Рік “Моїй новій поліції”: підсумки

Владислав Красінський
4 липня, 2016 понедiлок
17:09

Селфі з копом, гучні затримання та резонансні справи. Як пройшов рік патрульної поліції

Рівно рік тому у Києві прийняли присягу перші вітчизняні полісмени, давши старт реформі правоохоронних органів. Почався цей процес із запуску патрульної поліції, щоправда, на той момент навіть без закону, який би регулював її діяльність. Відповідний нормативно-правовий акт був підписаний президентом аж через місяць, тепер 4 серпня затверджено на державному рівні як День національної поліції України.

На сьогодні патрульна поліція входить до складу Національної поліції, як окремий департамент. Очолює його підполковник Євгеній Жуков - захисник Донецького аеропорту із позивним “Маршал”.

Еспресо.TV вирішило нагадати про те, яким був цей рік для патрульної поліції.

Як все починалося

19 січня 2015 року на той момент перший заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе оголосила про початок поліцейської реформи. Першим етапом була реорганізація Державтоінспекції.

Усі “даішники” були звільнені, натомість їм, разом із усіма охочими, запропонували пройти відбір до лав нової патрульної поліції. Тривав він близько півроку, а вишколом майбутніх полісменів займалися американські інструктори.

В результаті, 4 липня 2015 року на столичній Софійській площі прийняли присягу близько двох тисяч нових полісменів, того ж вечора о дев’ятій перші екіпажі виїхали на патрулювання. Тоді новостворену силову структуру очолив “атошник” Олександр Фацевич.

Київ був охоплений масовою ейфорією, адже ввічливі молоді люди у новій уніформі абсолютно дисонували із анекдотичним образом товстого даішника-хабарника. Столицей прокотилася стихійна акція “Селфі із копом”, фото із полісменом стало трендом у соціальних мережах.

Наприкінці серпня своя патрульна поліція з’явилася у Львові та Одесі, ще через місяць у Харкові. 9 жовтня перші екіпажі почали патрулювати трасу Київ-Житомир.

Всього за рік існування патрульної поліції, її підрозділи запустилися у 32 містах та 3 областях:  Львівській, Харківський та Київській. Останнім своїх полісменів отримав Маріуполь. На вулиці міста вийшли 172 патрульні, з них 38 - дівчата.

Наразі у структурах патрульної поліції працює 13 тисяч чоловік. В середньому 20% особового складу на місцях - це жінки.

Вбивства і знищені авто

Першим серйозним випробуванням для нової поліцейської системи стала смерть 17-річного пасажира BMW від кулі одного із столичних патрульних.

Відео гонитви за автомобілем порушників із застосуванням вогнепальної зброї 7 лютого цього року спричинило масові дискусії у соцмережах щодо компетентності нових патрульних.

Незважаючи на багаторазові вимоги патрульних зупинити автомобіль, водій чорного легковика продовжував тиснути на газ, навіть після першого блокування машини екіпажами поліції.

В результаті патрульні обстріляли BMW, намагаючись зупинити автомобіль, проте одна із куль потрапила у пасажира цієї автівки Михайла Медведєва. Від отриманого поранення він помер.

На суді Олійник заявив, що вбивство було випадковим. Печерський суд відправив його до СІЗО, де за повідомленням нардепа Антона Геращенка, патрульного побили інші ув’язнені. Наразі він знаходиться під домашнім арештом, слідство триває.

Ще один резонансний інцидент стався 19 квітня неподалік від метро “Дорогожичі”. Тоді поліцейський екіпаж збив жінку, яка згодом померла в реанімації від отриманих поранень.

Наразі патрульні відсторонені від виконання службових обов’язків, за даним фактом відкриті кримінальні провадження.

Також кидається у вічі кількість пошкоджених патрульних авто. За даними Департаменту патрульної поліції за 2015 рік в результаті ДТП постраждав 201 автомобіль Toyota Prius, на яких патрулюють поліцейські екіпажі.

З них 157 машин були розбиті у Києві, половина з них з вини самих патрульних. Станом на квітень відновлено 84 автомобілі. Усі ремонтні роботи покриваються страховими компаніями.


