Топ-5 небезпечних туристичних районів Стамбулу

23 липня, 2016 субота
14:00

Рейтинг районів Стамбулу, в яких туристам слід бути дуже обережними

Стамбул - двадцятимільйонне місто із майже тритисячолітньою історією - є нині особливо привабливим для туристів.

Щорічно турецький Стамбул відвідує 10-12 мільйонів іноземців. У місті і справді є на що подивитися: багата історична спадщина, архітектура, знаменита протока Босфор, турецька кухня, різноманіття культур і контрастність.

Остання риса закріпилася за статусом Стамбулу з давніх часів і є помітною сьогодні. Так, блукаючи містом можна зіштовхнутися зі світськими та консервативними поглядами на життя, різкими проявами багатства та бідності.

Разом із відверто одягненими турецькими жінками можете побачити жінок  із покритою головою чи повністю закутаною у чорний чаршаф (з тур.- широкий одяг консервативних мусульманських жінок, який повністю ховає тіло і вигини, із вирізом для очей).

Кидаються в очі картини, коли бідні райони ґеджеконду (з тур. -  самовільно побудоване житло без благ за відсутності законних на те підстав) змінюються на наступній вулиці елітними кварталами із хмарочосами з басейнами, тенісними кортами, облагородженими парками і шопінг-центрами.

Таким він є справжній Стамбул. Але ще більше про його реальність відомо  мешканцям неофіційної турецької столиці. Вони більше, ніж туристи, знають, де в Стамбулі безпечно перебувати, а куди краще не ступати ногою.

Ми опитали місцевих мешканців і за їх порадами склали рейтинг районів Стамбулу, які варто обходити стороною.

Критерієм умовної небезпечності району є наявність неблагополучних сімей, які проживають там, неосвічених громадян, переселенців, курдів, ромів, лівоцентристів та релігійних фанатиків. Фактично, небезпеку можуть нести самі люди, котрі проживають там, з їх поглядами на життя.

Останні часто не сприймають інших турків та туристів, інакомислячих і їх побут, можуть пограбувати серед «білого» дня, ошукати чи покарати за «неприйнятний» у їхньому сприйнятті спосіб поводитися, одягатися чи через будь-яку іншу причину.  

Щодо туристів, то турки рекомендують слідувати гіду і не звертати на неописані у ньому вулички чи провулки.  Адже навіть у найпопулярніших туристичних місцях Стамбулу за поворотом може статися  непередбачуване.

5. Улюблена усіма туристами площа Таксім (Taksim) і пішохідна вулиця Істікляль (Istiklal caddesi), по суті, не є особливо небезпечною ні в світлу, ні в темну пору доби.

Істікляль

Тут завжди потрібно іти у перевірені кафе, нічні клуби чи готелі і за жодних обставин чи запрошень незнайомців не іти в невідомі заклади,а  тим паче, якщо вони знаходяться у провулках Істіклялю.

Тут відкривається інша сторона турецького життя. Один із відомих провулків вулиці веде до Тарлабаши (Tarlabaşı).  

Тарлабаши (Tarlabaşı)

Цей невеличкий район «славиться» тим, що на його вулицях свої послуги пропонують транссексуали, травесті та повії. Район заселений курдами-переселенцями та ромами.

Тарлабаши (Tarlabaşı)

Прогулюватися вночі по Тарлабаши не ризикне найсміливіший турок, а місцева поліція може часто й ігнорувати виклики. До слова, на одній із вулиць Тарлабаши знаходиться музей Адама Міцкевича.

4. Касимпаша (Kasımpaşa)

Цей район у турків асоціюється насамперед із президентом Реджепом Таїпом Ердоганом, адже він виріс на його вулицях.

Ще один неблагополучний район Стамбулу,  який знаходиться недалеко від Галатської вежі і Істіклялю. Тут також проживає багато переселенців. За словами опитаних нами турецьких громадян, серед населення Касимпаші багато злодіїв, грабіжників та вбивць. Такий собі кримінальний район Стамбулу.

