Волинська трагедія. Чому полякам не сподобався лист покаяння українців

Вікторія Жуган
13 червня, 2016 понедiлок
10:56

Як Польща відреагувала на український лист покаяння і прощення напередодні роковин Волинської трагедії

2 червня духовні, політичні та інтелектуальні лідери українського народу звернулися до поляків із відкритим листом. Напередодні 73-х роковин Волинської трагедії, які відзначають у липні, попросили у Польщі пробачення і пообіцяли забути взаємні кривди, а також закликали не вдаватися до різких і непродуманих декларацій, які можуть зіграти на користь лише спільному ворогові, тобто Кремлю.

Під зверненням підписалися, зокрема, екс-президенти Віктор Ющенко та Леонід Кравчук, патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет, Верховний архиєпископ Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук.

Лист укотре розбурхав дискусію довкола ОУН-УПА, ще раз окреслив проблеми у польсько-українських стосунках і викликав шквал критики.

Прекрасний і мудрий лист

Майже за тиждень український лист отримав відповідь – від лідерів польського духівництва, про що у середу, 8 червня, повідомив католицький портал Deon.pl. Так, архієпископ і митрополит Люблінський Станіслав Будзяк закликав підтримати Україну та прийняти лист із відкритим серцем. 

"З’ясування трагічних подій зоставімо історикам, а ми, християни, повинні йти дорогою поєднання, прийняти протягнуті до нас руки і дивитися у майбутнє, особливо зараз, коли Україна переживає важкі хвилини: війну на сході країни, економічну кризу".

Архієпископ і митрополит Перемисько-Варшавський Євген Попович підкреслив, що убивство невинних людей не має жодного виправдання. 

Тим, що трагічно загинули, ніколи не повернемо життя, заявив владика, а вбивство ніколи не матиме жодного виправдання і сенсу. "Конфлікти розв’язуються по-справжньому тільки у діалозі", сказав Попович.

Заклики до пробачення образ і каяття за провини – не новина, а логічний крок у польсько-українських стосунках, - зазначив у публікації під заголовком "Прекрасний і мудрий лист" письменник і журналіст Gazeta Wyborcza Павел Смоленський.

Він нагадав, що до примирення закликав під час подорожі Україною Іоанн Павло ІІ, про це говорили президенти обох країн, а якщо копнути історію, то в кінці 80-х  у Римі та польській Ясній Гурі про поєднання говорили кардинали Юзеф Глемп і Мирослав Любачівський.

Таку точку зору, однак, підтримують далеко не всі представники польської еліти. Український лист викликав у західних сусідів чимало гніву і роздратування.

Замало перепросин

"Лист розчаровує", - сказала дослідниця Волинської трагедії Ева Сємашко у телепрограмі #dziejesienazywo порталу wp.pl. Польські коментатори стверджують, що українці вибачилися замало і не так, як слід.


Зазначають, що Україна не повинна була вживати сформулювання "Волинська трагедія" замість "геноцид на Волині", по-друге, не мала уникати згадки про ОУН-УПА, а по-третє, дарма прирівняла нападників із жертвами.


"На Волині не стояли напроти один одного поляки й українці. Не було польсько-української війни, була різанина мирного населення, розпусне мордування жінок, дітей і старих (членами, – ред.) УПА", - пише репортажистка і журналістка видання Rzeczpospolita Майя Нарбутт на шпальтах видання Wpolityce.

Історик і публіцист Роберт Юршо обурюється закликом авторів листа визнати самостійність української національної традиції за справедливу і гідну поваги боротьбу за власну державність і незалежність. 

"Нагадаю лишень, що у широкому розумінні "українська національна традиція" - це і згадана ОУН-УПА, і також убивці із СС-Галичина. Їх ми теж повинні визнати?" - пише Юршо на WP.pl.

Спроба затерти минуле

Колишнім президентам Ющенкові і Кравчуку, патріарху Філаретові й іншим підписантам забракувало відваги назвати речі своїми іменами, зате вистачило нахабства спробувати підмінити поняття і спробувати затерти минуле, стверджують польські публіцисти. 

Більше того, у 2003 році польський президент Александр Квасневський назвав події на Волині "геноцидом", а поруч стояв український президент Леонід Кучма, нагадує керівник міжнародного відділу видання Rzeczpospolita Єжи Гачинський. 

Тринадцять років по тому українці повернулися до "безпечного" терміну "трагедія", пише він і додає: "Складно Квасневського назвати ворогом України, бо відіграв важливу роль в переговорах під час Помаранчевої революції, а потім був дуже зацікавлений у тому, щоб Україна йшла в сторону Заходу".

