Місія на Юпітер. Що вчені шукають на найбільшій планеті Сонячної системи

Дмитро Гомон
5 липня, 2016 вiвторок
17:02

Апарат НАСА "Юнона" успішно закріпився на орбіті Юпітера після п'яти років польоту. Тепер у вчених є двадцять місяців на вивчення загадок газового гіганта

Автоматичний науково-дослідний космічний апарат "Юнона" вийшов на орбіту Юпітера вранці 5 липня.

Щасливий ранок

О 5:18 за київським часом у лабораторії НАСА в Пасадені (штат Каліфорнія, США) отримали звуковий сигнал, який сповістив про успіх місії. Його зустріли радісними вигуками. "Ви найкраща команда! Ми тільки що зробили найскладнішу річ, яку НАСА робила коли-небудь", - сказав головний дослідник місії "Юнона" Скотт Болтон.

На прес-конференції перед журналістами розірвали заготовлене повідомлення на випадок провалу місії. "Ризики, які було подолано, вражають. Чим більше знаєш про місію, тим більше розумієш, якою складною вона була", - сказала менеджер проекту "Юнона" Діана Браун.

Тривалий політ

НАСА запустила апарат п'ять років тому, 5 серпня 2011 року. За чей час він подолав відстань 2,8 млрд км. Взагалі-то Юпітер знаходиться ближче до Землі. Пряма відстань залежить від розташування планет на орбіті. У момент найбільшого зближення вона складає 588 млн км, а у момент найбільшого віддалення — 968 млн км. Сигнал, який надіслала "Юнона" після того, як закріпилась на орбіті, подолав 870 млн км.

Позначені на графіку вище дати — це старт місії з мису Канаверал (5 серпня 2011 року), обліт навколо Землі для набору швидкості (9 жовтня 2013 року), маневри у відкритому космосі (30 серпня та 14 вересня 2012 року), вихід на орбіту Юпітера (5 липня 2016 року).

Перед виходом на орбіту "Юнона" здійснила складний маневр, щоб знизити швидкість і планета була здатна "упіймати" її своєю силою тяжіння. Для цього апарат 35 хвилин викидував вогонь з головного двигуна і врешті-решт сповільнився до швидкості 542 метри в секунду (1951 км/год). Другий раз цей маневр мають повторити у жовтні, щоб вийти на ще нижчу орбіту.

На сонячних батареях

Вартість усієї місії оцінюється в $1,1 млрд. "Юнону" побудувала компанія Lockheed Martin. Двигун сконструювала британська компанія Moog Westcott. Це перший апарат, який залетів так глибоко в космос на сонячних батареях. Як видно на фотографіях, їх у "Юнони" три, кожна 9 метрів у довжину та 2,65 метри в ширину. Сам апарат має розміри 3,5 на 3,5 метри.

Сонячну енергію обрали головним джерелом живлення через те, пише The Guardian, що саме в 2011 році, коли стартувала місія, НАСА стикнулась з урізанням свого улюбленого палива — плутонію-238.

Одна з головних складнощей полягала в тому, що атмосфера Юпітера випромінює потужну радіацію, яка здатна швидко пошкодити електроніку. Тому "Юнона" була зроблена як міцний бак з титановим захистом для дослідницьких приладів.

Зараз апарат рухається по високій орбіті у формі великого еліпса. Вона проходить над обома полюсами планети і повний обліт навколо планети по ній триває 53 дні.

На цій орбіті "Юнона" зможе попервах уникнути найбільш жорстких впливів радіації. У середині жовтня апарат має перейти на низьку орбіту, на якій обліт триватиме 14 днів. "Саме там почнеться справжня наука", - зауважує BBC.

Нижня орбіта проходитиме на відстані 4200 км від верхнього краю юпітерських хмар. Таких 14-денних обльотів планується 37. Частина техніки, як прогнозується, вийде з ладу через радіацію ще до кінця місії.

З Лего на борту

На апараті встановлено дев'ять наукових інструментів та 29 сенсорів, за допомогою яких вивчатимуть атмосферу та магнітосферу планети. Найбільш цікавий для широкого загалу — кольорова камера, яку назвали JunoCam. Вона робитиме знімки планети. Перший з них очікують наприкінці серпня. Представники НАСА просять наукову спільноту та небайдужих людей допомогти вирішити, куди націлювати фотокамеру.

