Фаворити повинні страждати. Чого чекати від матчів 1/8 фіналу Євро-2016

Дмитро Марценишин
25 червня, 2016 субота
10:00

На чемпіонаті Європи у Франції 25 червня розпочинається найцікавіше – стартує раунд плей-офф

Вже після групового раунду можна констатувати, що Євро-2016 виявилося багатим на несподіванки. На першій стадії турніру фаворити особливо не напружувалися, тож найбільше вразили команди, які перед його початком вважалися аутсайдерами. Збірні Угорщини та Ісландії посіли дві перші позиції та залишили позаду Португалію у групі F.

Уельс виграв змагання у квартеті B та зухвало випередив англійських "старших братів". Хорватія у групі E "залишила з носом" чинних чемпіонів Європи з Іспанії, Північна Ірландія вибила з турніру Україну, а Албанія, хоча й не вийшла з групи, добряче "напилася" французької, швейцарської та румунської "крові".

Але це лише початок. 25 червня на Євро розпочнеться найцікавіше – матчі плей-офф. І зараз можна стверджувати, що несподівані підсумки групового раунду на нього неабияк вплинуть. Турнірна сітка сформувалася таким чином, що у її нижній частині зосередилися усі фаворити – Німеччина, Іспанія, Франція та Англія, які неодмінно пересічуться вже на чвертьфінальній та півфінальній стадії.

А у верхній частині опинилися "темні конячки" турніру – Польща, Хорватія, Португалія, Бельгія, кожній з яких цілком до снаги цим шляхом "доскакати" до фіналу.

Але для початку й фаворитам і їх конкурентам потрібно здолати перший раунд плей-офф. Зрештою саме матчі 1/8 фіналу повинні дати відповідь на питання у якому стані головні претенденти на чемпіонський титул – Франція, Німеччина та Іспанія, які на груповому раунді грали "у півноги" та залишили багато запитань стосовно їхніх справжніх можливостей.

Швейцарія – Польща

У протистоянні Швейцарії та Польщі фаворитом виглядає суперник збірної України по груповому раунду. Букмекери пропонують на її перемогу коефіцієнт 2,60, нічию 2,95, виграш Швейцарії – 3,25.

Поляки у квартеті С фінішували слідом за Німеччиною, з якою набрали однакову кількість очок – по 7. Команда Адама Навалки перемогла північноірландців (1:0) та українців (1:0) та зіграла унічию з Бундестім (0:0).

Таким чином, поляки виявилися разом з німцями єдиними двома командами, які не пропускали на груповому раунді. Це при тому, що саме захист називали найслабшою ланкою "Кадри". Водночас, слід зазначити, що свій атакувальний потенціал Польща на груповому раунді не розкрила.

Непогано виглядали у наступі фланги, старався форвард Аркадіуш Мілік, але головний бомбардир команди – Роберт Левандовськи мовчав. Якщо ж він розіграється у плей-офф, то суперникам буде непереливки.

Швейцарія виглядала гірше, навіть на тлі Польщі, яка раціонально витрачала сили. Команда Владіміра Петковіча ледве втримала перемогу у матчі з Албанією, яка дві третини матчу грала у меншості, але попри це створювала суперникам великі проблеми у обороні. Потім провела блідий матч з румунами (1:1), а в останньому турі зіграла у нульову нічию з експериментальним складом французів, та фінішувала з 5 очками слідом за ними на другому місці.

Уельс – Північна Ірландія

У британському дербі перевага на боці валлійців. Букмекери на їх перемогу дають коефіцієнт 2,00, нічию – 3,10, виграш північноірландців – 4,75.

Це легко пояснити рівнем гри, яку продемонструвала команда Кріса Коулмена у групі B, де вона перемогла Словаччину (2:1), декласувала Росію (3:0) та, попри поразку, добре виглядала з Англією (1:2), яку у підсумку залишила на другому місці та отримала більш легку сітку плей-офф.

До того ж Уельс має у складі  футболістів світового рівня – Гарета Бейла та Аарона Ремзі, які вдвох здатні створити проблеми будь-якому супернику.

Північна Ірландія, що потрапила до плей-офф завдяки перемозі над Україною (2:0) та тому, що не дозволила багато забити полякам (0:1) та німцям (0:1), цьому може протиставити лише свій знаменитий характер та досконале знання суперників, адже більшістю футболісти обох команд грають за англійські клуби, що робить результат матчу доволі непередбачуваним.

Хорватія – Португалія

Ще важче передбачити, як закінчиться протистояння між хорватами та португальцями. На думку букмекерів невелика перевага у цій парі на боці команди Анте Чачіча, на перемогу якої дають коефіцієнт 2,65, нічию – 3,00, виграш Португалії – 3,10.

