Удавка на шиї Путіна: МН17 збили з російського Бука

Дмитро Гомон
28 вересня, 2016 середа
17:09

Міжнародна група слідчих оприлюднила результати розслідування катастрофи малайзійського "Боїнга", які недвозначно свідчать: літак збито комплексом "Бук", який прибув з території Росії і туди ж був евакуйований

Результати розслідування представили в Гаазі 27 вересня. Спочатку їх показали родичам загиблих, а потім оприлюднили для журналістів. Їх також опубліковано на сайті прокуратури Нідерландів.

Частина відеопрезентації результатів розслідування JIT

Головний висновок Міжнародної слідчої групи (JIT) звучить так: 17 липня літак рейсу MH17 було збито із зенітно-ракетного комплексу "Бук" з поля поблизу підконтрольного проросійським сепаратистам смт Первомайське. Установка "Бук" прибула з Росії і туди ж була евакуйована після катастрофи.

Ці висновки було зроблено після довгого та ретельного вивчення купи доказів: відеоматеріалів, даних прослуховувань переговорів проросійських терористів, показів свідків, розвідувальних даних, наданих США тощо. На матеріалах прослуховування чути фрази терористів: машина пішла "туди, куди треба", "машина в Росії".

Фрагмент прослуховування переговорів сепаратистів напередодні збиття "Боїнга". Один з них говорить, що чекає на доставку "Бука", щоб захищатись від українських бойових літаків.
 
Фрагмент прослуховування переговорів сепаратистів у 2015 році. Вони спростовують твердження росіян, що з "Бука" стріляла українська батарея, розташована в селі Зарощенське.
 
Міжнародна слідча група просить допомогти ідентифікувати сепаратистів з позивними Дельфін та Оріон. Це фрагменти їхніх переговорів.

MH17 Боїнг розслідування

Та це лише проміжні дані слідства. Називати прізвища винуватців трагедії група поки що не стала. Як пояснив голова JIT, голландський прокурор Фред Вестербеке, продовжується встановлення причетних до трагедії осіб та вирішення питання щодо місця проведення суду.

Хто винний

На прес-конференції JIT представник СБУ сказав, що більшу частину доказів поки що не розголошують, бо їх готують для суду. Вестербеке уточнив, що озвучено лише ті факти, в яких вони певні.

А щоб встановити підозрюваних, потрібні додаткові розслідування. "Що важливо, — наголосив Вестербеке, — Так це чітко з'ясувати, хто наказав стріляти ракетою".

Насправді, імена та прізвища винуватців слідчі знають. Їх, наприклад, вже оприлюднювала міжнародна дослідницька група Bellingcat у доповіді "MH17: можливі підозрювані і свідки з 53-ї зенітно-ракетної бригади". Її було люб'язно передано в розпорядженя міжнародної групи слідчих.

MH17 Боїнг розслідування

Учасники JIT представляють результати розслідування. Фото: Reuters

В опублікованій Bellingcat доповіді прізвища було скорочено до перших літер а обличчя військовослужбовців 53-ї курської бригади замазано. Та можна не сумніватись, що слідчі мають не відретушовані зразки.

Там є дані про те, як "Бук" доставили з бригади, розташованої в Курську, озвучено імена членів екіпажу, тих, хто їх добирав та віддав наказ на запуск ракети. Говориться там і про покладання частини провини на вище керівництво Росії: президента Путіна, міністра оборони РФ Шойгу та його заступників Валерія Герасімова та Аркадія Бахіна.

Два роки слідства

Трагедія 17 липня 2014 року забрала життя 298 людей — пасажирів та членів екіпажу. Більшість загиблих була громадянами Нідерландів, і через це саме вони очолили міжнародне слідство, яке має встановити причини катастрофи та її винуватців.

Розслідування вели в двох напрямках. Нідерландська Рада розслідувань із питань безпеки з'ясовувала технічні причини катастрофи. Її робота завершилась у жовтні 2015 року звітом, головна суть якого — малайзійський "Боїнг" збили із зенітного комплексу "Бук".

Хто саме стріляв з того "Бука" мали встановити спеціалісти з JIT, яку очолив голландський прокурор Фред Вестербеке. До її складу ввійшли представники п'яти країн: Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України.

