Пилип Іллєнко: В Україні є фільми, які можуть претендувати на "Оскар"

Максим Івануха
28 липня, 2016 четвер
09:28

Голова Держкіно Пилип Іллєнко розповів Еспресо про Оскарівський комітет, фінансування українського кіно і заборону російського кіно в Україні

На даний час вже завершився процес формування української Оскарівської комісії, чи він ще триває?

Оскарівський комітет вже сформований. Мова йде про те, щоб знайти секретаря комітету. Це технічна функція, позиція для людини, яка не прийматиме рішень. Але в її обов’язки входитиме комунікація з американською кіноакадемією, організація і проведення переглядів, прийом заявок, перегляд членами комітету фільмів, які претендують, підрахунок і організація голосування, оприлюднення і надсилання документів по фільму, який буде висуватись від України до кіноакадемії. Ось, власне, це весь функціонал цієї людини.

Коли запрацює Оскарівський комітет?

До 15 серпня, наскільки я пам’ятаю, за правилами кіноакадемії, новий секретар має повідомити, підтвердити склад комітету, про те, що він сформований. І далі, відповідно, зможе запрацювати комітет.

Ви постійно переглядаєте нові українські фільмі. Чи є зараз такі, які могли б претендувати на “Оскар”?

Звичайно, адже у нас зараз з’являються повнометражні фільми - нові, які виходять у прокат і всі вони можуть претендувати, на мою думку. Кожен фільм по-своєму цікавий і це вже питання роботи комітету, який фільм обрати. Було б некоректно, якби я назвав назви фільмів.

Ви, кілька місяців тому, на тлі скандалу з серіалом "Не зарікайся", розпустили Експертну комісію з питань розповсюдження фільмів. Тепер затверджений новий склад. Чим нова комісія відрізняється від старої?

Фактично місяць назад затверджено новий склад комісії. Склад комісії був оновлений. На мою думку, він є професійним. Туди увійшли як нові люди, так і ті, хто вже мав досвід роботи в попередньому складі, причому незалежно від їх голосування по тих чи інших фільмах. Найголовніше - це було провести публічно і відкрито процес формування комісії.

Всі кандидатури, які були, - вони всі були запропоновані громадськістю. Там немає жодної кандидатури, яка з’явилася невідомо звідки. По кожній людині була оприлюднена коротка біографічна довідка. Вони всі, так чи інакше, отримали певний рівень публічності, вони не зможуть ховатися за якоюсь колективною відповідальністю.

Це дуже важливо, бо широка громадськість не знала, хто входить до попереднього складу комісії. І не формувалася вона публічно, тому я вважаю, що це крок вперед в роботі цього органу.

Чи не бачите Ви дублювання функцій у роботі Державного агентства з питань кіно і Нацради з телерадіомовлення, які виносять рішення з приводу заборони фільмів і серіалів?

Дублювання тут практично нема. Функції чітко розділені. І тут нема конфлікту управлінського характеру. У кожного є свій вплив. Звичайно, Експертна комісія з питань розповсюдження фільмів займається і серіалами, бо згідно з чинним законодавством серіали теж є фільмами і для їх демонстрації потрібне прокатне посвідчення.

Єдина проблема - це те, що зараз на нас, як на Держкіно покладені нові функції, додаткове навантаження і нам треба думати про зміну структури… У нас насправді питанням прокатних посвідчень у Держкіно займається 5 людей. Тобто маленький підрозділ з 5 людей.

Враховуючи те, скільки їм треба передивитися, оформити, скільки до них надходить інформаційних запитів, скарг, які треба розглянути... Вони також працюють над розробкою нових нормативно-правових актів. Цей весь комплекс - він значний і очевидно, що тепер у них з’явилися нові функції.

Це, можливо, потребує розширення їх кількості, при тому що державні службовці в Україні отримують низьку заробітну плату, яка не дає можливості мотивувати їх у роботі. І справедливо винагороджувати їх працю.

Чи пробували Ви якимось чином вирішити це питання ? Чи звертались у Кабмін?

Я не думаю, що це буде окремим питанням, яке має вирішуватись з Держкіно. Це загальна проблема, що низька оплата праці державних службовців призводить до проблем. Всяка праця має бути справедливо оплачена. Винагороду має отримувати працівник. Особливо, коли це працівник найнижчого рівня, в якого найменша ставка, в якого нема досвіду роботи.

