Медальний прорив: як Куліш та Харлан принесли Україні перші нагороди Ріо-2016

Дмитро Марценишин
9 серпня, 2016 вiвторок
12:24

У четвертий день Олімпіади-2016 збірна України нарешті здобула перші дві нагороди Ріо – срібло стрілка Сергія Куліша та бронзу фехтувальниці Ольги Харлан

Кульова стрільба

Збірній України на старті Олімпіади-2016 відверто не щастило. У перші змагальні дні одна за однією лускали наші медальні надії. У минулі вихідні без нагород залишилися олімпійська чемпіонка Лондону-2012 Яна Шемякіна у фехтуванні на шпагах, володарка трьох нагород Ігор Олена Костевич у стрільбі з пневматичного пістолета та чемпіон світу з дзюдо Георгій Зантарая.

У понеділок, 8 серпня, це компенсувалося приємною несподіванкою у кульовій стрільбі з гвинтівки на 10 м. У Ріо українці ще в жодній зі стрілкових дисциплін не потрапляли до фіналів, а тут до вісімки кращих, яка розігрувала медалі, пробилося одразу двоє наших спортсменів – Сергій Куліш кваліфікувався з четвертим результатом, а Олег Царьков - з п’ятим.

Фінал розпочався для одного з українців не кращим чином – Царьков став першим з учасників, хто припинив боротьбу - після кожної наступної серії пострілів найгірший залишав змагання.

Для Куліша кульмінаційний момент настав, коли боротьбу продовжували чотири спортсмени. Він ділив третє місце з олімпійським чемпіоном Пекіну-2008 Абгінавом Біндрою з Індії і мав з ним абсолютно однакові показники, тож між двома суперниками було призначено додаткову перестрілку. Кращим у ній виявився Куліш, після чого в Україні могли вже святкувати – наш олімпієць потрапив до трійки найсильніших та гарантував собі, як мінімум, бронзову медаль.

Але й на цьому Сергій Куліш не зупинився та залишив позаду себе ще й росіянина Володимира Маслєннікова. І лише олімпійський рекордсмен Нікколо Кампріані зупинив переможну ходу українця та випередив його у суперечці за золото. Але й сріблу разом з Сергієм Кулішем у понеділок раділа вся країна.

Цікаво, що попри 23-річний вік українець вже вдруге виступав на Олімпіаді – чотири роки тому в Лондоні він змагався у трьох дисциплінах. Крім того, Куліш є бронзовим призером Юнацьких олімпійських ігор у стрільбі з пневматичної гвинтівки на 10 м, яка у Ріо стала для нього срібною.

Після свого успіху Сергій Куліш зізнався, що під час фінальних змагань намагався стримувати емоції.

"Я прагнув вести себе як на звичайних змаганнях та стримувати емоції. Не думав про олімпійську медаль, а намагався працювати у звичному руслі, щоб не припуститися помилок. Я просто робив свою роботу та виконувати задачі, які були поставлені напередодні цього важливого старту", - сказав Куліш.

Фехтування

Якщо медаль у стрільбі виявилася приємною несподіванкою, то від шаблістки Ольги Харлан нагороди чекали. Зобов’язував статус п’ятиразової чемпіонки світу, семиразової володарки континентального золота та двох олімпійських медалей. Першу з них Харлан здобула в 2008 році у Пекіні перемігши разом з Галиною Пундик, Оленою Хомровою та Ольгою Жовнір у командній першості. Другу – бронзову - українка виграла чотири роки тому у Лондоні в індивідуальних змаганнях.

У перших поєдинках у Ріо Харлан підтвердила, що є одним із фаворитів змагань. Вона впевнено перемогла мексиканку Урсулу Гонсалес Гарате – 15:8, з аналогічним рахунком здолала в українському дербі Аліну Комащук, а у чвертьфіналі знищила італійку Лорету Гулотту – 15:4.

Впевнено Харлан розпочала й півфінальний бій проти росіянки Яни Єгорян, над якою вона мала перевагу в особистих зустрічах  – 6:3. Але у другій половині зустрічі українка відпустила суперницю у відрив, почала поспішати та поступилася – 9:15.

Єгорян у підсумку стала олімпійською чемпіонкою, перемігши у фіналі титуловану співвітчизницю Софью Вєлікую – 15:14, а Харлан сперечалася за третє місце з француженкою Манон Брюне. І ось тут українка свого шансу вже не втратила і була сконцентрованою з першої до останньої хвилини, переконливо вигравши з рахунком 15:10.

Після перемоги Харлан не стримувала емоції та розплакалася. "Я неймовірно щаслива цій медалі. Задоволена, що вдалося отримати "бронзу", хоча розраховували трохи на інше. Найважчий бій психологічно був з Аліною Комащук. Ми виступали на стількох змаганнях і жодного разу не зустрічались. І тут довелося зустрітись на Олімпійських іграх, дуже переживала через це. На цьому змагання ще не завершуються, у нас є ще командний турнір, будемо боротись до кінця", - пообіцяла Ольга Харлан.

