Продати все. Скільки хоче заробити Україна на приватизації-2016

Катерина Рещук
15 червня, 2016 середа
12:19

Що готова продати держава, щоб залучити до бюджету мільярди гривень та отримати прихильність інвесторів

На 2016 рік покладаються великі надії, як на рік масштабної приватизації держкомпаній. Поки в країні не спостерігається великого припливу іноземних інвестицій, справедлива і прозора приватизація державних підприємств є єдиним фактором відновлення економіки України в 2016 році, категорично висловлюються в ЄБРР.

Дійсно, Фонд держмайна України (ФДМУ) має амбітні приватизаційні плани на 2016 рік. Загалом на приватизацію розглядають близько 450 об'єктів. З них 20 – це великі підприємства, 50 – середні компанії і близько 380 – об'єкти малої приватизації.

Від продажу держкомпаній у 2016 році фонд планує поповнити бюджет на 17,1 млрд грн.

Інфографіка ФДМУ

За перші 3 місяці року від продажу держмайна до бюджету вже надійшло 25,4 млн гривень. Однак ця цифра складає лише 0,15% від запланованої. В ФДМУ такі низькі показники пояснили тим, що велика приватизація ще не розпочалася, ці кошти було отримано від продажу об’єктів малої приватизації та чотирьох пакетів акцій на фондових біржах.


Минулий рік, як відомо, не виправдав очікувань - доходи від продажу держмайна були мізерними - 1% від запланованих.


Всього після приватизації в державній власності має залишитися не більше 300 підприємств.

Одеський припортовий завод

Головним об'єктом для приватизації цього року є 99,6% держпакету акцій Одеського припортового заводу (ОПЗ), конкурс з продажу якого був оголошений 13 червня. Продаж буде проведений у формі аукціону з відкритими пропозиціями ціни.

Одеський припортовий завод - другий за величиною виробник аміаку і карбаміду і третій - з випуску азотних добрив в Україні. Підприємство також здійснює перевантаження хімічної продукції, що надходить з країн СНД на експорт.

Завод є монополістом на загальнодержавному ринку послуг з прийому, охолоджування і перевантаження аміаку.


Згідно з фінансовим звітом, опублікованим на сайті підприємства, ОПЗ закінчив 2015 рік з чистим прибутком 218,5 млн гривень, при цьому в 2014 році підприємство отримало збиток у розмірі 633,2 млн гривень.


Торги по ОПЗ відбудуться 26 липня, початкова ціна становить 13,175 млрд гривень (527 млн доларів за курсом НБУ). Але в МВФ і ЄБРР вважають, що така ціна є завищеною.

У міжнародних організаціях побоюються, що багато авторитетних міжнародних інвесторів, глянувши на ціну, навіть не стануть цікавитися умовами продажу.

"Це підірве довіру іноземних інвесторів до приватизації заводу, а також завдасть шкоди іміджу України та його потенційній привабливості для прямих іноземних інвестицій", - йдеться в листі донорів до українського уряду.

Умови конкурсу приватизації підприємства передбачають участь в ньому не менше 2 учасників, один з яких повинен бути нерезидентом. Крім того, існує законодавча вимога - не допускати до приватизації компанії із Росії.

Однак голова ФДМУ Ігор Білоус впевнений, що попри заборону росіяни таки спробують купити ОПЗ, який є єдиним транспортним шляхом для аміаку з Росії.

"У тому, що вони спробують взяти участь у конкурсі, я не сумніваюся. Інше питання, як ми будемо відпрацьовувати ці спроби. Профільних інвесторів не так багато, ми їх всіх знаємо", - пояснює він. 

При цьому глава Фонду додав, що поки що серед потенційних покупців лише західні компанії, і не просто західні компанії, а ті, які мають хороші позиції на світовому ринку добрив.

Загалом станом на сьогодні близько 10 компаній проявили інтерес до покупки ОПЗ.  Що ж до географії, то це США, Нідерланди, Марокко, Індонезія, Туреччина, Бразилія.

Енергетична приватизація

Цього року на приватизацію також чекають близько 20 великих підприємств в енергетичному секторі, в яких державі належить від 25 до 100% акцій.

Центренерго

Раніше на кінець 2016 року також було заплановано приватизацію "Центренерго". Зараз продаж  компанії перенесли на І кв. 2017 р.

ПАТ "Центренерго" є одним із провідних виробників електроенергії в Україні. Це єдина в країні теплова енергогенеруюча компанія, контроль над якою поки зберігає держава.

