Дві спроби та тріумф. Чому перемога Джамали невипадкова

Дар'я Тарасова
16 травня, 2016 понедiлок
16:31

Перемога української виконавиці на "Євробаченні-2016" – не втішний приз з політичним присмаком, а результат наполегливої праці та таланту самої Джамали

У ніч на неділю у Стокгольмі завершилося "Євробачення-2016". За підсумками голосування, яке вперше відбулося за іншим принципом, перемогу здобула представниця України Джамала

Оголошення балів відбувалося у два етапи. Новий принцип оцінювання, з одного боку, збільшував загальну кількість балів і відділяв професійне журі від глядацького голосування. З іншого, - тримав інтригу до останньої хвилини. Зрештою, заради цього і була введена нова система.


За оцінками професійного журі Джамала посіла друге місце, поступившись австралійці Дамі Ім. Найвищу оцінку – 12 балів - Україні дали судді з Сан-Марино, Грузії, Боснії і Герцеговини, Данії, Молдови, Латвії, Ізраїлю, Сербії, Македонії, Польщі, Словенії.


Загалом від суддів Джамала отримала 211 балів. До речі, українські та російські судді обмінялися нулями.

Так само на другій позиції Джамала опинилася за кількістю балів від глядачів, отримавши 323 голоси і поступившись росіянину Сергію Лазарєву (361 голос). Однак загальна кількість отриманих українкою балів - 534 - стала найбільшою, що і принесло їй перемогу у пісенному конкурсі.


Цікаво, що українські глядачі присудили росіянину найвищий бал – 12. А від російської аудиторії українська виконавиця отримала 10.


Тож, українка кримськотатарського походження Джамала стала переможницею цьогорічного "Євробачення" з відривом від австралійки у 23 бали, яка залишилась на другому місці, та з відривом у 43 бали від росіянина, який посів третю сходинку.

Цікаво, що за прогнозами букмекерів, Джамала тривалий час трималася на другому місці, поступаючись росіянину Сергію Лазарєву.

Після виступу у півфіналі її позиції навіть послабли: спочатку букмекери помістили українську співачку на четверте місце, утім потім підняли до третього. На першу сходинку ніхто її жодного разу у своїх списках не піднімав.

 

Від музичної школи в Алушті до "Євробачення"

Сонячна і позитивна кримськотатарська співачка отримала любов українських слухачів задовго до участі у конкурсі "Євробачення". Її популярність не випадкова і не є щасливим збігом обставин. Для того, щоб стати тим, ким Джамала є зараз, кримськотатарській співачці довелося наполегливо і безупинно працювати.

Сусанна Джамаладінова (справжнє ім'я Джамали) у музиці з дитинства. Це й не дивно, адже зростала вона у родині музикантів: її тато – хоровий диригент, мама – викладачка в музичній школі.

Народилася Джамала в Киргизії, а дитинство провела в Криму – у селищі Малоріченське під Алуштою. 

З дитинства Джамала була "своєю" в родині вірменського композитора Генадія Асцатуряна. Він зіграв не останню роль у становленні Джамали як співачки. 

На великій сцені Джамала вперше співала у п'ятнадцять років. Вона отримала вищу музичну освіту і ще під час навчання брала участь у різних українських та закордонних фестивалях.

Протягом шести років, починаючи з 2001-го, співала в жіночому акапельному квінтеті "Beauty band", разом з яким брала участь у джазовому конкурсі "DO#Dж junior". Тут її і помітила хореограф Олена Коляденко, яка стала її першим продюсером.

Джамала мала пропозицію пройти стажування в славетному оперному театрі "Ла Скала" (Мілан). Але неочікувано отримала пропозицію на участь у 8-му міжнародному конкурсі "Нова хвиля".

У Юрмалі вона отримала Гран-прі фестивалю, що і стало ключовим моментом в її творчості, зробивши Джамалу відомою не лише в Україні, а й за кордоном.

