Саакашвілі-ЄС-Росія. Чого чекати від виборів у Грузії

Дмитро Гомон
22 вересня, 2016 четвер
09:56

Парламентські вибори в Грузії можуть повернути до влади Михайла Саакашвілі або залишити її в руках налаштованої на співпрацю з Росією "Грузинської мрії"

До парламентських виборів у Грузії лишилося трохи більше двох тижнів — день голосування призначений на 8 жовтня. Соціології небагато, але та, яка є, показує, що найбільшою та приблизно однаковою популярністю користуються дві політичні сили.

Це опозиційний Єдиний національний рух Михайла Саакашвілі та його головний супротивник і партія влади — заснована олігархом Бідзіною Іванішвілі "Грузинська мрія". Останній нерідко вважається креатурою Кремля, хоча його люди при владі не зробили однозначного повороту в бік Росії.

За кого збираються голосувати грузини?

Саакашвілі та Іванішвілі 

Передбачити результат виборів зараз важко, розповів Еспресо.TV головний редактор сайту Factcheck.ge Димитрій Аваліані. "Згідно з опитуваннями, "Грузинська мрія" та партія Саакашвілі йдуть майже нарівні. Однак в опитуваннях велика кількість тих, хто не визначився, тож їхні голоси будуть вирішальними", — розповів наш співрозмовник.

Опитування, проведене ще в липні Національним демократичним інститутом (NDI) показало, що за "Грузинську мрію" збираються голосувати 17%, а за Єдиний національний рух (ЄНР) — 13%. Усі інші політичні сили не набирають навіть 5% — бар'єру, який необхідно подолати, щоб потрапити в парламент. Кількість тих, хто не визначився, величезна: 38%.

Ще одне опитування провела в серпні компанія GFK на замовлення опозиційного телеканалу Rustavi 2. Воно свідчить, що за "Грузинську мрію" готові голосувати 25,8%, за ЄНР — 25,5%.

Чи можливе повернення до влади Саакашвілі?

Сандра Рулофс і Міхеїл Саакашвілі

Більшість експертів, які коментували це питання, вважають, що так, можливе. У виборчій кампанії бере активну участь його дружина Сандра Рулофс — їздить по регіонах, проводить зустрічі з виборцями. До неї грузини ставляться з симпатією, часто навіть більшою, ніж до її чоловіка.

Михайло Саакашвілі хоча й вимушений жити за кордоном та веде активну політичну діяльність в Україні, досі зберігає вплив на свою партію. Одеський губернатор досі є одним з лідерів Єдиного національного руху та його обличчям.

Партія влади ("Грузинська мрія"), звісно, має перевагу через доступ до адмінресурсу. Але "націонали" натомість зберегли тверде ядро прихильників та гарну організаційну мережу по країні.

З іншого боку, є багато таких, хто не любить "націоналів". Принаймні багато політичних діячів, які знаходяться в опозиції до влади, воліють, аби їх не пов'язували і з "Єдиним національним рухом".

Чому грузинам не подобається влада?

Перша причина розчарування в "мрійниках" — невиправдані очікування. Це стосується рівня життя, зарплат і багатьох інших питань, пов'язаних із гаманцем.

Не можуть можновладці похвалитися й успіхами на зовнішньому фронті: безвізу нема, частина території як і раніше окупована росіянами та їхніми сателітами.

Друга причина — сварка між колишніми членами коаліції, яка на минулих виборах спромоглася перемогти Саакашвілі та його партію. Тоді, в 2012 році, "Грузинська мрія" виграла в блоці, до якого входило ще п'ять партій. Зараз вона йде на перегони одна, а колишні союзники перетворились на запеклих конкурентів і забиратимуть в неї голоси.

Це, зокрема, дві політсили з прозахідною позицією — партія екс-міністра оборони Іраклія Аласанії "Вільні демократи" та Республіканська партія, до керівництва якої входить спікер парламенту Давид Усупашвілі та його дружина, ще один екс-міністр оборони Тіна Хідашелі.

Бідзіна Іванішвілі 

Засновник "Грузинської мрії", колишній прем'єр Бідзіна Іванішвілі бере активну участь в порятунку рейтингів партії. Він їздить по регіонах, спілкується з журналістами, агітує за "мрійників".

І це незважаючи на його попередні заяви про те, що він йде з політики. Вочевидь, справи в його дітища зараз такі, що вимагають прямого втручання господаря.

Чи є "Грузинська мрія" проросійською силою?

Характеристика "мрійників" як проросійської сили — не дуже правильне. Їхня позиція, швидче, аморфна, вони намагаються балансувати між курсом в НАТО та ЕС і намаганням зблизитися з Росією.

Деякі спостерігачі відзначають, що напередодні виборів найбільш галасливих проросійських діячів партія посунула, замінивши їх на більш виважених прозахідних політиків.

"Офіційно партія підтримує прозахідний курс, у той же час приорітетом оголошує примирення з Росією. А у війні 2008 року однозначно звинувачує тодішню грузинську владу", — пояснює Димитрій Аваліані.

За його словами, у питанні України, коли почався Майдан, а потім війна, "мрійники" намагалися зберігати нейтралітет.

