Адвокати Савченко про обмін, помилування та тиск на Путіна

26 травня, 2016 четвер
20:59

5 найважливіших тез з прес-конференції Миколи Полозова і Марка Фейгіна

Про звільнення Савченко

Як організовувалося викрадення Надії в режимі спецоперації, так же відбулося і її звільнення. Не варто забувати, що почалася зустріч "Великої сімки", майже половина її членів присутня у переговорах в нормандському форматі. 

Цілком не виключено, що при прийнятті рішень Кремль орієнтувався на західних лідерів, на ті негласні домовленості, котрі відбувалися між лідерами. Цілком можливо, що якісь домовленості були досягнені. І звільнення Надії Савченко було елементом цих домовленостей. 

Ще під час суду ми говорили, що звільнення може бути поставлене в залежність від санкцій, їх продовження чи зняття. Не виключено, що є якийсь великий зовнішньополітичний розклад, при якому Путін порахував для себе можливим звільнити Савченко саме в такому форматі у такий час. Але подробиці ми дізнаємося пізніше.

Про перемоги захисту

Епізод про запрошення Плотницького в якості свідка. Вони ж не хотіли Плотницького витягувати. І все що вони змогли зробити, це закрити засідання, аби його брехня не була публічно обговорювана. Начебто керівник невизнаної "ЛНР" бреше про те, що він взяв і просто особисто відпустив Савченко. 

Ну який дурень в це повірить? Наші запитання виглядали як знущання над ним. Він навіть намагався робити зауваження, що над ним знущаються. А як же над вами не знущатися, Ігоре Венедиктовичу, якщо ви скоїли злочин?

Коли ми говоримо про те, що процес був настільки очевидно несправедливим, то із цієї процесуалістики все і складається. Коли люди переконувалися в абсурдності доказів і нестиковках, протиріч суб’єктивних доказів об’єктивним. 

Вони виводять людей, свідків, які хотіли вбити Савченко, розстріляти, зґвалтувати – ополченці із батальйону "Заря" - а проти цього білінг телефону. В юриспруденції є поняття, коли суб’єктивні докази, скільки би вони не складали в сумі, не можуть перевищити об’єктивних. 

Те, що бачать люди, не є об’єктивним доказом у справі. Це їх оманливий погляд, заангажоване відношення, найчастіше це змова, як це було у тому випадку, коли співробітники ФСБ працювали зі свідками, щоби вони говорили те, що говорили. 

Але об’єктивні докази, які ми надали, були більш вагомі. Тому це теж маленька перемога – те, що нам вдалося працювати із правоохоронними органами України і вчасно надавати ці папери. Тут варто згадати адвоката Сашу Плахотнюка,  який 100% цих паперів дістав і передав захисту в Росії.

Про прецедент помилування Савченко

Відкрию вам секрет: в Росії немає закону про помилування, на відміну від України. Це діє з трьох нормативних актів, в тому числі з указу президента, які в загальному закріпили положення про помилування.


Насправді помилування через прохання від родичів потерпілих - такого ще жодного разу не було. Значить, створюється якась нова практика.


Вона вільно регульована або, скажімо так, позапроцесуальна. Тому, якщо це можливо, то не завжди обов'язково писати прохання про помилування всім засудженим українським громадянам.

І я хочу зазначити, що прохання про помилування не є фактом визнання провини. Ходорковський писав своє прохання про помилування в зв'язку з хворобою матері, він не визнавав свою провину. Тому Солошенко або Афанасьєв, які пишуть прохання про помилування, в праві не визнавати свою провину. Хоча там вироки, які цю провину припускають.

Всі інші випадки (з українськими в'язнями в РФ - ред.) потрібно вирішувати не поодиноко, а колективно. Потрібно вирішувати, щоби відразу віддали не одну Савченко за двох Єрофєєва і Александрова, а умовно кажучи, всіх десятьох за десять тих, що пербувають тут. 

А я точно знаю із першоджерела, що тут є ще російські військовослужбовці в Україні, які потрапили в полон в ході бойових дій на Донбасі. Це означає, що обмінний матеріал є і переговори вести можна.