3. Лалелі і Аксарай (Laleli-Aksaray)

Часто відвідувані україно-, російськомовним населенням та румунами, із якими ведеться торгівля товарами легкої промисловості, особливо шкіряними та хутряними виробами у Лалелі. Серед турецьких торговців є багато російськомовних. Сюди на закупи приїжджають також поляки. 

Лалелі - ще один стамбульський район із повіями. Тим часом, у Аксараї проживає багато консервативного населення, яке живе за старими традиціями, релігійно фанатичне і виглядає дуже своєрідно.

Де-де, а от у Аксараї ви побачите багато схованих за чаршафом жінок та чоловіків, одягнених, як імами - мусульманські священники, - у джюббе.  

Чоловіки у джюббе

Тому світські турки, які приїжджають у Аксарай по справах чи навіть ті, які проживають там, враховують рівень місцевого населення і відповідно ведуть себе у релігійні свята та пости (не їдять і не п’ють на вулицях) і одягаються максимально стримано.  Інакше ризикують щонайменше отримати зауваження або вступити у перепалку.

2. Відомий у Європейській частині Стамбулу район Ейюп (Eyüp) також відзначається своєрідністю.

Сюди часто приїжджають як самі турки, так і туристи відвідати старовинну мечеть Ейюп Султан, побудовану у 1459 після завоювання Константинополя. Цю мечеть відносять до однієї із найважливіших святинь мусульманського світу.

Окрім того, у Ейюпі подорожуючі обов’язково піднімаються канатною дорогою (Teleferik) на оглядову площадку і до кафе П’єр Лотті (Pierre Loti),  адже звідти відкривається краєвид на бухту Золотий Ріг.

Кафе П’єр Лотті 

Ейюп вважають найбільш релігійним районом сучасного Стамбулу з яскраво вираженими патріархатом і консерватизмом. Тут найбільший відсоток покритих жінок та жінок у чорних чаршафах.  

Жителі району малоосвічені,  чоловіки вороже ставляться до іноземців та своїх співгромадян, якщо останні порушують їх устої. В цілому район більш-менш спокійний, але порушення мусульманських правил мешканці Ейюпу можуть вам не пробачити. 

1. Сусідній Ейюпу і найстаріший район Стамбулу Фатіх (Fatih)

В ньому зосереджені усі святині і історичні пам’ятки старого міста, які туристи відвідують в обов’язковому порядку (Блакитна Мечеть, Собор Святої Софії, Палац Топкапи, Цистерна Базиліка Єребатан, Гранд Базар і Єгипетський ринок та інші).

Поруч із ними, знаходиться Патріархат Константинопольської православної церкви і Армянської Апостольської церкви. Про цей район турки відзиваються, як про найконсервативніший  та найбідніший, і не дарма.

У Фатіху побудовані найстаріші мечеті міста, довкола яких століттями селилися  і продовжують селитися глибоко релігійні люди. Незважаючи на велику кількість туристичних місць, Фатіх не є придатним для світських жителів. Звичайно, у окремих кварталах Фатіху проживають такі громадяни, але їх кількість не є значною.

Основне число мешканців становлять релігійні фанатики, радикали,  котрі вірять виключно у Коран та воліють жити за принципами Шаріату.

За припущеннями деяких турецьких громадян, саме у Фатіху проживає великий відсоток прихильників ідей терористичної організації «Ісламська держава».

До слова, нещодавно у прикінцеві дні мусульманського посту Рамадану побоїв зазнав чоловік, який покурював цигарку у громадському місці. Таку поведінку консервативні турки сприйняли, як неповагу по відношенню до тих, хто дотримується посту.


Нагадаємо, що перелічені райони знаходяться у Європейській частині Стамбулу. Практично увесь час свого перебування туристи проводять саме там. Аби поїздка до Туреччини залишила приємні спогади, завжди слідуйте гіду і використовуйте виключно туристичні напрямки.