"Колишній прем'єр-міністр Іраклі Гарібашвілі заявив в інтерв'ю BBC, що Крим ні в якому разі не можна порівнювати з Абхазією та Південною Осетією, тому що Росія не планує анексії цих територій. А також, що новий уряд Грузії встановив "ідеальний баланс" у відносинах з Росією та Євросоюзом", — говорить Аваліані.

Про те, що налагодження відносин з Росією є метою партії, сказав нещодавно й сам Іванішвілі. Коли його спитали про шанси на перемогу чи не найбільш проросійської учасниці перегонів Ніно Бурджанадзе, він заявив, що також говорить про "налагодження відносин з Росією".

"Нам потрібно врегулювати відношення з Росією, але не за рахунок втрачених територій, що може стати водорозділом, але все має бути зроблено для того, щоб врегулювати стосунки з нашим найбільшим сусідом мирно", - цитує олігарха видання "Грузия Online".

Чи можливий прихід до влади проросійських сил?

Ніно Бурджанадзе

В опитуваннях фігурує дві політичні сили з проросійською позицією. Це Альянс патріотів та "Демократичний рух — Єдина Грузія" Ніно Бурджанадзе.

За даними NDI альянс підтримує 3% виборців, за даними GfK — 1,6%. Партію Бурджанадзе підтримують так слабо, що її навіть не виділили окремо і додали до тих політсил, які йдуть в категорії "інші".

Хто така Бурджанадзе, українцям найпростіше зрозуміти з її цитати щодо анексії Криму.


"Факт, що Крим сьогодні є частиною Росії і більше ніколи він не стане частиною України. Українська влада при певному потуранні Заходу допустила радикальні і принципові помилки, наслідком яких стали події, що розгорнулися в Криму. Сьогодні факт, що міжнародне співтовариство взагалі забуло про Крим", - сказала вона в ефірі телеканалу "Імеді" у квітні 2015 року.


Такого, що проросійські сили наберуть більшість, не буде, певен Димитрій Аваліані: "Але є, звичайно, варіант, що Альянс патріотів і в меншій мірі партія Бурджанадзе попадуть в парламент і зможуть претендувати на участь в правлячій коаліції та формуванні коаліції".

Звісно, грузини не готові пробачити росіянам війну та окупацію Абхазії і Південної Осетії. І про це ніхто з тих політиків, які серйозно претендують на перемогу, не говорить.

Але, наприклад, та ж сама Бурджанадзе відстоює позаблоковий статус для країни та говорить, що курс на інтеграцію з ЄС і НАТО помилковий. Вона доводить, що відмова від зближення з НАТО призведе до виводу російських військ та повернення окупованих територій.

Хто ще претендує на перемогу в Грузії?

Паата Бурчуладзе

Політичний спектр в Грузії доволі яскравий. Та, мабуть, найцікавіший серед тих, кого можна поки що вважати "третьою силою" — оперний співак Паата Бурчуладзе. Він йде на вибори на чолі партії "Рух — Держава для народу". Вона, у свою чергу, об'єднала зусилля в одному блоці ще з кількома дрібними політсилами: "Гірчі", "Нова Грузія", "Нові праві".

Грузинський журналіст Фрідон Дочія навіть писав, що новоспечений політичний діяч зможе цілком серйозно претендувати на перемогу на президентських виборах у 2018 році.

У нього є харизма та всесвітня слава (грузинський бас входить до числа найвідоміших оперних співаків світу). Також він відомий як людина з активною громадянською позицією та меценат.

Окрім потужної критики на адресу влади та конкурентів, Бурчуладзе інколи висловлює дуже ризиковані ідеї. Наприклад, пропонує фактичну легалізацію маріхуани — дозволити її продаж за рецептами в аптеках.

Чи можливі масові заворушення незадоволених результатом виборів?

Акції протесту можливі у випадку масових фальсифікацій. Але навряд чи вони будуть потужні. Принаймні, якихось передумов для цього зараз не спостерігається.

Проте є політичні сили, які намагаються лякати виборців звістками про те, що їхні опоненти готуються до насильницької зміни влади у випадку поразки на виборчих дільницях.

Принаймні, саме таку гру веде зараз "Грузинська мрія", пише на своїй сторінці Facebook політичний блогер Гела Васадзе. "Цю карту вони ("мрійники". - Авт.) використовували всі чотири роки, чи не з перших хвилин приходу до влади. До речі, жодного разу не спрацювало", - зауважує він, розповідаючи про заяву міністра внутрішніх справ Грузії про те, що "деякі політичні сили" хочуть дестабілізації в країні та готують відповідні акції.

"Суть заяви зрозуміла: з одного боку налякати виборця — націонали хочуть громадянської війни, з іншої, забезпечити собі алібі на випадок, якщо доведеться масово фальсифікувати вибори, що неминуче призведе до протестів, причому не тільки з боку націоналів. Далеко не тільки", — пише Васадзе.

На його думку, подібні страшилки вже давно ні на кого не діють.

Щодо фальсифікацій, то вибори в Грузії привертають увагу дуже багатьох міжнародних організацій, які пришлють туди своїх спостерігачів. Тож фальсифікувати буде важко і є шанси, що влада дотримається чистоти процесу. І не виключено, що й переможе.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
Більше новин