Наприклад, це молода людина, яка приходить. Вона отримує смішну зарплату. Дуже важко знайти бажаючих. В нас є вакансії в Держкіно, які би ми хотіли заповнити. Ми ставимо досить високі вимоги до своїх співробітників. Ми не можемо брати абикого.

А за час Вашої роботи у Держкіно були якісь звільнення через те, що співробітники були незадоволені зарплатою?

Були, звичайно. Певна кадрова ротація відбувається.

Розкажіть про підтримку Одеського кінофестивалю. Наскільки я розумію, не лише Ваша фізична присутність на фестивалі, але й є фінансова з боку держави ?

Звичайно, ми підтримуємо проведення Одеського кінофестивалю. В тому числі, матеріально. У нас, на жаль, нема значної можливості підтримувати, але сума все-таки відчутна.

Для нас важливо, що Одеський кінофестиваль стає дуже важливою кінематографічною подією. Не тільки для глядачів і поціновувачів кіномистецтва, але й для кінопрофесіоналів. Тут відбувається важлива індустріальна програма, куди приїжджають не лише іноземні фахівці, але й важливі люди у світовій кіноіндустрії.  

Наприклад,у нас запланований круглий стіл по співпраці з Ізраїлем, де буде мій колега, голова ізраїльського Кінофонду. Буде важлива історія, яку представлять наші турецькі колеги, їх досвід розвитку власної кіноіндустрії.

Тут присутні багато відбірників важливих фестивалей, представники дистриб’юторських кампаній. Для наших кінематографістів, для яких часто великою проблемою є часті поїздки закордон, щоб зустрічатися під час інших заходів з ними - це дуже зручно, бо це - Україна. Це не потребує такого, будемо називати речі своїми іменами, фінансового тягаря.

Для того, щоб поїхати в Канни представити свій проект, цим же людям треба витратити значно більшу суму, ніж для того, щоб дістатися до Одеси. Тут відбуваються прем’єри наших фільмів, тут є національна програма. Для нас ОМКФ стає важливим майданчиком.

Якщо подивитесь розклад презентацій Work in progress, художніх фільмів, які виробляються, то там абсолютна більшість фільмів, що створюється за підтримки Держкіно, або які вже виграли конкурс у нас, або з якими ми в процесі укладання договорів. Ми підтримуємо не Одеський кінофестиваль насправді, ми підтримуємо українську кіноіндустрію.

Одеський кінофестиваль стає впізнаваним у світі, сюди вже приїжджають кінематографічні зірки - люди, внесок яких у світовий кінематограф є загально визнаним. Таким чином фестиваль здобуває авторитет і впізнаваність. Про нього вже говорять у світі. Я це знаю, бо часто буваю на інших кіноподіях.

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон “Про державну підтримку кінематографії”, який передбачає створення Державного фонду підтримки кінематографії? Як Ви ставитесь до цього?

Цей Фонд - це не юридична особа і не організація. Це рахунок у банку, який би акумулював кошти і я до цього ставлюсь позитивно, тому що ми якраз були співавторами цього законопроекту, безпосередньо брали участь у розробці.

Цей Фонд  адмініструвався б Держкіно, як центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у галузі кінематографії. Він би мав статус поза спеціального фонду державного бюджету, тобто він би міг акумулювати кошти, які не зникають у кінці року, як кошти з загального фонду державного бюджету.

Таким чином, це значно б спростило нам роботу, це дозволяло б накопичувати ці кошти і їх витрачати у випадку, якщо з якихось причин ми не встигаємо їх використати у цьому році, а кіно - це виробництво, яке прив’язане не до фінансового року, а до якихось інших речей і триває воно декілька років підряд. Фільм знімається рік-півтора, а в українських реаліях, він може зніматися 2-4 роки, насправді. Це все треба враховувати.

На Вашу думку, чи вистачить голосів депутатів для прийняття закону у другому читанні?

Я на це дуже сподіваюсь. Я вважаю, що якщо цей закон не буде прийнятий у другому читанні - це буде серйозний удар по українському кіно. Це буде крок назад у розвитку індустрії. І втрата часу, втрата перспектив.

Від нас очікують прийняття цього закону. Ми вже презентували його зміст на багатьох зустрічах, в тому числі той, що направлений на розвиток міжнародного співробітництва, на те, щоб залучати в Україну іноземних кіновиробників, вони цього чекають.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради вже розкритикувало проект закону до прийняття в цілому.