Наразі на рахунку Джамали 5 альбомів, кілька ролей у кіно, перемоги у фестивалях, а тепер - і в "Євробаченні-2016".

"Євробачення" з другої спроби

Утім, на пісенний конкурс Джамала потрапила з другої спроби. В 2011-му вона брала участь в національному відборі, але не пройшла.

Тоді частина глядачів звинуватила Нацвідбір у фальсифікаціях. Адже на відміну від правил Європейського мовного союзу, під час Національного відбору в Україні з одного телефонного номера можна голосувати безліч разів.

Коли перемогу у Національному відборі здобула Міка Ньютон, трьом лідерам попереднього голосування запропонували виступити ще раз. Однак сама Джамала відмовилась від повторного голосування.

А вже цього року Джамала поїхала на пісенний конкурс за підсумками народного голосування, отримавши більшість голосів.

У фіналі Національного відбору головними суперниками Джамали були The Hardkiss та SunSay.


До кінця голосування ситуація залишалася напруженою. Джамала і The Hardkiss отримали рівну кількість балів. Різниця була лише у тому, що найбільше балів The Hardkiss отримали від суддів, а Джамала – від глядачів.


Саме голоси глядачів і стали вирішальними. За правилами конкурсу у разі рівної кількості балів, перемогу отримує той виконавець, який отримає більший бал від глядачів.

Але перепони після перемоги у Нацвідборі на шляху Джамали не закінчилися. 

Під сумнівом опинилася аполітичність пісні "1944", присвяченої трагедії кримськотатарського народу – депортації. До речі, пісня не догодила лише росіянам. 

Ґвалт підняли у російській Держдумі. Перший заступник голови комітету з інформаційної політики Росії Вадим Дєньгін заявив, що "Євробачення" не повинно допустити Джамалу до участі в конкурсі. Мовляв, це призведе до "політизації" конкурсу. Але на цьому Дєньгін не зупинився, наголосивши, що українці не можуть дивитися "Євробачення", бо їм нічим платити за електрику.

Читайте також: Політика на "Євробаченні". Росія воює з піснею Джамали

Переоцінила місце Росії в житті українців і перший заступник голови комітету культури Держдуми Олена Драпеко. Російська депутат упевнена, що вибір українців – це навмисна провокація, спроба "хоч чимось уколоти, хоч кримськими татарами, хоч чимось". 

Зрештою пісня Джамали таки пройшла перевірку Європейської мовної спілки "на ненормативну лексику та політичний зміст". Зрозуміло, що ані першого, ані другого в пісні не виявили.

Джамала неодноразово розповідала, що композиція "1944" – це своєрідний переказ історії її прабабусі Назил-хан про трагедію всіх кримських татар та її особисту. Пісня присвячена насильницькій депортації кримськотатарського народу, яка торкнулася родини самої Джамали. 

Під час депортації сотні тисяч людей втратили своїх рідних. Однак, насправді, пісня не зациклюється лише на кримських татарах. 

"Тема цієї пісні близька дуже багатьом людям в найрізноманітніших країнах світу. Дуже багато народів пережили свої жахливі трагедії - репресії, депортації та геноцид", - пояснює Джамала.

І справді, репресовані сталінським режимом були балкарці, чеченці, інгуши, з Криму, окрім татар, були депортовані болгари, греки, вірмени. Українському народу також близька ця трагедія, чого вартий лише Голодомор.

І Рефат Чубаров, і Мустафа Джемільов неодноразово наголошували на тому, що Європа має почути голос Криму. І таки почула, про що красномовно свідчать підсумки "Євробачення".

Однак і для Джамали, і для України в цілому перемога на "Євробаченні" – лише початок.

"Євробачення-2017" - в Україні. Де, хто і яким коштом

За правилами пісенного конкурсу наступного року його прийматиме країна-переможниця. Уже обговорюють фінансовий бік справи, місце проведення та імовірного конкурсанта.