Пояснюється така розстановка сил виступом хорватів на груповому раунді, де вони відібрали перше місце у квартеті D у чинних чемпіонів Європи іспанців, над якими вони здобули у останньому турі перемогу 2:1 та отримали легший шлях у плей-офф.

Тож Чачіч виявив себе гарним стратегом, який зробити ставку на перемогу, коли вона здавалася вже непотрібною, адже збірна Хорватії навіть у разі поразки від іспанців потрапляла до 1/8 фіналу. Це свідчить про те, що хорвати ставлять перед собою на турнірі більш масштабну мету, ніж вихід з групи.

Водночас, Португалія у своїй групі F провалилася, тричі зігравши внічию та фінішувавши, слідом за Угорщиною та Ісландією. Передовсім шкутильгала гра команди Фернанду Сантуша в обороні, яка у матчі з угорцями (3:3) нагадувала прохідний двір.

Але тут є одне суттєве зауваження. Португальські футболісти добре відомі своїм поганим налаштування на матчі із потенційно слабшими за них командами, з якими у них регулярно виникають проблеми.

З топ-збірними Португалія грає набагато переконливіше. Ну й нарешті у неї є Кріштіану Роналду, який у матчі з угорцями зробив дубль та продемонстрував, що перебуває у гарній формі. До того ж головній зірці Євро-2016 уже 31 і це неабияка мотивація, щоб нарешті досягти чогось зі збірною. Тим більше, що сітка плей-офф у португальців сприятлива, а у ігровому плані є куди додавати.

Франція – Ірландія

Найочевиднішим виглядає результат матчу між збірними Франції та Ірландії. Букмекери практично не сумніваються у перемозі господарів турніру та пропонують на неї коефіцієнт 1,45, нічию – 4,10, виграш "зелених" – 10,00.

Слід зауважити, що подібні прогнози ґрунтуються на очікуваннях, що команда Дідьє Дешама додасть у плей-офф. Адже на груповому раунді вона виглядала не зовсім переконливо, обидві перемоги над Румунією (2:1) та Албанією (2:0) видерши наприкінці матчів. Зустріч з Швейцарією (0:0) не могла бути показовою у принципі, оскільки обидві команди ще перед заключним туром вирішили свої завдання на груповому раунді та надто не перенапружувалися.

Якщо перед Євро-2016 більше питань викликав стан французької оборони, яка залишилася без травмованого Рафаеля Варана та дискваліфікованого Мамаду Сахо, то під час турніру тривогу вже викликала форма лідерів – півзахисника Поля Погба та нападника Антуана Грізманна, яких "накрила" втома після важкого клубного сезону.

Ірландці вхопилися за путівку до плей-офф на останніх хвилинах матчу з "полегшеним" складом збірної Італії (1:0), яка достроково посіла перше місце у групі E і могла собі дозволити експерименти.

А в перших двох турах команда Мартіна О'Ніла не вразила, досягши нічиєї у грі зі шведами та в друзки програвши бельгійцям (0:3).

Потрібно пам'ятати, що ірландці, як ніхто, вміють у вирішальний момент впиратися. І мова не лише про гру з італійцями, а й про кваліфікацію Євро-2016, де вони перемогли вдома не аби кого, а чинних чемпіонів світу – німців.

Німеччина – Словаччина

Приблизно така ж розстановка сил і у парі Німеччина – Словаччина. Букмекери беззастережно вірять у силу "німецької машини", перемогу якої оцінюють з коефіцієнтом 1,44 та не залишають шансів словакам – 9,50, а вірогідність нічию котирують у 4,33.

Різниця лише в тому, що команда Йоахіма Льова нерви своїм прихильникам не псувала і перемоги над Україною (2:0) та Північною Ірландією (1:0) здобувала впевненіше. Нарікання лише викликала гра Бундестім в обороні з українцями та погана реалізація моментів з північноірландцями.

З Польщею ж Німеччина провела непоказовий матч, у якому команди, які до цього грали у відборі до Євро-2016, не розкривали усіх своїх карт та зіграли унічию 0:0.

Словаччина розпочала турнір з поразки від Уельсу (1:2), але потім відігралася на Росії (2:1) та здобула необхідне очко у матчі з Англією (0:0), показавши себе ціпкою, контратакуючою командою, до болю нам знайомою за відбірковими матчами чемпіонату Європи проти України.

Єдине, чого словакам не вистачає у фінальній частині турніру – це притаманної їм фізичної потужності та витривалості. З росіянами і англійцями наприкінці матчів вони помітно підсіли.

