"Злодії в законі". Як Україна хоче позбутися кримінальних авторитетів

Євген Будерацький
19 травня, 2016 четвер
13:13

Хто такі "злодії в законі" і чому в Україні їх немає в Кримінальному кодексі

17 травня депутати Верховної Ради не пітримала законопроект, яким пропонувалось встановити кримінальну відповідальність для так званих "злодіїв в законі". Однак за ухвалення відповідного законопроекту проголосувало лише 178 депутатів при 226 необхідних.

З чим пов'язана необхідність введення терміну "злодій в законі" і які причини провалу ініціативи, з'ясовувало Еспресо.TV.

"Злодії в законі" в Україні

Хоча сам термін "злодій в законі" виглядає для сучасного обивателя чимось архаїчним, він все частіше на слуху останнім часом.


"Злодіями в законі" або "законниками" ще з радянських часів називали деяких представників злочинного світу, яких в кримінальному світі прийнято відносити до еліти і які користуються в ньому значним авторитетом.


Саме явище зародилося ще в 30-х роках ХХ століття в СРСР і надалі перейшло в країни СНД. Деякі країни, такі як Грузія і Росія, ще на початку 2000-х спробували викорінити це явище, ввівши в своє законодавство відповідні норми, які передбачають посилення кримінальної відповідальності за подібну діяльність.

Зокрема, в Грузії в 2005 році з ініціативи тодішнього президента, а нині губернатора Одеської області Михайла Саакашвілі Кримінальний кодекс Грузії був доповнений статтею, згідно з якою членство в злодійському співтоваристві карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з штрафом або без такого. А перебування особи в становищі "злодія в законі" - позбавленням волі на строк від 7 до 10 років. Практично аналогічний закон діє і в Росії.

В Україні, на відміну від вищевказаних країн, навіть саме поняття "злодій в законі" чітко не прописано. Такий стан речей вкупі зі зростанням рівня злочинності через складну економічну і політичну ситуацію призвів до того, що останнім часом про діяльність "злодіїв в законі" чутно все голосніше.

За словами співрозмовника Еспресо.TV в карному розшуку Національної поліції, "злодії в законі" з колишніх радянських республік все частіше тягнуться до України та країн Європейського Союзу, оскільки їм все важче "працювати" в Росії та Грузії.

В Україні вони намагаються встановити свій контроль не тільки над злочинним світом, а й хочуть контролювати деякі сфери економічної діяльності. Останнім часом спостерігається особлива активність "злодіїв в законі" в Рівненській і Житомирській областях, де криміналітет намагається контролювати видобуток бурштину.

За даними СБУ, оприлюдненими головою парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрієм Кожем'якіним, в Україні на даний момент перебуває понад 27 "злодіїв в законі".

При цьому в Україні відзначається активність як місцевих, так і приїжджих "злодіїв в законі".


Тільки в квітні з України було депортовано грузинського "злодія в законі" Гочу Кахідзе на прізвисько "Курша" і вірменського кримінального авторитета Рафіка Амояна, відомого в певних колах на прізвисько "Рафік Єреванський", який є родичем убитого в Москві "злодія в законі" Аслана Усояна на прізвисько "Дід Хасан". Останній, в свою чергу, раніше був найбільш впливовим "злодієм в законі" на території колишнього Радянського Союзу.


Гоча Кахідзе

Рафік Амоян

Також ще восени 2014 року голова МВС Арсен Аваков розповідав, що українські правоохоронці затримали трьох "злодіїв в законі" під час "сходки" в одному з ресторанів Києва.

Серед них - 38-річний уродженець Кутаїсі, "злодій в законі" на прізвисько "Ватия", 33-річний "злодій в законі" на прізвисько "Лавасоглі Батумський", якого міліція затримувала на території України 4 рази, а також представник "Сухумського" клану, 43-річний "злодій в законі" на прізвисько "Гуга".

Тоді Аваков розповів, що затримані хотіли використати нестабільну ситуацію в Україні, щоб перерозподілити сфери впливу.


В планах учасників "сходки" було питання про взяття під контроль поставок енергетичного вугілля, а також пасажирських перевезень в Україні та незаконного видобутку бурштину.


Не дрімають і українські "злодії в законі", які час від часу потрапляють в оперативні зведення. Так, на початку травня в Дніпропетровську правоохоронці під час "сходняка" (зустрічі) затримали відразу 12 "злодіїв в законі", які є "смотрящими" за Дніпропетровською і Донецькою областями.

