Україна міжнародна за два роки президента Порошенка

Дмитро Гомон
26 травня, 2016 четвер
12:32

Найбільш значні досягнення, провали та події, які довелось пережити Україні на міжнародній арені за 2 роки президентства Петра Порошенка

Звільнення Надії Савченко стало важливим досягненням Петра Порошенка не лише на внутрішній, а й на міжнародній арені. Звісно, було би краще, якби президент добився звільнення усіх заручників, яких нараховується кілька десятків у Росії та Криму.

Та загалом Україна, яка спромоглася влаштувати грандіозний міжнародний тиск на Путіна і повернути додому свою громадянку, в світових ЗМІ виглядає позитивно.

Та окрім справи Савченко, є багато інших сфер, де відбуваються важливі для України процеси.

Окупація та повернення Криму

Сам Порошенко якоїсь чіткої лінії щодо питання, як повернути Крим, не демонстрував. Проте він особливо й не заважав активістам, які влаштовували енергетичну, транспортну й інші блокади півострову.

Врешті-решт РНБО зупинилася на стратегії, яку простими словами можна описати так: зробимо рівень життя в Україні таким, щоб Крим сам попросився додому.

Читайте також: Два роки Порошенку. Які обіцянки виконав і не виконав президент

За ці два роки Росія намагалась демонструвати, що далеко не всі на Заході засуджують анексію півострова.


Та змінити ставлення міжнародної спільноти їй не вдалося, левова більшість країн вважає Крим частиною України, незаконно окупованої Росією.


На півострові побували делегації французьких та італійських політиків. Після перебування в Криму українська влада заборонила їм усім в'їзд до нашої держави. Всі ці візитери - маловідомі й непопулярні на батьківщині персонажі.

Французьку делегацію, наприклад, очолював Тьєррі Маріані, який разом з екс-керівником російської залізниці Володимиром Якуніним керує асоціацією "Франко-російський діалог".

Маріані вже цього року влаштував ще один інформаційний привід для російських ЗМІ – 27 квітня в Національній асамблеї Франції відбулось голосування за скасування санкцій проти Росії.

Більше 90% депутатів цю подію проігнорували, що яскраво свідчить про рівень підтримки проросійських політиків у французькому парламенті.

Також у Криму побував колишній прем'єр-міністр Італії, друг Путіна Сільвіо Берлусконі. Засудженому за корупцію політику тепер також заборонено в'їзд в Україну.

Досягненням Порошенка та української влади загалом можна вважати той факт, що США і Євросоюз вже кілька разів подовжили дію "кримського пакету" санкцій проти Росії. Так, він найбільш безболісний для Кремля, але й найбільш символічний, бо став каталізатором для більш суттєвих покарань.

Безальтернативність Мінських угод

Домовленості, які були підписані на тлі боїв за Дебальцево, багато українців не схвалює. Найбільше обурення викликають пункти про вибори на окупованих територіях Донбасу та амністію бойовиків.

Порошенко, незважаючи на критику, залишається прибічником Мінських угод, наголошуючи на тому, що альтернатив їм немає. Ця теза цілком співзвучна висловлюванням західних лідерів, зокрема, й представникам Нормандської четвірки. Принаймні, в цьому питанні вони солідарні з українським президентом.

Мінські угоди не виконуються по головному пункту – припинення вогню. Із заяв західних лідерів випливає, що вони вважають винною в цьому Росію. Але тиснути на Кремль вони погоджуються лише економічно, та й то не всі.

Офшорний скандал

Найбільшим програшем Порошенка на міжнародній арені стала поява його прізвища в Панамському архіві. Всі подальші пояснення вже не здатні залатати ту діру в іміджі, яку отримав український президент. Особливо погано те, що він там став сусідом людей з оточення Путіна.

Читайте також: Другий постріл. Хто з українців засвітився в Панамських архівах

Безвізовий режим з ЄС

Це питання нещодавно зрушило з мертвої точки. Єврокомісія ухвалила принципове рішення про надання "безвізу" Україні. Тепер слово за Європарламентом та Радою Європи. Остання мала б розглянути питання 9 червня. Втім, це дуже оптимістичний варіант.

Читайте також: Безвізовий режим для України. 4 головні питання

Більш вірогідно, що безвізовий режим для України буде схвалено восени. І це в тому випадку, якщо вдасться переконати європейських політиків не прив'язувати це питання до проблеми напливу мігрантів. Мова йде про ухвалення рішення про можливість тимчасового скасування безвізового режиму.