 

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.28
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
10:45
ППО
У частині регіонів України оголошено загрозу ударів балістикою: у Херсоні пролунав потужний вибух
10:31
Одесит, дружина і син якого загинули через російський удар, зустрівся зі спікером Конгресу США
10:30
Казино
Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо обмеження азартних ігор
10:23
Ексклюзив
Боєць ЗСУ Ієвлєв прокоментував заяви про контрнаступ у 2025 році
10:18
Оновлено
Вночі двоє чоловіків розстріляли поліцейських на Вінниччині: один правоохоронець загинув, другий поранений
10:17
Олаф Шольц
Близькі до РФ країни мають сумніви в доцільності війни в Україні, - Шольц
10:12
ДТП у Запоріжжі 20 квітня
У Запоріжжі вночі сталася ДТП: загинули 2 людей, є постраждалі
10:08
OPINION
Михайло Гончар
Найправильнішою політикою санкцій є нищення російських НПЗ
10:02
Олександр Сирський та Майкл Віггерс Хільдгаард
Сирський зустрівся в Києві з новопризначеним командувачем оборони Данії
09:54
Ексклюзив
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
Журналістам заборонено було знімати Херсон та область, - медійник Нікітенко про відсторонення Гуменюк
09:48
Херсонщина
РФ увечері 19 квітня обстріляла селище Антонівка на Херсонщині: загинула жінка
09:39
Оновлено
обстріл, ППО
Українська ППО знищила дві ракети Х-59/Х-69 та чотири розвідувальні БПЛА
09:32
окупанти Маріуполь
Партизани переслідують та ліквідовують військових 568-го зенітного ракетного полку РФ, який обстрілює житлові райони Харкова
09:30
Діти, евакуація
Через російську агресію в Україні загинули щонайменше 545 дітей, 1298 отримали поранення
09:14
фейк, розсилка
"У Слов'янську ліквідовано французьких найманців": черговий фейк РФ
09:06
Оновлено
збита ракета, Київ 9 травня
Вранці 20 квітня у Запоріжжі та Одесі пролунали вибухи
09:03
Огляд
Як вийти з бідності, почати заробляти гроші та процвітати - 5 книг про маленькі справи для великого успіху
08:34
Судан
У Судані близько 800 тис. людей перебувають у "надзвичайній і безпосередній небезпеці", - ООН
08:14
Державний секретар США Блінкен з прем'єром Ізраїлю Нетаньягу
Bloomberg: Ізраїль просить у США надати більше зброї
08:05
порт
У Фінляндії виявили компанію портового оператора, яка наполовину належить росіянам
08:03
OPINION
Тарас Загородній
Треба ставити США перед вибором
07:45
ЗРК Patriot
Німеччина розглядає можливість закупівлі чотирьох додаткових систем ППО Patriot вартістю $1,3 млрд, - Bloomberg
07:40
Ексклюзив
На фото: Мітинг родичів полонених і зниклих безвісти 13.04.24
Проходять пекло на землі: як в Україні родичі розшукують безвісти зниклих воїнів
07:29
Оновлено
ЗСУ
Росія за добу війни в Україні втратила 8 танків, 20 артсистем і 750 військових, - Генштаб
07:19
Оновлено
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
Атака дронів на РФ: У трьох областях РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру
06:41
У Нідерландах спецслужба рекомендувала урядовим організаціям не користуватися Facebook
06:30
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив президенту Мілановичу ставати прем’єр-міністром, якщо він переможе на виборах
06:19
На фото: система ППО
Здатність України збивати ворожі літаки в РФ не в змозі компенсувати критичний дефіцит української ППО, - ISW
05:34
Raiffeisen Bank
ЄЦБ вимагає у Raiffeisen Bank та UniCredit згорнути бізнес у Росії
05:06
Оновлено
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку прогримів потужний вибух на військовій базі: США та Ізраїль відкидають причетність
04:50
США ДНР кримінал окуповані території війна з Росією
У Донецьку військові РФ вбили американця, який воював за "ДНР" і займався пропагандою
04:22
Єнс Столтенберг
Україна має право збивати ворожі військові літаки у небі над РФ, – Столтенберг
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
Більше новин