Питання, яке хвилює і заздрісників, і тих, хто радіє перемозі, - де брати гроші. Утім міністр культури Євген Нищук заспокоює, що знає відповідь.

Так, Євген Нищук пропонує залучати європейських інвесторів, а не кошти з держбюджету. "Треба залучити європейських фахівців, тому що та висока планка, яка задана зараз у Стокгольмі, потребує дуже великих фінансових вливань", - наголосив міністр.

До речі, міністр культури Швеції Аліс Ба Бунке вже запропонувала всебічну допомогу в організації пісенного конкурсу.

Окрім того, підготовка до "Євробачення" вестиметься зусиллями Мінкультури, столичної влади, Національної телекомпанії, професіоналів з команди Джамали.

Щодо місця проведення, вже кілька міст заявили про бажання приймати конкурс наступного року. Серед кандидатур – Київ, Львів, Одеса та навіть Крим. Щоправда, все це поки що на рівні балачок.

Не менше цього хвилює українців і кандидатура виконавця. До речі, на сайті Еспресо.TV з'явилося опитування, в якому можна взяти участь та проголосувати за учасника.

Чи поїде в Україну представник Росії

Не дивиною стала реакція Росії. У перші хвилини після перемоги Джамали російські коментатори "Євробачення" влаштували вже традиційне несамовите патріотичне шоу.

У російському сегменті соцмереж важко було не натрапити на гнівні репліки та спроби жартів на адресу Джамали, України та конкурсу "Євробачення" в цілому.

Так, спершу віце-прем'єр міністр Росії Дмитро Рогозін спробував пригрозити відправленням в Україну Сергія Шнурова, щоб він "усіх їх послав". Утім, безуспішно: Шнуров сам висміяв цю заяву.

Представниця російського МЗС Марія Захарова взагалі зазначила, що наступного року Росія співатиме на конкурсі про сирійського президента Башара Асада. Дипломат навіть вигадала приспів для ймовірної пісні: "Assad bloody, Assad worst. Give me prize, that we can host".

А перший заступник голови комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Франц Клінцевич не виключає, що Росія може взагалі не поїхати на "Євробачення" наступного року.

"Якщо в Україні нічого не зміниться, не думаю, що нам потрібно в усьому цьому брати участь", - повідомив Клінцевич.

Однак всі ці випади, рішення та висловлювання з боку Росії не скасовують ані факту перемоги українки у Стокгольмі, ані того, що "Євробачення-2017" відбудеться в Україні.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.94
    Купівля 38.94
    Продаж 39.46
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
15:16
ВАКС
Ексзаступнику мера Одеси Орловському винесли вирок у справі про заволодіння майном аеропорту
14:59
Руслан Стефанчук
Законопроєкт про мобілізацію: Стефанчук сказав, коли документ можуть винести на розгляд Ради
14:57
Ґітанас Науседа
Нашою метою має бути допомогти Україні перемогти, - президент Литви у річницю вступу країни до НАТО
14:56
музика
За останні 40 років тексти пісень стали примітивнішими та злішими, - дослідження
14:47
суд, суддя
На Чернігівщині до суду скерували справу депутата міськради, який ухилився від мобілізації
14:47
Казино
Петиція про обмеження роботи онлайн-казино за пів дня зібрала необхідну для розгляду кількість підписів
14:38
Служба безпеки України
Намагалися прорвати оборону ЗСУ в районі Роботиного: чотирьох колаборантів засуджено на 15 років
14:22
Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини
"Канцлер не боїться Путіна": голова МЗС Німеччини Бербок прокоментувала ненадання Україні ракет Taurus
14:21
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві потрібно демонтувати, перейменування недостатньо, - комісія УІНП
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
13:42
Обстріл, Харків
Нові боєприпаси РФ можуть долітати до будь-якого району Харкова, - Синєгубов
13:39
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
Більше новин