Міхал Дворчик, голова Комісії із поєднання із поляками за кордоном (партія "Право і справедливість"), ствердив у #dziejesienażywo, що лист українських інтелектуалів є поганим передвісником подальшого польсько-українського діалогу. 

"Автори листу, серед яких є політики, однією рукою підписують цей лист, а іншу підносять під час голосування за надання вулицям Києва й інших міст імен осіб, які безпосередньо чи політично несуть відповідальність за геноцид. З одного боку, нас закликають схилити голови над жертвами вибачити один одних, з іншого – прославляємо убивць".

На думку Дворчика, це результат історичної політики, яку просовує очільник українського Інституту національної пам’яті, і неправильно зрозумілої політкоректності, яку практикують польські еліти.

"Дивно, щоб було інакше, оскільки сьогодні в Україні УПА стала засновницьким міфом Української держави, офіційно її (УПА, – ред.) прославляють і надають вулицям та школам імена її провідників", - пише Нарбутт.

Путін і шантаж

Слово, яке часто повторюється у колонках різних коментаторів – "шантаж". Мовляв, Україна лицемірно назвала лист "прощенням" і "поєднанням", а насправді давить на Польщу і шантажує. 

"Неспокій і шантаж, яким резонує лист. Таке моє прочитання звернення до польської влади, щоб із нагоди волинських роковин втрималися від «невиважених політичних декларацій", - стверджує Гачинський.

Саме тому, на думку польських коментаторів, українці витягли кремлівський козир – мовляв, такі декларації зараз принесли би користь спільним ворогам, тобто Росії.

"… так званий етичний мотив цього листа – маска, яка ледь приховує політичний інтерес, що за ним стоїть", - пише Юршо. У щирість намірів українців було би простіше повірити, якби не стан російсько-українських стосунків і якби Україна просто не потребувала підтримки Польщі, стверджує журналіст.

Нарбут стверджує, що українці легковажно поставилися до точки зору поляків на спільну історію, змушуючи обирати між версією Києва та роллю «прислужника ворожої пропаганди.

Трагедія чи геноцид?

У лютому політики правлячої партії "Право і справедливість" склали у сеймі законопроект, який називав би волинські події "геноцидом" і встановлював би День пам’яті мучеництва кресов’ян (мешканців східних кордонів, – ред.) 11 липня. Законопроект курує Міхал Дворчик. Партія Кукіз’15 подала і свій законопроект, який називав би 11 липня Національним днем пам’яті жертв геноциду ОУН-УПА і зобов’язав би усі державні інституції вивішувати прапори.

Проект ПіС пройшов поки що лише перше читання, а всередині партії є серйозні розбіжності. Ярослав Качинський нещодавно запропонував компромісний варіант - відзначати День мучеництва кресов’ян 17 вересня – дата, яка "об’єднує усі злочини, скоєні проти поляків на Сході".

Організації, що представляють мешканців східних регіонів Польщі, звернулися до очільника ПіС і президента Анджея Дуди із проханням запровадити два свята: 17 вересня День пам’яті мучеництва кросв’ян, а 11 липня – свято, яке мало би стосунок до волинської трагедії і яке би мало в назві слово "геноцид".

