Хирлява перемога грузинських мрійників. Як пройшли вибори в Грузії

Дмитро Гомон
10 жовтня, 2016 понедiлок
12:33

Парламентські перегони в Грузії майже стовідсотково виграла партія влади. Соратники Саакашвілі програли, але довели, що досі мають велику підтримку

Ще рахують останні голоси, ще буде другий тур для деяких мажоритарників, але результат вже очевидний. З гарантією на 99% уряд сформують члени партії влади "Грузинська мрія" та її неформальний лідер, який левову частку капіталу заробив у Росії, Бідзіна Іванішвілі.

"Єдиний національний рух" зі своїм неформальним лідером Михайлом Саакашвілі буде головною і, вочевидь, єдиною опозиційною силою в парламенті.

Хто зміг подолати бар'єр

Вибори в грузинський парламент, який складається зі 150 депутатів, проходять по змішаній системі. З них 77 потрапляють туди за пропорційною системою, згідно з партійними списками. Потрапити в парламент має шанси лише та партія, яка подолає 5-відсотковий прохідний бар'єр.

Читайте також: Саакашвілі-ЄС-Росія. Чого чекати від виборів у Грузії

Ще 73 депутати обираються по мажоритарній системі. Переможець має отримати не менше 50%. Якщо такого немає, оголошується другий тур, в який виходять двоє кандидатів, які набрали найбільше голосів.


Згідно з даними Центральної виборчої комісії Грузії, яка під вечір 9 жовтня встигла підрахувати 99,92% голосів, "Грузинська мрія" отримала 48,6% голосів. Друге місце в "Єдиного національного руху" - 27,14%.


Окрім них подолати прохідний бар'єр вдалося лише проросійській ультранаціоналістичній партії "Альянс патріотів". Вона за останніми офіційними даними має рівно 5%.

Цікаво, що цей альянс утворили засновники телеканалу "Об'єктив", гроші на який виділив Паата Шеварднадзе - син екс-президента Грузії Едуарда Шеварднадзе. Один з лідерів партії - представник грузинського княжого роду Давид Тархан-Моураві.

Альянс не цурається ксенофобських гасел та заробляв собі популярність на туркофобії. Він критикує європейські цінності, що відповідає російським інтересам, а тому партію вважають проросійською, яка намагається прищепити думку, що головний окупант - зовсім не Росія, а Туреччина.

Партія з найбільш виразною проросійською позицією на цих виборах - Демократичний рух Ніно Бурджанадзе - фактично розгромлена. Її результат 3,5% остаточно поставив хрест на її прагненнях потрапити в парламент.


Так само наказали довго жити сподівання увійти в грузинську політику екс-мера Києва Леоніда Черновецького . Він на своєму мажоритарному окрузі набрав 11% і не проходить у другий тур.


Щодо мажоритарників, то в більшості округів буде другий тур (в 59-х з 73-го), і майже всюди це буде боротьба між кандидатом від "Грузинської мрії" з висуванцем "Єдиного національного руху".

Два протилежних екзит-поли

Дуже показовими були дані екзит-полів. Їх було лише два й результат віддзеркалює те, як відбувалася передвиборча кампанія загалом.

Грузія парламентські вибори Сандра Руловс

Дружина Саакашвілі Сандра Руловс голосує. Фото: Reuters

Один з екзит-полів провела компанія TNS на замовлення чотирьох провладних телеканалів ("Імеді", DGS, "Маестро" та Суспільний мовник Грузії) та ще трьох телекомпаній. Його результат такий: "Грузинська мрія" - 53,8%, "Єдиний національний рух" - 19,5%, "Альянс патріотів" - 5%.

Опозиційний телеканал "Руставі-2" замовив екзит-пол у компанії GfK. Його результати такі: "Грузинська мрія" - 39,9%, "Єдиний національний рух" - 32,74%, "Альянс патріотів" - 5,76%.

Опозиційний екзит-пол, переконаний незалежний грузинський політолог Гела Васадзе, найбільш точно відповідає тому, як реально голосували грузини. "Єдиний національний рух свої голоси отримав. Є похибка, звісно, але незначна. Недоотримали свої голоси дрібні партії, а могли б пройти в парламент", - розповів Васадзе сайту Еспресо.

Саме через те, що голоси, які мали б піти невеликим політичним силам, "домалювали" партії влади вона й отримала ті цифри, які озвучує ЦВК.

Утриматися біля влади за будь-яку ціну

Список "Грузинської мрії" очолили чинний прем'єр-міністр Георгій Квірікашвілі та колишній футболіст київського "Динамо" і екс-віце-прем'єр грузинського уряду Каха Каладзе.

