Як світ та Україна відреагували на Брекзіт

Дмитро Гомон
24 червня, 2016 п'ятниця
20:55

Євросоюз закликає Британію швидче завершити процедуру, росіяни сподіваються на зняття санкцій, американці сумують, а в Україні переживають через безвізовий режим

Вага Великої Британії на світовій сцені настільки значна, що рішення більшої половини її громадян вийти зі складу Євросоюзу викликало бурхливу реакцію по всьому світу.

Лідери G7 вже попередили про негативні наслідки Брекзіту для світових ринків. Дійсно, оскільки валюта четвертої за потужністю економіки світу почала різко просідати, це спричиняє хвилі далеко за межами Британії та Євросоюзу.

Реакція Євросоюзу

Лідери ЄС зробили спільну заяву щодо британського референдуму. Президент Європейської Ради Дональд Туск, президент Європарламенту Мартін Шульц, прем'єр-міністр Нідерландів, які головують у Раді Євросоюзу Марк Рютте та президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер сказали, що шкодують через вибір британців, але поважають його. Це дипломатичне формулювання зустрічається у більшості світових лідерів.

По суті ж питання вони закликали якомога швидче реалізувати процес виходу, хоч яким би хворобливим не був процес. "Будь-яка затримка надмірно продовжить невизначеність", - говориться в заяві. Для цього, нагадали вони, існує 50-та стаття Лісабонської угоди щодо принципів функціонування ЄС.

А от окремі європейські лідери в своїх заявах були менш стримані. В більшості своїй вони сприйняли результат негативно.

Німеччина, яка є неформальним лідером ЄС, збирається розібратись як діяти в новій реальності. Для цього канцлер Ангела Меркель запланувала на понеділок, 27 червня, зустріч з Дональдом Туском, президентом Франції Франсуа Олландом і прем'єр-міністром Італії Маттео Ренці.

Вона висловила "великий жаль" через результати референдуму. За словами Меркель, Німеччина має "особливий інтерес і особливу відповідальність" в питанні утримання європейської єдності у майбутньому.

Президент Франції Франсуа Олланд назвав Брекзіт серйозним тестом для Європи і сказав, що ЄС — то прекрасна ідея, а не тільки великий ринок. За його словами, для Європи зараз існує величезна небезпека, пов'язана зі зростанням екстремізму та популізму.

Прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс висловився більш конкретно. За його словами, Брекзіт — провісник того факту, що нездужання занадто довго ігнорували.

"Занадто довго були закриті очі на сумніви, висловлені народами Європи. Мені часто дорікають, що я говорю занадто серйозно останнім часом, тому що я сказав, що Європа може зазнати трагедії з терористичною загрозою, міграційною кризою та зростанням крайніх правих", - цитує голову французького уряду газета Le Figaro.

Голова польського МЗС Вітольд Ващиковський вважає, що результати референдуму негативно вплинуть на Польщу. "Це погана новина для Європи, це погана новина, насамперед, для Польщі", - сказав міністр. За його словами, процес виходу Британії з ЄС може тривати років 10.

Цікаво, що не дуже схвально на рішення британців відреагували навіть традиційно євроскептичні європейські лідери. Але винні в такому результаті брюссельські бюрократи, говорять вони.

От, наприклад, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан сказав, що його країна лишається в ЄС, бо "вірить у нього". Але разом із тим є питання, на які Брюссель немає адекватної відповіді, додав він. "Брюссель має почути голос народу", - цитує Орбана Budapest Business Journal.

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас назвав Брекзіт "негативною подією" та закликав до "свіжого бачення" Європи. "Результат референдуму має подіяти як сигнал тривоги для лунатиків, які прямують до безодні", - сказав він. Він вважає, що тріщини в європейському проекті з'явилися через політику обмежень (для таких країн, як Греція, вочевидь. - Авт.) та провал у намаганнях справитись з кризою біженців.

"Зневажливі слова технократів розізлили людей. Нам потрібні прогресивні реформи, щоб вибудувати стіну проти євроскептицизму", - вважає Ципрас.

Результатом задоволені хіба що каталонці, які давно ставлять питання про те, щоб їм дозволили провести референдум щодо незалежності від Іспанії. Голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон закликав ЄС підтримати їх у цьому питанні.

"Велика Британія прийняла рішення піти з ЄС без того, щоб Євросоюз прийняв би рішення про це. Це демонструє, що можливо приймати рішення про суверенітет, як це роблять інші країни", - заявив Пучдемон.

Цікаву думку про те, що насправді британські консерватори не хочуть виходити зі складу ЄС висловив екс-міністр Швеції та друг України Карл Більдт.

"Дивлюся телебачення Великої Британії і перебуваю у шоці від того, що головні прихильники Brexit насправді не хочуть запускати механізм виходу з Євросоюзу. Вони намагаються його відкласти", - написав Більдт у своєму Twitter.