В принципі, до України ця ідея не має прямого відношення, але деякі країни вважають, що "безвіз" нам давати можна лише після введення в дію антимігрантського механізму.

Референдум у Нідерландах

Справжнім ударом по європейських амбіціях України стало проведення в Нідерландах голосування щодо Угоди про асоціацію з нашою країною. Це стало тріумфом місцевих євроскептиків, які фактично зробили Україну заручницею своїх політичних фантазій.

Українська дипломатія зараз вимушена боротися з наслідками цього голосування. Символічним вибаченням голландців за цей референдум можна вважати їхнє активне голосування за співачку Джамалу на Євробаченні.

Крім того, уряд Нідерландів так досі й не поставив остаточну крапку в питанні про ратифікацію Угоди. Цілком можливо, що результат референдуму не вплине на подальшу долю документа в парламенті Нідерландів.

Читайте також: Голландці проголосували проти асоціації з Україною. Що далі?

Розслідування по збитому "Боїнгу"

Ще одне питання щодо Нідерландів стосується розслідування голландської прокуратури з приводу винуватців катастрофи рейсу MH17 над Донбасом. Воно досі не завершене.

Звісно, тиснути на слідчих українська влада просто не має права. Чи йде робота неофіційними каналами? Можливо, зважаючи, що нещодавно з'явилося нове розслідування журналістів Bellingcat, яке недвозначно підтвердило, що літак було збито саме російським "Буком". Журналісти провели велику роботу, опрацювавши величезний обсяг фото- й відеоматеріалу.

Цього літа виповниться два роки з дня трагедії. Хотілося б сподіватись, що Порошенко нагадає про неї Путіну.

Призначення послів

За час президентства Порошенка сталася заміна постійного представника України в ООН. Юрія Сергеєва, який очолював представництво вісім років, замінили на колишнього посла в РФ Володимира Єльченка. Це питання викликало бурхливу реакцію в самій Україні.

Бо, по-перше, ротація сталася напередодні початку набуття Україною статусу непостійного члена Радбезу ООН. По-друге, багатьом не подобалось попереднє місце роботи Єльченка.

Можливо, питань щодо відставки Сергеєва було б менше, якби президент призначив усіх послів до важливих для України держав. А вони досі не призначені, про що й нагадала днями голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко.

Рух на схід

У квітні Порошенко мав коротку зустріч з лідером Китаю Сі Цзіньпіном та запросив його завітати в Україну. Якщо такий візит відбудеться, це без всілякої іронії можна буде записати в список перемог українського президента.

За часів Януковича було запущено кілька великих інвестиційних проектів, але через корупцію жоден з них так і не було нормально реалізовано. У нинішнього президента є можливість змінити якість україно-китайських стосунків, але час на це невблаганно спливає.

Це ж стосується, до речі, і країн Близького Сходу. Зважаючи на активність в регіоні росіян, нашим лідерам варто не ловити гав.