Фінські докази російської провини

Напередодні оприлюднення даних розслідування з'ясувалося, що слідчим Нідерландів допомогли їхні фінські колеги. Вони провели ракетні експерименти і довели: малайзійський "Боїнг" був збитий ракетою "Бук" новітнього зразка. Тобто такою, яка була на озброєнні в Росії та проросійських терористів, але не було в української армії.

Результати дослідження фінів перекреслюють версію росіян, озвучену в жовтні 2015 року представниками заводу "Алмаз Антей", який виробляє зенітні комплекси "Бук". Вони намагались довести, що літак збитий боєприпасом старого зразка, який вже знято з виробництва, але які є в арсеналі українських військових.

Втім, росіяни підготувались до нового звіту голландських слідчих та запропонували нові "докази" провини ЗСУ.

Як російське Міноборони власноруч себе спростувало

Напевно, у російському Міноборони трохи перестаралися і спростували власну ж версію про український винищувач, який кружляв у небі навколо малайзійського "Боїнга".

Представники Ліанозовського електромеханічного заводу 25 вересня влаштували брифінг у Генштабі РФ, де заступник головного конструктора трасового радіолокаційного комплексу "Скеля-Т" Віктор Мещеряков повідомив, що в районі катастрофи MH17 в Донбасі не спостерігалося ніяких сторонніх об'єктів, які могли стати причиною катастрофи авіалайнера.

Але ж 21 липня 2014 року в Міноборони РФ стверджували прямо протилежне і наводили "переконливі" супутникові "знімки". Російські генерали заявляли, що їхніми засобами контролю повітряної обстановки зафіксований набір висоти літаком українських ВПС, ймовірно Су-25, у напрямку малайзійського "Боїнга-777". Відстань літака Су-25 від "Боїнга-777" становила від 3 до 5 кілометрів.

Тепер же росіяни стверджують, що не було не лише українського бойового літака, але й ракети, випущеної з району підконтрольного проросійським сепаратистам селища Сніжного.

Якби малайзійський "Боїнг" збила ракета, випущена з будь-якого району, що знаходиться на схід від точки катастрофи, то вона була б виявлена російським радіолокатором", - заявив начальник Радіотехнічних військ ВКС РФ генерал-майор Андрій Кобан.

Цікаво, що цим він фактично підтвердив як мінімум те, що російські військові контролювали повітряний простір на сході України. А як же традиційне "ихтамнет"?

Які версії Росія висувала раніше

Окрім версії про український Су-25 висувалося ще багато інших. По ступеню відвертої брехні та ідіотизму вони могли б влаштувати між собою чудові змагання.

Та варто нагадати собі і всьому світу, як російські ЗМІ в день трагедії спочатку радісно рапортували про збиття українського Ан-26 проросійськими сепаратистами. Це було в ефірі LifeNews та в стрічці повідомлень державного інформагентства ТАСС.

Вже за 10 хвилин вони ж почали заявляти, що збито "Боїнг", і, звісно, винні українські військові. Пішли заяви про Су-25, іспанського диспетчера Карлоса та свідоцтва "очевидців", які бачили як літаки з тризубами збили мирний авіалайнер.

Коли з'ясувалося, що Су-25 технічно не здатний влучити в літак на тій висоті, на якій перебував "Боїнг", її модифікували до версії про Су-27. Російські ЗМІ зробили винуватцем льотчика Волошина (який насправді існує, але, звісно, не виконував польотів біля малайзійського "Боїнга").

Була ще версія про "агентів ЦРУ", які наказали збити "Боїнг", про бомбу на борту і завантажений мертвими тілами авіалайнер.

Ракета російського виробництва

У жовтні 2015 року нідерландська Рада розслідувань із питань безпеки оприлюднила фінальні результати технічного розслідування. Воно встановило, що малайзійський літак був збитий над Донбасом саме ракетою зенітно-ракетного комплексу "Бук".

Але хто здійснив постріл, вони не визначали, бо це й не входило в задачі Ради. Зробили лише натяк — ракета, скоріш за все, саме російського виробництва.

Росіяни тоді так само намагались зіграти на випередження й знівелювати негативний ефект від оприлюднення результатів розслідування. Для цього було влаштовано презентацію "розслідування" концерну "Алмаз Антей", яка мала на меті вказати пальцем на українців.