Україна переживає за "безвіз" та санкції

Представники української влади та політики, які підтримують шлях європейської інтеграції у своїх висловлюваннях більш-менш одностайні. Брекзіт за більшістю можливих наслідків — погана новина для України.

Президент Петро Порошенко висловив сподівання, що Велика Британія все ж залишиться в об'єднаній Європі та надалі захищатиме європейські цінності.

"Вважаю, що сьогодні нагальний виклик для Європейського Союзу – знайти шлях до сердець євроскептиків, аби не дати жодного шансу опонентам європейського інтеграційного проекту та їх щедрим спонсорам. Розраховую, що санкції проти Росії як країни-агресора будуть продовжені", - заявив президент.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман вірить, що єдність європейських народів все ж буде збережена. А голова МЗС Павло Клімкін нагадав, що Велика Британія "залишається нашим важливим другом і партнером".

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко вважає, що через Брекзіт та інші внутрішні проблеми ЄС може відтермінувати введення безвізового режиму для українців.

"Ослаблена і розділена Європа, розколота на скептиків і оптимістів, Європа, що боїться свого завтрашнього дня, — золота мрія Кремля", — додала вона.

Ще більш негативний прогноз дав народний депутат Володимир Ар'єв. На його думку, ЄС тепер не лише відтермінує на невизначений час "безвіз", але ще й почне з 2017 року поступово знімати санкції з Росії.

Крім того, за його словами почали говорити про зближення з Росією в бюро ПАРЄ. "Координуючий орган ПАРЄ видав декларацію про спільні цінності з РФ і про необхідність руху назустріч. Я та британець на знак протесту залишили засідання. Він ще й заявив що саме через таку позицію Європи британські громадяни проголосували проти ЄС", — наголосив Ар'єв.

Натомість народний депутат та співголова групи з міжпарламентських зв'язків зі Сполученим Королівством Олексій Рябчин вважає, що ЄС тепер навпаки збереже санкції проти Росії. "Якщо європейці не покажуть єдності щодо санкцій, це призведе до ще більшого колапсу", — пояснив він.

Депутат також зазначив, що тепер буде важче збирати голоси за євроінтеграційні законопроекти.

А от Павло Клімкін переконаний, що Брекзіт не вплине на рішення ЄС надати Україні безвізовий режим. "Зараз ми повинні додатково працювати з Європарламентом, було дуже багато зустрічей, процес потрібно прискорювати", - сказав він.

США: це перемога Путіна і жахлива помилка Кемерона

Про те, що переможцем за результатом британського референдуму став російський президент написав у своєму Twitter екс-посол США в Росії Майкл Макфол. Також він зазначив, що Брекзіт — це жахлива помилка Кемерона, бо він запустив абсолютно непотрібний процес.

Президент США Барак Обама взагалі не став давати жодних оцінок, обмежившись загальними фразами про те, що і Велика Британія, і Євросоюз залишаються невід'ємними партнерами США, "навіть коли вони почали переговори про свої поточні стосунки".

Віце-президент Джо Байден сказав, що США очікували іншого результату, але особливий зв'язок США та Сполученого Королівства витримає випробування часом.

А от хто щиро порадів Брекзіту та привітав з цим британців так це кандидат у президенти мільярдер Дональд Трамп. "Вони просто отримали назад свою країну, так само, як ми отримаємо назад Америку", - заявив він.

Ці слова розкритикувала його головна суперниця Хілларі Клінтон. "Ці часи невизначеності тільки підкреслюють необхідність спокійного, сталого, досвідченого керівництва в Білому домі, щоб захистити гаманці і засоби для існування американців", - заявила вона. Захистити робочі сім'ї американців від негативних наслідків Брекзіту кандидат у президенти назвала своїм завданням номер один.

Росіяни стримано радіють

Путін робить вигляд, що Брекзіт його не тішить. Але і він, і його прес-секретар Дмитро Пєсков жваво заговорили про можливість зняття санкцій.

"Щодо санкціонної політики, я не думаю, що Брекзіт якось відіб'ється на наших взаємних стосунках з ЄС, - сказав Путін. - Якщо наші партнери коли-небудь дозріють до конструктивного діалогу з питань санкцій — ми до цього готові, ми цього хочемо і будемо відповідати позитивом на позитив".

А Пєсков заявив, що незважаючи на вихід Великої Британії з союзу, в ЄС вже точаться дискусії щодо відновлення торгівельних відносин з російською стороною.

Мер Москви Сергій Собянін сказав відвертіше. "Без Великої Британії в ЄС вже не буде кому так несамовито відстоювати санкції проти нас", - написав він у своєму Twitter.

Стримана радість росіян пояснюється тим, що Брекзіт погрожує негативними наслідками світовій економіці, включно з російською. От ціни на нафту вже знову почали падати після новин про результат референдуму.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
Більше новин