Дмитро Орєшкін: Розрахунок Кремля - щоб зруйнований Донбас оплачувала Україна

Антін Борковський
2 липня, 2016 субота
14:47

Російський політолог Дмитро Орєшкін в ефірі Еспресо аналізував стратегію Кремля на Донбасі, ресурси для "великої війни" і наслідки виборів до російської Думи

Наскільки я розумію, в найближчі півроку на сході України не буде холодніше, ніж зараз. Ми бачимо зведення про інтенсифікацію вогню: йде повільне і криваве спонукання України до миру шляхом відмови від своїх позицій.

Я думаю - це те, що називається «заява про торгову позицію». Треба зробити так, щоб Україна була хвора, з тим, щоб Україна теж проявила велику гнучкість у питанні про Донбас. До речі, ключова позиція Москви полягає в тому, що Донбас-то, в принципі, їм не потрібен, а потрібен Крим.

Крим - це символічне придбання для Путіна, і якщо Крим доведеться повертати, то це для нього буде катастрофа, втрата особи, політичного майбутнього і, взагалі, кінець кар'єри. Це він розуміє. А Донбас запхати назад в Україну якраз в його інтересах.

На путінських умовах.

Майже на будь-яких. Ось дивіться - територія в жахливому стані, люди роздратовані і не люблять київську владу і персонально пана Порошенка. Голосовать будуть проти нього, а це десь 3 млн. виборців, які симпатизують Росії.

Вони, правда, роздратовані і на Росію теж, але Києву від цього легше не стане. Це «гаряча картопля», яку Володимиру Путіну набагато цікавіше мати за коміром у пана Порошенка, ніж у себе за коміром. Мовляв, Путін начебто не несе відповідальності, але водночас можна завжди підлити олії, щоб спалахнуло яскравіше. Словом, з одного боку, в європейському напрямку демонструється гнучкість і широка посмішка, а на Україну чиниться тиск, в тому плані, що давайте шукати якийсь компроміс.

Я думаю, що компроміс буде насправді підвішеним - так, Росія буде погоджуватися з ідеями про те, що потрібно вводити спостережні місії ОБСЄ в Донбас, але буде затягувати питання з приводу повноважень, мандата, типу озброєння, регіонів, куди буде ця місія допущена . З одного боку - готовність до обговорення, а з іншого боку - величезна кількість дрібних зачіпок, з допомогою яких можна процес затягнути.

Але ми розуміємо, що наступним етапом буде спроба, ну не знаю, нагодувати Донбас, інфраструктура якого була зруйнована цілеспрямовано - ми ж пам'ятаємо, як розпилювали і вивозилися в РФ цілі заводи. Індустріальний регіон по суті без індустріальної складової.

Безумовно. І за розбитий посуд хотілося б змусити платити українську сторону. Це цілком такий очевидний простий примітивний розрахунок. Звичайно, ці мільярди доларів, які туди треба інвестувати, щоб хоча б відновити нормальні умови життя, і для Кремля буде краще, якщо їх буде інвестувати Україна, тому що в Росії їх немає.

Як я розумію, Україні було б цікавіше ці мільярди - яких у неї теж немає, але вже якщо б вони раптом з'явилися - проінвестувати в лояльні території, типу Харкова або Одеси. Але це справа українська, а російська позиція досить зрозуміла - домогтися пом'якшення санкцій. Для цього доводиться пом'якшувати позицію, або хоча б символічно робити кроки в бік Мінського процесу, а з іншого боку, зробити масу неприємностей «братньому українському народу».

А як би Україна, на Вашу думку, повинна була б намагатися вибратися з честю і з розумом з даної ситуації? Ми розуміємо, що навіть якщо буде встановлено український контроль на кордоні, в будь-який момент люди з оточення Путіна влаштують міні-Гляйвіц, ту чи іншу провокацію на кордоні, і знову загострять збройну агресію.

Я, звичайно, не збираюся давати порад київському керівництву, але я б дуже акуратно ставився до прагнення інкорпорувати цю територію назад. Це той випадок, який можна назвати отруєним яблуком. Треба подумати і дуже акуратно зважити, а не відразу ковтати цю наживку, - ситуація досить ризикована, тому що вона в інтересах Володимира Путіна.

Якщо Україна повертає Донбас до себе, то відповідальність за все, що там відбувається, буде нести київська влада. Ось з'являться якісь відморожені партизани - коли там три мільйони чоловік, серед них напевно знайдеться якась кількість людей ...

... Наприклад, амністовані колишні соратники Мотороли, які не погодяться з ходом реалізації Мінського процесу.