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.35
    Купівля 39.35
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 41.97
    Продаж 42.73
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
07:55
Оновлено
електроенергія, шахеди
Росія атакувала Україну "шахедами" та ракетами. Вибухи лунали на заході країни
07:54
Оновлено
обстріл, ППО
Міноборони РФ заявило про знищення 46 повітряних цілей у трьох областях
07:46
Олександр Сирський
Сирський провів розмову із командувачем ЗС США в Європі
07:39
Оновлено
знищений російський танк Т-72
ЗСУ за добу ліквідували 910 окупантів, 13 артсистем та 3 танки
07:37
Оновлено
Удар по Чернігову 17.04.24
Атака на Україну 17 квітня: у Чернігові зросла кількість загиблих
07:35
Анонс
"Астон Вілла", Ліга конференцій
Ліга конференцій: розклад повторних матчів чвертьфіналу
07:25
"Реал", Андрій Лунін
Лунін наголосив на "складній ситуації" в Україні після виграної серії пенальті в 1/4 фіналу Ліги Чемпіонів
07:03
Іран
Лідери ЄС готують нові санкції проти Ірану після атаки на Ізраїль
07:00
Анонс
Анатолій Трубін, Бенфіка - Реал Сосьєдад
Ліга Європи: розклад повторних матчів чвертьфіналу
06:46
"Під Харковом загинули Буданов та Сирський": РФ розганяє черговий фейк
06:19
Сергій Марченко
З початку повномасштабного вторгнення РФ Україна отримала від партнерів $83,7 млрд
05:56
світ Індонезія виверження вулкана
В Індонезії почалося виверження вулкана: евакуйовано декілька сіл
05:36
мзс Росії
У Росії розробили концепцію гібридної війни з Заходом, - WP
05:08
на фото Шарль Мішель у реабілітаційному центрі
"Постачання зброї та ППО в Україну питання не місяців, а днів", - Шарль Мішель
04:40
Путін і Кім Чен Ин
Росія, Китай, Іран та їх сателіти пов'язані не ідеологією, а відчаєм, - WP
04:12
Російські хакери
Хакери з РФ атакували об'єкти водозабезпечення у Європі та США, - Wired
03:44
У Росії після обстрілів ЗСУ авіабази у Джанкої очікують ударів по Кримському мосту
03:16
Оновлено
Канада готова надати України додаткових 450 млн. позики
Канада заклала у бюджет на 2024 рік кошти на допомогу Україні: подробиці
02:48
росія хакер
Росія активізувала кампанію з втручання у вибори в США, - заява Microsoft
02:20
У Британії запровадять заборону продажу сигарет народженим після 2009 року
01:52
Кирило Буданов
Буданов запевнив, що в України є план зменшення військової міці РФ, - WP
01:24
землетрус
У Японії стався землетрус неподалік атомної електростанції
00:56
міністр оборони США Ллойд Остін
Остін та начальник штабів США Браун закликали ухвалити допомогу Україні
00:47
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
Лунін став героєм серії пенальті з "Ман Сіті" та вивів "Реал" до півфіналу ЛЧ
00:28
Грузія акції протестів
Парламент Грузії ухвалив у першому читанні закон про "іноагентів". Протестувальники вимагають зустрічі з прем'єром
00:27
Росія продовжує продукувати фейки
"В Україні запропонували мобілізувати політбіженців з РФ та Білорусі": російські фейки за 17 квітня
2024, середа
17 квітня
23:56
ЗРК Patriot
Прем’єр Нідерландів запропонував спосіб, як Україні отримати більше систем Patriot
23:53
Йозуа Кімміх та Габріель Мартінеллі (ліворуч), Баварія - Арсенал
"Баварія" перемогла "Арсенал" та вийшла до півфіналу ЛЧ
23:15
Оновлено
На фото: Юлія Навальна на обкладинці TIME
Навальна, Єрмак та Кайлі Міноуг потрапили до 100 найвпливовіших людей TIME. Голова ОП відреагував
22:51
Оновлено
Світло
Промспоживачів попередили про можливі обмеження енергопостачання 18 квітня. У Yasno також заявили про високі ризики відключень
22:45
Оновлено
Вибухи під Джанкоєм
"Дякую за влучність": Зеленський підтвердив успішні удари ЗСУ по аеродрому "Джанкой"
22:42
Володимир Зеленський
"ППО та фронт – це ключовий пріоритет": Зеленський взяв участь у роботі Європейської ради
22:33
OPINION
Андрій Яніцький, директор з розвитку сайту Еспресо ТБ
Національно-визвольні рухи оголосили війну Кремлю. Вашингтонська декларація
22:27
ПАРЄ
ПАРЄ ухвалила резолюцію із закликом не визнавати Путіна легітимним президентом РФ
22:23
Суд
Суддя Деснянського суду Києва вирішила мобілізуватися. І попросила ВРП зупинити справу щодо її п'яного водіння, - ЦПК
22:15
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
"Не дуже хороша новина для Єрмака": політолог Бобиренко про рейтинг найвпливовіших політиків світу TIME
22:01
Ексклюзив
обстріл Часів Яр
Часів Яр має не лише політичне значення: генерал-майор запасу Кривонос про важливість захоплення міста до 9 травня
21:45
Ексклюзив
Експерт з енергетичних питань Рябцев розповів, чи очікувати в Україні стабілізаційних вимкнень світла
21:42
Оновлено
Майк Джонсон
Джонсон винесе на голосування законопроєкт про допомогу Україні 20 квітня. Байден пообіцяв негайно підписати документ
21:27
Ексклюзив
російські танки, окупанти, оркі
РФ може повторити наступ на північ України, але з урахуванням помилок 2022 року, -  генерал-майор запасу Кривонос
Більше новин