Спортивна гімнастика

У понеділок українці змагалися за медалі ще у кількох видах програми, зокрема – чоловічій командній першості зі спортивної гімнастики.

Власне вже саме потрапляння до вісімки найкращих стало для українців великим успіхом. Так, на Олімпіаді-2012 наша збірна лише через суддівське свавілля залишилася без бронзової нагороди, але цього олімпійського циклу втратила двох основних гімнастів, які змінили громадянство. Микола Куксенков тепер виступає за Росію, а Олег Степко – за Азербайджан.

Тож поруч з Олегом Вєрняєвим та Ігорем Радівіловим, які також виступали у Лондоні, у Ріо змагалися юні Максим Семянків, Андрій Сенєчкін та Владислав Грико. Тому перед фіналом тренери збірної України прийняли доволі суперечливе рішення, заявивши лідера команди Верняєва лише на два снаряди – кінь та бруса, та фактично відмовившись від медальних амбіцій.

Мотиви подібного рішення очевидні – Верняєва хочуть поберегти для фіналу багатоборства, де він у кваліфікації посів перше місце і реально претендує на золото у найпрестижнішому виді програми. Чи виправдав себе такий крок стане відомо 10 серпня.

А поки у командній першості за мінімальної допомоги нашого провідного гімнаста, шанси українців на успіх було зведено до мінімуму.

До всього - травмувався Максим Семянків, який не виступив на чотирьох снарядах, через що українці не  дорахувалися великої кількості очок і не могли фізично піднятися вище восьмого місця. Перемогу ж у підсумку здобула Японія, срібло - Росія із Куксенковим у складі, бронзу – Китай.

Стрибки у воду

У понеділок українці брали участь ще у кількох фіналах. У синхронних стрибках у воду з вишки 10 м Максим Долгов та Олександр Горшковозов посіли шосте місце. За шість своїх стрибків вони отримали 421,98 бала. Олімпійськими чемпіонами стали китайці Чень Асьєн та Лін Ю, срібло дісталося американцям Девізу Боудіа та Стілу Джонсону, бронза – британцям Томасу Дейлі та Деніелу Гудфіллоу.

Теніс

Також представники України з різним успіхом брали участь у попередніх змаганнях. Перша ракетка України Еліна Світоліна у третьому колі одиночних жіночих змагань перемогла британку Хізер Вотсон – 6:3, 1:6, 6:3.

В наступному раунді на Світоліну чекає надзвичайно серйозне випробування – вона зустрінеться з першою ракеткою світу та головною фавориткою олімпійського турніру – американкою Сереною Вільямс. Матч відбудеться уже сьогодні ввечері.

Настільний теніс

А от у настільному тенісі Україна залишилася без своїх представників на Олімпіаді. Тетяна Біленко у третьому раунді змагань поступилася Хо Чін лі з Гонконгу з рахунком 1:4. Інший представник України – Колу Луй, у четвертому колі програв португальцю Маркушу Фрейташу – 0:4.

Бокс

Продовжує збірна України зазнавати втрат і в боксерському турнірі. Слідом за Денисом Солоненком у вазі до 81 кг, Олімпіаду залишив і Дмитро Митрофанов, який виступає у категорії до 75 кг. У своєму стартовому поєдинку він поступився одноголосним рішенням суддів французу Крістіану Мбіллі – 28:29,  28:29, 28:29.

Стрільба з лука

Не змогли українці втрутитися й у боротьбу за нагороди у індивідуальних змаганнях зі стрільби з лука. Олімпійського чемпіона Пекіну-2008 у цій дисципліні Віктора Рубана у 1/16 фіналу зупинив француз Жан-Шарль Валладон – 0:6. Вероніка Марченко на цій стадії загань поступилася кореянці Кі Бобае – 2:6.

У загальному медальному заліку після чотирьох днів Олімпіади-2016 Україна посідає зі сріблом та бронзою 26-е місце. Лідирує збірна США, в активі якої 19 медалей – 5 золотих, 7 срібних та 7 бронзових.

Медальний залік Олімпіади-2016
  команда золото срібло бронза загалом
1 США 5 7 7 19
2 Китай 5 3 5 13
3 Австралія 4 0 3 7
4 Італія 3 4 2 9
5 Японія 3 0 7 10
6 Угорщина 3 0 0 3
7 Росія 2 5 3 10
8 Корея 2 2 1 5
9 Тайланд 2 1 1 4
10 Велика Британія 1 1 2 4
...26 Україна 0 1 1 2