І які «підуть в ліси», почавши партизанити. Крім цього, тут, мені здається, є функціонально незрозумілі речі. Ось є цілком зрозуміла символічна спрага перемогти протилежну сторону - символічно опанувати територією і взяти її під контроль, а що далі !? Очистити кадрові структури !?

Це буде викликати знову ж стрілянину в підворітті,  не очистити їх не можна, тому що вони будуть працювати на сусідню державу. Після війни є бажання звести рахунки, але тут повинно працювати правильне правило, як у шпани вуличної: тобі проблеми вирішити, чи зло зірвати? Я думаю, що зріла держава має вирішувати проблеми. Тобто, треба знаходити якесь проміжне рішення, коли всі будуть при своїх інтересах. Думаю, що в результаті чимось схожим і скінчиться.

А чи піде Кремль на військовий ривок? Постійне підливання олії у вогонь свідчить про певні наміри, але наскільки сильно вони можуть бути мілітаризовані?

Не думаю. Путінська вертикаль і силовики будуть використовувати саме теперішню стилістику, в сенсі підлити трішки зброї. Але повторити те, що було в 2014 році, вже неможливо, з двох причин: по-перше це буде абсолютно очевидно сприйнято Заходом як зрив усіх можливих домовленостей і буде супроводжуватись посиленням санкцій, чого Путін допустити не може.

А по-друге, є така річ, - як путінська політична стилістика: він ніколи не робить того, чого від нього чекають. От не чекали історії з Кримом, ніхто не міг собі уявити, що таке може відбутися. І ніхто не зміг, не встиг нічого йому протиставити, тому що все було несподівано. Тепер його чекають в Україні, чекають в Прибалтиці, чекають де завгодно, чекають всяких неприємностей, отже, як би це не смішно звучить, він робити їх не буде, а підтримувати напруженість - так.

І оскільки зараз у Кремля немає реальних (ні матеріальних, ні військових) ресурсів, щоб розвертатися всерйоз, - втручатися в силову історію у Кремля технічно сил немає, - то будуть тривати такі ходи: наскочив-відскочив, налякав, ввів, підпалив, когось застрелив - це так. А серйозної військової операції я абсолютно не очікую, тут у всякому разі, хоча, може, щось станеться в Середній Азії.

У Путіна і його соратників вибори на носі, а ми бачимо, як рейтинги «Єдиної Росії» і інших його проектів починають сипатися. І ми розуміємо що, хоче він чи не хоче, але він повинен зробити якесь внутрішньополітичне сальто-мортале, якийсь кульбіт, але, на жаль, з усіх доступних інструментаріїв я бачу в розпорядженні Кремля тільки підняття градуса агресії і крику «на нас нападають злісні жидобандерівці».

Звичайно, ідеальною для Володимира Путіна була б маленька переможна війна. Ось було три війни і три сплеску рейтингу: Чечня, Грузія, Україна. Четвертий раз навряд чи вдасться, і навряд чи вдасться на українському напрямку. Думаю, тут треба точніше оцінювати загрози для Путіна.

Так, «Єдина Росія» втрачає рейтинг. Так, вона набере, нехай навіть в два рази менше голосів, ніж на минулих виборах - на минулих виборах у них було близько 50%, зараз нехай вона набере 25%, але для Путіна в політичному плані нічого не зміниться.

Він давно ментально відокремився від «Єдиної Росії» - він переклав цей тягар на Дмитра Медведєва і, якщо програє Єдина Росія, то від нього не убуде, по тій простій причині, що всі думські партії, які туди пройдуть - «Справедлива Росія», «ЛДПР», комуністи - як і раніше, залежать від Кремля. А по-друге, вперше за десять років ми повернулися до системи виборів по одномандатних округах.

Половина складу Думи буде обрана за мажоритарними одномандатними округами, де переможуть так звані незалежні. Це, наприклад, ті люди, які два роки тому працювали з «Єдиною Росією» - представники так званих місцевих еліт, як у вас «Партія Регіонів».

Потім, коли вони зрозуміли, що «Єдина Росія» втрачає популярність - вони знімають майку з написом «Єдина Росія», одягають іншу і йдуть на ці вибори, поскільки у них там все схвачено: і місцеві силові структури, і домовленість з виборчою комісією і пресою. Вони перемагають, як незалежні, і половина Думи складатиметься ось з такого колективу, який, по суті, буде пропутінський.