Голова Фонду Білоус зазначив, що підготувати до приватизації за півроку такий складний об'єкт як "Центренерго" неможливо. Інший аргумент - продавати підприємство в період опалювального сезону дуже складно.

"Центренерго" дійсно непростий об’єкт для приватизації. Багато котлів компанії працюють на вугіллі марки А (Антрацит), яке видобувається лише на підконтрольних сепаратистам територіях Донбасу.

До складу "Центренерго" входять 3 ТЕС – Трипільська, Зміївська та Вуглегірська, яка знаходиться майже на лінії зіткнення, що також не спрощує продаж активу.

Сумарна встановлена проектна потужність складає 7665 МВт - 14% генеруючої потужності України. Фонд державного майна України розглядає можливість продажу трьох теплових електростанцій, які входять до складу "Центренерго", окремо.

Інфографіка ФДМУ

Обленерго

Державі належить контрольний пакет акцій у 6 обленерго: 70% "Миколаївобленерго" і "Харківобленерго", 71% "Черкасиобленерго", 60% "Запоріжжяобленерго", 51% "Тернопільобленерго", 70% "Хмельницькобленерго".

Продавши всі ці енергокомпанії, Фонд держмайна планує отримати 300 млн грн. 

Інфографіка ФДМУ

Ахметовські ДТЕК

Цікаво, що незадовго до оголошення приватизації 6 енергокомпаній під свій повний контроль намагався взяти олігарх Ринат Ахметов. В цих компаніях 25% акцій належить державі, а контрольний пакет – Ахметову.

Мова йде про те, що ПАТ "Київенерго", ПАТ "ДТЕК Крименерго", ПАТ "ДТЕК Донецькобленерго", "ДТЕК Західенерго", "ДТЕК Дніпрообленерго", "ДТЕК Дніпроенерго" планувалось переформатувати з публічних на приватні акціонерні товариства. Задля цього були проведені збори акціонерів, під час яких мали розглянути це питання.

Однак, за словами Білоуса, представники ФДМУ зареєструвалися на зборах і не голосували за прийняття цього рішення, завдяки чому воно не було прийнято.

Також у другому кварталі цього року держава має плани продати  Херсонську ТЕЦ, у третьому кварталі – Миколаївську і Одеську ТЕЦ. На четвертий квартал поточного року був запланований продаж Дніпродзержинської ТЕЦ.

Інші гіганти

В цьому році Міністерство агрополітики і продовольства планує передати на приватизацію всі держпідприємства аграрного сектора. Так, на даний момент найдорожче оцінений "Кіровоградський комбінат по випуску продовольчих товарів", в якому державі належить 99,5%. Згідно з даними Фонду держмайна, його вартість складає 22,4 млн грн.

У гірничодобувній промисловості в оцінці вартості наразі лідирує "Львівська вугільна компанія", в якій державна частка 37,6% була оцінена у 82,7 млн грн.

Щодо банківського сектору, Мінфін анонсував вихід із капіталу найбільших державних банків – "Ощадбанку" та "Укрексімбанку", починаючи з середини 2018 року, а також решти банків – вже до кінця 2017 року.

Зокрема на 2016 рік запланована реорганізація або приватизація Державного земельного банку України (Держзембанк), яка має принести бюджету 200-250 млн грн.

Також в 2016 планується приватизувати державний "Український банк реконструкції та розвитку", який встигли оцінити в майже 119 млн грн.

Також на продаж чекає 100-відсотково державний "Президент-готель", вартістю 330,1 млн грн. Однак лідерство цих підприємств у ціні дуже умовне - більшість компаній все ще знаходяться в процесі оцінки. 

Дійсно, на приватизацію держкомпаній уряд покладає великі надії. Це і мільярди гривень бюджетних надходжень, і масовий приїзд в країну іноземних інвесторів. Однак не секрет, що більшість держпідприємств – це зручна годівниця і джерело корупції.І все ще під питанням, чи зможе 2016 рік змінити цю сталу тенденцію.

Теги:
Читайте також:
Київ
+5°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:22
ЗСУ генштаб війна з Росією
На фронті за добу відбулося 86 боєзіткнень, РФ атакує на 6 напрямках
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:05
Оновлено
збитий "Шахед"
РФ атакувала Україну: на Дніпропетровщині загинула жінка, в Дніпрі є постраждалі, зруйновано багатоповерхівку
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
06:45
Держдеп США
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
Більше новин