У лютому цього року стало відомо про 98 звільнених патрульних. З них 44 у Києві, 26 у Харкові, 23 в Одесі, по два в Миколаєві та на Закарпатті. В Дніпрі лише один поліцейський позбувся роботи. Про причини звільнення у поліції не повідомляють, зауважуючи, що це інформація з обмеженим доступом.


22 травня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що у всіх містах України є недобір до патрульної поліції. Він додав, що це пов’язане із високими стандартами при відборі патрульних та анонсував повторний конкурс.

Гучні затримання

Не зважаючи на прикрі інциденти патрульна поліція докорінно відрізняється від свої попередників із ДАІ. До прикладу час прибуття патрульного екіпажу на виклик скоротився у 5 разів - переконують у МВС. Також патрульні допомагають своїм колегам із інших силових структур у затриманні злочинців.

15 січня патрульні Львова затримали водія автомобіля BMW у нетверезому стані. Після перевірки у порушника виявили посвідчення майора поліції, при чому він стверджував, що автомобіль йому не належить та кликав на допомогу друзів та рідню.

Коли стало зрозуміло, що покарання “горе-майору” не уникнути, він заявив про погіршення стану здоров’я та був госпіталізований.

8 лютого патрульна поліція Івано-Франківська після переслідування автомобіля Mersedes Gelandewagen, що порушував ПДД, затримала місцевого кримінального авторитета та екс-регіонала Ігора Халаменду, відомого під кличкою “Бура”.

Тікаючи від поліції на швидкості понад 170 км/год порушник з’їхав у кювет, де його і затримали. “Бура” виявився під дією кокаїну. На судові засідання він не з’являвся, за інформацією місцевих видань Халаменда переховується у Ізраїлі.

На початку квітня столичним патрульним разом із оперативниками вдалося затримати серійного викрадача престижних іномарок. Зловмисника зупинили на викраденому минулого року в Луцьку автомобілі Toyota, зі зміненними номерами. Пояснити відсутність документів на транспортний засіб чоловіку не вдалося. При детальній перевірці виявилося, що це не перший викрадений автомобіль на його рахунку.

Також патрульна поліція довела, що для неї неважливі “корочки” та гучні прізвища порушників. Прикладом стала зупинка кортежу віце-президента УЄФА Григорія Суркіса за використання спецсигналів. Бізнесмену виписали протокол та взяли обіцянку зняти незаконне обладнання.