Значить вони погані експерти. Якщо вони вистипули проти - це означає, що вони формально підходять до цього. Ви знаєте, я працював колись в Головному науково-експертному управлінні і насправді там немає експертів з кіно.

Тому вони зробили якийсь формалістичний аналіз і, на мою думку, він з юридичної точки зору не зовсім правильний. Вони не аналізували ефект від запровадження цих норм. З цього вони мали би почати, бо не юридичний аналіз вони мають робити. Вони мають робити аналіз застосування цих норм.

Бути реальними експертами, а не робити формальний, поверхневий аналіз, що їм там якийсь термін не подобається і через це не треба приймати закон, який містить революційні норми. Вам не подобається термін? Ну, тоді запропонуйте, на вашу думку, його коректне визначення. Якщо ви вважаєте, що його треба вдосконалити.

Чи є виправданою, на Вашу думку, заборона усіх російських фільмів в Україні, вироблених після 1 січня 2014 року?

Закон є закон. Я не можу коментувати норму закону. Є така норма - значить, ми будемо її виконувати. Ми не є органом, який створює закони, але ми є органом, який зобов’язаний його виконувати. Я, як державний службовець, не маю права коментувати і ставити питання взагалі.

Це не правильно, щоб державний службовець казав, що от мені там подобається чи не подобається той чи інший закон. Ми ніяких змін не ініціювали з цього приводу, цієї дати 1 січня 2014 року. Ми лише підтримали уточнення юридичного характеру, які усунули певні різночитання, які ускладнювали його виконання. А взагалі, в першу чергу, нас має хвилювати не доля російського кіно в Україні, а доля українського кіно в Україні.

А доля російського кіно - повірте, є кому за неї хвилюватися, є кому його розвивати, є кому його фінансувати. Є в них ресурси для цього і вони ними ефективно розпоряджаються. Нам треба дбати про своє, а не перейматися проблемами чужого. Чужі і без нас розберуться.

Фото: ОМКФ

Теги:
Читайте також:
Київ
+15°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:27
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Зброя, кордон, торгівля: уряди України та Польщі провели перемовини
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
13:48
"Свідчення потепління": українські науковці виявили новий вид рослин біля станції "Академік Вернадський"
13:45
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 28 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
13:39
Роман Насіров
Ексголову ДФС Насірова залишили під вартою ще на два місяці
13:35
Ексклюзив
Александар Вучич
Заява Вучича про загрозу національним інтересам Сербії - його внутрішня політична потреба, - політолог Варґа
13:31
Естонія
Посол Естонії: росіяни в Естонії мають більше прав, ніж у Росії
13:27
Олег Іващенко
"Призначив бойового генерала": Зеленський сказав, чого чекає від СЗР під керівництвом Іващенка
13:10
телемарафон
Маніпуляції за бюджетні кошти: уряд просять віддати гроші з телемарафону та Freedom на ЗСУ, створено петицію
13:09
акторка Іванна Сахно
"Винна їм половину зарплати": українка в Голлівуді Іванна Сахно розірвала контракт з Netflix, щоб не грати росіянку
13:09
відключення електроенергії
На Харківщині діють графіки відключень електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 28 березня
13:02
"У Росії немає ресурсів": ЦПД спростував фейк щодо підготовки росіян до наступу на Харків
12:59
Оновлено
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
12:55
окупанти, орки
Росіяни не відпускають із фронту своїх військових, які укладали контракти на пів року, - Спротив
12:47
Ексклюзив
прикордонники
"Надзвичайно серйозно": у Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині
12:45
Росія ДНР ЛНР окуповані території
Британська розвідка розповіла про заходи русифікації на ТОТ України
12:24
США перекинули у Червоне море понад 3 тис. військових
Єменські хусити атакували військовий корабель США дронами
12:16
Чорне море, Крим
Росіяни готуються відбивати атаки українських ДРГ у Севастополі, - "Атеш"
12:14
Росія щодня продукує нові фейки
"У відповідь на теракт в Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 28 березня
12:01
OPINION
Юрій Ніколов
Чим не догодив "слугам" "Уклон"
11:55
україна українці
Населення України може скоротитися до 25,2 млн у найближчі 26 років: Мінсоцполітики пропонує рішення
11:37
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поранений на вулиці чоловік помер у лікарні
11:20
За матеріалами ДБР судитимуть працівника військкомату та правоохоронця, які на Одещині торгували "білими квитками"
На Одещині судитимуть працівника ТЦК та правоохоронця, які торгували "білими квитками"
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
Більше новин