А загалом команду Яна Козака взяти голими руками важко. У цьому переконалася сама Німеччина, яка напередодні Євро-2016 зустрічалася зі Словаччиною у товариській грі та поступилася їй вдома з рахунком 1:3.

Угорщина – Бельгія

У матчі з угорцями букмекери віддають перевагу бельгійцям, на перемогу яких пропонується коефіцієнт 1,65, нічию – 3,70, поразку – 6,50.

І це попри те, що збірна Угорщини стала головною сенсацією цього чемпіонату Європи, посівши перше місце у групі F. А у третьому турі ледве не залишивши без путівки до плей-офф зіркову Португалію, яка була вимушена тричі по ходу матчу відіграватися.

Сама ж Бельгія поки виданих авансів, збірної яка ледве не здатна виграти цей Євро не виправдала. І стартовому турі Італія на чолі з Антоніо Конте розібрала нашпиговану зірками команду Марка Вільмотса "на запчастини" (2:0).

І перемоги на класі над Ірландією (3:0) та Швецією (1:0) геть не переконали, що талановите покоління Едена Азара, Кевіна де Брюйне та Тібо Куртуа реалізує себе у Франції і під керівництвом цього тренера.

Але найпарадоксальніше полягає у тому, що навіть на "голій" індивідуальній майстерності бельгійці здатні такою турнірною сіткою (у чвертьфіналі вони виходять на переможця матчу Уельс – Північна Ірландія) дістатися півфіналу. А от далі вже подивимося на що здатен Вільмотс.

Італія – Іспанія

Найбільш інтригуюче протистояння 1/8 фіналу відбудеться між фіналістами Євро-2012 – збірними Італії та Іспанії. Чотири роки тому у Києві на голову сильнішою виявилася команда Вісенте Дель Боске, яка перемогла з рахунком 4:0.

І хоча обидві збірні з того часу помітно змінилися, букмекери знову вважають фаворитами іспанців. На їх перемогу дають 2,15, нічию – 3,10, поразку – 4,10.

По суті обидві команди провели на груповому раунді по одній переконливій грі. Італія може занести собі у актив перемогу у стартовій грі над Бельгією (2:0). Іспанія – розгром у другому турі Туреччини (3:0).

Потім італійці надпрагматично відіграли проти шведів (1:0) та переконалися, що мають не дуже міцний резерв з ірландцями (0:1). Іспанці ж не дуже вдало розпочали групову стадію, ледь дотиснувши наприкінці матчу чехів (1:0), а в заключному турі взагалі поступилися хорватам (1:2), пропустивши їх на першу позицію.

Тому здається, що у кращому психологічному ста фізичному стані у понеділок мають бути італійці, які дали відпочити своїм лідерам та на поразку не звернули уваги, адже перше місце вони собі гарантували ще за підсумками двох турів.

Англія – Ісландія

Збірна Англії приїхала на цей чемпіонат Європи у статусі одного з головних фаворитів. Але на груповому раунді зустрілася зі своєю старою хворобою – поганим стартом на великих турнірах.

От і цього разу команда Роя Ходжсона навіть за досить переконливої гри та великої кількості гольових моментів розтринькувала очки.

Англійці втратили на останніх хвилинах матчу перемогу над Росією (1:1), а у останньому турі зіграли унічию зі Словаччиною (0:0). Перемога над Уельсом гарантувала "Трьом левам" місце у 1/8 фіналу, але у легшій частині турнірної сітки опинилися валлійці.

Ісландія у групі F фінішувала другою, підтвердивши, що недарма у відборі не пустила до фінальної частини Голландію. На полях Франції "вікінги" вже відібрали очки у Португалії (1:1) та Угорщини (1:1) та позбавили останнього шансу на порятунок Австрію (2:1).

Тож обпектися на ісландцях цілком можуть і англійці, які відчувають суттєві проблеми з подоланням насиченої оборони. А саме на неї та контратаки робить ставку Ісландія.

Розклад матчів 1/8 фіналу Євро-2016

25 червня, 16:00 - Швейцарія – Польща

25 червня, 19:00 - Уельс – Північна Ірландія

25 червня, 22:00 - Хорватія –Португалія

26 червня, 16:00 - Франція – Ірландія

26 червня, 19:00 - Німеччина – Словаччина

26 червня, 22:00 - Угорщина – Бельгія

27 червня, 19:00 - Італія – Іспанія

27 червня, 22:00 - Англія – Ісландія

Теги:
Читайте також:
Київ
+5°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
07:44
Оновлено
ЗСУ генштаб війна з Росією
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:05
Оновлено
збитий "Шахед"
РФ атакувала Україну: на Дніпропетровщині загинула жінка, в Дніпрі є постраждалі, зруйновано багатоповерхівку
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
06:45
Держдеп США
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
Більше новин