І вони будуть голосувати так, як потрібно Кремлю. Тому для Володимира Путіна абсолютно неважливо, яким буде партійний склад Думи. Все одно ця Дума голосуватиме так, як їй скажуть з Кремля.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.12
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
09:36
Оновлено
Вибух
Росіяни зранку вдарили ракетами по Одесі: є постраждала
09:29
"Федоров прагне одноосібно захопити владу в місті": очільник Запоріжжя Куртєв написав Зеленському про спробу політичного перевороту
09:21
Ексклюзив
В районі Очеретиного тривають бої, ситуація під контролем ЗСУ, - офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади Цехоцький
09:13
Олексій Навальний
У Росії відсторонили від виконання обов'язків священника, який очолив панахиду за Навальним
09:12
санкції проти Ірану
Багаторічна кіберкампанія проти компаній: США застосували санкції щодо Ірану
09:07
Трофейна техніка
РФ перекидає військову техніку через Маріуполь на північ Донеччини, - радник мера
08:46
вибори
У Північній Македонії відбуваються президентські вибори
08:39
Оновлено
РФ вночі вдарила ракетами по житловому комплексу в Харкові: кількість постраждалих зросла до 6
08:35
Ексклюзив
війназ Росією
Заступник голови Бердянської райради розповів, як передають залишені домівки мешканців Бердянська новим "власникам"
08:30
Єнс Столтенберг
Столтенберг заявив, що НАТО наразі не планує розгортання ядерної зброї в інших країнах
08:24
Вибух на підстанції
ISW оцінив вплив атак БПЛА та повені на нафтопереробну промисловість РФ
08:00
OPINION
Юрій Богданов
Чому союзники нас не захищають? А якщо Путін почне бомбити Гельсінкі...
07:59
ОДКБ
В ОДКБ заявили, що продовжують виконувати зобов'язання щодо Вірменії попри рішення Єревана
07:46
Оновлено
безпілотник, дрон
Росіяни скаржаться на атаки БПЛА в 5 областях: є влучання по нафтобазі
07:44
Оновлено
На фото втрати окупантів
ЗСУ за добу знищили російський танк, 43 артсистеми і 880 окупантів, - Генштаб
07:39
карабінери, кокаїн
Одне з найбільших вилучень в історії Швеції: у порту біля Стокгольма конфіскували близько 1,4 тонни кокаїну
07:31
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія вивела на чергування в Азовське море один корабель
07:16
укриття
У Латвії закликали громадян очистити підвали для створення бомбосховищ
07:09
Радбез ООН
Більшість - чоловіки: ООН зафіксувала 85 випадків сексуального насилля в Україні через війну минулого року
06:59
Ілюстративне фото
В окупованому Маріуполі вночі пролунало щонайменше 12 вибухів, - Андрющенко
06:51
Бандера та Шухевич
У Росії відкрили кримінальну справу проти священника через ікони з Бандерою й Шухевичем
06:34
Сергій Шойгу
Шойгу заявив про посилення наступу РФ на сході України: в ISW оцінили заяви російського міністра
06:01
Хезболла вдарила ракетами по півночі Ізраїлю
05:42
Китай
Китай швидко стає агресивнішим у своїй риториці та діях по всій Азії, - індійсько-тихоокеанське командування США
04:53
Оновлено
Сенат США
Сенат США ухвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
04:46
Пентагон
США й партнери створили потужну логістичну мережу, щоб доправити пакет допомоги в Україну якнайшвидше, - Пентагон
03:57
окупанти танк
ISW: РФ, імовірно, активізує наступ в найближчі тижні, напередодні очікуваного прибуття допомоги від США
03:34
Наслідки атаки на Запоріжжя 7 січня
"Наводив російські ракети на Запоріжжя": ексдепутата-комуніста Запорізької міськради засудили до 15 років тюрми
02:58
Typhoon
Велика Британія відправить до Польщі винищувачі Typhoon
01:52
Міноборони створює єдину систему надання медичної допомоги пораненим за стандартами НАТО
00:58
Сергій Кислиця
ООН має докази систематичного використання сексуального насильства Росією як знаряддя війни і тортур
00:54
Айтана Бонматі
Оголошено імена володарів спортивного "Оскара"
00:40
Валерій Залужний
В ОП повідомили, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії
00:28
Білий дім
У Білому домі розповіли, як розподілятиметься допомога Україні після надання $61 млрд
2024, вiвторок
23 квітня
23:54
Михайло Мудрик (у синій формі) та Бен Вайт, Арсенал - Челсі
"Арсенал" принизив "Челсі" в "українському дербі" та став одноосібним лідером АПЛ
23:26
Оновлено
Україна США
Україна у новому пакеті допомоги від США на $1 млрд може отримати далекобійні ракети ATACMS, - CNN
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
Більше новин