В цілому, за словами правоохоронців, мережа "смотрящих" покриває практично всі області України.

12 затриманих "злодіїв в законі"

Найбільш впливовим серед українських "злодіїв в законі" вважається  Сергій Лисенко, в кримінальному світі відомий як "Лєра Сумський", що діє в Київській, Сумській і Харківській областях.


Крім нього, певний вплив в українському злочинному світі мають такі фігури як: Андрій Недзельський ( "Андрій Львівський"), Василь Русан ("Вася Ушатий") і Валерій Шеремет ( "Шарик").

Що пропонували депутати

Найбільшою проблемою для українських правоохоронців є неможливість притягнути "авторитетів" безпосередньо за їх статусність, що вже практикується в інших країнах.

Самі ж вони рідко "практикують", тому притягти їх за Кримінальним кодексом непросто. І якщо приїжджих гастролерів можна хоча б депортувати з країни, то з місцевими складніше.

За словами одного з авторів законопроекту, депутата від "Народного фронту" Антона Геращенка, саме введення поняття "злодій в законі" і кримінальної відповідальності за цю діяльність і було головною метою документа.

"Метою є не тільки посилити покарання, а взагалі ввести юридичне поняття "злодій в законі". На сьогодні такого поняття не існує. Є поняття організованого злочинного угруповання. Але "злодій в законі" це особливе поняття", - пояснює Геращенко.


Згідно із законопроектом, передбачалося встановити, що особою, яка займає вище становище в злочинній ієрархії ("злодій в законі"), є особа, яка відповідно до визначених у злочинному світі (злочинному середовищі) спеціальніх правил поведінки в будь-якіх формах організовує та/або керує злодійським світом (користується авторитетом у членів злочинного світу, надає їм завдання/доручення, що сприяють досягнення цілей злочинного світу, організовує злодійські розборки, бере участь у зібранні (сходці),злодіїв в законі" тощо).


При цьому передбачалося, що за обіймання "поста" "злодія в законі" передбачалася кримінальна відповідальність від 7 до 12 років позбавлення волі. Проте, авторам законопроекту не вдалося заручитися підтримкою колег у Верховній Раді, і документ прийнятий не був.

За словами депутата від "Самопомочі" Олени Сотник, багато депутатів не виступають проти ініціативи як такої, але просять її доопрацювати.

"Ідея нормальна, але її втілення було не дуже якісним. Було, наприклад, написано, що "злодієм в законі" може бути людина, яка користується значним авторитетом у злочинному середовищі. Знаєте, можливо, я користуюся авторитетом у злочинному середовищі, можливо, вони мене поважають за те, що висвітлюю питання боротьби з корупцією в податкових і митних органах. Але це ж не означає, що я є "злодієм в законі", - пояснює Сотник.

Підтримує колегу і депутат від Блоку Петра Порошенка, який раніше працював в органах прокуратури, Валерій Корпунцов. "Юридично документ недосконалий. Треба легітимізувати сам термін з наслідками вживання в юридичній площині", - вважає парламентарій.

У Раді законопроект набрав 178 голосів "за". При цьому проти його прийняття взагалі виступили два депутати "Опозиційного блоку" Тарас Козак і Василь Німченко. За словами останнього, саме поняття не можна вводити в такому вигляді.


"Що таке "злодій в законі"? Для авторів я хочу сказати, подивіться, це вираз, блатний вираз, а ми його вводимо в ранг закону, цю назву. Це неприпустимо ", - вважає депутат.


Згідно з регламентом, сам законопроект після його провалу в залі не можна розглядати до осені. Тим не менш, деякі парламентарії вважають, що Рада може розглянути введення поняття "злодія в законі" в іншому вигляді, якщо відповідна ініціатива пройде профільний комітет.

Хто такі "злодії в законі"

Основною характеристикою такого явища як "злодії в законі" є наявність чіткого кодексу кримінальних традицій, яким і слідують "авторитети".

Цей кодекс тривалий час був досить сталим, проте в останні 15-20 років все ж зазнав деяких змін, які проте визнають не всі представники злочинного світу, що часто призводить до суперечок між прихильникам старих традицій і молодими "злодіями в законі". Такий собі конфлікт поколінь.