Грузія парламентські вибори

Каха Каладзе виступає після виборів. Фото: Reuters

На думку Гели Васадзе, якби "Грузинська мрія" набрала менше, то все вирішив би другий тур. Та оскільки вона має майже 50%, другий тур - формальність.

"Звісно, для тих кандидатів-мажоритарників, які будуть змагатися, це не формальність. Але другий тур вже суттєво не змінить розподіл політичних сил", - відзначає політолог.

Насправді, вважає Васадзе, результат "мрійників" був хоча й більший, ніж у "націоналів" Саакашвілі, але не сягав 50%. Справи з народними симпатіями в дітища Іванішвілі не дуже гарні.

Населення не було в захваті від правління "мрійників", партію залишили майже всі політичні союзники, з якими вона спромоглася усунути від влади Саакашвілі в 2012 році. Деякі з колишніх соратників склали конкуренцію кандидатам від влади на перегонах.

Щоб набрати очок, Іванішвілі довелось повернутися в політику, з якої він публічно пішов більше року тому, та агітувати за своє творіння - голосом та гаманцем.

Грузія парламентські вибори Бідзіна Іванішвілі Георгій Квірікашвілі

Бідзіна Іванішвілі (ліворуч) та прем'єр-міністр Георгій Квірікашвілі після виборів. Фото: Reuters

"Насправді, "Грузинська мрія" могла б отримати більшість у другому турі, за рахунок мажоритарних округів, не домальовуючи собі результати по пропорційним спискам. Але вони вирішили не ризикувати й між репутацією та грошима Бідзіна Іванішвілі обрав репутаційні втрати. Бо коли другий тур вирішальний, він вимагає великих грошових вкладень", - говорить Васадзе.

Тітушки та бійки

Список "націоналів" очолив спікер парламенту Давид Бакрадзе і дружина Саакашвілі Сандра Руловс. Кілька дільниць в округах, де більшість голосувала за них, зокрема й тому, де балотувалася Руловс, громили тітушки.

Робили це для того, щоб результати волевиявлення визнали недійсними та провладна партія отримала більше голосів. МВС Грузії порушило кілька справ щодо бійок. Під час перегонів відбулося ще кілька скандалів.

Грузія парламентські вибори Давид Бакрадзе

Лідер списку "націоналів" та спікер парламенту Давид Бакрадзе голосує. Фото: Reuters

Були гучні скандали і під час передвиборчої кампанії. Наприкінці вересня в прямому ефірі телеканалу "Іберія" під час дебатів побилися двоє кандидатів. Після того, як представник блоку "Паата Бурчуладзе - Держава для народу" Іраклій Глонті звинуватив опонента, представника блоку "Топадзе - Промисловці, Наша батьківщина" Зазу Агладзе в проросійській позиції у нього полетіла склянка з водою.

На початку жовтня стався замах на екс-міністра оборони Іраклія Окруашвілі, який був соратником і Саакашвілі, і Іванішвілі, але посварився з обома. А за три дні до голосування в центрі Тбілісі підірвали автомобіль опозиційного депутата з ЄНР Гіві Таргамадзе, він чудом вцілів.

"Фактично "Грузинська мрія" опинилася між молотом реальності та наковальнею бажань засновника партії Бідзіни Іванішвілі. Він дав замовлення і його як змогли виконали", - говорить Васадзе.

Що сказали спостерігачі

ЦВК довго не видавала результати голосування. Після цього "Єдиний національний рух" провів попереджувальну акцію біля будівлі комісії. Ситуація змінилась.

"Націонали" збираються оскаржити результат виборів за пропорційною системою, та це більше формальність. Навіть міжнародні спостерігачі, яких на виборах були десятки, не схильні піднімати скандал.

"Думаю, що міжнародні спостерігачі та основна опозиційна сила прийшли до консенсусу: порушення були, але не такі, які могли б вплинути на результати виборів", - вважає Васадзе.

Деякі зі спостерігачів зробив критичні зауваження щодо процесу. Наприклад, Міжнародний республіканський інститут (IRI) відзначив, що вибори не були ідеальними, але пройшли переважно у спокійному та мирному середовищі, і, судячи з усього, відображають волю грузинського народу.

Делегація ОБСЄ негативно оцінила процедуру підрахунку голосів, а представники парламентської асамблеї НАТО відзначили неприпустимі випадки насилля. Голова дипломатії ЄС Федеріка Моґеріні закликала всі партії та їхніх кандидатів утриматися від насилля в другому турі.

Чи змінить Грузія свій курс

Звісно, вибори лишають по собі гнітюче враження. Але навряд чи наступні чотири роки правління "мрійників" здатні кардинально змінити курс Грузії.

"Грузія буде повільно, з великими перебоями, дрейфувати в бік Європи. Просто тому, що європейський вибір - це вибір грузинського народу ось вже протягом 25 років", - говорить Васадзе.