Експертно-журналістська дослідницька група Bellingcat згодом зловила концерн на тому, що він використав у доповіді про катастрофу некоректні і відредаговані знімки. Крім того, вони з'ясували, що застарілі "Буки" насправді все ще використовуються російською армією.

Крім того, в мережі вже опубліковано фотознімки вражаючих елементів ракети. Вони недвозначно свідчать, що в літак влучили модернізованим типом боєприпасу з "Бука", який ніколи не постачався в Україну.

Українське МЗС, віддамо йому належне, також почало грати на випередження. Міністр закордонних справ Павло Клімкін підняв тему збитого "Боїнга" на засіданні Ради безпеки ООН з питань авіаційної безпеки.

Це викликало безсилу лють головного спеціаліста з накладення вето пана Чуркіна. Постпред РФ в ООН вчепився у єдиний аргумент, який наразі залишився у росіян.

Незакритий повітряний простір

Твердження про те, що нічого б не сталося, якби Україна перекрила повітряний простір для цивільних літаків, є одним з ключових напрямків роботи російської пропаганди.

Українська сторона вже неодноразово давала роз'яснення на цю тему. Зокрема, ще минулого року голова урядової комісії з розслідування причин авіакатастрофи з рейсом MH17 Геннадій Зубко пояснив, що на момент катастрофи всі рекомендації Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) з приводу обмежень повітряного простору було виконано.

Читайте також: Малайзійський "Боїнг" відклали в довгий ящик

Насправді, цей останній аргумент росіян вже не має ніякого значення. Їм варто готуватись до міжнародного суду, який навряд чи буде поблажливим.

Презентуючи матеріали розслідування, голландський прокурор згадав про підготовку контактів з РФ щодо видачі масових убивць. Можливо, скоро ми побачимо в ролі підсудних путінських генералів, а якщо європейці не злякаються, то й самого Путіна.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:27
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Зброя, кордон, торгівля: уряди України та Польщі провели перемовини
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
13:48
"Свідчення потепління": українські науковці виявили новий вид рослин біля станції "Академік Вернадський"
13:45
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 28 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
13:39
Роман Насіров
Ексголову ДФС Насірова залишили під вартою ще на два місяці
13:35
Ексклюзив
Александар Вучич
Заява Вучича про загрозу національним інтересам Сербії - його внутрішня політична потреба, - політолог Варґа
13:31
Естонія
Посол Естонії: росіяни в Естонії мають більше прав, ніж у Росії
13:27
Олег Іващенко
"Призначив бойового генерала": Зеленський сказав, чого чекає від СЗР під керівництвом Іващенка
13:10
телемарафон
Маніпуляції за бюджетні кошти: уряд просять віддати гроші з телемарафону та Freedom на ЗСУ, створено петицію
13:09
відключення електроенергії
На Харківщині діють графіки відключень електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 28 березня
13:09
акторка Іванна Сахно
"Винна їм половину зарплати": українка в Голлівуді Іванна Сахно розірвала контракт з Netflix, щоб не грати росіянку
13:02
"У Росії немає ресурсів": ЦПД спростував фейк щодо підготовки росіян до наступу на Харків
12:59
Оновлено
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
12:55
окупанти, орки
Росіяни не відпускають із фронту своїх військових, які укладали контракти на пів року, - Спротив
12:47
Ексклюзив
прикордонники
"Надзвичайно серйозно": у Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині
12:45
Росія ДНР ЛНР окуповані території
Британська розвідка розповіла про заходи русифікації на ТОТ України
12:24
США перекинули у Червоне море понад 3 тис. військових
Єменські хусити атакували військовий корабель США дронами
12:16
Чорне море, Крим
Росіяни готуються відбивати атаки українських ДРГ у Севастополі, - "Атеш"
12:14
Росія щодня продукує нові фейки
"У відповідь на теракт в Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 28 березня
12:01
OPINION
Юрій Ніколов
Чим не догодив "слугам" "Уклон"
11:55
україна українці
Населення України може скоротитися до 25,2 млн у найближчі 26 років: Мінсоцполітики пропонує рішення
11:37
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поранений на вулиці чоловік помер у лікарні
11:20
За матеріалами ДБР судитимуть працівника військкомату та правоохоронця, які на Одещині торгували "білими квитками"
На Одещині судитимуть працівника ТЦК та правоохоронця, які торгували "білими квитками"
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
Більше новин