Які мінуси приховує зона вільної торгівлі з Канадою

Катерина Рещук
14 липня, 2016 четвер
11:56

Угода про вільну торгівлю з Канадою попри низку значних переваг має чимало суттєвих нюансів

В неділю до України з першим офіційним візитом завітав прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Завдяки численній українській діаспорі Канаду справедливо вважають великим другом України, а харизматичного Трюдо – послідовним союзником в україно-російській боротьбі.

Однією із причин візиту Трюдо до України було ухвалення угоди про Зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Канадою. Підписання документа супроводжувалась розголосом у медіа та схвальними відгуками урядовців – справді ж не кожен день Україна домовляється про вільну торгівлю з такою великою та дружньою країною. Та і в самій Канаді є певний сентимент до продукції з України, така собі мода на українське.

Розберемося трохи детальніше, що для нас означає ЗВТ з Канадою.

Про що йдеться в документі

Договір про зону вільної торгівлі з Канадою – це фактично зняття торгових обмежень і повне скасування торговельних мит на 98% українських товарів і 72% канадських.


Зокрема, одразу після набуття чинності скасовуються торгові мита на рибу, зернові, вина, соки, хлібобулочні вироби, а також на одяг, металопродукцію, комплектуючі та електротехніку.


Крім того, документ дає можливість українським і канадським компаніям брати участь у державних закупівлях обох країн.

Прем'єр- міністр Володимир Гройсман уже оцінив, що це дає нам можливість вийти на ринок обсягом $500 млрд.

Як пише заступник міністра економічного розвитку Наталя Микольська, у структурі експорту з України до Канади традиційними товарами є неблагородні метали – 36%; частини до рухомого складу – 12%; машини, устаткування – 9%; дубильні екстракти – 8%; іграшки – 6%; деревина – 5%.

При цьому позитивним є те, що частка в українському експорті до Канади продукції з доданою вартістю складає близько 30%. А експорт такої продукції, як частини рухомого складу у 2015 році (12% від загального) збільшився у 3,9 раза. 

"Ця Угода є "першопрохідником" для нашої держави на американському континенті та першою Угодою з країною з північноамериканського регіону, що охоплює ринок такого масштабу", - вважає урядовець.

Крім того, Угода України з Канадою є додатковим фактором включення нашої країни в глобальний ланцюг виробництва товарів з доданою вартістю, наголошує вона.

Більш того, як заявив DW керівник групи міжпарламентських зв'язків з Канадою у Верховній Раді Віктор Вовк, угода про ЗВТ з Канадою є більш вигідною для України, ніж аналогічна з Євросоюзом.

Він пояснює це тим, що "із 7000 позицій митного кодексу Канади Україна матиме 6900 позицій на безмитну та безквотну торгівлю відразу з моменту вступу Угоди в силу".

Крім того, на перехідний період Україна захищатиме свій ринок спеціальними тарифами, які поступово знижуватимуться до нуля.

Важливі нюанси

Угода виглядає цілком позитивною як для України, так і для Канади, але є дуже важливі нюанси. У Договорі повністю вилучені три широкі групи товарів - м'ясо птиці, яйця, молочні продукти і молоковмісні продукти, в тому числі сири.

Ці товари можна буде продавати за нульовою ставкою ввізного мита лише в рамках глобальних квот Канади (коли країна-походження товару не має значення).

Фактично це означає, що для України тут немає ніяких особливих умов. Скоріше навпаки, через надвисокі ставки мит українські продукти тут просто неконкурентні. Загалом, в Угоді визначено квоти на 108 тарифних ліній.

Нижче наведена інфографіка Міжнародного центру торговлі, яка показує, які імпортні мита на перелічені вище продукти для України в усьому світі. В Канаді вони найвищі.

Географічний розподіл тарифів, що застосовуються іншими країнами до українського молока та молочної продукції (2013 рік). Натисніть на зображення для збільшення

Як пише економічний експерт Крістіна Аврамченко для Аgravery, середньозважена ставка, яку Канада застосовує до українського молока, - 183,05 % 

Географічний розподіл тарифів, що застосовуються іншими країнами до українського м’яса свійської птиці (2013 рік). Натисніть на зображення для збільшення

Середньозважена ставка, яку Канада застосовує до українського м’яса птиці - 213,78 %.

Географічний розподіл тарифів, що застосовуються іншими країнами до українських яєць (2013 рік). Натисніть на зображення для збільшення

Середньозважена ставка мита на яйця, яку застосовує Канада до України - 89,2 %.

Однак, це не особливе ставлення канадців до українців. Цей пункт гостро стоїть і в переговорах між Канадою та Європейським Союзом.