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.36
    Купівля 39.36
    Продаж 39.87
  • EUR
    Купівля 41.97
    Продаж 42.75
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
17 квітня
02:36
Міністерка фінансів США Джанет Єллен
Країни G7 розглядають декілька варіантів передачі Україні заморожених російських активів: які є пропозиції
01:47
Жозеп Боррель
Боррель пояснив відмінності у захисті повітряного простору України та Ізраїлю
01:28
Канада готова надати України додаткових 450 млн. позики
Канада заклала у бюджет на 2024 рік кошти на військову допомогу Україні на 5 років: скільки виділять
00:49
Ентоні Блінкен
Блінкен під час візиту до Пекіну переконуватиме Китай припинити допомогу оборонно-промисловому комплексу Росії
00:24
Рустем Умєров з Ллойдом Остіном
Умєров обговорив з Остіном плани РФ та способи їх зірвати
00:15
Держдепартамент США
Держдеп запевнив, що США не вступатимуть навіть в непрямий збройний конфлікт із Росією
00:00
Усман Дембеле (у світлій формі), Барселона - ПСЖ
ПСЖ у більшості шокував "Барселону" та вийшов до півфіналу Ліги чемпіонів
2024, вiвторок
16 квітня
23:53
Донецька область, стела
Monobank анонсував скін на картку зі стелою Донецької області
23:53
Антуан Грізманн та Емре Джан (ліворуч), Борусія - Атлетико
"Борусія" розбила "Атлетико" у повторному чвертьфіналі ЛЧ
23:28
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
"ЗСУ намагались вчинити теракт на ЗАЕС": російські фейки і маніпуляції за 16 квітня
23:09
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
Парламент Грузії відклав розгляд закону про "іноагентів" на тлі сутичок протестувальників з поліцією
22:55
Ексклюзив
Рада Європи
ПАРЄ планує закликати держави не визнавати Путіна легітимним президентом, - кореспондентка Висоцька
22:48
Ексклюзив
Зараз у росіян нема ресурсу та умов стрімко захопити Часів Яр, - "Інформаційний спротив"
22:28
Ексклюзив
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
"Російські НПЗ - легітимна ціль": скоріш за все у ПАРЄ проголосують за резолюцію, - кореспондентка Висоцька
22:27
Джон Кірбі
Білий дім готовий розглянути 4 окремі законопроєкти Джонсона, серед яких - допомога Україні
21:59
Ексклюзив
Олександр Корнієнко
Віцеспікер Корнієнко пояснив, чому серед українців впала довіра до Верховної Ради
21:57
Оновлено
ПАРЄ
ПАРЄ підтримала вступ Косова до Ради Європи
21:40
Ексклюзив
курс валют
Економіст Пендзин спрогнозував, чи НБУ підвищить курс долара більше 40 грн
21:36
Ексклюзив
Катаріна Матернова
Посол ЄС в Україні Матернова назвала дві найскладніші сфери під час переговорів про вступ до Євросоюзу
21:32
Ексклюзив
Роман Безсмертний
На найближчому зібранні буде голосуватися ленд-ліз для України: Безсмертний про пакет допомоги США для України
20:56
ЗСУ
Протягом доби росіяни здійснили 49 атак на позиції Сил оборони. 26 - на Навопавлівському та Бахмутському напрямках
20:44
В ЗСУ створили нову окрему штурмову військову частину
20:41
Інтерв’ю
Хто і як урятував Софію Київську від планів комуністичної влади. Слід імперської політики РФ у сьогоденні: розмова Еспресо з Оксаною Забужко та Вахтангом Кебуладзе
20:32
Володимир Зеленський
Зеленський заявив, що зробить запит на скликання засідання Ради Україна – НАТО
20:24
Ексклюзив
Ольга Стефанішина
"Маємо оптимістичні прогнози": Стефанішина про затвердження переговорної рамки щодо вступу України в ЄС
20:22
Реджеп Тайїп Ердоган
Ердоган звинуватив Нетаньягу, що він спровокував удари Ірану по Ізраїлю
20:08
OPINION
Ігор Гулик
Осад від чайних ложечок, або Чому Ізраїль у фаворі Заходу
20:04
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
"Замінити Наталю Гуменюк на компетентнішу особу": медійники звернулися до військового керівництва України
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 783-го дня війни: ГУР влаштували блекаут двом російським військовим заводам, МВФ прогнозує зростання ВВП України в цьому році
19:53
F-16
Аргентина придбала в Данії 24 літаки F-16
19:38
Ексклюзив
У російському Ногінську знищили єдиний храм ПЦУ, - клірик ПЦУ Святослав Скороход
19:32
TikTok
В Україні блокуватимуть TikTok-акаунти з контентом, "який не варто переглядати", - ЦПД
19:28
На фото: чернетка останнього портрета Вінстона Черчилля
На аукціон виставили чернетку спаленого портрета Черчилля, який він ненавидів
19:27
Сергій Богачук
"Намагатимуся домовитись": український боксер-чемпіон відповів, що зробив би з Путіним
19:17
Румунія, прапор Румунії
У Румунії побільшало шпигунів із РФ: вони були, зокрема, серед біженців з України, - CSAT
19:16
Маріуполь
Росія перекинула в Маріуполь велику кількість військових, - "Атеш"
18:50
Rheinmetall
Литва домовилася з Rheinmetall про будівництво заводу з виробництва боєприпасів
18:50
ПАРЄ
Підтримка відновлення України коштом активів РФ: ПАРЄ одноголосно ухвалила резолюцію
18:46
Октоберфест
На Октоберфесті не дозволять вживання марихуани
18:44
Дуда може зустрітися з Трампом цього тижня
Більше новин