі Варді.

Трансферна вартість першого складає 20 млн євро, другого – 12 млн євро, але багаті англійські клуби безсумнівно погодяться подвоїти, а то й потроїти ці суми.

29-річний Варді це взагалі окреме явище у англійському футболі. До 2012-го року цей форвард грав у напіваматорських клубах нижчих дивізіонів та навіть не мріяв про Прем’єр-лігу. "Лестер" став його першим професійним клубом, але й він тоді грав у другій за силою лізі англійського чемпіонату, де нападник не одразу зміг проявити себе.


Варді, який до того ж зловживав алкоголем, навіть думав завершити кар’єру, але зрештою подолав усі проблеми і нині є одним з найкращих форвардів Європи та чи не головною надією збірної Англії на Євро-2016.


Дійшло до того, що автобіографічний фільм про Варді зніматимуть у Голівуді, а роль форварда може зіграти "зірка" "Сутінок" Роберт Паттінсон.

Переможці та переможені

Звичайно, "Лестер" завдяки чемпіонству став набагато міцнішим фінансово і може спробувати втримати Варді та інших своїх лідерів. За підсумками цього сезону лише від телебачення клуб отримає понад 100 млн євро. Ще 12 млн євро гарантовано матиме, як учасник групового раунду Ліги чемпіонів.

Якщо "Лестер", власником якого з 2010 року є не надто марнотратний мільярдер з Таїланду Вишай Шрівадданапрабха, підраховує прибутки, то букмекери зазнали неабияких збитків.

Перед початком сезону вони приймали ставки на чемпіонство "Лестера" з коефіцієнтом 5001:1.


Більш правдоподібним у конторах вважали, скажімо, існування Лохнесського чудовиська на що давали коефіцієнт 501:1 та те, що живий "Король рок-н-ролу" Елвіс Преслі – 2001:1.


Навіть попри вигідні пропозиції бажаючих поставити на "Лестер" було небагато, а ставки на команду робилися швидше заради жарту. Але зараз "жартівники" підраховують чималі прибутки.

Приміром, 21-річна британка Хлоя Коуп поставила влітку минулого року на перемогу "Лестера" в чемпіонаті 7 фунтів, а у підсумку отримала 35 тис фунтів і зараз підшуковує собі новий будинок.

Поставив на чемпіонство "Лестера" і давній прихильник англійського футболу – славетний голлівудський актор Том Хенкс, який ризикнувши 100 фунтами, покладе до кишені півмільйона фунтів.

Навіть за не надто великих ставок на "Лестер", британські букмекерські контори вже підрахували, що втратять через сенсаційне чемпіонство команди Раньєрі 50 млн фунтів. Про це заявив прес-секретар контори Coral - Джон Хілл. А представник іншої компанії Ladbrokes Алекс Донах'ю констатував, що чемпіонство "Лестера" стало найбільшим провалом букмекерів в історії ставок.

Зрештою ж у випадку з "Лестером" фінансова складова взагалі виявилися не на першому місті. Цей клуб довів, що у сучасному комерціалізованому футболі, та що там футболі - світі, все ще є місце для дива. І як це не банально звучить гроші вирішують не все.

Теги:
Читайте також:
Київ
+5°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:52
Оновлено
збитий "Шахед"
Росія атакувала Україну "шахедами" і ракетами. Ситуація під ранок 19 квітня
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
аргентина нато
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
Більше новин