А ще на борту "Юнони" знаходяться три фігурки популярного конструктора Лего. Дві з них зображують давньоримських богів — Юпітера та його сестру-дружину Юнону. Третя представляє вченого Галілео Галілея, який відкрив чотири супутники гігантської планети: Іо, Європу, Ганімеда та Каллісто. Фігурки відправили для того, аби залучити дітей до вивчення наук і космосу.

Ключ до появи Землі

Вчені сподіваються, що інформація, здобута "Юноною", допоможе їм зрозуміти походження Юпітера, а відтак і походження Землі. Вважається, що саме Юпітер був першою планетою, яка сформувалась у Сонячній системі 4,5 млрд років тому.

За однією з теорій, гігантська планета — це шматочок Сонця і повністю складається з газів. Чи має планета тверде ядро — одне з питань, на яке вчені також сподіваються знайти відповідь за допомогою "Юнони". З'ясувати це вони хочуть шляхом вимірюванням тонких змін у частоті передач сигналів з апарату, які спричинятиме варіювання в гравітаційному полі планети через нерівномірності її внутрішньої структури.

Також вчених цікавить, чому полярні сяйва над південним та північним полюсами Юпітера найяскравіші в Сонячній системі. Та чи не головне питання місії — чи є на Юпітері кисень або вода?

"Скільки води має Юпітер скаже нам багато про те, де раніше сформувалась планета в Сонячній системі. Ми вважаємо, що Юпітер міг сформуватися не там, де він сьогодні, а якщо він сформувався далі чи ближче — це скаже нам багато, як сформувалася Сонячна система загалом", - цитує BBC члена наукової команди Кенді Хансена.

Також багато уваги планується приділити вивченню знаменитої червоної плями, яка за розмірами як дві Землі. Вважається, що це гігантський шторм, який триває на Юпітері вже багато сотень років.

Місія "Галілей"

Це вже друга спроба вивчити планету за допомогою космічного апарату. Попередній мав назву "Галілей" і був запущений у жовтні 1989 року. Він літав набагато далі від небезпечної атмосфери Юпітера, ніж це планує зробити "Юнона".

У липні 1994 року він зафіксував падіння комети Шумейкерів-Леві 9 на Юпітер. Це довело, що гігантська планета захищає Землю від летючих об'єктів з відкритого космосу, притягуючи їх до себе завдяки гігантській масі.

У грудні 1995 року "Галілей" вийшов на орбіту планети. За 8 років своєї місії апарат облетів навколо п'яти супутників — усіх чотирьох відкритих Галілеєм та Амальтеї та зібрав багато цінної наукової інформації. 21 вересня 2003 року його спрямували в атмосферу Юпітера, щоб уникнути занесення земних бактерій на супутники планети. У верхніх шарах атмосфери апарат знищили висока температура, тиск і радіація.

Що таке Юпітер

Газовий гігант — це п'ята планета від Сонця, найбільша за розмірами. Вона в 11 разів більша за Землю. Якби Юпітер був порожньою кулею, в ньому можна було б розташувати 300 таких планет, як Земля. Він був відомий ще древнім астрономам. Назву дали римляни на честь головного бога свого пантеону (аналог давньогрецького Зевса), який прославився тим, що любив красивих жінок і вбивав ворогів блискавками. Космічний апарат назвали Юноною на честь його сестри, яка була його ж дружиною та відповідала в пантеоні за сімейне щастя.