У число основних особливостей "кодексу" входить повне неприйняття суспільних норм і правил та повну заборону на будь-яку співпрацю з державними органами.

Раніше "злодіям у законі" заборонялося мати нерухомість, одружуватись і мати дітей, проте ці заборони були скасовані.

Традиційно "злодієм в законі" може вважатися лише людина, яка має судимість, достатній авторитет у злочинному середовищі, щодо якої виконана формальна процедура так званого "коронування".

Проте, останнім часом стали відомі випадки отримання цього титулу людьми, які не відбували покарання. Таких злодіїв називають "апельсинами".

На відміну від інших кримінальних спільнот, ця організація не має чіткого центру управління, постійно функціонуючих відділень, а її верхівка діє на засадах повної рівності учасників, об'єднаних жорсткими рамками традицій. Органом управління цієї спільноти є "сходка", яка бере організаційні рішення.

У число функцій даного співтовариства входять згуртування окремих злочинців і їх груп, контроль над деякими сферами злочинної діяльності, вирішення конфліктів в злочинному середовищі, організація і контроль використання загальних злочинних кас ("общаків").

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.07
    Купівля 39.07
    Продаж 39.55
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.99
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:20
Ексклюзив
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
08:48
діти війна
Через російську агресію в Україні загинули 537 дітей
08:40
Оновлено
Еммануель Макрон
Bloomberg припустив, що заява Макрона щодо іноземних військ в Україні могла розлютити чиновників у США. У Держдепі відреагували
08:36
Оновлено
Обстріл Запоріжжя
Росія вночі запустила ракети Х-22 та "шахеди": Повітряні сили знищили 26 БПЛА
08:25
Партизани зафіксували прибуття нової партії військової техніки РФ в окупований Крим
08:16
росія дипломат
"Бачимо, куди західні цінності котяться": на Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера
08:00
OPINION
Орест Сохар
Китай зазіхає на Європу
07:53
На фото діти з України
Канада не планує продовжувати програму зі спрощеного прийому українських біженців
07:39
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
Сили оборони за добу ліквідували 780 окупантів, 10 танків та 32 артсистеми
07:30
Telegram
"Законопроєкт "про заборону телеграм" ніякої заборони Telegram або анонімних каналів, не передбачає": Микола Княжицький відповідає на поширені питання про законопроєкт
07:19
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Південна Корея, США та Японія обговорили співпрацю для протидії військовим загрозам КНДР
07:04
електроенергія
Росія не може повернути жителям ТОТ електроенергію: Спротив розповів, де найважча ситуація
06:49
Естонія
Міністр юстиції Естонії не бачить перспектив швидко позбавити росіян права голосу на виборах
06:37
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
Кремль, ймовірно, посилить риторику про "терористичні загрози", щоб підвищити підтримку війни проти України, - ISW
06:15
Більшість американців не підтримують війну Ізраїлю проти ХАМАСу, - опитування
05:59
світ Канада Латвія військові новини
Канада відправила до Латвії 150 одиниць техніки для міжнародної бригади
05:56
Сергій Наришкін
"Обговорили змовницькі дії ворогів": Наришкін з'їздив до КНДР
05:36
Окупанти, кримінал, росіяни
РФ формує резерви для підтримки поточних операцій, а не для нового наступу, - ISW
05:08
війна з росією нафта безпілотник
Росія після атак на свої НПЗ збільшила експорт пального з Білорусі, - Reuters
04:12
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
У Росії після теракту у "Крокусі" наростає міжетнічна ворожнеча, - NYT
03:44
Габріель Атталь
Уряд Франції підтримав директора ліцею у конфлікті з ученицею через носіння чадри
03:16
Siemens
Співробітникам Siemens висунули обвинувачення у порушенні кримських санкцій поти РФ
02:48
У Польщі оперативно звільнили командувача Єврокорпусу: він навчав ЗСУ
02:20
Косово - Сербія
Комітет ПАРЄ рекомендував запросити Косово до Ради Європи. Сербія відреагувала
01:52
Нобелівська премія
Нобелівські лауреати вимагають посилити тиск на Путіна і допомогу Україні, - відкритий лист
01:51
Росіяни обстріляли смт Борова на Харківщині
На Харківщині росіяни вбили 12-річну дитину, пошкодили дитсадок і житлові будинки
01:24
обстріл ТЕС
"Метою був тотальний блекаут держави": Галущенко про російську атаку 22 березня
Більше новин