Він підкреслив, що реформи, які провів Саакашвілі, вже ніхто не може скасувати. "У Бідзіни Іванішвілі є інтереси в Росії і він залежить від Росії. Але в той же час у нього є інтереси на Заході. І він прекрасно розуміє, що Захід може його обнулити навіть швидче, ніж Росія", - говорить політолог.

"Мрійники" отримали ще чотири роки влади. Але наступні вибори їм вже не виграти. На зміну їм прийдуть "націонали" Саакашвілі, а може й зовсім інші політики, більш молоді, сильні та амбітні. Головне, що теплі стосунки з Україною продовжаться.

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
18:44
Балтійське море
"Cтворить екологічний хаос": очільник МЗС Швеції про переспрямування нафтових танкерів РФ через Балтійське море
18:34
TikTok
TikTok заблокував 24 профілі, які поширювали пропаганду РФ: серед них - сторінки Шарія, Дубінського та Панченко
18:31
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
18:25
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
18:04
OPINION
Віктор Каспрук
Нова гра Ірану: чи буде відповідь Ізраїлю?
17:59
Кривий Ріг, російська атака, обстріл
Громади чотирьох областей України отримають техніку для розчищення завалів
17:49
Північний потік 2
Страховики відмовились платити оператору "Північного потоку" за пошкодження газогону
17:48
МВФ
Цьогоріч Україні потрібно $42 млрд для бюджетної підтримки, - очільниця МВФ Георгієва
17:46
У Києві відновиться платне паркування. Деталі
17:43
ракета
Україна – в ОБСЄ: 97% російських атак спрямовані на цивільну інфраструктуру
17:31
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль
Шмигаль попередив про ймовірність Третьої світової війни, якщо Україна програє РФ
17:29
Шахтар
"Зоря" у меншості дала бій "Шахтарю" в УПЛ
17:27
Іран
США та Британія ввели санкції проти Ірану через масовану атаку на Ізраїль
17:24
Очільника ГО "Російська громада Полтавщини" засудили до 15 років
17:21
Ексклюзив
ППО
Був знищений ворожий вузол ППО: Defense Express про удар по військовому аеродрому в Джанкої
17:15
Гітанас Науседа
Президент Литви Науседа назвав неприйнятними подвійні стандарти у допомозі Ізраїлю та Україні
17:10
генерал Мартін Херем
Командувач Сил оборони Естонії переконаний у перемозі над Росією у разі її агресії проти Таллінна
17:10
На фото: DZIDZIO, Тарас Тополя та Олександр Пономарьов презентували спільну пісню
DZIDZIO, Тарас Тополя та Олександр Пономарьов презентували спільну пісню
17:03
малюнок, діти
Україна повернула з окупації двох підлітків з Херсонщини
16:57
Ексклюзив
На Львівщині запустили нову сонячну електростанцію
Сонячні електростанції можуть додавати в енергосистему до 30% потужності, – голова енергетичного комітету ВР Герус
16:55
На фото: Мартін Скорсезе
Леонардо Ді Капріо може зіграти Френка Сінатру в новому фільмі Мартіна Скорсезе
16:52
Грузія акції протестів
МЗС відреагувало на заяви прем'єра Грузії, що закон про "іноагентів" захистить Тбілісі від "українізації"
16:48
Данія
Данія стане першою державою, яка закупить зброю для ЗСУ в українських виробників, - Камишін
16:31
Ексклюзив
вимкнення електроенергії
"Знищити 10 тис. сонячних електростанцій дуже важко": віцеканцлер Німеччини Габек запропонував спосіб протидіяти енергетичному терору РФ
16:23
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Чалий пояснив, чому позиція Китаю щодо запрошення Москви на Глобальний саміт миру є слабкою
16:12
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Стало відомо, хто транслюватиме Євро-2024 в Україні
16:00
OPINION
Зоя Казанжи
Телемарафон як кіно абсурду
15:58
Оновлено
Німеччина
Німеччина викликала російського посла через викриття двох шпигунів РФ
15:57
Мирослав Куєк
Помер український журналіст та літератор, батько Ані Лорак Мирослав Куєк
15:57
"Інструмент виживання": міністр енергетики наголосив на необхідності нарощування "зеленої" генерації
15:40
Ексклюзив
Дмитро Капранов
У Києві попрощалися з істориком, письменником і громадським діячем Дмитром Капрановим
15:30
війна з Росією нафта ППО безпілотник
Експорт російського дизельного палива впав на 25% після атак безпілотників на НПЗ, - Bloomberg
15:23
Прапор Словаччини
"Не можемо змиритися": словаки збирають гроші на снаряди для України, бо їхній уряд не підтримав ініціативу Чехії
Більше новин