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
17:42
На фото: Артем Пивоваров
Артем Пивоваров зламав ніс фанатці під час концерту
17:39
Дмитро Кулеба
Кулеба про Patriot для України: в армії США, ймовірно, є один запасний
17:36
ракета Х-59
Росіяни завдали удару по передмістю Сум
17:11
Окупанти міняють місця дислкації в Маріуполі
Щоб уникнути ударів ЗСУ, росіяни міняють місця дислокації техніки у Маріуполі, - "Атеш"
17:04
Канада
Канада дозволила Airbus використовувати російський титан попри санкції, - Reuters
16:55
Оновлено
України дістався пил із Сахари: коли очиститься атмосфера
16:46
Ексклюзив
Моніторинг, можливість блокувати постачання з України: кореспондентка Еспресо в Європарламенті роз'яснила нові правила торгівлі з ЄС
16:32
«Японія. Очима та серцем»: у столиці відкрилась виставка, присвячена Японії
У Києві відкрилась виставка, присвячена Японії
16:30
Росія продовжує продукувати фейки
Франція пропонує ЄС запровадити нові санкції для боротьби з російськими фейками - Bloomberg
16:18
Оновлено
Регіна Харченко
В. о. голови Запоріжжя поскаржився Зеленському на очільника ОВА Федорова, міськрада змінила в. о. мера
16:13
На фото: Джон Траволта на гала-вечірі з нагоди 30-річчя фільму "Кримінальне чтиво"
Джон Траволта назвав причину, з якої Тарантіно запросив його на роль у "Кримінальному чтиві"
16:04
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
США дали грошей! Що робити, аби не чекати допомоги по пів року?
15:59
Куп'янськ. Харківщина
РФ щодня завдає по Харківщині до 13 ударів керованими авіабомбами, - Нацполіція
15:42
суддя Олексій Тандир
Загибель нацгвардійця в ДТП: звільнення судді Тандира підтримала Вища рада правосуддя
15:35
фейк
"Москва прагнула нейтралітету, а не підкорення України": добірка фейків у світі за 24 квітня
15:31
Ексклюзив
Ілля Євлаш
Речник Повітряних сил ЗСУ Євлаш розповів, як вплинуло знищення російського Ту22М3 на використання авіації з півдня
15:16
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Здав розташування блокпостів ЗСУ під час літургії: митрополиту УПЦ МП з Донеччини оголосили підозру
15:03
земля, земельні ділянки
Росіяни вигадали нову схему позбавлення українців права власності на ТОТ Запорізької області, - Спротив
15:02
На фото: Кадр з фільму "Я і Фелікс"
Фільм Ірини Цілик "Я і Фелікс" за книжкою Артема Чеха вийшов у прокат у Канаді
14:39
Хотіла продати дворічного сина за 1 млн грн: жительці Дніпра оголосили підозру
14:33
Міністерство оборони
Міноборони створило Офіс для управління військовою допомогою, яку надають країни-партнери
14:25
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:12
грузія
Європарламент пропонує не починати переговори з Грузією про вступ до ЄС через закон про "іноагентів", - Радіо Свобода
14:03
OPINION
Семен Єсилевський
Обмеження консульських послуг: навіщо воно в епоху електронних реєстрів?
13:51
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
"Реал" назвав суму, за яку готовий продати Луніна
13:49
погода
Наталка Діденко розповіла, коли припиняться дощі та прийде тепла погода
13:42
Україна Євросоюз
ЄС виділив Україні новий транш макрофінансової допомоги на €1,5 млрд
13:31
Верховна Рада
ВР схвалила у першому читанні законопроєкт про посилення контролю за гральним бізнесом й обмеження реклами азартних ігор
13:30
трактор, поле, фермер
"Зроблено в Україні": аграрії можуть компенсувати 25% вартості придбаної сільгосптехніки. Умова
13:18
Ентоні Блінкен
Блінкен прибув до Китаю: зустрінеться із Сі Цзіньпіном і лідерами бізнесу
13:14
На фото: кадр з фільму "Путін"
Вийде в 35 країнах світу: оголошена дата премʼєри трилера "Путін" з дипфейком президента РФ у підгузку та в лікарні
12:45
застосунок Дія
Парламент прийняв за основу законопроєкт про розмитнення авто в Дії
12:41
На фото: Документальний фільм "Білий янгол – кінець Мар’їнки"
Фільм про евакуацію мирних мешканців з Марʼїнки отримав золоту нагороду та гран-прі New York Festival
12:30
грузія
Грузія продовжила термін безвізового перебування для українців
12:29
Еспресо лого
Відключення Еспресо з Т2 й напад митрополита Лебідя на кореспондентку телеканалу: держдеп США оприлюднив звіт про порушення прав людини в Україні
12:09
На фото: Олег Собчук з гурту "СКАЙ"
"Річ не в страху": лідер гурту "СКАЙ" Собчук пояснив, чому не воює
12:07
На Закарпатті прикордонники з пострілами затримали шістьох чоловіків, які планували втекти до Угорщини
ВР проголосувала за збільшення чисельності прикордонників
12:04
OPINION
Валерій Пекар
Чому ми втікаємо з поля битви за свідомість
11:52
Євген Балицький
ВАКС конфіскував у колаборанта Балицького 5 літаків, автомобілі, квартири та будинок
11:30
Оновлено
нафтобаза у Смоленській області
Безпілотники СБУ вночі атакували дві нафтобази у Смоленській області РФ
Більше новин