9 серпня 2015 року патрульні затримали нардепа, екс-комбата батальйону “Айдар” Сергія Мельничука. Поліцейські попросили його надати техпаспорт, на що Мельничук показав посвідчення нардепа, заявивши, що користується депутатською недоторканістю. Патрульні заявили про адміністративне правопорушення та склали на депутата протокол.
Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.36
    Купівля 39.36
    Продаж 39.87
  • EUR
    Купівля 41.97
    Продаж 42.75
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
17 квітня
01:47
Жозеп Боррель
Боррель пояснив відмінності у захисті повітряного простору України та Ізраїлю
01:28
Канада готова надати України додаткових 450 млн. позики
Канада заклала у бюджет на 2024 рік кошти на військову допомогу Україні на 5 років: скільки виділять
00:49
Ентоні Блінкен
Блінкен під час візиту до Пекіну переконуватиме Китай припинити допомогу оборонно-промисловому комплексу Росії
00:24
Рустем Умєров з Ллойдом Остіном
Умєров обговорив з Остіном плани РФ та способи їх зірвати
00:15
Держдепартамент США
Держдеп запевнив, що США не вступатимуть навіть в непрямий збройний конфлікт із Росією
00:00
Усман Дембеле (у світлій формі), Барселона - ПСЖ
ПСЖ у більшості шокував "Барселону" та вийшов до півфіналу Ліги чемпіонів
2024, вiвторок
16 квітня
23:53
Донецька область, стела
Monobank анонсував скін на картку зі стелою Донецької області
23:53
Антуан Грізманн та Емре Джан (ліворуч), Борусія - Атлетико
"Борусія" розбила "Атлетико" у повторному чвертьфіналі ЛЧ
23:28
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
"ЗСУ намагались вчинити теракт на ЗАЕС": російські фейки і маніпуляції за 16 квітня
23:09
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
Парламент Грузії відклав розгляд закону про "іноагентів" на тлі сутичок протестувальників з поліцією
22:55
Ексклюзив
Рада Європи
ПАРЄ планує закликати держави не визнавати Путіна легітимним президентом, - кореспондентка Висоцька
22:48
Ексклюзив
Зараз у росіян нема ресурсу та умов стрімко захопити Часів Яр, - "Інформаційний спротив"
22:28
Ексклюзив
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
"Російські НПЗ - легітимна ціль": скоріш за все у ПАРЄ проголосують за резолюцію, - кореспондентка Висоцька
22:27
Джон Кірбі
Білий дім готовий розглянути 4 окремі законопроєкти Джонсона, серед яких - допомога Україні
21:59
Ексклюзив
Олександр Корнієнко
Віцеспікер Корнієнко пояснив, чому серед українців впала довіра до Верховної Ради
21:57
Оновлено
ПАРЄ
ПАРЄ підтримала вступ Косова до Ради Європи
21:40
Ексклюзив
курс валют
Економіст Пендзин спрогнозував, чи НБУ підвищить курс долара більше 40 грн
21:36
Ексклюзив
Катаріна Матернова
Посол ЄС в Україні Матернова назвала дві найскладніші сфери під час переговорів про вступ до Євросоюзу
21:32
Ексклюзив
Роман Безсмертний
На найближчому зібранні буде голосуватися ленд-ліз для України: Безсмертний про пакет допомоги США для України
20:56
ЗСУ
Протягом доби росіяни здійснили 49 атак на позиції Сил оборони. 26 - на Навопавлівському та Бахмутському напрямках
20:44
В ЗСУ створили нову окрему штурмову військову частину
20:41
Інтерв’ю
Хто і як урятував Софію Київську від планів комуністичної влади. Слід імперської політики РФ у сьогоденні: розмова Еспресо з Оксаною Забужко та Вахтангом Кебуладзе
20:32
Володимир Зеленський
Зеленський заявив, що зробить запит на скликання засідання Ради Україна – НАТО
20:24
Ексклюзив
Ольга Стефанішина
"Маємо оптимістичні прогнози": Стефанішина про затвердження переговорної рамки щодо вступу України в ЄС
20:22
Реджеп Тайїп Ердоган
Ердоган звинуватив Нетаньягу, що він спровокував удари Ірану по Ізраїлю
20:08
OPINION
Ігор Гулик
Осад від чайних ложечок, або Чому Ізраїль у фаворі Заходу
20:04
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
"Замінити Наталю Гуменюк на компетентнішу особу": медійники звернулися до військового керівництва України
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 783-го дня війни: ГУР влаштували блекаут двом російським військовим заводам, МВФ прогнозує зростання ВВП України в цьому році
19:53
F-16
Аргентина придбала в Данії 24 літаки F-16
19:38
Ексклюзив
У російському Ногінську знищили єдиний храм ПЦУ, - клірик ПЦУ Святослав Скороход
19:32
TikTok
В Україні блокуватимуть TikTok-акаунти з контентом, "який не варто переглядати", - ЦПД
19:28
На фото: чернетка останнього портрета Вінстона Черчилля
На аукціон виставили чернетку спаленого портрета Черчилля, який він ненавидів
19:27
Сергій Богачук
"Намагатимуся домовитись": український боксер-чемпіон відповів, що зробив би з Путіним
19:17
Румунія, прапор Румунії
У Румунії побільшало шпигунів із РФ: вони були, зокрема, серед біженців з України, - CSAT
19:16
Маріуполь
Росія перекинула в Маріуполь велику кількість військових, - "Атеш"
18:50
Rheinmetall
Литва домовилася з Rheinmetall про будівництво заводу з виробництва боєприпасів
18:50
ПАРЄ
Підтримка відновлення України коштом активів РФ: ПАРЄ одноголосно ухвалила резолюцію
18:46
Октоберфест
На Октоберфесті не дозволять вживання марихуани
18:44
Дуда може зустрітися з Трампом цього тижня
18:40
Матвій Пономаренко, УПЛ, "Динамо" - ЛНЗ
Клуби АПЛ зацікавилися 18-річним талантом із "Динамо", - ЗМІ
Більше новин