День Незалежності - день нашої вдячності

Борис Ґудзяк
24 серпня, 2016 середа
12:00

Багато думок кружляє в наших головах сьогодні - гордості та тривоги, спогадів і сподівань. Нехай серед них не загубиться почуття і молитва вдячності

Вдячності насамперед Богові, який вивів нас з дому неволі, за те, що події 25-літньої давності відбулися безкровно і мирно. Розпад Радянського Союзу і наша свобода - це таїнство. Господь дозволив потужно проявитися українському духові. Нам варто завжди памятати таїнственну дію Всевишнього у нашій історії. Бог поділився з нами своїм життям, сотворив нас на свій образ і подобу, і основною рисою нашої богоподібності є саме свобода.

Вдячності багатьом поколінням, які виборювали незалежність, часто жертвуючи своїм життям. В нашій родині досі знаковою постаттю залишається сестра моєї мами, Ірина Шипула, яка в рядах УПА загинула десь під Золочевом у боротьбі з тоталітарною радянською системою. Їй був 21 рік. Зараз, у віці 90 років, мама у сні найчастіше кличе саме її. Ці жертви і плачі мільйонні, закарбовані глибоко в наших родинних історіях.

Україна змогла стати незалежною, бо, незважаючи на складні історичні обставини, неймовірний гніт і колоніально-геноцидальну політику, представники різних українських земель десятиліттями і століттями плекали і обстоювали свою Богом дану гідність - людську і національну.

Сьогодні дякуймо мужам і матерям, що вимолили незалежність, великим святителям і безіменним бабусям, які своєю поставою і свідченням зберігали дух свободи, не дозволяли його втратити. Як ніколи ми зараз розуміємо, що потрібне навернення думки і душі, що потрібно вкорінювати рефлекс свободи, щоб вона ставала для нас природньою. Інакше ми не зможемо поставити належний діагноз рецидивам рабства, що все ще гне нашу спину. Тому скеровуємо нашу вдячність до тих, які її розуміли, зберігали і передали нам.

Особлива наша вдячність належить тим, які віддали своє життя на Майдані і на фронті - на тих різних фронтах, які сьогодні загрожують нашій свободі. Ми пам’ятаємо їх у молитві, їхні обличчя та вчинки є для нас джерелом натхненням. До болю свіжі кадри недавніх жертв не дозволяють опускати рук і залишатися у хаті скраю.

Тому наша вдячність належить також і живим. Тим, які живуть для України, для спільноти, для іншого. Ця жертва часом непомітна, але необхідна. Ми сьогодні потребуємо українців, які живуть для ближнього, які готові чесно працювати, творчо думати, віддано будувати, долати численні перепони, боротися на різних рівнях - з неправдою, бідністю, втомою, зневірою, з лукавою пропагандою і страхом…

У кожного з нас свій фронт, своя боротьба, ми не маємо права відступити. І мільйони не відступають. Наша молитва, увага і рука підтримки звернені до мобілізованих і добровольців, до капеланів, медиків і журналістів, які дають відсіч у брутальній гібридній війні. Схилямо голови перед матерями і дружинами, дітьми та родинами, лікарями і духовенством, які супроводжують та підтримують наших воїнів волі.

Кожного разу з почуттям неймовірної гордості розповідаю про гостинність українців. Ця наша традиційна риса особливо проявилася тепер - у час війни - у волонтерстві та відкритості сотень тисяч, які прийняли два мільйони внутрішніх переселенців, відкрили обійми для тих, кого війна вигнала з дому і забрала все. Суспільна солідарність і волонтерство подиву гідні. З глибини серця дякую всім, які діляться часом останнім з захисниками і зубожілими, пораненими і травмованими, з тими, що на фронті, в лікарнях, з внутрішніми переселенцями та тими, хто залишається в пастці війни.

Ваше свідчення згуртувало глобальну українську спільноту і незліченне число друзів України. На всіх континентах протягом останніх років наша спільнота особливо мобілізована і згуртована. Жертва паризького оперного співака Василя Сліпака і постійне доброчинсво мільйонів українців на поселеннях, нас всіх гартує і робить шляхетнішими. Я Богові дякую за дружбу таких ідейних людей.

Пишаюся мужністю і мудрістю українського народу, який не піддається на провокації та критично реагує на популізм, яким у такий скрутний час завжди готові скористатися недобросовісні політики. Загартовані вогнем Майдану та болем війни, українці щораз краще розуміють, що немає жодних магічних формул чи чарівної палички. Все велике, справжнє, тривале здобувається дорогою ціною, великою працею.

Я вірю в Україну, бо вона Богом дана. Звичайно ж не можна стверджувати, що ми приречені на успіх, але покликання України є колосальним, за умови праці та взаємної любові.

Я вірю, що наша країна має велике покликання щодо заходу і сходу.

Майдан, який проголошував європейську тотожність України, принесе зрілий плід, коли ми зможемо нагадати своїм буттям Європі те, що єдиним спільним знамеником для розвитку європейської цивілізації та ідентичності є слово Євангелія і Божественний приклад Ісуса Христа. Що її гуманність, дотримання людських прав, пошана до жінки, розуміння родини, закон і милосердя - усе грунтується на християнских началах. Їх зберігати, плекати і утверджувати - це священне покликання. Без них Європі не бути. Це довести сьогодні непросто, тому завдання наше високе.