Закінчити місію "Юнони" планується 20 лютого 2018 року. Майже всі прилади на той момент вже вийдуть з ладу. Апарат, як і його попередник, спрямують до планети, яка його знищить.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
17:42
На фото: Артем Пивоваров
Артем Пивоваров зламав ніс фанатці під час концерту
17:39
Дмитро Кулеба
Кулеба про Patriot для України: в армії США, ймовірно, є один запасний
17:36
ракета Х-59
Росіяни завдали удару по передмістю Сум
17:11
Окупанти міняють місця дислкації в Маріуполі
Щоб уникнути ударів ЗСУ, росіяни міняють місця дислокації техніки у Маріуполі, - "Атеш"
17:04
Канада
Канада дозволила Airbus використовувати російський титан попри санкції, - Reuters
16:55
Оновлено
України дістався пил із Сахари: коли очиститься атмосфера
16:46
Ексклюзив
Моніторинг, можливість блокувати постачання з України: кореспондентка Еспресо в Європарламенті роз'яснила нові правила торгівлі з ЄС
16:32
«Японія. Очима та серцем»: у столиці відкрилась виставка, присвячена Японії
У Києві відкрилась виставка, присвячена Японії
16:30
Росія продовжує продукувати фейки
Франція пропонує ЄС запровадити нові санкції для боротьби з російськими фейками - Bloomberg
16:18
Оновлено
Регіна Харченко
В. о. голови Запоріжжя поскаржився Зеленському на очільника ОВА Федорова, міськрада змінила в. о. мера
16:13
На фото: Джон Траволта на гала-вечірі з нагоди 30-річчя фільму "Кримінальне чтиво"
Джон Траволта назвав причину, з якої Тарантіно запросив його на роль у "Кримінальному чтиві"
16:04
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
США дали грошей! Що робити, аби не чекати допомоги по пів року?
15:59
Куп'янськ. Харківщина
РФ щодня завдає по Харківщині до 13 ударів керованими авіабомбами, - Нацполіція
15:42
суддя Олексій Тандир
Загибель нацгвардійця в ДТП: звільнення судді Тандира підтримала Вища рада правосуддя
15:35
фейк
"Москва прагнула нейтралітету, а не підкорення України": добірка фейків у світі за 24 квітня
15:31
Ексклюзив
Ілля Євлаш
Речник Повітряних сил ЗСУ Євлаш розповів, як вплинуло знищення російського Ту22М3 на використання авіації з півдня
15:16
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Здав розташування блокпостів ЗСУ під час літургії: митрополиту УПЦ МП з Донеччини оголосили підозру
15:03
земля, земельні ділянки
Росіяни вигадали нову схему позбавлення українців права власності на ТОТ Запорізької області, - Спротив
15:02
На фото: Кадр з фільму "Я і Фелікс"
Фільм Ірини Цілик "Я і Фелікс" за книжкою Артема Чеха вийшов у прокат у Канаді
14:39
Хотіла продати дворічного сина за 1 млн грн: жительці Дніпра оголосили підозру
14:33
Міністерство оборони
Міноборони створило Офіс для управління військовою допомогою, яку надають країни-партнери
14:25
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:12
грузія
Європарламент пропонує не починати переговори з Грузією про вступ до ЄС через закон про "іноагентів", - Радіо Свобода
14:03
OPINION
Семен Єсилевський
Обмеження консульських послуг: навіщо воно в епоху електронних реєстрів?
13:51
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
"Реал" назвав суму, за яку готовий продати Луніна
13:49
погода
Наталка Діденко розповіла, коли припиняться дощі та прийде тепла погода
13:42
Україна Євросоюз
ЄС виділив Україні новий транш макрофінансової допомоги на €1,5 млрд
13:31
Верховна Рада
ВР схвалила у першому читанні законопроєкт про посилення контролю за гральним бізнесом й обмеження реклами азартних ігор
13:30
трактор, поле, фермер
"Зроблено в Україні": аграрії можуть компенсувати 25% вартості придбаної сільгосптехніки. Умова
13:18
Ентоні Блінкен
Блінкен прибув до Китаю: зустрінеться із Сі Цзіньпіном і лідерами бізнесу
13:14
На фото: кадр з фільму "Путін"
Вийде в 35 країнах світу: оголошена дата премʼєри трилера "Путін" з дипфейком президента РФ у підгузку та в лікарні
12:45
застосунок Дія
Парламент прийняв за основу законопроєкт про розмитнення авто в Дії
12:41
На фото: Документальний фільм "Білий янгол – кінець Мар’їнки"
Фільм про евакуацію мирних мешканців з Марʼїнки отримав золоту нагороду та гран-прі New York Festival
12:30
грузія
Грузія продовжила термін безвізового перебування для українців
12:29
Еспресо лого
Відключення Еспресо з Т2 й напад митрополита Лебідя на кореспондентку телеканалу: держдеп США оприлюднив звіт про порушення прав людини в Україні
12:09
На фото: Олег Собчук з гурту "СКАЙ"
"Річ не в страху": лідер гурту "СКАЙ" Собчук пояснив, чому не воює
12:07
На Закарпатті прикордонники з пострілами затримали шістьох чоловіків, які планували втекти до Угорщини
ВР проголосувала за збільшення чисельності прикордонників
12:04
OPINION
Валерій Пекар
Чому ми втікаємо з поля битви за свідомість
11:52
Євген Балицький
ВАКС конфіскував у колаборанта Балицького 5 літаків, автомобілі, квартири та будинок
11:30
Оновлено
нафтобаза у Смоленській області
Безпілотники СБУ вночі атакували дві нафтобази у Смоленській області РФ
Більше новин