Експерти пояснюють таку чутливість до цих позицій великим національним лобі як в США, так і в Канаді. Зазвичай ці позиції потрапляють під виключення в договорах.

Якщо все-таки порівнювати між собою дві угоди, то варто загадати, що ЄС відкрив нам ринок для цих продуктів, хоча там по ним питання також стоїть гостро.

Інший важливий момент – велике негативне торгове сальдо між країнами. Згідно з даними Держстату, український експорт у Канаду в минулому році впав у 2,4 раза - до $30,16 млн, тоді як імпорт збільшився на 7,7% - до $206,24 млн.


Фактично, Канада продає в Україну в 6,5 раза більше, ніж Україна в Канаду.  Одразу виникає логічне питання, чи не стане договір причиною того, що Канада розпочне експортувати до України ще більше товарів, а Україна – навпаки.    


У той же час експорт послуг з України в Канаду в минулому році знизився на 23,2% - до $67,85 млн, тоді як імпорт - на 27,4%, до $57,32 млн.

Як вважає виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко, ЗВТ не зможе різко поліпшити або погіршити наш торговий баланс.

Експерт пояснює: для того, щоб українці почали більше імпортувати з Канади, як мінімум потрібно, щоб у нас був платоспроможний попит. А з огляду на те, як себе почуває українська економіка, розраховувати на те, що ми різко почнемо купувати канадський експорт, наразі не варто.

Що стосується збільшення нашого експорту - це теоретично можливо. Однак ми є конкурентами на багатьох ринках і насамперед по ринку сільськогосподарської продукції.

"Україна входить в топ-5 виробників сільгосппродукції – це наш флагман розвитку і поступатися ні одна зі сторін не збирається. Тому очікувати, що вони будуть більше купувати нашої сільгосппродукції, а ми - їхньої, не варто", - наголошує Устенко.

Більш того, він вважає, що Канада точно не є №1 і навіть не №10 в списку наших торговельних партнерів.

"Найбільший наш торговельний партнер - Європейський Союз. Незважаючи на колосальне падіння експорту в минулому році, 40% нашого експорту якраз припадає на територію ЄС", - каже Устенко.

За його словами, у кожній гривні, яку ми отримуємо від експорту, 20 копійок проплатили споживачі української продукції в ЄС. Цей показник для канадських споживачів становить трохи менше 0,2 копійки.

Далека-далека Канада

Особливістю торгівлі між Україною та Канадою також є величезна відстань між країнами, що автоматично робить експорт деяких товарів просто нерентабельним.

"Говорити про великі обсяги поставок при таких відстанях не доводиться. З огляду на те, що відстань дуже велика, дійсно буде недоцільно везти деякі товари. Велика транспортна складова знизить їх конкурентоспроможність в співвідношенні з канадським ринком", - підтверджує цю тезу екс-заступник міністра інфраструктури Олександр Кава.

Він вважає, що, зокрема, відстань заважатиме Україні повноцінно вийти на ринок Канади. Конкурувати з місцевими та американськими виробниками продуктів харчування українські компанії не зможуть.

Інший експерт, Олег Устенко розповідає, що зазвичай вважається, що транспортні витрати повинні займати в середньому 5% від собівартості товару.

"Морські витрати - це колосальні витрати. Це величезний ринок, який возиться через моря. Тому логістика там буде дорога", - наголошує він.

Якщо ця логістика буде більше 10% собівартості, то всякі пересування будуть нерентабельні, констатує Олег Устенко.

Однак, це далеко не вирок договору про вільну торгівлю. Велика відстань говорить про те, що в першу чергу варто робити ставку на високотехнологічну продукцію.

Тобто в нас тепер з’явиться дуже гарна можливість для імпорту канадського обладнання, IT-технологій, ноу-хау. 

Невеликий товарообіг між країнами, далека відстань та спроби захистити власного виробника говорять про те, що навряд чи ЗВТ з Канадою принесе Україні так вже багато преференцій. Однак це гарний політичний хід, який ще більше скріпить україно-канадську дружбу та допоможе залучити канадські інвестиції.

Теги:
Читайте також:
Київ
+2°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
05:06
Оновлено
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку прогримів потужний вибух на військовій базі: США та Ізраїль відкидають причетність
04:50
США ДНР кримінал окуповані території війна з Росією
У Донецьку військові РФ вбили американця, який воював за "ДНР" і займався пропагандою
04:22
Єнс Столтенберг
Україна має право збивати ворожі військові літаки у небі над РФ, – Столтенберг
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
01:24
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
У Калузькій та Брянській областях РФ ударом БПЛА пошкоджено енергетичну інфраструктуру
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
Більше новин