Масштабність наших перспектив пов’язана з покликанням впливати і на Росію, хоча зараз складно і боляче про це говорити чи навіть думати. Змінити Росію - це питання не лише нашої місії, а передусім самозбереження. Без України Росія не зміниться, а без змін в Росії, ні Україні, ні Європі, ні ширшому світу не знати миру. Тому сьогодні Путін нас хоче вбити. Істино християнське покликання України для його світогляду і імперської візії - це смертельна загроза. Нам не вдасться перенести нашу країну на інший континент, де будуть інші сусіди. Тому дерзаймо, бо перед нами неописані незбагненні звершення -  здобуття правди і утвердження свободи.

Стосунки - це канва нашого майбутнього. Почнімо з малого. По-перше, зі здорових стосунків у родинах, у подружжі, щоб була глибока пошана між чоловіком і жінкою, батьками і дітьми, панували критичні та динамічні, але шанобливі, стосунки між поколіннями, існувала щира повага між сусідами. Ми повинні зрозуміти, що людина є самотньою, кволою і крихкою без спільноти. У солідарності спільноти - як це проявилося на Майдані - ми отримуємо особливу силу і можемо діяти у правді.

Ворог людського роду і ворог України робить усе можливе, щоб нас знеохотити, втомити, розділити, протиставити одне одному.

Чуваймо супроти цієї спокуси!

Розпізнаваймо крикунів і критиканів, які принижують, осуджують і додають агресії, образи та деструктивного гніву. Слухаймо Божого голосу, який благословить і кріпить, який наставляє і провадить, який піднімає і дає силу.

Ми є створені Богом, щоб жити вільно. Він обдарував нас свобідною волею, яка дає можливість творити, яка дає життя. Однак свобода передбачає відповідальність.

Відповідальність, відповідальність, відповідальність за думки, слова, почуття і дії.

Вміти сказати і змовчати, простягнути руку і послухати, діяти блискавично і чекати терпляче.

Будьмо життєдайними! Життєствердними! Життєрадісними!

Нехай жоден смуток чи страх, брехня чи ненависть не панують над нами.

Жиймо як Богом возлюблені люди і народ, діймо за Божим благословення, обіймаючи один одного та даючи кожному шанс бути вільним, гідним та відповідальним.

Це моя молитва до Бога за вас, за нас.

Многая літа, незалежна Україно! Многая літа всім українцям і тим, які в добрі і благоволінні крокують з нами у паломництві свободи і гідності

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.07
    Купівля 39.07
    Продаж 39.55
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.99
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
11:20
За матеріалами ДБР судитимуть працівника військкомату та правоохоронця, які на Одещині торгували "білими квитками"
На Одещині судитимуть працівника ТЦК та правоохоронця, які торгували "білими квитками"
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:20
Ексклюзив
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
08:48
діти війна
Через російську агресію в Україні загинули 537 дітей
08:40
Оновлено
Еммануель Макрон
Bloomberg припустив, що заява Макрона щодо іноземних військ в Україні могла розлютити чиновників у США. У Держдепі відреагували
08:36
Оновлено
Обстріл Запоріжжя
Росія вночі запустила ракети Х-22 та "шахеди": Повітряні сили знищили 26 БПЛА
08:25
Партизани зафіксували прибуття нової партії військової техніки РФ в окупований Крим
08:16
росія дипломат
"Бачимо, куди західні цінності котяться": на Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера
08:00
OPINION
Орест Сохар
Китай зазіхає на Європу
07:53
На фото діти з України
Канада не планує продовжувати програму зі спрощеного прийому українських біженців
07:39
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
Сили оборони за добу ліквідували 780 окупантів, 10 танків та 32 артсистеми
07:30
Telegram
"Законопроєкт "про заборону телеграм" ніякої заборони Telegram або анонімних каналів, не передбачає": Микола Княжицький відповідає на поширені питання про законопроєкт
07:19
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Південна Корея, США та Японія обговорили співпрацю для протидії військовим загрозам КНДР
07:04
електроенергія
Росія не може повернути жителям ТОТ електроенергію: Спротив розповів, де найважча ситуація
06:49
Естонія
Міністр юстиції Естонії не бачить перспектив швидко позбавити росіян права голосу на виборах
06:37
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
Кремль, ймовірно, посилить риторику про "терористичні загрози", щоб підвищити підтримку війни проти України, - ISW
06:15
Більшість американців не підтримують війну Ізраїлю проти ХАМАСу, - опитування
05:59
світ Канада Латвія військові новини
Канада відправила до Латвії 150 одиниць техніки для міжнародної бригади
05:56
Сергій Наришкін
"Обговорили змовницькі дії ворогів": Наришкін з'їздив до КНДР
05:36
Окупанти, кримінал, росіяни
РФ формує резерви для підтримки поточних операцій, а не для нового наступу, - ISW
05:08
війна з росією нафта безпілотник
Росія після атак на свої НПЗ збільшила експорт пального з Білорусі, - Reuters
04:12
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
У Росії після теракту у "Крокусі" наростає міжетнічна ворожнеча, - NYT
03:44
Габріель Атталь
Уряд Франції підтримав директора ліцею у конфлікті з ученицею через носіння чадри
03:16
Siemens
Співробітникам Siemens висунули обвинувачення у порушенні кримських санкцій поти РФ
02:48
У Польщі оперативно звільнили командувача Єврокорпусу: він навчав ЗСУ
02:20
Косово - Сербія
Комітет ПАРЄ рекомендував запросити Косово до Ради Європи. Сербія відреагувала
01:52
Нобелівська премія
Нобелівські лауреати вимагають посилити тиск на Путіна і допомогу Україні, - відкритий лист
01:51
Росіяни обстріляли смт Борова на Харківщині
На Харківщині росіяни вбили 12-річну дитину, пошкодили дитсадок і житлові будинки
Більше новин