Про кремлівські умови обміну

Вони весь час змінювалися. Нинішній прес-секретар СБУ Тандіт говорив про те, що російська сторона свого часу ледь не домагалася шляхопроводу до Криму по території України в обмін на Савченко. 

Я думаю, що на рівні спецслужб ставилися такі умови, вони виглядають як абсолютно безглузді, ніхто б не пішов на це, але навіть таке виставлялося. Разом із Миколою Полозовим ми зустрічалися з послом США Тефтом в Москві, який брав участь в переговорах з Путіним і Керрі. Це був кінець березня.

Ми відразу після переговорів зустрілися з послом і запитали: "А що дійсно Бута і Ярошенка хотіли міняти на Савченко?", він каже: "Слухайте, нам прямо це не говорилося, але такі вкиди були". Хоч це абсолютно неможливо, тому що Бут і Ярошенко засуджені в Сполучених Штатах за вчинення злочинів проти США, один наркотики перевозив, інший - зброєю торгував. Доведено їх провину, чому вони повинні бути обмінені на Савченко? Який тут зв'язок?


Савченко - громадянка України. Американське законодавство куди більш жорстке і ось так просто обміняти їх неможливо, а російська сторона цього хотіла. Апетити у Кремля в цьому сенсі завжди були непомірними. 


Наприклад, Пушков - глава комітету з міжнародних справ Держдуми теж висував доволі безглузді умови, разом з Наришкіним - головою Державної Думи. Вони хотіли, щоби в обмін на Савченко їм повернули всі повноваження в ПАРЄ.

Кремль весь час ці умови міняв. Найбільш конкретною було: обмін Александрова і Єрофеєва на Савченко, обмін військовослужбовців на військовослужбовців. Двох віддали за одну, тут чиста арифметика не діє. 

Російська сторона завжди вимагає більше. Врівноважити це можна тільки жорсткою принциповою позицією партнерів, які не готові поступатися. У цьому обміні, по-моєму, ніякої поступки зроблено не було.

Про дати обміну та тиску на Путіна

Звичайно, це перші особи. Вирішував все Путін. Всі - за, один Путін - проти. Тиск був саме на нього, тому вирішальним був тиск Меркель і Олланда. Це фігури з якими Путіну хочеш чи не хочеш доводиться рахуватися. 


Він і з Порошенком рахується, він його ненавидить, але рахується, тому що розуміє, що є межі допустимого. Савченко і її справа - це неприпустима межа. Невинну людину не можна тримати нескінченно.


Довго, але не нескінченно. Тому я вважаю, що нічні розмови в нормандському форматі були вирішальними.

12-го квітня очікували, що щось повинно було статися. Наді сказали, що 12-го квітня все буде нормально і ось якщо не відпустять, то скажуть точну дату. 12-го квітня очікували мало не борт літака. Коли цього не сталося один раз, я сказав, що, напевно, це так швидко не може статися, щось та зламається обов'язково. 

Потім був якийсь рух перед днем ​​народження Савченко - 11 травня. Говорили, що може її першою відпустять, а Александрова і Єрофєєва потім, коли 23-го числа вступить в силу рішення Голосіївського суду.

Ось такі були дати, це якщо не брати до уваги інших дрібних приводів. Але знову ж таки це відбувалося не за чиєїсь конкретної вини, а тому що одна сторона брала на себе якісь публічні зобов'язання.

Той же Порошенко в Туреччині свого часу запропонував Путіну відкрито обміняти Савченко на Єрофеєва і Александрова. Тоді ж ніякої відповіді не було. Звичайно, ми це розцінили як відмову Кремля розглядати таку можливість обміну. Але в кінцевому підсумку це все одно відбулося як спецоперація. 

Тому кількість цих зривів не створюють ніякої цілісної картини, вони просто як реперні точки показують на цій логарифмічній лінійці фінальну дату - вчорашню середу.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:20
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами": на Дніпропетровщині поранено людину, на Львівщині і Київщині спрацювала ППО
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
Більше новин